Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2018

USB MINI SPEAKER COMEL YANG DI TUNGGU-TUNGGU DAH PUN TIBA

Baru-baru ni speaker pc saya rosak.Tiba-tiba saja tak berbunyi.Hilang terus mood anak-anak nak tengok Ejen Ali. Diaorang memang suka tengok Ejen Ali di Youtube. Bila tak de speaker ni kerja dok guna phone saya la pulak..Walau macam mana pun kena juga la cari speaker yang murah-murah untuk PC saya ni.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Memang hajat nak mencari speaker PC yang murah , kecil dan tak mau yang kena guna suis tambahan tu.Sebab meja komputer saya ni kecil je..Kalau sebelum ni speaker besar.Ada 3 speaker .Wooden speaker memang berat dan makan ruang atas meja ni nak letak.    
Jadi selepas mencari di Lazada, 11street, dan shopee makanya saya jumpa lah speaker   untuk komputer yang kecil dan guna usb cable je.   Saya …

FRIDGE MAGNET HARI GURU MURAH DENGAN HARGA SERENDAH RM1

FRIDGE MAGNET HARI GURU MURAH DENGAN HARGA SERENDAH RM1 Hari guru tak lama je lagi. Dah tahu apa hadiah nak diberikan pada guru? Kalau pening nak fikir apa kata bagi je Fridge Magnet sebagai cenderahati Hari Guru . Harganya murah dan berbaloi.Saya nak kongsi kan satu kedai online mencetak dan membuat barangan cenderamata  yang buat fridge magnet  Hari Guru dengan harga murah serendah rm1 .
Saya dah tahu lama tentang kedai percetakanArtfever Studio ni yang menyediakan khidmat membuat magnet online. Rata-rata yang berurusan dengan Artfever Studio juga sangat-sangat berpuas hati dengan hasil kerja mereka.
Di bawah ni adalah contoh Fridge Magnet yang korang boleh dapatkan dengan harga serendah rm1. Kalau yang saiz besar , harga nya dalam rm5  je..Murah kan??
10 DESIGN MENARIK FRIDGE MAGNET UNTUK DI PILIH 


Tengok lah fridge Magnet online dari  Artfever Studio buat ni..semuanya comel-comel dan menarik. untuk design yang tersedia tak de bayaran tambahan tau.. percuma..Sebab tu ramai yang orde…

UMMI NAZEERA HAMIL 4 BULAN

Tahniah diucapkan kepada pelakon Ummi Nazera dan suaminya kerana dikhabarkan pelakon cantik manis ni sekarang sedang hamil . Ummi dalam satu caption nya di instagram awal nya memberitahu akan membuat satu pengumuman kepada pengikut dan peminat nya.

Namun beberapa jam kemudian satu lagi caption beserta gambar nya dan suami di muat naik dan  dalam caprtion tersebut Ummi mendedahkan yang beliau kini sedang hamil 4 bulan .


umminazeeraAlhamdulillah ... here is the something special to me I wanted to share with all my favourites here ! I am 4 months and 1 week pregnant ... 🤰🏽Doakan yg baik baik pls? 


Ummi Nazeera mendirikan rumahtangga pada 23 Julai 2017 bersama Dr. Mohd Izzar Anwari . Perkahwinan yang terbina hampir setahun kini bakal dilengkapi dengan kehadiran cahaya mata. 
Berita baik ini disambut gembira oleh pengikut-pengikut instagram Ummi dan Izzar. masing-masing mengucapkan tahniah dan mendoakan Ummi sihat sepanjang kehamilan nya.
Mesti dah ramai yang tak sabar mennatikan kehadiran…

TOKEY TUDUNG PECAH RAHSIA JANA 15K SEBULAN DENGAN MODAL KECIL

OKEY TUDUNG PECAH RAHSIA JANA 15K SEBULAN DENGAN MODAL KECIL Menjual tudung online adalah salah satu bisnes yang boleh memberikan pendapatan lumayan jika  betul cara dan peniaga bijak menggunakan peluang yang ada.

Masing-masing dari kita ada pilihan tudung yang kita minat. Dan bagi kebanyakan wanita sukakan pelbagai jenis tudung dan tidak menghad kan satu jenis tudung sahaja dalam koleksi simpanan mereka..Sebab itu lah ramai yang memilih untuk berniaga tudung. permintaan tu sentiasa ada..bukan?

Tapi bukan semua orang boleh menarik pelanggan dengan mudah . Ada teknik dan cara yang betul untuk menjalankan perniagaan menjual tudung  .

Macam yang dikongsikan oleh Puan Madihah Mustafha . Beliau bermula dengan menjual tudung pada tahun 2012 dengan berbekal kan rm600 sebagai modal. Rutin sebagai pelajar , Puan Madihah terpaksa membahagikan masa  untuk menjalankan perniagaan menjual tudung secara online supaya tidak mengganggu pelajaran nya.

Dan sekarang Puan Madihah boleh berbangga dengan ha…

INI SEBAB KENAPA KITA KENA ELAK KAN BERKAWAN DENGAN KAKI BOMOH

Assalamualaikum..




INI SEBAB KENAPA KITA KENA ELAK KAN BERKAWAN DENGAN KAKI BOMOH Saya takut betul kalau dapat kawan yang jenis kaki bomoh. Gatal-gatal badan , jumpa bomoh. Sakit gigi jumpa bomoh, sakit belakang jumpa bomoh ..sampai kan kelemumur penuh atas kepala pun nak jumpa bomoh.

Bagi dia jumpa bomoh adalah benda pertama yang dia akan buat kalau dia ada masalah.. Rasa hati tak sedap ja, jumpa bomoh. Duit makin lama makin susah nak lekat dalam beg duit, jumpa bomoh. Bisnes tak untung-untung jumpa bomoh.

Saya ada pengalaman kenal dengan orang yang ada  rasa percaya dengan bomoh ni.Kisah nya kawan saya ni duduk tak jauh dari rumah saya, Satu hari tu badan dia jadi gatal-gatal. Makin lama rasa gatal-gatal tu makin teruk.

Jadi kawan saya ni pun balik ke kampung dia. Dengan nasihat saudara mara,  dia pun di bawa jumpa sorang bomoh . Nak tahu apa yang bomoh tu kata?

".. kamu ni dah terkena .. ada orang dengki kat kamu.. Ada perempuan tua lalu depan rumah  senyum kat kamu tapi mu tak…

UTAMAKAN RUKUN BASUHAN WUDUK DAN RUKUN SOLAT YANG WAJIB SAHAJA JIKA SOLAT DI TEMPAT AWAM

Assalamualaikum...



UTAMAKAN RUKUN BASUHAN WUDUK DAN RUKUN SOLAT YANG WAJIB SAHAJA JIKA SOLAT DI TEMPAT AWAM Kita di Malaysia ni boleh di kira beruntung sebab masjid ada di mana-mana sahaja.Kalau keluar dari pagi sampai ke malam baru balik ke rumah pun, kita tetap ada tempat nak solat dengan selesa dan sempurna.Memang tak de la sampai tahap kena solat tepi jalan .

Saya dan suami bila hari cuti memang jarang2 ada kat rumah. Kalau nak keluar jalan2 , boleh dikatakan mesti akan solat diluar. Kemudian masuk zohor terus je ke masjid atau surau. Bersolat di luar tu memang dah jadi kebiasaan.Malam jam 11,12  dah sampai rumah tak kalut dah nak solat.

Kalau dulu masa anak kecik-kecil memang susah sikit la sebab kena solat bergilir-gilir.Sebab sorang kena jaga anak.Sekarang anak2 dah besar boleh ikut sekali solat.Bila kerap bersolat di luar ni memang macam-macam perangai orang lah yang saya dah jumpa.

Walaupun dah banyak tempat untuk solat tapi kadang-kadang masuk tempat solat yang terlalu padat…

9 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018

Hi semua...
Kalau sebut pasal lifestyle blogger mesti kita ada blogger pilihan kita sendiri. Blogger tu mesti lah yang selalu kita baca coretan nya di blog dan selalu kita ikuti di sosial media..kan? 
Untuk tahun 2018 ni ada 9 lifetyle blogger pilihan  yang memang saya kerap baca blog mereka dan ada entry mereka yang boleh saya katakan terbaik dan saya suka.
Lifestyle blogger pilihan 2018 yang saya senaraikan ini bukan sahaja aktif mengemaskini blog mereka malah mereka juga aktif di laman sosial . 


Blog Cikash.com bukanlah asing di kalangan blogger .Blogger yang sangat aktif berbalas komen di sosial media.Sangat Ramah CikAsh ni dengan pengikut-pengikut nya..Walaupun wajah nya masih menjadi misteri tapi blog nya tetap dikunjungi ramai terutamnya bagi kaki-kaki drama.

Blog CikAsh ni  banyak berkongsi tentang drama tempatan . Kalau nak tahu biaodata hero dan heroin drama atau pun nak tahu sinopsis dram terbaru , ini lah blog yang wajib kita singgah.Selain tu ada banyak resepi yang CikAs…

KANAK-KANAK 6 TAHUN MATI DI DERA - ALTERI PECAH DAN LEBAM SELURUH BADAN

Assalamualaikum..

Adik Mohd Rayyan Hidayat berusia 6 tahun , meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah  dipercayai di dera  . Setakat ni maklumat tentang pelaku masih belum boleh didedahkan  kerana siasatan masih dijalan kan dan dikhuatiri mengganggu siasatan.




Laporan polis dibuat oleh ayah kepada adik Rayyan sendiri di Ibu Pejabat Kontijen Perlis . Adik Mohd Rayyan  maut dolaporkan maut kerana alteri di perut telah pecah  dan satu tulang rusuk bahagian kiri telah patah . Terdapat juga kesan pecah darah di bahagian kedua-dua belah mata.

Terdapat juga kesan lebam diseluruh bahagian badan terutama bahagian dada . Di bahagian belakang yang terdapat kesan seperti hentakan dengan benda tumpul.



Jenazah adik Mohd Rayyan telah dikebumikan di tanah perkuburan islam Kampung Abi Tok Hashim , kangar perlis.

Apa pun saya sangat bersimpati dengan siayah kepada adik Rayyan Hidayat ni.Banyak luahan sedih yang di curahkan di laman facebook nya.




Takziah untuk keluarga  Adik Rayyan Hidayat..Semoga k…

RESEPI NASI GORENG KAMPUNG YANG SANGAT SEDAP

Assalamualaikum..

RESEPI NASI GORENG KAMPUNG YANG SANGAT SEDAP Pagi ni sarapan Nasi Goreng Kampung . Saya memang suka nasi goreng kampung . Tapi jarang2 makan sebab nasi..Saya ni pantang nasi. Takut gemuk. Tak ambil nasi pun dah cepat je berat badan naik.bayang kan kalau hari2 makan nasi lain la tembun badan ni..Jadi dapat makan nasi sekali sekal je , saya akan pilih nasi goreng kampung,.
Tapi bukan nya hari-hari boleh makan kat luar. Macam mana pun kalau teringin nak makan nasi , terpaksa la turun ke dapur untuk memenuhi tekak sendiri. Kentang kentung la kita kat dapur masak nasi Goreng Kampung .
Nak kata pandai sangat masak nasi Gorteng Kampung ni tidak la.Tapi kalau korang rasa memang boleh kata sebijik macam makan kat kedai. hahahah.
resepi saya ni tak la lengkap macam kat kedai sebab biasanya kedai makan thai akan masuk kan sos ikan sikit kedalam nasi goreng kampung. Tapi yang saya buat ni tak letak sos ikan, Walaupun tak letak rasanya tetap sedap dan terangkat..
Ok Jom kita cuba…

GAMBAR MAJLIS AKAD NIKAH SHILA AMZAH DAN HARIS IDRAKI

GAMBAR MAJLIS AKAD NIKAH SHILA AMZAH DAN HARIS IDRAKI Semalam 19-4-2018 berlansung majlis akad nikah Shila Amzah dan pasangan nya Haris Idraki. Tahniah untuk kedua mempelai ni. Sama cantik dan sepadan sangat. Majlis pernikahan berlangsung di kediaman keluarga penyanyi ini selepas solat asar. Dengan sekali akad , Shila sah menjadi isteri kepada Haris Idraki.


Majlis tersebut turt di hadiuri beberapa rakan baik Shila Amzah . Fara Fauzana, Zara Zya dan jihan Musa.
Dikhabarkan majlis resepsi akan diadaan di Marriot Hotels, Putrajaya pada 22 April ini. (Ahad).Majlis kali ni juga diuruskan oleh ANH Event yang juga menguruskan majlis Khatam Shila Amzah sebelum ni,



Walaupun segala persiapan diauruskan oleh perancang perkahwinan tapi semuanya adalah mengikut idea Shila sendiri tau.Mesti pening kelapa la nak memikirkan tema dan segala persiapan yang perlu dibuat.
Sebelum majlis pernikahan ni ada nampak gambar Shila dan keluarga nya berkumpul dan berbincang bersama ANH Event untuk majlis bersejar…