Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2018

Bagaimana MenJana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis!

Ini kisah dan pengalaman sebenar Puan Madihah yang berniaga tudung  dengan hanya menggunakan modal dari duit PTPTN!
Assalammualaikum & Hi!

Nama saya Madihah Mustafha!

Saya telah menceburi bidang perniagaan dengan menjual tudung sejak tahun 2012 lagi. Ketika itu, saya masih lagi sedang menuntut di sebuah IPT. Pada mulanya, saya hanya buat secara suka-suka sahaja. Saya hanya jual tudung ini kepada rakan-rakan terdekat sahaja.

Tapi lama-kelamaan, ramai pula yang nak beli tudung dari saya. Maklumlah, tudung yang saya jual ketika itu, memang kena dengan selera rakan-rakan yang rata-ratanya adalah golongan student. Tudung yang saya jual, harganya sedikit bajet, tetapi kualitinya tetap baik dan cantik!

Disebabkan permintaan yang semakin hangat! Maka, saya telah bertekad untuk menjalankan perniagaan tudung ini dengan lebih serius lagi.

Sebagai seorang yang bergelar pelajar ketika itu, saya memang tidak mempunyai modal yang besar. Jadi, nak tak nak, saya gunakan sebahagian duit PTPTN yang…

CLOVER DRY SYAMPOO - INI SEBAB KENAPA KITA PERLU GUNA DRY SYAMPOO ( SYAMPU TANPA BILAS )

Hi semua..


Satu masalah yang paling kerap dialami oleh orang perempuan ialah tak sempat cuci rambut .Bukan senang tau nak bangun pagi-pagi  untuk cuci rambut, lepas tu nak keringkan rambut pun ambil masa lama juga. Buat nya pagi tu terbangun lewat, macam mana pulak?

Ini penyelesaiaan atau trick la yang saya boleh kongsi dengan korang kalau tak sempat nak cuci rambut. Guna je Syampu Tanpa Bilas , Clover.  

Nak tahu tak apa itu syampu tanpa bilas?Syampu ni adalah penemuan baru yang bukan saja menjimat masa kita malah  syampu ni juga akan buat rambut korang bersih dan kelihatan macam baru di cuci. Yang uniknya syampu Clover digunakan tanpa perlu di bilas menggunakan air.

Clover dry syampoo ni dalam bentuk serbuk .. Ianya mampu  menyerap lebihan minyak dan kotoran serta mengharum kan rambut kita. Tak payah guna air pun rambut jadi wangi macam baru di cuci.

Pernah tak bila korang kat tempat kerja tiba-tiba kepala rasa tak selesa, berpeluh dan masa tu korang rasa nak je garu-garu kepala kora…

SISI GELAP PULAU PERHENTIAN - KES PECAH BILIK DAN CURI BARANG GUEST DI LONG BEACH

SISI GELAP PULAU PERHENTIAN - KES PECAH BILIK DAN CURI BARANG GUEST DI LONG BEACH  Pulau Perhentian adalah destinasi yang masih dalam perancangan keluarga saya untuk bercuti akan datang. Anak-anak saya ni paling suka tempat yang ada pantai.So kalau nak bercuti wajib pilih tempat yang ada pantai dan dekat dengan hotel.Kalau boleh nak walk in je.

Dalam saya dok google maklumat dan cari pulau-pulau best di  Pulau Perhentian ni saya ada jumpa satu post yang dikongsi di Twitter oleh seorang Vlogger.

Menurut pemilik akaun yang dikenali sebagai Ezrin ni dia mendakwa di Long Beach Pulau Perhentian ada sediket pasaran gelap yang menjual barangan curi. Sebab tu la ramai budak2 tempatan  di situ yang berani pecah masuk ke bilik pengunjung pulau tersebut untuk mencuri barangan.





 Memang menakutkan .. Bila baca screen shot perbualan di Whatsapp tu agak terkejut sebab macam tak de tindakan di ambil seolah-olah bihak resort pun dah lali dengan kes-kes macam tu dan anggap ianya sebagai perkara biasa.

RESEPI PAU KUKUS INTI KELAPA YANG MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum..




Kuih Pau sangat sedap kalau di makan panas-panas.Kulit Pau yang gebu dan lembut bukan saja sedap dimakan dengan inti yang pedas malah kalau inti manis pun sedap. Pau paling senang nak dibuat ialah Pau inti kelapa.

Tapi kelapa parut pun bukan  senang nak dapat sekarang ni. Tambah pulak dengan harga kelapa parut  yang mahal hanya tempat tertentu saja mudah nak dapatkan kelapa parut.  Paling senang nak dapat tentu lah di pasar.Itu pun kena pergi awal.kalau lambat sikit tinggal tempurung kelapa je la.

Hari ni saya nak kongsikan resepi Pau Inti kelapa yang sangat sedap dan mudah. Mak saudara di kampung memang mengusahakan perniagaan kuih muih jadi resepi ni pernah dikongsikan nya pada saya.Dan sampai sekarang saya masih gunakan resepi dia .

Cara nak kukus kuih Pau ni pun tak la leceh macam kuih2 lain.. Macam saya ni kukus guna periuk nasi je..tapi bila kukus guna periuk nasi ni kena la buat comel..Tak boleh buat besar2..Nanti tak muat pulak kalau pau kita naik..

Ok..jom s…

RESEPI IKAN BAUNG GORENG MASAK HALIA DAN LADA HITAM - MENU BERSAHUR PALING SIMPLE TAPI SEDAP

Hi semua..

Memandangkan kita dah hampir je nak masuk ke bulan Ramadhan ni elok sangat lah kalau saya kongsikan resepi yang simple dan cepat di masak sesuai untuk di masak ketika bersahur.

Biasanya bila bersahur ni kita tak boleh nak makan makanan yang berat-berat sangat. Jadi lauk-pauk yang simple  sentiasa jadi pilihan kita.Betul tak? Yang penting sekali menu bersahur yang paling senang nak masak,  simple tapi sedap

Ini salah satu lauk yang sangat simple tapi sedap dan sesuai kalau nak dibuat sahur. Ikan Baung goreng masak  halia dan lada hitam.

Ikan Baung ni ikan darat so kalau nak bersihkan kena bersihkan betukl2 supaya tak hanyir.Saya ni kalau bab bersiang ikan darat memang tak reti.Suami saya la yang akan uruskan bab2 tu.

Yang selalu saya nampak dia akan cuci ikan untuk hilangkan hanyir ikan  guna asam keping, garam kasar, asam jawa , limau nipis dan tepung . Memang hilang hanyir2 nya tu.




Masa sahur tu kalau ada nasi beriani ke memang tak lalu nak telan, tapi kalau ada ikan baun…

DRAMA KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU

DRAMA KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU  Dalam banyak-banyak drama yang akan di tayangkan pada bulan ni  Drama Pengantin Musim Salju adalah yang paling saya tunggu-tunggu . Ada juga beberapa drama lain yang saya nak tengok tapi Drama ni istimewa sikit sebab ada Siti Nordiana dan Alif satar.

Oh..Jangan tak tahu la rupanya makcik pun minat juga Siti Nordiana..hahah.. Drama Pengantin Musim Salju ni sebenarnya diadaptasi daripada sebuah novel karya Suri Ryana  .Drama ni akan mula di tayangkan di Astro Ria pada 14 mei.. hari ni la..Jam 7 petang .

Saya tak pernah baca novel ni tapi saya rasa tertarik nak tengok drama ni sebab ada tengok selingan drama ni di Instagram..Nampak macam best je.

Drama 20 episod ni menampil kan ramai lagi pelakon lain selain Siti Nordiana dan Alif Satar dan akan bersiaran setiap hari selasa hingga Khamis.



Tajuk Drama  : Klik! Pengantin Musim Salju  Isnin-Khamis, 7:00 malam  Astro Ria 104, Astro Ria HD 123 diadaptasi dari novel karya Suri Ryana Arahan : Hadith Omar  20 e…

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI PADI YANG PALING SEDAP

Kali pertama saya makan Telur Mayong masa saya kecil-kecil dulu.Tu pun dapat rasa sikit je. maklum la masa kecik-kecik dulu makanan semuanya berkongsi .Adik beradik pulak ramai.Kena la rasa sorang sikit. 
Harganya pulak bukan nya murah.Dulu tak tahu la harga nya berapa tapi sekarang harga telur mayong cecah rm40 sekilo.Jangan risau sekilo tu pun dah cukup banyak.Tak rugi kalau beli sekilo.hehehe
Telur Mayong ni paling sedap kalau dibuat masak lemak cili padi.  Makan bertambah-tambah sampai tak perasan mertua lalu kat belakang. Telur Mayong masak lemak cili padi ni kalau dibuat sedikit masam memang sedap.
Nak masak telur mayong  masak lemak cili padi yang paling sedap , Saya suka masuk kan sebiji tomato yang di potong 4 masa nak tumis bawang tu, Supaya tomato tu lembik . Rasa tomato yang sebati dengan kuah masak lemak cili padi ni jadi sangat sedap..
Ada orang suka masak telur mayong ni sekejap je. Telur mayong ni kalau dimasak lama dia akan jadi keras.Tapi saya suka masak lama sebab …

PERCAYALAH!! MAKAN PRODUK KURUSKAN BADAN TAK KAN BUAT KITA KURUS.

Hi semua...




Korang pernah tak korang makan produk untuk turunkan berat badan? Berhasil atau tidak?Kalau pernah saya rasa baik korang hentikan dari sekarang..Sebab saya ada cara lagi bagus , selamat dan jimat berbanding guna produk dan malah ianyadi jamin berkesan..

Sebelum tu saya nak ceritakan pada korang ni... Sebelum ni saya ada apply job review untuk produk kuruskan badan. Tapi tak dapat..Saya bagitau suami..:

"alah..kita tak dapat la job review tu..Kalau dapat best juga "

Sebab masa tu saya tengah tengah semangat nak turunkan berat badan, Masa tu buat diet kalori so saya fikir kalau ada produk boleh bantu kurus .

Tapi suami saya kata.. "pernah ka kurus  guna produk ni? Sebelum ni masa tak buat diet , ada dapat produk kurus untuk review  juga tapi berat tak turun.kan?"

Maksud suami saya , masa saya tak kawal makan, tak bersenam, saya ada dapat produk kuruskan badan tapi berat tak turun pun walaupun saya makan produk tu dengan disiplin. Ye la..kita nak buat rev…

NETIZEN DEDAH CAPRICE TAK BAYAR SAMAN DAN TAK DAFTR MENGUNDI

Beberapa isu hangat diperkatakan sepanjang musim Pilihan Raya ke 14  kali ni. Selain melibatkan ahli-ahli politik artis Malaysia juga turut terkena tempias apa bila netizen mempertikaikan tindakan sesetengah artis yang dianggap bermuka-muka .

Rata-rata netizen kecewa apabila ada serbahagian artis dan selebriti yang tidak pernah menunjuk kan sokongan kepada Parti Pakatan Harapan namun kini berani terang-terangan menunjuk kan sokongan seolah-olah mereka menjadi sebahagian daripada sejarah yang mengubah peraliihan kuasa .




Selain Janna Nick, Emma Maembong , Wak doyok, dan beberapa artis lain, Caprice antara yang paling hebat di kecam. Malah sikap Caprice yang dianggap netizen sebagai  "cakap pandai" membuat kan netizen   bertambah marah. Caprice juga mendedahkan akaun-akaun instagram mereka yang mengutuk dan mengecam nya.

Caprice  dikenali sebagai selebriti yang kerap memberi motivasi di sekolah-sekolah dan mencipta beberapa aplikasi dianggap sebagai orang yang hanya tahu membu…

SENARAI LENGKAP MENTERI KABINET MALAYSIA 2018

Berikut adalah senarai lengkap menteri kabinet Malaysia yang terbaharu. Perdana Menteri Malaysia yang ke 7  kini dipegang oleh Tun Dr Mahathir Mohammad dan Timbalan Perdana Menteri adalah Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pakatan Harapan memenangi pilihanraya ke 14 dan sekaligus melayak kan PH membentuk kabinetnya secara rasmi.



 SENARAI TERKINI NAMA MENTERI DAN TIMBALAN MENTERI 2018 


PERDANA MENTERI : Tun Dr. Mahathir bin MohamadTIMBALAN PERDANA MENTERI:  Dr Wan Azizah Wan Ismail


MENTERI KEWANGAN:
Lim Guan Eng -

MENTERI HAL EHWAL EKONOMI :- Datuk Seri Mohamed Azmin Ali -
MENTERI PERTAHANAN:- Mohamad Sabu -
MENTER DALAM NEGERI-YB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin
-

MENTERI PENDIDIKAN - DR Maszlee Malik -


MENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN- Datuk Zuraida Kamarudin -
MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA:- Gobind Singh Deo -
MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:- Hj Sallahuddin Ayub -
MENTERI TENAGA MANUSIA- Kulasegaran a/l Murugesan -
MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:- Puan Rina Harun -
MENTE…

"NIAT KAMI BUKAN UNTUK MEMBUKA AIB.." - FAZLEY YAAKOB

Ramai yang terkejut dengan pendedahan berani Fazley Yaakob , dan isterinya berkaitan penyalah gunaan kuasa oleh Isteri bekas perdana menteri Malaysia.

Dengan pertukaran kuasa yang berlaku selepas pilihanraya 14 baru-baru ni Fazley dan isterinya Azrene Ahmad mendedahkan apa yang mereka telah lalui sepanjang 13 tahun apabila di tekan dan di aniaya oleh pihak tersebut.

Mereka terpaksa menutup mulut dan hanya menerima setiap penganiyaan yang dilakukan kerana takut .

Pendedahan mengejutkan itu cukup menggempar kan dan menambah  persepsi buruk rakyat  pada bekas pemimpin tersebut .

Namun ada juga beberapa pihak yang menganggap pendedahan dilakukan Fazley dan isterinya sebagai sesuatu yang mengaibkan berikutan isteri bekas Perdana Menteri tersebut adalah ibu kandung kepada isteri Fazley Yaakob.



Dalam satu video yang dikongsi oleh Fazley beliau menjelaskan tindakan nya dan isteri mendedahkan perkara tersebut bukan lah untuk membuka aib tetapi demi menjawab persoalan yang telah diajukan bertu…

PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN 2018 YANG JIMATKAN KOS PERKAHWINAN

Hari bahagia sudah menjelang tiba tidak lama saja lagi. Sudah tentu  anda memerlukan jurugambar perkahwinan yang terbaik  untuk mengabadikan hari bersejarah anda.

Memilih jurugambar terbaik bukan lah mudah . Gambar dan video yang cantik menjadi tatapan dan kenangan  di kemudian hari..Bayangkan jika gambar yang diambil tidak seperti yang anda inginkan. Sudah tentu ianya merugikan anda sendiri.


The Orange Photography  menawarkan  jurugambar profesional  dan  juga pakej fotografi perkahwinan murah berkualiti dan terbaik .

Trend sekarang ni kalau nak pilih jurugambar perkahwinan macam nak pilih bakal pasangan tau. Kena betul-betul pilih yang bukan sahaja hasil kan gambar yang baik tapi juga yang mudah mesra dengan kita

Bayang kan kalau pilih jurugambar perkahwinan yang pendiam . Kita mesti rasa tak selesa.Sebab tu The Orange Photography adalah jurugambar perkahwinan yang patut anda pilih kerana mereka bukan sahaja berpengalaman 10 tahun dalam bidang photography malah mereka mempunyai team…

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA NEGERI PULAU PINANG 2018

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Apabila tiba bulan Ramadan, maka dibukalah pintu-pintu surga, ditutuplah pintu neraka dan setan-setan dibelenggu (Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim: 1793)



Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1439H / 2018MNegeri Pulau Pinang

tag : jadual imsak dan waktu berbuka puasa negeri Pulau Pinang 2018 , puasa , ramadhan , ramadan 2018 , puasa ramadhan 2018 , jadual waktu imsak dan berbuka puasa 2018 

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA NEGERI PERAK 2018

“Diriwayatkan dari Sahl bin Saad r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya di dalam Surga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk seorangpun kecuali mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya” [Bukhari-Muslim]


Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1439H / 2018MNegeri Perak









tag : jadual imsak dan waktu berbuka puasa negeri Perak 2018 , puasa , ramadhan , ramadan 2018 , puasa ramadhan 2018 , jadual waktu imsak dan berbuka puasa 2018