Tuesday, 27 March 2018

RESEPI NASI KUNING BERSAMA AYAM BEREMPAH DAN SAMBAL TUMIS YANG SANGAT SEDAP DAN SIMPLE

Assalamualaikum..

Setiap pagi memang saya kena masak nasi untuk sarapan dan bekal anak-anak.tapi cuma di hari bersekolah je la.Kalau hari lain saya beli je sarapan diaorang ni. Salah satu yang menjadi kegemaran diaorang ialah Nasi Kuning dan Ayam Berempah yang simple .

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Selain nasi ada juga sesekali saya akan goreng bihun atau buat burger untuk bekal dan sarapan diaorang.tapi jarang la..Nasi la paling kerap saya buat.

Nasi goreng, nasi putih bersama ayam masak kicap, nasi ayam dan yang paling menjadi kegemaran mereka ialah Nasi Kuning .

Nasi kuning ni saya akan masak bersama dengan ayam goreng berempah dan juga sambal pedas.Sambal tumis nya saya masak guna bawang putih, bawang besar , garam dan cili kisar je. Tak payah letak gula atau bahan lain.

Oleh sebab saya sediakan nasi ni diwatu awal pagi dan mesti siapkan dengan cepat jadi tak banyak bahan yang saya gunakan dan cara saya memasaknya juga simple.

Bagi yang nak makan nasik kuning yang sedap tapi tak mau tunggu lama boleh try resepi ringkas saya ni.rasanya jugak tak terlalu berempah.

Korang boleh jumpa nasi kuning ni banyak dijual di Kedah.Memang kedah ni terkenal dengan nasi kuning nya yang sedap.Ada yang masuk kan kismis dan susu , dan ada juga yang masak simple macam saya buat..

Jom kita ke resepi cara memasak Nasi Kuning bersama Ayam berempah dan sambal tumis Yang sangat Sedap dan Simple.

Bahan-bahan nya:

Bahan untuk masak nasi Kuning

1/2 ekor ayam - Potong bersihkan dan rebus dengan 4 cawan air. (simpan air rebusan ayam)
4 cawan beras - bersihkan dan tos.
1 batang serai
1 kuib ayam 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
bunga lawang
Kulit kayu Manis
Bunga cengkih
garam
1 sudu majerin
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-caranya:

Masuk kan beras yang sudah dibersihkan dan di tos ke dalam periuk nasi.Masuk air rebusan ayam, 1 batang serai yang dah di ketuk,kuib ayam,  bawang putih,halia,bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, garam, majerin dan serbuk kunyit.

kemudian masak nasi guna periuk elektrik. nak guna dapur gas biasa pun boleh.Pandai2 la kawal api.

Sekarang kita nak Goreng ayam berempah pulak.

Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah:

Ayam yang sudah direbus tadi.
1 tangkai daun kari\1 sudu besar serbuk rempah kari ayam
1 sudu kecil garam.
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Panaskan minyak.
Goreng ayam sehingga keemasan dan nampak garing.Proses ni tak lama pun sebab ayam tu dah masak masa direbus tadi.

kemudian angkat dan toskan.

Last sekali kita buat sambal nya..

Bahan-bahan untuk sambal tumis

2 sudu besar cili yang dah dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam dan sedikit air.
Minyak untuk menumis,

cara-Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang purih
Nasuk kan cili kisar..masak hingga garing dan tambah sedikit air,
Masak lagi sampai mendidih dan masuk kan garam..

tutup api..dah siap..

Kemudian masa ni nasi pun dah masak.. dan boleh la dihidangkan..

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Untuk jimatkan masa saya di waktu pagi biasanya sebelum tidur saya akan rebus dulu ayam siap2 dan toskan ayam tu supaya nak goreng nanti lebih mudah.

Kalau ayam tu tak di tos betul2 sampai kering air nya nanti nak goreng jenuh meletup2 minyak atas dapur..hahhaa..

Kalau rajin lagi perapkan ayam tu dengan rempah dan garam siap2 dan simpan dalam peti sejuk.bangun pagi terus masak nasik, goreng ayam dan masak sambal ke.

Untuk proses memasak ni saya ambik masa kurang 45 minit .Kalau bahan disiapkan sebelum tidur lagi cepat siap.tak sampai setengah jam dah siap hidangan sarapan pagi yang buat suami dan anak2 kagum..Hahha..

Ok..tu je..selamat mencuba resepi simple tapi sedap ni..\


sekian,..

4 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();