Saturday, 2 June 2018

INI TIPS YANG KITA PERLU TAHU UNTUK BUAT BISKUT RAYA

Hai semua..




Dah masuk 2 minggu lebih kita berpuasa. Waktu-waktu macam ni apa lagi yang disibuk kan oleh kaum ibu kalau bukan dengan persiapan buat kuih raya. Saya ni cuma dah ada senarai kuih raya je.nak buat tu nampaknya belum sampai mood nya lagi.Mungkin  minggu terakhir baru nak sinsing lengan buat kuih raya.

Bagi yang nak membuat kuih raya mungkin dah mula mencari-cari tips dan panduan membuat kuih raya suapaya kuih raya yang dibuat nanti menjadi dan tidak lah hanya dijamu ke tongsampah saja.

Maklum lah, benda buat setahun sekali ni kadang2 tak menjadi walaupun kita dah ikut resepinya dengan betul mengikut langkah demi langkah.Tapi tengok-tengok kuih raya tak jadi pulak.

Jadi hari ni saya nak kongsi kan beberapa tips ringkas untuk memastikan biskut yang kita buat tu jadi cantik, sedap macam yang kita inginkan.

1- sukatan yang tepat - Pastikan setiap sukatan bahan adalah tepat. Jangan lah main agak-agak je. Kalau setakat goreng ikan tak pe la nak agak2 berapa banyak garam dan kunyit.Tapi bila buat biskut ni sukatan setiap bahan mestilah tepat . Kalau nak buat banyak gandakan setiap bahan.

Ada setengah orang nak jimat punya pasal main hentam je masuk kan bahan.Sudahnya biskut raya tak jadi. Terkeras la, berderai la, ada yang terlalu kembang dan sebagainya. So sukatan setiap bahan kena jaga.

2- Telur pada suhu bilik - Kenapa telur kena berada pada suhu bilik? ianya supaya tidak menjejaskan butter atau majerin yang kita masuk kan ke dalam adunan. Kalau kita guna telur yang baru keluar dari peti sejuk . telur tu akan menyebabkan majerin atau butter jadi keras..

Keluarkan telur dan biar ianya berada pada suhu bilik 1 jam atau 30 minit sebelum memula kan proses membuat biskut.

3- Gunakan Mentega/Majerin yang betul - Jangan guna sebarangan mentega jika mahukan hasil yang baik. Ada biskut yang tak boleh gunakan mentega yang ada garam.Tapi ada juga biskut yang menggunakan mentega yang mempunyai kandungan garam contohnya seperti biskut Chocolate Chips.Kebanykan biskut yang menggunakan chocolate chips menggunakan salted butter sebab garam boleh menseimbangkan rasa manis pada chocolate.

Seperti juga telur mentega atau majerin yang digunakan perlu berada pada suhu bilik.Agak sukar untuk membuat adunan doh biskut  yang sebati jika mentega masih keras

4- portion dan saiz yang tepat - Pastikan bentuk dan saiz biskut adalah sama. Ini supaya biskut yang dibakar akan masak sekata dengan suhu yang telah di tetapkan .

Mungkin ada yang fikir ianya menjadi mudah apabila kita buat biskut yang menggunakan acuan. Tapi ketebalan biskut juga perlu di titik beratkan.

5- Jangan abaikan tips - Setiap biskut mempunyai proses yang berbeza dan sudah tentu ada tips2 tertentu untuk membuat biskut menjadi lebih baik.Jangan abaikan tips yang dikongsi kerana ianya juga adalah sebahagian dari proses dan cara tepat membuat biskut .

Contohnya : Ada biskut yang  perlu di simpan di dalam peti sejuk sebelum di bakar.  Ada juga biskut yang perlu tak perlu diuli dohnya terlalu lama, dan berbagai tips lain nya. Tips2 ini menjadikan biskut yang kita buat jadi sepeti yang kita inginkan.

6- Kawal suhu oven- Bahagian paling susah untuk membuat biskut sebenarnya ialah menentukan suhu sebenar untuk kita bakar biskut kita. Setiap oven bukan sama suhunya,.Kalau dalam resepi tu dia tulis suhu 180 , belum tentu oven kita juga boleh bakar biskut kita dengan suhu tersebut.

Cara saya saya selalu guna ialah bakar 2,3 biskut dahulu dan perhatikan suhu dan masa yang tepat pada oven kita. Kalau oven dah berbunyi Ting!tapi biskut belum masak naik kan suhunya sikit sampai la kita dapat hasil yang seperti kita ingin kan.

Ok..tu je lah tips ringkas yang boleh saya kongsikan.. Selamat mencuba dan semoga berjaya..

sekian..


3 comments:

  1. Zaza ingat lagi ms kakak belum kahwin.. Memang rajin gila dia buat kuih raya.. So zaza bantu la skit2 mana yg boleh..memang rindu sgt moment tu.. Tip2 buat biskut ni bagus gak akk share.. Bab sukatan tu mmg kena btul2 kan

    ReplyDelete
  2. baru start buat biskut oornfalkes hihihi... tq kak diana bagi tips buat biskut ni lepas ni kena banyak follow up ni...

    ReplyDelete
  3. Tak pernah buat kuih atau biskut raya. Sebab dulu pun mak beli kuih raya je dekat kedai. So sampai sekarang beli je..hehehhe..teringin nak buat..cuba buat yang senang je

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();