Skip to main content

RESEPI NASI KUNING BERSAMA AYAM BEREMPAH DAN SAMBAL TUMIS YANG SANGAT SEDAP DAN SIMPLE

Assalamualaikum..

Setiap pagi memang saya kena masak nasi untuk sarapan dan bekal anak-anak.tapi cuma di hari bersekolah je la.Kalau hari lain saya beli je sarapan diaorang ni. Salah satu yang menjadi kegemaran diaorang ialah Nasi Kuning dan Ayam Berempah yang simple .

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Selain nasi ada juga sesekali saya akan goreng bihun atau buat burger untuk bekal dan sarapan diaorang.tapi jarang la..Nasi la paling kerap saya buat.

Nasi goreng, nasi putih bersama ayam masak kicap, nasi ayam dan yang paling menjadi kegemaran mereka ialah Nasi Kuning .

Nasi kuning ni saya akan masak bersama dengan ayam goreng berempah dan juga sambal pedas.Sambal tumis nya saya masak guna bawang putih, bawang besar , garam dan cili kisar je. Tak payah letak gula atau bahan lain.

Oleh sebab saya sediakan nasi ni diwatu awal pagi dan mesti siapkan dengan cepat jadi tak banyak bahan yang saya gunakan dan cara saya memasaknya juga simple.

Bagi yang nak makan nasik kuning yang sedap tapi tak mau tunggu lama boleh try resepi ringkas saya ni.rasanya jugak tak terlalu berempah.

Korang boleh jumpa nasi kuning ni banyak dijual di Kedah.Memang kedah ni terkenal dengan nasi kuning nya yang sedap.Ada yang masuk kan kismis dan susu , dan ada juga yang masak simple macam saya buat..

Jom kita ke resepi cara memasak Nasi Kuning bersama Ayam berempah dan sambal tumis Yang sangat Sedap dan Simple.

Bahan-bahan nya:

Bahan untuk masak nasi Kuning

1/2 ekor ayam - Potong bersihkan dan rebus dengan 4 cawan air. (simpan air rebusan ayam)
4 cawan beras - bersihkan dan tos.
1 batang serai
1 kuib ayam 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
bunga lawang
Kulit kayu Manis
Bunga cengkih
garam
1 sudu majerin
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-caranya:

Masuk kan beras yang sudah dibersihkan dan di tos ke dalam periuk nasi.Masuk air rebusan ayam, 1 batang serai yang dah di ketuk,kuib ayam,  bawang putih,halia,bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, garam, majerin dan serbuk kunyit.

kemudian masak nasi guna periuk elektrik. nak guna dapur gas biasa pun boleh.Pandai2 la kawal api.

Sekarang kita nak Goreng ayam berempah pulak.

Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah:

Ayam yang sudah direbus tadi.
1 tangkai daun kari\1 sudu besar serbuk rempah kari ayam
1 sudu kecil garam.
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Panaskan minyak.
Goreng ayam sehingga keemasan dan nampak garing.Proses ni tak lama pun sebab ayam tu dah masak masa direbus tadi.

kemudian angkat dan toskan.

Last sekali kita buat sambal nya..

Bahan-bahan untuk sambal tumis

2 sudu besar cili yang dah dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam dan sedikit air.
Minyak untuk menumis,

cara-Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang purih
Nasuk kan cili kisar..masak hingga garing dan tambah sedikit air,
Masak lagi sampai mendidih dan masuk kan garam..

tutup api..dah siap..

Kemudian masa ni nasi pun dah masak.. dan boleh la dihidangkan..

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Untuk jimatkan masa saya di waktu pagi biasanya sebelum tidur saya akan rebus dulu ayam siap2 dan toskan ayam tu supaya nak goreng nanti lebih mudah.

Kalau ayam tu tak di tos betul2 sampai kering air nya nanti nak goreng jenuh meletup2 minyak atas dapur..hahhaa..

Kalau rajin lagi perapkan ayam tu dengan rempah dan garam siap2 dan simpan dalam peti sejuk.bangun pagi terus masak nasik, goreng ayam dan masak sambal ke.

Untuk proses memasak ni saya ambik masa kurang 45 minit .Kalau bahan disiapkan sebelum tidur lagi cepat siap.tak sampai setengah jam dah siap hidangan sarapan pagi yang buat suami dan anak2 kagum..Hahha..

Ok..tu je..selamat mencuba resepi simple tapi sedap ni..\


sekian,..

Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …