Skip to main content

CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV



CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV Baru-baru ni saya ada beli Anycast M4 Plus  untuk mudah kan anak-anak tonton filem atau video di phone terus ke tv. Mula-mula tak terfikir pun nak dapatkan Anycast ni sebab rasa macam ok je tonton filem dan kdrama kat phone pun.

Tapi dah lama2 rasa lebih baik ada Anycast sebab boleh juga bagi anak-anak tengok video kat youtube tu. Kalau tengok kat phone ni cuma sorang je la yang boleh tengok.Tapi bila tengok terus kat tv boleh tengok ramai-ramai.





Itu lah salah satu kelebihan guna wireless display dongle. Saya beli ni kat Lazada je. Banyak juga seller yang jual benda ni tapi ada yang jual barang fake,.Bila baca review ada yang kata  cuma boleh tengok gambar saja.tak boleh tengok video.rupa-rupanya dia beli barang fake. Padahal harga lebih kurang sama je. Kalau beza pun setakat 5-10 ringgit je.




Anycast ni kecil je..Saya beli kat seller  ni sebab baca review dia ramai sangat puas hati dengan barang yang diaorang dapat.Lepas tu setiap soalan customer diaorang jawab .Tak de la buat  bodoh je lepas customer dapat barang. Lepas tu siap ada panduan cara nak sambungkan Anycast ni kat tv kita.




Dalam kotak ni ada cabel usb dan juga Anycast M4 Plus.Sampai kat saya pun dalam keadaan baik tak de pecah2 ke apa..

Memang mudah sangat gunakan Anycast ni,. . Bila tiap kali ada video yang kita nak tengok cuma buka applikasi Miracast dan connect je..terus keluar paparan phone kita dan boleh la kita tonton video.



Anycast ni korang kena gunakan bersama aplikasi Miracast dan dah tentu la kena ada internet. Macam saya kat rumah guna wifi streamyx je..Korang boleh download miracast di play store.Tak de aplikasi ni mungkin tak boleh la nak connect wifi ke anycast tu.

CARA MUDAH TONTON FILEM DAN VIDEO DARI SMARTPHONE DI TV


Saya kongsikan secara ringkas cara sambungkan Anycast ke  mudah saja..

Keluar kan Anycast dari kotak dia dan sambungkan kabel yang dia bagi ni. yang kepala kecil tu sambung dekat Anycast dan yang kepala usb tu sambung kat usb tv kita..(tengok gambar )


Kemudian cucuk Anycast pada port HDMI kat belakang tv korang.. 


Sorry..tv berhabuk..hahahah



Lepas tu yang kepala USB cucuk kat USB la..macam gambar bawah ni..



Buat tak nampak je habuk tu ye..hahahah




Kat tv korang tu kena buka HDMI tau..

Lepas tu tunggu kejap dan akan keluar gambar macam ni..ada tanda pangkah2 tu maknanya belum connect ke wifi lagi.



Kemudian buka la applikasi Miracast kat phone korang tu.dan akan keluar macam gambar bawah ni..tunggu kejap.Bila dia dah keluar  " available " korang connect terus. dan paparan ni akan muncul kat tv korang.



Selagi tak muncul , tunggu je..tak muncul juga check wifi korang ON ke tak ON..hahah..

Bila paparan phone korang muncul kat tv boleh dah tengok video2 online kat tv.  Dah habis tengok tak payah cabut Anycast tu..Biarkan je pun tak pe kot..Cuma kena buka applikasi miracast tu untuk off connection dari phone ke anycast.





Saya ni tak suka anak pegang phone. Youtube tu kan ada banyak kartun dan video2 belajar yang bagus-bagus untuk anak-anak tapi nak bagi phone tu macam risau je takut anak-anak ketagih pegang phone. Jadi ni salah satu cara untuk elak kan diaorang pegang phone.

Apa saja yang diaorang nak tengok semuanya dalam kawalan saya.Kalau diaorang tengok melalui phone , pandai2 diaorang je nak klik video apa ..kan??kali ni kita sendiri yang kawal.lebih mudah nak pantau.

So kalau korang rasa benda ni penting, boleh la dapatkan

sekian..



Comments

  1. Replies
    1. Boleh kot rasanya..asalkan ada internet..tapi kena tanya seller tu dulu la..boleh ke tidak..akak pun tak pasti la.

      Delete
  2. MCM2 KEMUDAHAN BARU UNTUK RELEKS BERSANTAI BOLEHLH CUBA

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …