Skip to main content

How To Become A School Counsellor

Who is a school counsellor?

A professional school counsellor is a person who is certified and trained who addresses the needs and various problems of the students through various counselling programs. A school counsellor works with all the students including those who are considered to be “at-risk”.

These counsellors are specialist in human behaviour and relationships and provide assistance to students through 3 primary interventions: individual counselling, consultation, and coordination.


picture: womanthenest



What is the prerequisite to becoming a counsellor?

It’ important that you know how this field works before getting into it. For that, the best way to get a sense of what professional counsellors do is to talk to professionals and spend some time out in the field with them.

There are various fields in which a counsellor can take up a specialization and work such as:

  • Mental Health Counselling
  • Marriage and Family Counselling
  • School Counselling
  • College Counselling
  • Rehabilitation Counselling
  • Addiction Counselling
  • Pastoral or Faith-Based Counselling


Steps to becoming a counsellor


Step 1: Get your Bachelor’s degree

The first step to becoming a school counsellor is to earn a four-year bachelor’s degree from an accredited college. It would typically take four years for it to complete. Since you are aspiring to become school counsellor it would be of an add-on advantage if you would take a degree course in teaching. You can also take this course online. But you should take it from a college which would offer the best online Teaching degrees.


Step 2: Get a Master’s degree

If you want to be school counsellor master’s degree is required in most of the cases. Becoming a school counsellor is very different and a more challenging job than most of the other counselling work. As in this, you have to work with students this requires making a comfort level with them and also to learn a number of targeted skills and methodologies that would come in handy for this degree. You would also be required to complete a course in career guidance counselling, crisis intervention and trauma counselling.


Step 3: Do an internship in your specialization

A school counsellor should interact with students, parents, teachers and other staff on a daily basis. Each day you would have to face new challenges. Thus, doing an internship in this field would help you to understand what you have to do on a daily basis and what are the challenges you would have to face in your daily work.


Step 4: Start your career or continue your education

Now at this stage, you have two options either you can start your career as a school counsellor or you can continue your education and earn a doctorate degree. 

Degree options

Typically, students attain bachelor’s degree not in counselling but in related fields, such as psychology, sociology or teaching. This gives them a knowledge and skill to apply these in their area of specialization when they take a master’s degree in counselling.


Conclusion

This is a course that requires great dedication, practise and skill and it would be apt that you take this degree from a good college or university and if you're doing an online course you should do this from any of the best online Psychology colleges. As this would improve the value of your course and employability chances. Thus, all the recruiters from this field would accept you to have a bare minimum experience and also a good knowledge in this field. As this is a field that requires you to sometime deal with tricky and sensitive situations with students.



Comments

  1. Nak jadi counsellor kene ade kebolehan..kene pandai berkomunikasi dan berfikir. Bukan mudah, orang yang betul2 minat pasti dapat handle dengan mudah

    ReplyDelete
  2. Teringat dulu. Cita-cita nak jadi kaunselor. Minat yang mendalam. Sampai pikir, kalau ada rezeki sambung belajar,nak ambik bidang ni.

    ReplyDelete
  3. My brother used to be a school counselor ^^ actually sy pun minat nak jd kaunselor tapi tak kesampaian..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …