Skip to main content

SPECIALIZATIONS - A GIFT OR A BURDEN

Specializations – A Gift or A Burden:



#Introduction

People of our country has witnessed the transformation in the quality of education from one generation to another. During the 20th century, a person with a graduation degree from any stream with any percentage of aggregate marks was a big deal. Students scoring 60 % would be able to choose any stream and if interested could pursue any college. People from early 20th century were not aware of many of the streams or the subject and were considered fortunate if they have a degree in engineering or a degree from any medical stream. Competition in those days very less and much more easier. But, due to advancement in technology and demand of the market, education system transformed into many folds. People nowadays started for candidates with specialization in an particular stream with a great score rather than any candidate with an average score.


#Advantages


With the transformation in the education system as well the demand, students nowadays are becoming more competitive and are showing a keen interest in pursuing a higher degree like Masters degree, Doctorate of Philosophy, etc. To help students with the perfect college according to their interest and knowledge, many online companies have come up and one of them is GetMyUni.com which has established a great network across the whole country and feeding the students the correct information about the type of stream and the suitable college to continue with that stream. As the transformation system has been observed in the quality of the education, it has been split up into many small parts so that the student or the potential candidate can capitalize on that particular subject. This can be only done with proper guidance which is being offered by the companies like GetMyUni.com.

As the word Specialization came into play, not only did it increased the competition among the companies or the students but it also increases the competition among the colleges. A survey was done by the students of Chandigarh Group of Colleges, CGC Landran whose report stated that not the only the students, even the parents are showing more interest in upgrading they’re as well as the knowledge of their pupil. For Example, before if a person has a degree of Master in Business Administration with specialization in the branch Marketing, it was enough for the student to get a decent job in a company, but nowadays  Marketing has been broken into further parts and it has been a demand from the recruiters of the company as they are looking for the candidate with more specific knowledge into certain section like Digital Marketing, Visual Merchandising, etc.




This change is not been limited only in the sector of management studies but has also infected other sectors. Delhi's Best btech colleges have been not only increasing the number of seats but have been continuously trying to bring the diversifications in the subjects which will be more limited to a certain part of a subject known as the specilization.


#Disadvantages


Every transformation has some pros but also comes with some cons. Specialization has many of the disadvantages which effects a lot of people. Increase in the number of courses may have bought many opportunities but it also has to lead to a vast increase in the competition where more than a thousand students compete with each for the single opportunity to excel in their career. Today, scoring more than 90 percent is mandatory for every student, which has not only affected the pattern of studying but also this process has lost the essence of quality education and knowledge which was a priority before.


#Conclusion


In today's modern world, being educated is not enough, but having a specialization in a specific subject is more than mandatory. It has become a necessity to survive in this modern competitive world.

Author Name: Rishabh Kumar

Comments

  1. zaman sekarang banyak persaingan, susah kalau diri cuma ada ijazah tapi soft skills yang lain hancur

    ReplyDelete
  2. Sekarang dah nampak masyarakat ambil berat untuk menambahkan ilmu dengan mengambil inisiatif mendapatkan pengalaman dan kemahiran internal dam external

    ReplyDelete
  3. kena tingkatkan lg ilmu supaya kita boleh improve skill dan jdkn ia sbgai experience dlm mendalami ilmu. btw, kita ada nmpk 1 kolej kt nilai klo xsilap mmg tuk india.. xsangka india pelajar2 dia cerdik juga kan..

    ReplyDelete
  4. Pelajar hari ini menjadi lebih berdaya saing dan menunjukkan minat yang mendalam dalam mengejar ijazah yang lebih tinggi seperti ijazah Sarjana, Doktor Falsafah, dan sebagainya. Pelajar pun dah pandai pilih kolej yang sempurna mengikut minat dan pengetahuan mereka,

    ReplyDelete
  5. Ada knowledge, soft skill bagus, tambah dgn experience mmg terbaik. Pilih uni yang bagus ni salah satu usaha jugak utk jadi better person.

    ReplyDelete
  6. Yes its true, now a days its not easy to earn a living. Things are becoming more competitive and its good to specialize in certain subject.

    ReplyDelete
  7. Pertama kali dengan pasal GetMyUni.com ni. Nampak bagus! Memang budak sekarang semakin bijak dna maju ke hadapan. Jadi perlunya mereka pilih tempat pengajian yang sesuai dan tepat untuk improve skills mereka

    ReplyDelete
  8. belajar ni bukan je untuk tambah ilmu tp untuk tambah pengetahuan juga, penganlaman juga penting dlm kerja supaya kita boleh lakukan bermacam-macam kerja

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …