Friday, 27 April 2018

USB MINI SPEAKER COMEL YANG DI TUNGGU-TUNGGU DAH PUN TIBA

Baru-baru ni speaker pc saya rosak.Tiba-tiba saja tak berbunyi.Hilang terus mood anak-anak nak tengok Ejen Ali. Diaorang memang suka tengok Ejen Ali di Youtube. Bila tak de speaker ni kerja dok guna phone saya la pulak..Walau macam mana pun kena juga la cari speaker yang murah-murah untuk PC saya ni.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Memang hajat nak mencari speaker PC yang murah , kecil dan tak mau yang kena guna suis tambahan tu.Sebab meja komputer saya ni kecil je..Kalau sebelum ni speaker besar.Ada 3 speaker .Wooden speaker memang berat dan makan ruang atas meja ni nak letak.    

Jadi selepas mencari di Lazada, 11street, dan shopee makanya saya jumpa lah speaker   untuk komputer yang kecil dan guna usb cable je.   Saya beli di Shopee dengan harga rm21 . Speaker guna USB je jadi tak payah guna cable untuk cocok ke suis kat dinding macam sebelum ni


Ini lah speaker USB comel tu..Entah apa jenama speaker ni pun saya tak pasti.hahah..Tapi kat speaker ni dia tulis SPIN. Macam nama kumpulan  Spin je ..kan??hahah..

Ingat kan bunyi nya halus je rupanya bunyi nya boleh tahan kuat jugak. Bila kita play video atau music baru lampu bahagian atas speaker akan menyala.


Ok lah speaker ni.. sangat puas hati . Dia ada 3 warna . Putih, rose dan hitam. Saya pilih putih sebab tak mau warna lain diatas meja ni.Nanti nampak semak.Biar ada warna putih dan hitam saja.Di bawah ni adalah detail product .




Ikutkan saya ni bukan pandai pun pilih speaker yang bagus.Asalkan ada bunyi dan cantik dah la..Hahahah..Perempuan sangat..kan??ahahahha

Di lazada saya tak jumpa speaker usb ni tapi di Shopee memang ada.Cuma beli kat Shopee ni penghantaran nya memang lewat la..Berjanggut menunggu nya..dekat seminggu baru sampai. Sebelum ni beli barang kat shopee jugak.Pun lambat sampai..Tapi beli jugak sebab kat Shopee murah..kan??

..Korang boleh search je USB Mini USB 2.0 Powered Speaker for Computer Desktop PC Laptop .nanti mesti jumpa.

sekian..

Thursday, 26 April 2018

FRIDGE MAGNET HARI GURU MURAH DENGAN HARGA SERENDAH RM1

FRIDGE MAGNET HARI GURU MURAH DENGAN HARGA SERENDAH RM1 Hari guru tak lama je lagi. Dah tahu apa hadiah nak diberikan pada guru? Kalau pening nak fikir apa kata bagi je Fridge Magnet sebagai cenderahati Hari Guru . Harganya murah dan berbaloi.Saya nak kongsi kan satu kedai online mencetak dan membuat barangan cenderamata  yang buat fridge magnet  Hari Guru dengan harga murah serendah rm1 .

Saya dah tahu lama tentang kedai percetakan Artfever Studio ni yang menyediakan khidmat membuat magnet online. Rata-rata yang berurusan dengan Artfever Studio juga sangat-sangat berpuas hati dengan hasil kerja mereka.

Di bawah ni adalah contoh Fridge Magnet yang korang boleh dapatkan dengan harga serendah rm1. Kalau yang saiz besar , harga nya dalam rm5  je..Murah kan??

10 DESIGN MENARIK FRIDGE MAGNET UNTUK DI PILIH 




Tengok lah fridge Magnet online dari  Artfever Studio buat ni..semuanya comel-comel dan menarik. untuk design yang tersedia tak de bayaran tambahan tau.. percuma..Sebab tu ramai yang order magnet hari guru kat sini. Korang cuma pilih je nak design mana.

Ada 10 design magnet Hari Guru yang comel, cantik dan menarik untuk korang pilih.Pilih jangan tak pilih.Jangan dah dekat2 nak Hari Guru baru nak order sebab yang order ni bukan sikit tapi ramai.Kalau nak magnet cepat sampai kena la order cepat-cepat.

Artfever Studio dah beroperasi selama 8 tahun. Memang trusted seller yang saya akan rekemen kan pada kawan-kawan saya yang nak buat fridge magnet . 

HADIAH MAGNET HARI GURU SEBAGAI KELAINAN



Tapi kalau korang ada design sendiri yang korang rasa lebih cantik dan menarik , Artfever Studio sedia membuat nya. Tapi kalau ikutkan saya ni , design-design dari Artfever Studio dah cukup cantik dan terbaik.

Kualiti nya juga adalah yang terbaik dan ikutkan dari feedback pelanggan semuanya berpuas hati dengan magnet hari guru yang diaorang dapat.

InsyaAllah..saya pun dah merancang nak order jugak ni. Dah pilih-pilih design mana satu yang akan akan saya usulkan pada anak-anak saya nanti. Beri hadiah magnet hari guru sebagai kelainan sikit tahun ni untuk guru-guru di sekolah anak-anak.

Kalau sebelum ni bagi bunga, bagi coklat tapi tahun ni kita bagi fridge magnet.

FRIDGE MAGNET BOLEH LETAK GAMBAR SENDIRI 



Korang nak buat fride magnet yang boleh letak gambar sendiri pun boleh. Memang design ni sentiasa dapat permintaan yang tinggi. Kan cantik bila ada gambar anak kita di magnet Hari guru tu nanti.. 

Untuk magnet hari guru 2018 ni dah ramai yang order sebab harga murah ni adalah bersempena dengan hari guru tau.Tak tahu la akan datang masih lagi ada harga rm1 ni atau tidak. Minta-minta la masih ada.Mana lah tahu kalau ada yang nak order untuk majlis-majlis lain.

MAGNET HARI GURU RM1 




Hari guru ni adalah hari untuk kita mengenang jasa guru-guru di sekolah. Ini lah masanya kita nak didik anak kita supaya menghargai guru mereka. Tak payah bagi hadiah yang mahal-mahal..Cikgu-cikgu tu tak minta pun. Cukup lah dengan mengenang jasa mereka dan berbuat baik dengan mereka.

Tapi tak salah kalau kita hargai jasa mereka dengan memberi sedikit cenderahati tanda kita mengingati budi baik mereka. Cikgu pun mesti rasa gembira bila diraikan . Lagipun bukan mahal pum. Magnet Hari Guru RM1 sahaja..

Pada korang yang nak  tempah magnet hari guru, frame hari guru, jam hari Guru dengan design gambar sendiri, cepat-cepat hubungi Artfever Studio -

whatsapp  :  0193713650  

atau klik sini. 





Tag: Fridge Magnet , kedai online mencetak dan membuat barangan cenderamata ,fridge magnet  , fridge magnet Hari Guru dengan harga murah serendah rm1 , Artfever Studio ,10 design magnet Hari Guru yang comel cantik , hadiah magnet hari guru , fride magnet yang boleh letak gambar sendiri ,magnet hari guru 2018  ,Magnet Hari Guru RM1, magnet online ,fridge Magnet online , tempah fridge magnet murah  ,harga fridge magnet ,kedai cenderahati online, fridge magnet malaysia, fridge magnet murah-murah, tempahan fridge magnet,fridge magnet doorgift murah, Custom Made Photo Fridge Magnet Printing , Fridge Magnet Suppliers,Gift Ideas of Personalized Fridge Magnet , fridge magnet rm1 , 

Wednesday, 25 April 2018

UMMI NAZEERA HAMIL 4 BULAN

Tahniah diucapkan kepada pelakon Ummi Nazera dan suaminya kerana dikhabarkan pelakon cantik manis ni sekarang sedang hamil . Ummi dalam satu caption nya di instagram awal nya memberitahu akan membuat satu pengumuman kepada pengikut dan peminat nya.

Namun beberapa jam kemudian satu lagi caption beserta gambar nya dan suami di muat naik dan  dalam caprtion tersebut Ummi mendedahkan yang beliau kini sedang hamil 4 bulan .


umminazeeraAlhamdulillah ... here is the something special to me I wanted to share with all my favourites here ! I am 4 months and 1 week pregnant ... 🤰🏽Doakan yg baik baik pls? 



Ummi Nazeera mendirikan rumahtangga pada 23 Julai 2017 bersama Dr. Mohd Izzar Anwari . Perkahwinan yang terbina hampir setahun kini bakal dilengkapi dengan kehadiran cahaya mata. 

Berita baik ini disambut gembira oleh pengikut-pengikut instagram Ummi dan Izzar. masing-masing mengucapkan tahniah dan mendoakan Ummi sihat sepanjang kehamilan nya.

Mesti dah ramai yang tak sabar mennatikan kehadiran bayi comel pasangan cantik dan sepadan ni. Sama-sama kita doakan semoga perjalanan kehamilan Ummi lancar dan beliau tak mengalami sebarang masalah kesiahatan..Tahniah!!!


sekian..




TOKEY TUDUNG PECAH RAHSIA JANA 15K SEBULAN DENGAN MODAL KECIL



OKEY TUDUNG PECAH RAHSIA JANA 15K SEBULAN DENGAN MODAL KECIL Menjual tudung online adalah salah satu bisnes yang boleh memberikan pendapatan lumayan jika  betul cara dan peniaga bijak menggunakan peluang yang ada.

Masing-masing dari kita ada pilihan tudung yang kita minat. Dan bagi kebanyakan wanita sukakan pelbagai jenis tudung dan tidak menghad kan satu jenis tudung sahaja dalam koleksi simpanan mereka..Sebab itu lah ramai yang memilih untuk berniaga tudung. permintaan tu sentiasa ada..bukan?

Tapi bukan semua orang boleh menarik pelanggan dengan mudah . Ada teknik dan cara yang betul untuk menjalankan perniagaan menjual tudung  .

Macam yang dikongsikan oleh Puan Madihah Mustafha . Beliau bermula dengan menjual tudung pada tahun 2012 dengan berbekal kan rm600 sebagai modal. Rutin sebagai pelajar , Puan Madihah terpaksa membahagikan masa  untuk menjalankan perniagaan menjual tudung secara online supaya tidak mengganggu pelajaran nya.

Dan sekarang Puan Madihah boleh berbangga dengan hasil pencapaian nya menjalankan perniagaan nya yang dikenali sebagai Madihah Scarf.

Nak berjaya macam puan Madihah juga? Anda nak keluarkan jenama tudung sendiri tapi tak tahu dimana nak bermula?Anda ada perniagaan menjual tudung tapi jualan kurang memberansangkan? Stok melimpah-limpah tapi jualan tak kencang?




Anda wajib dapatkan Ebook Rahsia Bisnes Tudung dan panduan menghasilkan tudung jenama sendiri. Dalam ebook ini anda akan diceritakan tentang pengalaman Puan Madihah sendiri bagaimana beliau  berjaya menghasilkan keuntungan rm15k sebulan dengan hanya menjual tudung.

Anda juga akan didedahkan dengan rahsia , tips dan cara mendapatkan pelanggan dengan mudah. Bukan tu sahaja malah dalam ebook ini Puan Madihah akan dedahkan nama pembekal serta contact pembekal tersebut supaya anda boleh terus berhubung dengan mereka.

selain dari itu rahsia-rahsia lain juga akan didedahkan dalam ebook ini:-

- Belajar menjual- Tips Gambar memukau- Teknik menentukan harga- Ayat Iklan- Lubuk Jualan- Packaging- Penghantaran- tips memilih tukang jahit 


Ebook ini hanya berharga rm60. Anda cuma perlu membuat pembayaran dan ebook akan terus di emailkan pada anda. Download ebook tersebut dan anda boleh memulakan perniagaan menjual tudung secara online sekarang. klik untuk mendapatkan ebook Rahsia Bisnes Tudung 


sekian.

Tag : panduan, rahsia bisnes tudung , cara dapatkan pelanggan  ,Rahsia Bisnes Tudung dan panduan menghasilkan tudung jenama sendiri. , perniagaan menjual tudung. cara nmemulakan perniagaan menjual tudung , nama syarikat pembekal tudung, pembekal tudung di malaysia

Tuesday, 24 April 2018

INI SEBAB KENAPA KITA KENA ELAK KAN BERKAWAN DENGAN KAKI BOMOH

Assalamualaikum..




INI SEBAB KENAPA KITA KENA ELAK KAN BERKAWAN DENGAN KAKI BOMOH Saya takut betul kalau dapat kawan yang jenis kaki bomoh. Gatal-gatal badan , jumpa bomoh. Sakit gigi jumpa bomoh, sakit belakang jumpa bomoh ..sampai kan kelemumur penuh atas kepala pun nak jumpa bomoh.

Bagi dia jumpa bomoh adalah benda pertama yang dia akan buat kalau dia ada masalah.. Rasa hati tak sedap ja, jumpa bomoh. Duit makin lama makin susah nak lekat dalam beg duit, jumpa bomoh. Bisnes tak untung-untung jumpa bomoh.

Saya ada pengalaman kenal dengan orang yang ada  rasa percaya dengan bomoh ni.Kisah nya kawan saya ni duduk tak jauh dari rumah saya, Satu hari tu badan dia jadi gatal-gatal. Makin lama rasa gatal-gatal tu makin teruk.

Jadi kawan saya ni pun balik ke kampung dia. Dengan nasihat saudara mara,  dia pun di bawa jumpa sorang bomoh . Nak tahu apa yang bomoh tu kata?

".. kamu ni dah terkena .. ada orang dengki kat kamu.. Ada perempuan tua lalu depan rumah  senyum kat kamu tapi mu tak balas. Jadi perempuan tu dah terasa hati dan dia kena kan kamu..sebab tu kamu dapat gatal-gatal ni.."

Jadi kawan saya ni pun terus percaya.. dia dok fikir siapa lah perempuan yang lalu depan rumah dia dan senyum pada dia tapi dia tak balas . jenuh la dia dok berfikir.

2, 3 kali juga la berubat pada bomoh tu.Tapi tak hilang-hilang gatalnya.Dah tentu lah setiap kali pergi berubat fulus pun melayang-layang tapi gatal-gatal kat badan tak hilang-hilang.

Tak tahu la apa yang buat tiba-tiba dia berfikiran waras, dia rasa nak pergi ke klinik. Suami dia pun bawak la ke klinik. Doktor tu bagi dia satu suntikan je.. Balik rumah gatal-gatal tu terus berkurangan dan makin hilang dalam masa tak sampai sehari.

Kemudian dia pun dah sembuh dan balik semula ke tempat saya ni. So dia tanya saya

" Kak Diana pernah tak nampak ada perempuan tua lalu kat kawsan rumah saya ni.Sebab orang tua yang berubat saya hari tu kata , saya terkena gatal-gatal badaan ni sebab perempuan tua tu kecik hati saya tak senyum pada dia.."

Astagfirullahallazim.. tak pasal-pasal dah jadi fitnah. bayang kan lah kalau betul kawasan rumah saya ni ada makcik tua yang selalu guna jalan yang sama ni untuk kemana-mana dan kawan saya terus rasa orang tua tu punya angkara, kan dah jadi fitnah.Betul tak?

Bayang kan pulak ciri-ciri yang bomoh tu sebutkan kebetulan sama dengan salah sorang  makcik-makcik di kawasan rumah saya ni.Kan boleh menyebabkan pergaduhan dan salah faham..

Sebab tu lah saya takut betul kalau dapat kawan yang kaki bomoh.Risau kalau jadi apa-apa pada dia, kemudian dia jumpa bomoh dan bomoh tu kata

" ni kerja jiran kamu.."

" ni semua kawan kamu yang hantar..dia hantar dalam bentuk makanan.." ye la dah saya ni suka hantar makanan kat jiran2..kan??


Tak ke bahaya untuk kita...


sekian..

Monday, 23 April 2018

UTAMAKAN RUKUN BASUHAN WUDUK DAN RUKUN SOLAT YANG WAJIB SAHAJA JIKA SOLAT DI TEMPAT AWAM

Assalamualaikum...



UTAMAKAN RUKUN BASUHAN WUDUK DAN RUKUN SOLAT YANG WAJIB SAHAJA JIKA SOLAT DI TEMPAT AWAM Kita di Malaysia ni boleh di kira beruntung sebab masjid ada di mana-mana sahaja.Kalau keluar dari pagi sampai ke malam baru balik ke rumah pun, kita tetap ada tempat nak solat dengan selesa dan sempurna.Memang tak de la sampai tahap kena solat tepi jalan .

Saya dan suami bila hari cuti memang jarang2 ada kat rumah. Kalau nak keluar jalan2 , boleh dikatakan mesti akan solat diluar. Kemudian masuk zohor terus je ke masjid atau surau. Bersolat di luar tu memang dah jadi kebiasaan.Malam jam 11,12  dah sampai rumah tak kalut dah nak solat.

Kalau dulu masa anak kecik-kecil memang susah sikit la sebab kena solat bergilir-gilir.Sebab sorang kena jaga anak.Sekarang anak2 dah besar boleh ikut sekali solat.Bila kerap bersolat di luar ni memang macam-macam perangai orang lah yang saya dah jumpa.

Walaupun dah banyak tempat untuk solat tapi kadang-kadang masuk tempat solat yang terlalu padat ni jadi masalah jugak la.Dalam keadaan orang ramai, masing2 tunggu tempat nak solat ada yang lepas solat siap berzikir Kau..Bawak keluar dia punya tasbih dari mekah tu. Aduh..mampu tepuk dahi je la.

Tu belum yang bacaan nya panjang.. rukuk dan sujud pun slow je macam orang sakit pinggang.. Kita tengok dia dari belakang kecik besar kecik besar je.hahhaha...

Tapi pernah la saya singgah satu RnR ni..ada sorang makcik ni lepas bagi salam kanan kiri , terus dia buka beg bawak keluar tasbih digital.Datang sorang perempuan ni cakap terus terang je.. " kak.. nak berzikir ke bertahlil ke,gerak kebelakang, bagi ruang untuk orang lain solat." Terus muka akak tu lain..tapi muka orang lain nampak ceria..ahhahah.. Walaupun tu waktu asar tapi dia kena paham mungkin ada pekerja kat RnR tu yang kejar masa untuk solat.


Sama jugak la macam kat Mall, ruang solat tu bukan saja ada pengunjung mall tapi juga pekerja mall tu..diaorang solat gilir-gilir kejar masa. So kita kena paham benda tu.Jangan kita fikir semua orang banyak masa macam kita.

Ada satu lagi perangai perempuan dalam bilik solat yang biasa kita tengok ialah bermakeup atas sejadah.Habis je solat dia pun buka telekung tarik beg tangan dia dan keluarkan alat makeup.masih berkain telekung, atas sejadah dia bersolek macam kat dalam bilik dia.hahha.

Ada juga yang dia nak solat tempat yang dia rasa suka padahal tempat tu tak sesuai pun untuk solat.Contohnya dia solat depan tempat letak sejadah..ahhaha. Ni jadi kat saya baru2 ni masa bawa anak-anak ke pantai.


Eh!dia boleh solat depan tempat letak sejadah tu.betul2 serba salah la pulak nak pergi ambik sejadah mujur la tengah dok teragak-agak tu , ada adik sorang ni dah habis solat.Alhamdulillah..kalau tidak dalam surau tu akak korang ni menambah dosa dok marah perempuan tu dalam hati...ahahhah

Menurut ustaz Addien di laman Twitter , " Jika anda solat di tempat awam seperti R&R atau surau di mall, elakkan memanjangkan ibadah e.g baca surah, zikir & doa panjang etc. Ingat orang lain yang ramai menunggu. Orang yang faqih (bijaksana) dalam beragama tahu prioriti sekeliling dan tak akan buat semua tu.

Prioriti ditempat awam sebegitu ialah utamakan rukun basuhan wuduk & rukun solat yang wajib sahaja. Apatah lagi jika orang ramai dan waktu solat pula pendek. Tidak berzikir & berdoa ketika itu bukan kesalahan bahkan anda bersalah jika menyebabkan orang lain terlepas waktu solat "

sekian...


9 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018

Hi semua...

Kalau sebut pasal lifestyle blogger mesti kita ada blogger pilihan kita sendiri. Blogger tu mesti lah yang selalu kita baca coretan nya di blog dan selalu kita ikuti di sosial media..kan? 

Untuk tahun 2018 ni ada 9 lifetyle blogger pilihan  yang memang saya kerap baca blog mereka dan ada entry mereka yang boleh saya katakan terbaik dan saya suka.

Lifestyle blogger pilihan 2018 yang saya senaraikan ini bukan sahaja aktif mengemaskini blog mereka malah mereka juga aktif di laman sosial . 



Blog Cikash.com bukanlah asing di kalangan blogger .Blogger yang sangat aktif berbalas komen di sosial media.Sangat Ramah CikAsh ni dengan pengikut-pengikut nya..Walaupun wajah nya masih menjadi misteri tapi blog nya tetap dikunjungi ramai terutamnya bagi kaki-kaki drama.

Blog CikAsh ni  banyak berkongsi tentang drama tempatan . Kalau nak tahu biaodata hero dan heroin drama atau pun nak tahu sinopsis dram terbaru , ini lah blog yang wajib kita singgah.Selain tu ada banyak resepi yang CikAsh kongsi kan di blog nya. Kiranya blog Cikash.com ni memang tumpuan para wanita lah. Entry Pilihan :  Tiga Tanda Kucing Datang pada Kita .




Kalau sebut tisu Imaan mesti terus teringat blog Iuzira.com . Iuzira juga adalah lifestyle blogger yang sangat menonjol di tahun 2018 ni. Dia aktif menulis review dan macam-macam cerita lagi boleh baca di blog dia. Dari bab makan sampai la fesyen semuanya di kongsikan di blog Iuzira.com . 

Iuzira juga adalah seorang peniaga online yang jual tisu Imaan. Tisu yang tengah jadi viral sekarang ni la. cerita tentang Iuzira ni  juga pernah masuk dalam surat khabar Utusan Malaysia tau.Bukan biasa-biasa...Entry Pilihan :  Bagaimana Cara Menang Contest Atau Giveaway


seterusnya blog www.cahayapermata.my.com ni ...  Kenal blogger Alja ni dekat facebook. Blogger yang rajin sangat like2 dan komen di status rakan blogger lain.Sangat mesra dan manja orang nya. Memang disenangi ramai rakan blogger . Disebabkan tu juga la blog Alja ni sangat dikenali ramai. Antara lifestyle blogger yang  sering share kisah personal dan pendapat peribadi di blog.

Alja juga sering jadi pilihan untuk review produk dan tempat-tempat best di malaysia. Cantik manis orang nya ni.. Entry Pilihan: Sayang anak tangan-tangankan






Siapa lah yang tak kenal blog WawaAshiharaa.com ni..Beauty blogger yang selalu share tentang kecantikan di facebook.Dia rajin buat live makeup tau..Memang suka sangat tengok  cara dia makeup, sapu sana sini dah cantik..Kagum la dengan video2 makeup yang dia buat sebab tangan kita tak berseni macam dia..hahah..

Wawa juga memang jadi pilihan founder  produk untuk review skincare dan kosmetik diaorang. Tak ramai lifestyle blogger yang mampu buat apa yang Wawa buat.Bukan senang nak buat video ni tau.Entry Pilihan : Tips Blog Nampak Lebih menarik




Suka betul baca tentang resepi-resepi yang di tulis di blog Syamimisaad.com ni. Rajin memasak dia ni tau..selain perkongsian resepi blog dia juga ada tulis tentang review , tips rumahtangga dan yang paling best cerita tentang anak-anak beliau.Tapi sekarang macam dah kurang je share pasal anak-anak.Kita suka la baca cerita pasal anak-anak dia..hehhe

Apa pun syamimi memang rajin sangat update blog dan laman sosial nya. Itu lah ciri-ciri lifestyle blogger yang baik tau. Antara blog dan laman sosial nya yang lain dapat diseimbangkan dengan baik.Entry Pilihan: Di mana keikhlasan & Keberkatan dalam rumahtangga




Blogger yang saya kenali sejak awal saya menulis blog lagi. .Kalau sebut pasal kucing mesti ramai yang akan ingat dengan Tengkubutang.com.  Orang nya ramah dan selalu buat giveaway.Blog nya berkisar tentang kecantikan, tips dan juga resepi.Banyak juga reseou best2 yang TB kongsikan

Tengkubutang juga antara lifestyle blogger yang selalu dapat tawaran untuk review. Seronok baca review-review dari blog ni . Entry-entry juga tak kurang menariknya. Entry Pilihan : Resepi rendang Ayam Perak Sedap Dan Mudah  





Lifestyle blog yang terakhir ni siapa lah yang tak kenal.Zazaiman.com .. Nama nya saja mudah diingati .Kalau tidak tak la anak saya pun asyik menyebut nama Zaza Iman ni . Terjerit-jerit panggil Zaza iman di depan pintu pagar .. Lifestyle blogger yang paling aktif sejak dulu lagi.Kecil-kecil cili padi dia ni.Mana tak nya . Zaza ni juga suka menulis tentang buku motivasi.

Orang nya sangat berkeyakinan tak tak takut mencuba apa saja .daripada tak pandai makeup sekarang dah cantik dan makin bergaya. Suka sangat tengok perubahan Zaza ni dari awal dia berblog sampai la sekarang.Boleh dijadikan motivasi bagi blogger-blogger baru. Entry pilihan :  Best sangat Ke jadi Popular?


Korang pun mesti ada blogger pilihan 2018 ..kan?jom kongsikan diruangan komen..

sekian..

Friday, 20 April 2018

KANAK-KANAK 6 TAHUN MATI DI DERA - ALTERI PECAH DAN LEBAM SELURUH BADAN

Assalamualaikum..

Adik Mohd Rayyan Hidayat berusia 6 tahun , meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah  dipercayai di dera  . Setakat ni maklumat tentang pelaku masih belum boleh didedahkan  kerana siasatan masih dijalan kan dan dikhuatiri mengganggu siasatan.




Laporan polis dibuat oleh ayah kepada adik Rayyan sendiri di Ibu Pejabat Kontijen Perlis . Adik Mohd Rayyan  maut dolaporkan maut kerana alteri di perut telah pecah  dan satu tulang rusuk bahagian kiri telah patah . Terdapat juga kesan pecah darah di bahagian kedua-dua belah mata.

Terdapat juga kesan lebam diseluruh bahagian badan terutama bahagian dada . Di bahagian belakang yang terdapat kesan seperti hentakan dengan benda tumpul.



Jenazah adik Mohd Rayyan telah dikebumikan di tanah perkuburan islam Kampung Abi Tok Hashim , kangar perlis.

Apa pun saya sangat bersimpati dengan siayah kepada adik Rayyan Hidayat ni.Banyak luahan sedih yang di curahkan di laman facebook nya.




Takziah untuk keluarga  Adik Rayyan Hidayat..Semoga kuat dan tabah menghadapi ujian ni. Dio harapkan si pelaku akan terima hukuman yang setimpal. 

RESEPI NASI GORENG KAMPUNG YANG SANGAT SEDAP

Assalamualaikum..


RESEPI NASI GORENG KAMPUNG YANG SANGAT SEDAP Pagi ni sarapan Nasi Goreng Kampung . Saya memang suka nasi goreng kampung . Tapi jarang2 makan sebab nasi..Saya ni pantang nasi. Takut gemuk. Tak ambil nasi pun dah cepat je berat badan naik.bayang kan kalau hari2 makan nasi lain la tembun badan ni..Jadi dapat makan nasi sekali sekal je , saya akan pilih nasi goreng kampung,.

Tapi bukan nya hari-hari boleh makan kat luar. Macam mana pun kalau teringin nak makan nasi , terpaksa la turun ke dapur untuk memenuhi tekak sendiri. Kentang kentung la kita kat dapur masak nasi Goreng Kampung .

Nak kata pandai sangat masak nasi Gorteng Kampung ni tidak la.Tapi kalau korang rasa memang boleh kata sebijik macam makan kat kedai. hahahah.

resepi saya ni tak la lengkap macam kat kedai sebab biasanya kedai makan thai akan masuk kan sos ikan sikit kedalam nasi goreng kampung. Tapi yang saya buat ni tak letak sos ikan, Walaupun tak letak rasanya tetap sedap dan terangkat..

Ok Jom kita cuba masak Nasi Goreng kampung yang sangat  sedap macam kat restoran Thai.



Bahan_bahan : 

1 mangkuk nasi putih.. Saya guna nasi semalam. Lepas tu hancur2 kan dia. Sampai hancur nasik digaulnya..ahahhaha.

1 genggam ikan bilis. Rendam dan tosa kan. Bahagi kepada dua bahagian. 1 bahagian di goreng  dan 1 bahagian lagi akan di tumbuk dengan bawang dan cili nanti.

2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 batang cili padi
5-6 tangkai kangkung - di potong sekali dengan batang.(bahagian yang lembut je)
secubit belacan
2 sudu hirisan ayam
1 biji telur

garam
1 sudu besar sos tiram\

2 sudu besar minyak masak.

Cara-caranya.

Mula-mula panaskan minyak dalam  kuali dan masuk kan ayam.Goreng ayam sampai perang dan sedikit garing.

Tumbuk bawang merah, bawang putih , cili dan ikan bilis. Tumbuk manja2 je..asal pecah2 sikit dah la.Tak payah tumbuk sampai lumat.

Masuk kan ke dalam kuali. Kacau sebati..masuk kan belacan dan sos tiram.masuk kan garam.

Masuk kan nasik, dan kangkung. Kemudian pecahkan sebiji telur kedalam nasi tadi.

Kacau sebati sampai la nasi tak melekat  dan nasi jadi berderai. Last sekali masuk kan ikan bilis yang dah di goreng tadi.

Sekarang dah siap ..nasi Goreng kampung yangsangat sedap.

selamat mencuba

GAMBAR MAJLIS AKAD NIKAH SHILA AMZAH DAN HARIS IDRAKI




GAMBAR MAJLIS AKAD NIKAH SHILA AMZAH DAN HARIS IDRAKI Semalam 19-4-2018 berlansung majlis akad nikah Shila Amzah dan pasangan nya Haris Idraki. Tahniah untuk kedua mempelai ni. Sama cantik dan sepadan sangat. Majlis pernikahan berlangsung di kediaman keluarga penyanyi ini selepas solat asar. Dengan sekali akad , Shila sah menjadi isteri kepada Haris Idraki.



Majlis tersebut turt di hadiuri beberapa rakan baik Shila Amzah . Fara Fauzana, Zara Zya dan jihan Musa.

Dikhabarkan majlis resepsi akan diadaan di Marriot Hotels, Putrajaya pada 22 April ini. (Ahad).Majlis kali ni juga diuruskan oleh ANH Event yang juga menguruskan majlis Khatam Shila Amzah sebelum ni,




Walaupun segala persiapan diauruskan oleh perancang perkahwinan tapi semuanya adalah mengikut idea Shila sendiri tau.Mesti pening kelapa la nak memikirkan tema dan segala persiapan yang perlu dibuat.

Sebelum majlis pernikahan ni ada nampak gambar Shila dan keluarga nya berkumpul dan berbincang bersama ANH Event untuk majlis bersejarah ni.



Semoga Shila dan pasangan hidup bahagia dalam penuh kasih sayang selamanya. Harap-harap lepas kawin ni tak la perjalanan karier Shila jadi slow.

Apa -apa pun jom tengok gambar-gambar majlis akad nikah Shila Amzah dan Haris Idraki..

































sekian...

tag: majlis pernikahan, majlis akasd nikah