Monday, 28 May 2018

Bagaimana MenJana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis!

Ini kisah dan pengalaman sebenar Puan Madihah yang berniaga tudung  dengan hanya menggunakan modal dari duit PTPTN!


Assalammualaikum & Hi!

Nama saya Madihah Mustafha!

Saya telah menceburi bidang perniagaan dengan menjual tudung sejak tahun 2012 lagi. Ketika itu, saya masih lagi sedang menuntut di sebuah IPT. Pada mulanya, saya hanya buat secara suka-suka sahaja. Saya hanya jual tudung ini kepada rakan-rakan terdekat sahaja.

Tapi lama-kelamaan, ramai pula yang nak beli tudung dari saya. Maklumlah, tudung yang saya jual ketika itu, memang kena dengan selera rakan-rakan yang rata-ratanya adalah golongan student. Tudung yang saya jual, harganya sedikit bajet, tetapi kualitinya tetap baik dan cantik!

Disebabkan permintaan yang semakin hangat! Maka, saya telah bertekad untuk menjalankan perniagaan tudung ini dengan lebih serius lagi.

Sebagai seorang yang bergelar pelajar ketika itu, saya memang tidak mempunyai modal yang besar. Jadi, nak tak nak, saya gunakan sebahagian duit PTPTN yang saya terima, sebagai modal untuk saya mula membeli stok!

Alhamdulillah! Bermula dari modal pertama yang berjumlah RM600.... saya berjaya "rolling" duit itu sehingga menghasilkan pendapatan 4 angka setiap bulan sewaktu saya masih lagi sedang belajar!

Perkara ini telah membuka mata saya dan saya nampak, bisnes tudung ini mempunyai potensi yang sangat besar!

Seronoknya Menjual Tudung!

Ini pula adalah borang poslaju yang saya isi setiap hari. Order dari customer sememangnya masuk hari-hari!.



Dulu, masa mula-mula bisnes, memang saya akan buat penghantaran setiap hari. Tetapi bila pelanggan dah makin ramai, saya buat penghantaran 2 kali seminggu sahaja. Tujuannya... supaya 5 hari lagi, saya dapat fokus untuk membuat kerja-kerja pemasaran & jualan.

5 hari saya akan fokus layan whatsapp, facebook dan ambil order. Lagi 2 hari, saya akan fokus uruskan pembungkusan produk dan penghantaran sahaja.

Secara purata, sale saya setiap hari adalah ratus-ratus ringgit sahaja, tetapi bila dikumpulkan seminggu... sebulan... ianya agak lumayan juga!  Lagi-lagi kalau tiba musim raya! Lagi masyuukk.... Boleh cecah RM25k sebulan..  semuanya hanya dilakukan dari rumah sahaja sambil-sambil jaga anak!

Bisnes Jimat Kos, Hanya Dari Rumah!

Nak mula buat bisnes tudung ni, tidaklah susah sangat! Kita boleh mula dengan modal beberapa ratus ringgit sahaja! Pulangannya juga agak cepat. Duit modal akan dapat dipusingkan dengan cepat! Lubuk jualan juga senang dijumpai.

Bila kita buat bisnes tudung ni...  Banyak sangat kos yang dapat kita potong dan jimatkan!
Sebabnya, bisnes tudung ini kita boleh buat dan mula dari rumah sahaja!

Penghantaran pun tak perlu pergi ke pejabat pos! Tetapi abang posmen yang datang sendiri ke rumah ambil barang! Dah jimat kos minyak dan masa disitu!

Dalam menjalankan bisnes tudung ni juga, saya tak gunakan model dan photoshot dalam studio yang memerlukan kos beratus, bahkan beribu ringgit untuk mengambil gambar setiap jenis tudung.

Cukup sekadar pelanggan saya yang jadi model menerusi feedback yang mereka hantar dan sekali-sekala, saya sendiri yang akan menjadi model. Ambil gambar pun guna handphone sahaja!


Klik sini --- Buat tudung jenama Sendiri ---- untuk tahu lebih lanjut bagaimana Puan Madihah menguruskan perniagaan hingga mengaut keuntungan beribu ringgiot dalam masa hanya sebulan.

sekian..

Tuesday, 22 May 2018

CLOVER DRY SYAMPOO - INI SEBAB KENAPA KITA PERLU GUNA DRY SYAMPOO ( SYAMPU TANPA BILAS )

Hi semua..


Satu masalah yang paling kerap dialami oleh orang perempuan ialah tak sempat cuci rambut .Bukan senang tau nak bangun pagi-pagi  untuk cuci rambut, lepas tu nak keringkan rambut pun ambil masa lama juga. Buat nya pagi tu terbangun lewat, macam mana pulak?

Ini penyelesaiaan atau trick la yang saya boleh kongsi dengan korang kalau tak sempat nak cuci rambut. Guna je Syampu Tanpa Bilas , Clover.  

Nak tahu tak apa itu syampu tanpa bilas?Syampu ni adalah penemuan baru yang bukan saja menjimat masa kita malah  syampu ni juga akan buat rambut korang bersih dan kelihatan macam baru di cuci. Yang uniknya syampu Clover digunakan tanpa perlu di bilas menggunakan air.

Clover dry syampoo ni dalam bentuk serbuk .. Ianya mampu  menyerap lebihan minyak dan kotoran serta mengharum kan rambut kita. Tak payah guna air pun rambut jadi wangi macam baru di cuci.

Pernah tak bila korang kat tempat kerja tiba-tiba kepala rasa tak selesa, berpeluh dan masa tu korang rasa nak je garu-garu kepala korang.? Lepas tu masuk tandas terus buka tudung . baru teringat pagi tadi tak sempat nak cuci rambut... habis tak kan kat situ juga korang nak syampu rambut korang, basuh bersih-bersih dengan air dan akhirnya kat mana nak keringkan rambut tu???hahahah..

Sama la juga dengan yang free hair.. Rasa rimas je sebab buat kerja kat luar. Kena panas , kulit kepala pun berpeluh, dengan bau masam nya.. Lepas tu bau asap rokok , bau asap kenderaan ..rimas kot. Masa ni lah Syampu tanpa bilas sangat berguna untuk korang. Syampu tak payah pakai air tau.


Bagi saya syampu ni memang patut ada pada setiap wanita..


Bukan saja orang perempuan, lelaki pun boleh menggunakan syampu Clover ni. Lagi-lagi yang naik motor tu.Berkuap kepala dalam helmet. Sampai tempat kerja , terus guna Syampu Tanpa Bilas. Orang dekat dengan kita pun rasa selesa..Kita pun rasa yakin.

Syampu ni benda wajib kalau korang pergi travel.Senang nak dibawa dan digunakan. sembur atau tuang kan saja pada rambut. kalau rambut korang jenis berminyak, biasanya rambut akan nampak nipis..Kan?? Lepas guna syampu Clover , rambut akan terbentuk semula sebab serbuk syampu ni menyerap minyak pada rambut korang.

Jadi nampak la rambut korang tu lembut dan beralun cantik.

Kanak-kanak pun boleh guna Syampu tanpa bilas. Budak-budak sekolah sekarang ni lepas je keluar sekolah pagi terus masuk kelas KAFA pulak.Ingat sempat ke diaorang nak balik mandi ? Kat sekolah tu bukan ada tempat untuk mandi pun.Jadi bagi je anak bawak syampu tanpa bilas ni untuk kegunaan dia sebelum ke kelas KAFA. Tak la kita risau anak kita bau busuk masam..kan?

Yang sekolah menengah tu pun kalau lepas sekolah kena stay sampai petang sebab ada study group , mesti mereka sangat-sangat memerluka syampu tanpa bilas . Senang kata tak kira kanak-kanak sampai la yang tua memang sesuai menggunakan syampu tanpa Bilas , Clover .

Tak de lagi sebab kenapa rambut kita berbau , kusam dan berminyak sebab syampu Clover mengatasinya dalam sekelip mata saja..


Yang paling best sekali lepas guna syampu  ni korang nak lewat-lewatkan cuci rambut pun tak pe..Tak de masalah lagi. Mana lah tahu kalau lepas guna syampu ni , korang ada banyak lagi urusan yang buatkan korang masih tak sempat nak cuci rambut.Boleh je korang lewatkan sikit .

Faham sangat bila sibuk dengan kerja, dengan anak-anak ni memang tak sempat nak lebih kan diri sendiri.Nak berlama-lama dalam bilik air pun tak senang..kan?Bila hari cuti baru lah dapat memanja kan diri dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Tapi tu bukan alasan lagi ..Kita berhak untuk  nampak segar dan selesa sepanjang hari. Syampu khas untuk orang yang sibuk dan tak sempat nak cuci rambut setiap hari  ni tidak mempunyai bahan yang merbahaya.Sebab tu lah boleh digunakan setiap lapisan usia.



Korang nak jadi yang pertama menggunakan syampu tanpa bilas ni ??Cepat-cepat dapatkan sekarang dengan menghubungi no di bawah ni.Atau lawat laman facebook Clover.

Facebook page: Clover Hair Beauty 

InstagramClover_hairbeauty

Whatsapp0134712630

Sekian

Saturday, 19 May 2018

SISI GELAP PULAU PERHENTIAN - KES PECAH BILIK DAN CURI BARANG GUEST DI LONG BEACH



SISI GELAP PULAU PERHENTIAN - KES PECAH BILIK DAN CURI BARANG GUEST DI LONG BEACH  Pulau Perhentian adalah destinasi yang masih dalam perancangan keluarga saya untuk bercuti akan datang. Anak-anak saya ni paling suka tempat yang ada pantai.So kalau nak bercuti wajib pilih tempat yang ada pantai dan dekat dengan hotel.Kalau boleh nak walk in je.

Dalam saya dok google maklumat dan cari pulau-pulau best di  Pulau Perhentian ni saya ada jumpa satu post yang dikongsi di Twitter oleh seorang Vlogger.

Menurut pemilik akaun yang dikenali sebagai Ezrin ni dia mendakwa di Long Beach Pulau Perhentian ada sediket pasaran gelap yang menjual barangan curi. Sebab tu la ramai budak2 tempatan  di situ yang berani pecah masuk ke bilik pengunjung pulau tersebut untuk mencuri barangan.





 Memang menakutkan .. Bila baca screen shot perbualan di Whatsapp tu agak terkejut sebab macam tak de tindakan di ambil seolah-olah bihak resort pun dah lali dengan kes-kes macam tu dan anggap ianya sebagai perkara biasa.

Kalau saya tak nak la pergi tempat yang merbahaya macam ni. Buatnya masa tu kita ada dalam bilik tentu ianya membahayakan keselamatan kita dan anak-anak juga.

Tak dapat nak pastikan benda ni kerap berlaku atau pun tidak..Saya try juga cari di facebook kalau-kalau ada yang pernah stay di Long Beach dan alami perkara buruk macam ni.Tapi tak jumpa pun.Mungkin tak didedahkan..

Bila baca benda-benda macam ni rasanya kitaorang patut fikir balik sama ada nak stay kat pulau atau pergi pantai biasa je la.Hahha.. takut la weh.. Dah la nak pergi dengan anak-anak.


Thursday, 17 May 2018

RESEPI PAU KUKUS INTI KELAPA YANG MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum..




Kuih Pau sangat sedap kalau di makan panas-panas.Kulit Pau yang gebu dan lembut bukan saja sedap dimakan dengan inti yang pedas malah kalau inti manis pun sedap. Pau paling senang nak dibuat ialah Pau inti kelapa.

Tapi kelapa parut pun bukan  senang nak dapat sekarang ni. Tambah pulak dengan harga kelapa parut  yang mahal hanya tempat tertentu saja mudah nak dapatkan kelapa parut.  Paling senang nak dapat tentu lah di pasar.Itu pun kena pergi awal.kalau lambat sikit tinggal tempurung kelapa je la.

Hari ni saya nak kongsikan resepi Pau Inti kelapa yang sangat sedap dan mudah. Mak saudara di kampung memang mengusahakan perniagaan kuih muih jadi resepi ni pernah dikongsikan nya pada saya.Dan sampai sekarang saya masih gunakan resepi dia .

Cara nak kukus kuih Pau ni pun tak la leceh macam kuih2 lain.. Macam saya ni kukus guna periuk nasi je..tapi bila kukus guna periuk nasi ni kena la buat comel..Tak boleh buat besar2..Nanti tak muat pulak kalau pau kita naik..

Ok..jom saya tunjuk kan cara mudah dan Resepi  Pau inti Kelapa yang mudah dan sedap.

bahan-bahan:

Bahan untuk membuat inti kelapa.

1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau.
setengah cawan air.
secubit garam

Bahan untuk membuat doh pau .

2 cawan tepung gandum
1 paket yis mauripan
1 sudu gula
6 sudu minyak masak.
1 sudu kecil garam
1 cawan air

2 cawan air untuk mengukus

Cara-cara membuat pau Inti Kelapa 

1- masuk kan kelapa parut, gula, pewarna ,secubit garam dan sehelai daun pandan ke dalam periuk .

2- Masuk kan setengah cawan air.

3- Masak hingga naik bau pandan dan gula hancur dan semua bahan menjadi sebati.

4- angkat dan sejuk kan.

________________

**Masuk kan 2 cawan  air ke dalam periuk nasik dan tekan on. 

Cara membuat doh..

1- Masuk kan tepung ,minyak masak,yis, gula dan garam ...gaul hujung2 jari supaya sebati dan  tak berketul.

2- Lepas tu masuk kan air .uli sampai jadi doh.sampai dia jadi cantik la.kemudian ketepikan  dalam setengah jam.


3- lepas setengah jam dia dah naik tu, uli lagi ..

4- kemudian ambik la doh tu sikit. Masuk kan Inti kedalam nya ..lepas tu tutup dan letak atas daun pisang.

5- buat banyak2 lepas tu tunggu semua doh kembang.,.

6- Bila air dalam rice cooker dan panas , boleh la kukus pau-pau tu.



..kukus yang dah kembang tu dulu ye. kukus tak lama pun, dalam 15-18 minit je...lepas tu makan la panas2..

Cara ni sama je kalau korang gunakan periuk kukus yang atas dapur tu.Periuk kukus perlu dipanaskan dulu.Kalau tak panas tak cantik la kot pau korang nanti.

selamat mencuba...

Tuesday, 15 May 2018

RESEPI IKAN BAUNG GORENG MASAK HALIA DAN LADA HITAM - MENU BERSAHUR PALING SIMPLE TAPI SEDAP

Hi semua..

Memandangkan kita dah hampir je nak masuk ke bulan Ramadhan ni elok sangat lah kalau saya kongsikan resepi yang simple dan cepat di masak sesuai untuk di masak ketika bersahur.

Biasanya bila bersahur ni kita tak boleh nak makan makanan yang berat-berat sangat. Jadi lauk-pauk yang simple  sentiasa jadi pilihan kita.Betul tak? Yang penting sekali menu bersahur yang paling senang nak masak,  simple tapi sedap

Ini salah satu lauk yang sangat simple tapi sedap dan sesuai kalau nak dibuat sahur. Ikan Baung goreng masak  halia dan lada hitam.

Ikan Baung ni ikan darat so kalau nak bersihkan kena bersihkan betukl2 supaya tak hanyir.Saya ni kalau bab bersiang ikan darat memang tak reti.Suami saya la yang akan uruskan bab2 tu.

Yang selalu saya nampak dia akan cuci ikan untuk hilangkan hanyir ikan  guna asam keping, garam kasar, asam jawa , limau nipis dan tepung . Memang hilang hanyir2 nya tu.




Masa sahur tu kalau ada nasi beriani ke memang tak lalu nak telan, tapi kalau ada ikan baung goreng  masak Halia dan lada hitam , memang laju je suap nasik. Untuk resepi ni saya letak kan sedikit lada hitam.Sikit je tak banyak..Kalau letak banyak lagi la sedap..

Tapi kalau ada anak-anak yang ikut bersahur sama , macam keluarga saya ni elok la dikurangkan sikit lada hitam tu.Takut sakit perut pulak anak kita kat sekolah siang nanti.

Hari ni saya nak kongsikan Resepi ikan Baung  Goreng Halia dan Lada Hitam  yang sangat sesuai kalau nak di makan ketika bersahur atau berbuka puasa.

OK.lah .. jom kita tengok resepi Ikan Baung Goreng masak halia dan Lada Hitam

Bahan-Bahan

1/2 ekor ikan baung (saya ambil bahagian badan je.Ekor dan kepala simpan nak buat masak tempoyak)

sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
2 inci Halia
1 sudu kecil lada hitam yang di tumbuk halus.
1 biji Bawang besar
2 ulas bawang putih

Cili hijau/merah - tapi saya tak letak.
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya.

Potong ikan dan bersihkan.
Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
Panaskan minyak dan goreng ikan sampai garing.

kalau minyak banyak sangat boleh buang setengah...

Masuk kan bawang besar , bawang putih dan halia yang dah di hiris halus.
Kacau semua sebati..
jangan kacau macam saya tu..sampai hancur ikan..hahah

Akhir sekali masuk kan lada hitam..gaul sebati..
Jangan lupa masuk kan cili hijau /merah kalau suka;. Tapi saya tak letak pun..




Rasanya memang sedap lagi2 kalau guna halia muda. Halia muda ni sedap kalau dibuat ulam. Lauk ni juga sesuai untuk perempuan  yang sedang dalam pantang bersalin .

Nanti jangan lupa cuba tau. Ada lauk ni , lepas tu tumis sayur je pun dah cukup.


selamat mencuba..

sekian..

Monday, 14 May 2018

DRAMA KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU




DRAMA KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU  Dalam banyak-banyak drama yang akan di tayangkan pada bulan ni  Drama Pengantin Musim Salju adalah yang paling saya tunggu-tunggu . Ada juga beberapa drama lain yang saya nak tengok tapi Drama ni istimewa sikit sebab ada Siti Nordiana dan Alif satar.

Oh..Jangan tak tahu la rupanya makcik pun minat juga Siti Nordiana..hahah.. Drama Pengantin Musim Salju ni sebenarnya diadaptasi daripada sebuah novel karya Suri Ryana  .Drama ni akan mula di tayangkan di Astro Ria pada 14 mei.. hari ni la..Jam 7 petang .

Saya tak pernah baca novel ni tapi saya rasa tertarik nak tengok drama ni sebab ada tengok selingan drama ni di Instagram..Nampak macam best je.

Drama 20 episod ni menampil kan ramai lagi pelakon lain selain Siti Nordiana dan Alif Satar dan akan bersiaran setiap hari selasa hingga Khamis.



Tajuk Drama  : Klik! Pengantin Musim Salju
 Isnin-Khamis, 7:00 malam
 Astro Ria 104, Astro Ria HD 123
diadaptasi dari novel karya Suri Ryana
Arahan : Hadith Omar
 20 episod
Tarikh tayangan : 14 Mei 2018



Senarai barisan pelakon Klik!Pengantin Musim Salju
Alif Satar sebagai Adam Putra
Siti Nordiana sebagai Kasih Lateefa
Norlia Ghani sebagai Tengku Maryam
Atikah Suhaime sebagai Karlisha Zandra
Adam Lee sebagai Hud Mikael
Lan Solo sebagai Irham
Cik Manggis sebagai Nana
Dafi sebagai Sam
Ardell Aryana sebagai Layla
Nina Juren sebagai Tengku Alawiyah

Sinopsis 'Klik! Pengantin Musim Salju'

Demi kesihatan neneknya, Adam Putra mengajak Kay, gadis brutal yang langsung tak feminin untuk berlakon sebagai pengantin olok-oloknya kerana tunangnya (Karlisha Zandra) membatalkan perkahwinan mereka pada saat akhir. Kay yang tidak mahu disatukan dengan Irham, mamat sewel yang menyakitkan hatinya itu bersetuju berlakon sebagai pengantin olok-olok Adam Putra dan mengikut lelaki itu ke Jepun untuk bertemu dengan nenek Adam Putra.



Musim dingin dan salju tebal di Jepun menjadi saksi cinta mereka bersemi. Dalam mengharungi hari-hari sebagai pasangan pengantin olok-olok, mereka terjebak dalam gelora cinta yang hangat membara hingga akhirnya mereka betul-betul jadi pengantin.

Asyiknya mereka menyulam cinta setelah berkahwin di bumi Jepun sehinggakan mereka tidak menyangka ada badai yang sedang menanti setelah mereka pulang ke Malaysia. Cinta mereka diuji dengan kehadiran Hud Mikael, sepupu Adam Putra yang pernah sukakan Kay dan juga bekas tunang Adam Putra iaitu Karlisha Zandra.

Berjayakah pengantin musim salju ini mempertahankan cinta suci mereka??Jangan lupa menonton... sumber: facebook Dia semanis Honey


__________________________

Saya ada tengok banyak video yang dikongsi semasa pengambaran drama ni yang diadakan di Sapporo Japan. Memang cantik la tempat ni..Siap ada salji lagi..Nampak cantik tapi mesti susah nak buat pengambaran dalam cuaca sejuk macam tu..



Alahai..memang tak sabar la nak tengok drama ni..Nak cuci2 mata tengok pemandangan cantik juga..




sekian..

RESEPI TELUR MAYONG MASAK LEMAK CILI PADI YANG PALING SEDAP




Kali pertama saya makan Telur Mayong masa saya kecil-kecil dulu.Tu pun dapat rasa sikit je. maklum la masa kecik-kecik dulu makanan semuanya berkongsi .Adik beradik pulak ramai.Kena la rasa sorang sikit. 

Harganya pulak bukan nya murah.Dulu tak tahu la harga nya berapa tapi sekarang harga telur mayong cecah rm40 sekilo.Jangan risau sekilo tu pun dah cukup banyak.Tak rugi kalau beli sekilo.hehehe

Telur Mayong ni paling sedap kalau dibuat masak lemak cili padi.  Makan bertambah-tambah sampai tak perasan mertua lalu kat belakang. Telur Mayong masak lemak cili padi ni kalau dibuat sedikit masam memang sedap.

Nak masak telur mayong  masak lemak cili padi yang paling sedap , Saya suka masuk kan sebiji tomato yang di potong 4 masa nak tumis bawang tu, Supaya tomato tu lembik . Rasa tomato yang sebati dengan kuah masak lemak cili padi ni jadi sangat sedap..

Ada orang suka masak telur mayong ni sekejap je. Telur mayong ni kalau dimasak lama dia akan jadi keras.Tapi saya suka masak lama sebab nak elak kan rasa hanyir tu. Kalau masak kejap je rasanya macam telur ayam separuh masak pula..hahhaha. masak lama-lama bukan saja tak hanir tapi juga sangat sedap.





Pada yang belum pernah cuba makan telur Mayong boleh la cari di pasar-pasar.Biasanya memang ada di jual di pasar basah . Kena tanya la penjual ikan tu sama ada dia ada jual telur mayong sebab ada penjual yang menyimpan telur ikan mayong ni untuk makan sendiri je.


Yang buat duit tu memang akan jual telur ikan ni.

Kalau dah beli telur ikan mayong jom kita buat Masak lemak cili padi yang paling sedap. Resepi Telur mayong masak lemak cili padi ni adalah resepi dan cara saya sendiri. Kalau suka kan masakan yang simple dan cepat tapi sedap boleh lah mencuba nya.

Bahan-bahan

5 - 10 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia.
1 sudu kecil serbuk kunyit (boleh juga kalau nak guna kunyit hidup)

1 batang serai di ketuk.
2 biji tomato di potong 4
1/2 cawan santan pekat (saya guna santan kotak)
1 cawan air.


3 sudu besar minyak masak.
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur




Cara-cara nya:

Kisar cili padi, bawang besar, bawang putih , halia dan serbuk kunyit.

Panas kan minyak dan masuk kan serai..

Kemudian masuk kan bahan kisar bersama tomato yang di potong 4.

masak hingga naik baunya dan bahan tumis sedikit garing.

Masuk kan 1 cawan air bersama telur ikan mayong.

masak hingga mendidih . Balik-balik kan telur ikan tu supaya masak sekata.

Masuk kan garam dan asam keping.

Apa bila sudah mesak masuk kan santan. Tutup api dan boleh lah di hidangkan..

Korang juga boleh masuk kan Belimbing buluh atau pun terung hijau dalam resepi ni.Tapi saya tak masuk kan pun.Kalau ada lagi sedap tau..


Ok..selamat mencuba resepi Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi yang Paling Sedap..


sekian..


PERCAYALAH!! MAKAN PRODUK KURUSKAN BADAN TAK KAN BUAT KITA KURUS.

Hi semua...




Korang pernah tak korang makan produk untuk turunkan berat badan? Berhasil atau tidak?Kalau pernah saya rasa baik korang hentikan dari sekarang..Sebab saya ada cara lagi bagus , selamat dan jimat berbanding guna produk dan malah ianyadi jamin berkesan..

Sebelum tu saya nak ceritakan pada korang ni... Sebelum ni saya ada apply job review untuk produk kuruskan badan. Tapi tak dapat..Saya bagitau suami..:

"alah..kita tak dapat la job review tu..Kalau dapat best juga "

Sebab masa tu saya tengah tengah semangat nak turunkan berat badan, Masa tu buat diet kalori so saya fikir kalau ada produk boleh bantu kurus .

Tapi suami saya kata.. "pernah ka kurus  guna produk ni? Sebelum ni masa tak buat diet , ada dapat produk kurus untuk review  juga tapi berat tak turun.kan?"

Maksud suami saya , masa saya tak kawal makan, tak bersenam, saya ada dapat produk kuruskan badan tapi berat tak turun pun walaupun saya makan produk tu dengan disiplin. Ye la..kita nak buat review kena la cuba produk tu..kan??

Bila di fikir2 betul jugak.Kali pertama saya diet dapat berat 47.Saya tak guna produk pun.Saya cuma Bersenam , dan kawal makan. lagipun masa tu saya baru habis berpantang anak pertama . Memang mudah nak kurus.Berat asal 64kg. Saya amalkan diet kalori

Kemudian dah lama2 gemuk balik sebab keturunaan gemuk..hehehe..salahkan keturunan pulak..Padahal kuat makan..

Beberapa tahun lepas tu buat diet atkins  berat turun ke 55kg daripada berat asal 60kg. Tak guna produk juga.Kali ke tiga tahun 2016 saya buat atkins sekali lagi berat 53 pun tak makan produk.Bersenam setiap hari selama 20 minit je.

So apa yang saya nampak kat sini makan produk kurus tak kan buat kita kurus. Kita kena bersenam dan kawal makan kalau nak kurus.

Kalau di tanya pada pengasas ubat kurus ni pun dia akan kata , makan ubat ni u kena kawal makan, bersenam 20 minit sehari, minum air putih , elak kan air manis..So buat apa kita guna ubat kurus kalau kita tetap kena jalani rutin kawal makan dan bersenam tu..kan??

Bila kita makan ubat kurus, bersenam dan kawal makan, memang berat kita akan turun tapi bukan sebab ubat kurus tu, tapi sebab kita bersenam dan kawal apa kita makan. Itu yang korang kena tahu.

Dulu saya tak de alat senaman kat rumah.Saya selalu download banyak video tabata. hari2 setiap malam sebelum tidur saya akan start buat tabata dalam 15-20 minit. Kebanyakan menu makan saya ialah sup telur dengan sawi atau bayam.Telur tu wajib la sebab tak de telur memang rasa kurang kenyang.

Kalau nak makan kudap2 depan tv saya makan ikan bilis goreng atau pun sayur goreng kering.Setiap pagi ambil 1 sudu makan cuka epal campur dengan 1/2 cawan air.minum untuk kurangkan selera makan.

Saya dah try cara ni dan memang berat boleh turun.Makan memang kerap dan orang kata saya ni asyik mengunyap je..hahah.. Saya makan macam2 tapi paling penting elak kan makan berlebihan makanan yang ada karbo.

Sebab tu lah sekarang saya dah tak ambil apa2 produk untuk kuruskan badan.Pengalaman 3 kali turunkan berat badan tanpa produk dah cukup untuk buat saya buka mata.

Saya juga elak kan untuk ambik job review yang berkaitan dengan produk menurunkan berat badan. Dah nak dekat masuk bulan puasa ni jom kita start semula buat atkins.nak kecik kan perut sikit. Jangan lupa juga Ingat pesanan Tun M. -

-DO NOT OVEREAT

-LIVE A HEALTHY LIFE BUT DON'T OVERSTRAIN
-DO NOT WORRY TOO MUCH



sekian..



Saturday, 12 May 2018

NETIZEN DEDAH CAPRICE TAK BAYAR SAMAN DAN TAK DAFTR MENGUNDI



Beberapa isu hangat diperkatakan sepanjang musim Pilihan Raya ke 14  kali ni. Selain melibatkan ahli-ahli politik artis Malaysia juga turut terkena tempias apa bila netizen mempertikaikan tindakan sesetengah artis yang dianggap bermuka-muka .

Rata-rata netizen kecewa apabila ada serbahagian artis dan selebriti yang tidak pernah menunjuk kan sokongan kepada Parti Pakatan Harapan namun kini berani terang-terangan menunjuk kan sokongan seolah-olah mereka menjadi sebahagian daripada sejarah yang mengubah peraliihan kuasa .




Selain Janna Nick, Emma Maembong , Wak doyok, dan beberapa artis lain, Caprice antara yang paling hebat di kecam. Malah sikap Caprice yang dianggap netizen sebagai  "cakap pandai" membuat kan netizen   bertambah marah. Caprice juga mendedahkan akaun-akaun instagram mereka yang mengutuk dan mengecam nya.

Caprice  dikenali sebagai selebriti yang kerap memberi motivasi di sekolah-sekolah dan mencipta beberapa aplikasi dianggap sebagai orang yang hanya tahu membuat keuntungan namun tidak bertanggungjawab terhadap negara apabila beliau mengelak untuk menjawab soalan netizen sama ada beliau ada mengundi atau pun tidak.

Sebelum ini Caprice kerap memuat naik gambar-gambar dan videonya di majlis-majlis melibatkan kerajaan terdahulu. Apa bila diajukan pertanyaaan sama ada tindakan nya itu hanya "wayang" semata-mata , beliau menjelaskan  ianya bukan wayang kerana dia tetap menghadiri program sesiapa sahaja yang menjemputnya.









Netizen turut mendedahkan sebenarnya Caprice tidak pernah mendaftar untuk mengundi dan mereka turut mendedahkan Caprice mempunyai beberapa saman yang tidak di bayar.

Walaupun Caprice kerap memberi motivasi dengan video-video nya  khusus untuk belia dan pengguna laman sosial namuan ada yang tidak menyenangi sikap nya yang agak sukar mengakui kesilapan sendiri.

Bukan senang nak jadi selebriti ni..kan??Setiap tindak tanduk kita bukan semua orang suka. Kalau kita nak layan semuanya sampai bila-bila pun tak habis.Silap2 lagi mendedahkan keburukan kita je.. Betul tak??

Ada baiknya Caprice biarkan sahaja suara-suara yang mengkritiknya kalau dia rasa tindakan nya selama ini betul dan tidak seperti yang dikatakan oleh netizen.Lagipun Caprice ni nampak bijak orang nya. Dah tentu dia tahu mengawal perasaan dan keadaan..


sekian..






SENARAI LENGKAP MENTERI KABINET MALAYSIA 2018




Berikut adalah senarai lengkap menteri kabinet Malaysia yang terbaharu. Perdana Menteri Malaysia yang ke 7  kini dipegang oleh Tun Dr Mahathir Mohammad dan Timbalan Perdana Menteri adalah Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pakatan Harapan memenangi pilihanraya ke 14 dan sekaligus melayak kan PH membentuk kabinetnya secara rasmi.



 SENARAI TERKINI NAMA MENTERI DAN TIMBALAN MENTERI 2018 




  • PERDANA MENTERI : Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
  • TIMBALAN PERDANA MENTERI:  Dr Wan Azizah Wan Ismail



  • MENTERI KEWANGAN:

Lim Guan Eng
-


  • MENTERI HAL EHWAL EKONOMI :
- Datuk Seri Mohamed Azmin Ali
-
  • MENTERI PERTAHANAN:
- Mohamad Sabu
-

  • MENTER DALAM NEGERI
-YB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin
-


  • MENTERI PENDIDIKAN
- DR Maszlee Malik
-


  • MENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
- Datuk Zuraida Kamarudin
-

  • MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA:
- Gobind Singh Deo
-

  • MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
- Hj Sallahuddin Ayub
-

  • MENTERI TENAGA MANUSIA
- Kulasegaran a/l Murugesan
-

  • MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
- Puan Rina Harun 
-

  • MENTERI PENGANGKUTAN:
- Anthony Loke Siew Fok
-

  • MENTERI KESIHATAN:
- Dr Haji Dzulkefly Bin Ahmad
-

  • MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT
- Datuk Sri Dr Wan Azizah Bin Wan Ismail 
-




"NIAT KAMI BUKAN UNTUK MEMBUKA AIB.." - FAZLEY YAAKOB

Ramai yang terkejut dengan pendedahan berani Fazley Yaakob , dan isterinya berkaitan penyalah gunaan kuasa oleh Isteri bekas perdana menteri Malaysia.

Dengan pertukaran kuasa yang berlaku selepas pilihanraya 14 baru-baru ni Fazley dan isterinya Azrene Ahmad mendedahkan apa yang mereka telah lalui sepanjang 13 tahun apabila di tekan dan di aniaya oleh pihak tersebut.

Mereka terpaksa menutup mulut dan hanya menerima setiap penganiyaan yang dilakukan kerana takut .

Pendedahan mengejutkan itu cukup menggempar kan dan menambah  persepsi buruk rakyat  pada bekas pemimpin tersebut .

Namun ada juga beberapa pihak yang menganggap pendedahan dilakukan Fazley dan isterinya sebagai sesuatu yang mengaibkan berikutan isteri bekas Perdana Menteri tersebut adalah ibu kandung kepada isteri Fazley Yaakob.



Dalam satu video yang dikongsi oleh Fazley beliau menjelaskan tindakan nya dan isteri mendedahkan perkara tersebut bukan lah untuk membuka aib tetapi demi menjawab persoalan yang telah diajukan bertubi-tubi  kepada meraka sepanjang 13 tahun perkahwinan nya  dengan Azrene.

Fazley juga mendoakan kesejahteraan semua rakyat Malaysia dengan pentadbiran yang baru dan mengucapkan terima kasih kepada sokongan dan mereka yang telah membaca post yang dikongsikan.

Apa yang dikongsikan oleh Fazley dan Isterinya sebenarnya memberi kita banyak pengajaran terutamanya dalam kita menjalani kehidupan sehari-hari. Usah sesekalimengamalkan ilmu hitam dan menjadi hamba wang ringgit.

Setiap kejahatan yang kita lakukan pasti ada orang yang teraniaya yang mendoakan sesuatu pada kita.Dan ketahui bahawa Allah mendengar doa orang yang dizalimi dan dianiaya.


sekian..

PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN 2018 YANG JIMATKAN KOS PERKAHWINAN

Hari bahagia sudah menjelang tiba tidak lama saja lagi. Sudah tentu  anda memerlukan jurugambar perkahwinan yang terbaik  untuk mengabadikan hari bersejarah anda.

Memilih jurugambar terbaik bukan lah mudah . Gambar dan video yang cantik menjadi tatapan dan kenangan  di kemudian hari..Bayangkan jika gambar yang diambil tidak seperti yang anda inginkan. Sudah tentu ianya merugikan anda sendiri.


The Orange Photography  menawarkan  jurugambar profesional  dan  juga pakej fotografi perkahwinan murah berkualiti dan terbaik .

Trend sekarang ni kalau nak pilih jurugambar perkahwinan macam nak pilih bakal pasangan tau. Kena betul-betul pilih yang bukan sahaja hasil kan gambar yang baik tapi juga yang mudah mesra dengan kita

Bayang kan kalau pilih jurugambar perkahwinan yang pendiam . Kita mesti rasa tak selesa.Sebab tu The Orange Photography adalah jurugambar perkahwinan yang patut anda pilih kerana mereka bukan sahaja berpengalaman 10 tahun dalam bidang photography malah mereka mempunyai team kerja terbaik.


Bekerja di dalam kumpulan menjadikan mereka  berjaya menghasilkan setiap gambar dan video dengan cantik , menarik dan berkualiti.

Gabungan idea dan persembahan menjadikan mereka sentiasa memberikan yang terbaik dalam setiap sesi fotografi.

Tidak perlu pemandangan dan majlis yang mewah serta meriah. Mereka menjadikan majlis anda kelihatan seperti apa yang anda mahukan. Hanya dengan kepakaran melakukan pengimejan dan editing agar majlis anda kelihatan lebih menyerlah di dalam gambar dan video.

Memang senang bila bekerja didalam kumpulan.Ada banyak idea yang boleh di kongsi dan digunakan. Tambahan pula setiap team mate tahu tanggungjawab masing-masing dan sentiasa memberi sokongan pada satu sama lain.

HARGA PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN


Selain daripada itu apa yang paling penting sekali ialah harga pakej fotografi perkahwinan yang di tawarkan . Pakej fotografi murah sentiasa menjadi pilihan bakal pengantin kerana ianya jimatkan kos perkahwinan.

Harga Pakej untuk 2 Event Photo RM2,000.00
- 2 Event Coverage (Nikah & Sanding)
- Custom Album 10X12
- Exclusive Frame 16 X 24
- FREE Outdoor
- FREE Edited Photo
- FREE Box & Bag

Selain dari pakej di atas , terdapat juga beberapa pakej lain yang sesuai mengikut kesesuaian majlis dan bajet anda. Anda boleh berbincang dengan mereka untuk menentukan pakej mana yang patut anda pilih.




GAMBAR PAKEJ FOTOGRAFI PERKAHWINAN

Gambar-gambar yang dihasilkan oleh The Orange Photography cukup cantik dan mereka pandai menentukan pose yang menarik untuk digayakan oleh pengantin. 

Gambar pakej fotografi perkahwinan ini bukan sahaja menampak kan keserasian pada pasangan pengantin malah ianya cukup sesuai dengan pemandangan dan suasana yang di pilih.


Tidak kira majlis anda berlangsung di waktu siang atau malam mereka mampu mengubah suasana di dalam gambar dan video majlis perkahwinan anda.

Bayangkan, setiap gambar yang terhasil  menjadi memori manis. Bukan sekadar mengambil Photo, malah susana kelihatan hidup dan anda tak ubah seperti Romeo dan Juliet.





TESTIMONI DAN REVIEW POSITIF DARI PELANGGAN


Dengan kerja berpasukan yang baik, pakej gambar  kahwin  murah dan hasil kerja yang berkualiti, mereka sering menerima feedback positif dari pelanggan yang pernah menerima khidmat mereka.

Banyak testimoni dan review positif dari pelanggan yang boleh anda lihat di laman facebook mereka.



Bagi yang berminat dan ingin mendapatkan pakej fotografi perkahwinan boleh lah terus  menghubungi The Orange Photography di :


Tel : 017-296 2141 / 017-211 6634
Email : photography_orange@yahoo.com
Facebook : Orange Fotography 
Alamat : T3-1D, Tingkat 1, Kompleks Amaniah, 68100 Batu Caves, Selangor



Contest Seo: pakej Fotografi perkahwinan ini  dianjurkan oleh blog Coretananuar.com. 

Pakej Fotografi Perkahwinan

Contest ini turut disertai oleh Blog :

  1. http://www.ajumohit.com
  2. http://sobrimansor.net
  3. https://mrhanafi.com
  4. http://modernmumthingy.com
  5. https://www.nurzariniismail.com
  6. https://www.dianarashid.com
  7. http://onlajer.com
  8. http://www.pokucu.com
  9. http://www.iuzira.com
  10. http://www.mommyfiqa.com
  11. http://ohduit.com
  12. https://adna2029.blogspot.my
  13.  http://www.sensasi2020.com
  14. http://nozi-mirrah.blogspot.my
  15. https://messarah.blogspot.com
  16. http://topseofriendly.blogspot.com
  17. http://www.ciktom.com



JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA NEGERI PULAU PINANG 2018

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Apabila tiba bulan Ramadan, maka dibukalah pintu-pintu surga, ditutuplah pintu neraka dan setan-setan dibelenggu (Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim: 1793)



Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1439H / 2018M

Negeri Pulau Pinang



   
tag :  jadual imsak dan waktu berbuka puasa negeri Pulau Pinang 2018 , puasa , ramadhan , ramadan 2018 , puasa ramadhan 2018 , jadual waktu imsak dan berbuka puasa 2018 

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA NEGERI PERAK 2018

“Diriwayatkan dari Sahl bin Saad r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya di dalam Surga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk seorangpun kecuali mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya” [Bukhari-Muslim]


Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1439H / 2018M

Negeri Perak











   tag :  jadual imsak dan waktu berbuka puasa negeri Perak 2018 , puasa , ramadhan , ramadan 2018 , puasa ramadhan 2018 , jadual waktu imsak dan berbuka puasa 2018