Friday, 30 March 2018

7 GAMBAR MAKEUP ILUSI YANG TAK PERNAH KITA BAYANG KAN

Sesekali tengok gambar makeup ilusi  yang kreatif-kreatif ni rasa gerun pun ada.. Kali ni saya kongsikan koleksi makeup ilusi yang saya ambil dari instagram Cedoviste dan juga  Mimi Choi..

 kedua-dua mereka ni memang terkenal dengan makeup Ilusi yang sangat wow dan yang tak pernah kita bayang kan.












macam mana?? menarik bukan??


sekian..

KENAPA WARNA-WARNA PASTEL JADI PILIHAN WANITA

Warna-warna pastel menjadi kegemaran ramai sejak pertengahan tahun 2010. Sebelum itu warna-warna pastel kurang menjadi pilihan dan kurang diberi perhatian. Malah ada yang tak tahu pun kewujudan warna-warna pastel.



Tapi sekarang warna-warna pastel menjadi pilihan utama , terutamanya wanita disebabkan warna pastel bersifat lembut dan menenang kan.

Warna pastel datang dari berbagai warna .. Biru, merah, hijau dan sebagainya. Warna pastel di gambarkan sebagai warna yang hampir kepada warna neutral , milky ,dan kurang kandungan kromatik yang kuat .

Warna pastel bukan lah warna baru.Kalau diluar-luar negara , sejak tahun 80 an lagi ramai pereka yang menghasilkan pakaian dar warna-warna pastel.Contohnya dalam siri Miami Vice, watak utamanya iaitu James ada menggayakan T-shirt berwarna pastel bersama suit .

Namun semakin lama warna-warna pastel semakin bertambah dan semakin di gayakan dia mana-mana sahaja sehingga lah ada yang menggunakan nya untuk majlis-majlis seperti Gaun perkahwinan.

Ada 3 cara terbaik untuk menggayakan fesyen dengan warna pastel.

1- Gaun labuh/jubah
Trend berjubah bagi wanita malaysia sekarang memang sangat meluas. Dimana-mana sahaja jubah digayakan .Jika dulu jubah hanya di pakai dimajlis-majlis melibatkan keagamaan tapi sekarang dengan ada nya warna-warna pastel jubah boleh dipakai untuk beriadah juga.



2- Blous  pendek dan labuh
Blous pendek dengan warna pastel akan membuatkan kita nampak lebih muda dan sedap mata memandang. Ianya sesuai digayakan ke pejabat dan majlis-majlis tertutup.

Begitu juga dengan blous yang labuh yang sesuai untuk golongan muslimah . Si pemakai akan nampak lebih ayu dan sopan.

3- Seluar panjang
Jika sebelum ini korang hanya gayakan jeans dengan fabrik denim dengan warna biru dan hita apa kata cuba pulak kenakan seluar panjang dengan warna pastel.

Warna pastel pink dan biru amat sesuai digayakan untuk seluar panjang.Kenakan juga pilihan warna pastel yang sesuai untuk baju dan tudung.

Dah ada koleksi pakaian dengan warna pastel? kalau belum boleh la dapatkan sekarang  . Trend warna pastel ni dijangka akan semakin meluas . Bukan sahaja untuk pakaian malah bag, kasut dan aksesori wanita juga semakin banyak yang menggunakan warna pastel.

sekian.


Thursday, 29 March 2018

JADUAL MAKAN BAYI BERUSIA 6 BULAN KE ATAS

jadual makan bayi umur 6 bulan


JADUAL MAKAN BAYI BERUSIA 6 BULAN KE ATAS Setiap bayi yang berusia 6 bulan ke atas sudah boleh diberikan makanan pejal . Seawal 6 bulan makanan pejal akan di proses atau dimasak menjadi bubur, atau di kisar menjadi puri supaya memudahkan bayi menelan dan untuk memudahkan proses pencernaan

Makanan tersebut juga perlu diberikan secara berjadual. Ini supaya untuk mendisiplinkan anak dan memperkenalkan anak dengan pelbagai jenis makanan lain,.Berikut adalah jadual makan bayi seawal usia 6 bulan.

Bayi 6 bulan 
Bayi yang baru diperkenalkan dengan makanan perlu di berikan makan 2 kali sehari sahaja. Ketika ini sistem pencernaan bayi masih baru mengenal makanan lain selain susu ibu.



Bayi 6 bulan - 9 bulan.
Ketika dalam tempoh ini bayi sudah biasa dengan makanan dan sistem pencernaan nya juga sudah cukup baik. Bayi boleh diberikan makanan pejal yang di proses atau dimasak 3 kali sehari.


Bayi 9 bulan - 11 bulan
Ketika diusia ini bayi sudah cukup kuat dan mengenal berbagai jenis makanan.Ketika ini juga bayi sudah semakin lasak dan melakukan berbagai aktiviti.Jadi beri bayi makan 4 kali sehari dan sertakan snack.

Bayi 12 bulan - 24 bulan 
Bayi yang berusia satu tahhun dan keatas  sudah boleh diberi makanan yang pejal . Kebanyakan diusia ini bayi sudah mempunyai beberapa batang gigi yang mampu untuk mengunyah dan menggigit. Beri bayi makan 5 kali sehari dan disertakan dengan diet yang betul .


Sangat penting untuk kita mengetahui jenis makanan dan  waktu makan yang sesuai untuk  bayi kita . Ada bayi yang tidak boleh makan makanan tertentu akibat sembelit dan alahan. 

Jika bayi ada mengalami masalah tersebut rujuk pakar pemakanan untuk mengetahui jenis makanan yang sesuai untuk bayi kita

sekian.



Wednesday, 28 March 2018

DOA MENCARI BARANG YANG HILANG

Assalamualaikum..




Kat rumah saya ni kalau barang hilang memang susah la nak cari sebab saya ni tahap pelupa tu memang kritikal. Memang tak la saya nak menyelongkar  bilik stor dan laci semata-mata nak mencari barang yang hilang atau yang  saya tak ingat letak di mana.

kalau tiba-tiba je nak guna barang yang tak pasti letak kat mana tu, baik la saya pi kedai dan beli lain.Tak pun tak payah la guna barang tu.. Tunggu la esok ke lusa ke kalau barang tu keluar sendiri baru kita guna.

Dulu saya ni sejenis yang bila nak guna barang yang tak pasti letak kat mana , saya rajin juga menyelongkar . Tapi sekarang sejak dah berusia ni malas la nak bagi tekanan kat fikiran dan badan.hahahah..

Tapi walaupun saya tak mencari tapi saya suka amalkan satu doa ni. Bila saya baca doa ni berulang kali , makin lama saya makin ingat kat mana barang tu ada, Kadang-kadang tempat barang tu tersimpan menjelma dalam fikiran saya..

Macam tu la hebat nya doa dan kebergantungan kita hanya pada Allah di saat kita tak mampu untuk berbuat apa-apa.

Saya kongsikan disni doa yang dibaca ketika mencari barang yang hilang atau ghaib.

1: Surah Al An'am ayat 103


لَا تُدْرِكُهُ الْأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الْأَبْصَارَ ۖ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

"Dia tidak dapat dicapai oleh penglihatan mata, sedang Dia dapat melihat segala yang kelihatan; dan Dialah Yang Maha Halus lagi Maha Mengetahui "

Diatas ni doa yang paling kerap saya baca berulang kali bila lupa simpan barang kat mana. Mermang sanagt-sanngat membantu 



2: Doa nabi Yunus berserta selawat


Selain tu korang juga boleh baca doa nabi Yunus beserta dengan selawat.Sebaiknya  dilakukan dulu solat hajat 2 rakaaat.

Kemudian baca surah Al- fatihah sebanyak 21 kali. Selepas tu baru baca doa nabi Yunus sebanyak 100x .  Lepas tu berdiri dan selawat keatas nabi sebanyak 4 kali.Habis 4 kali terus hembus ke arah barat.,

kemudian selawat lagi 4 kali dan hembus kearah 4 penjuru mata angin: utara barat selatan dan timur.

sekian..

Tuesday, 27 March 2018

RESEPI NASI KUNING BERSAMA AYAM BEREMPAH DAN SAMBAL TUMIS YANG SANGAT SEDAP DAN SIMPLE

Assalamualaikum..

Setiap pagi memang saya kena masak nasi untuk sarapan dan bekal anak-anak.tapi cuma di hari bersekolah je la.Kalau hari lain saya beli je sarapan diaorang ni. Salah satu yang menjadi kegemaran diaorang ialah Nasi Kuning dan Ayam Berempah yang simple .

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Selain nasi ada juga sesekali saya akan goreng bihun atau buat burger untuk bekal dan sarapan diaorang.tapi jarang la..Nasi la paling kerap saya buat.

Nasi goreng, nasi putih bersama ayam masak kicap, nasi ayam dan yang paling menjadi kegemaran mereka ialah Nasi Kuning .

Nasi kuning ni saya akan masak bersama dengan ayam goreng berempah dan juga sambal pedas.Sambal tumis nya saya masak guna bawang putih, bawang besar , garam dan cili kisar je. Tak payah letak gula atau bahan lain.

Oleh sebab saya sediakan nasi ni diwatu awal pagi dan mesti siapkan dengan cepat jadi tak banyak bahan yang saya gunakan dan cara saya memasaknya juga simple.

Bagi yang nak makan nasik kuning yang sedap tapi tak mau tunggu lama boleh try resepi ringkas saya ni.rasanya jugak tak terlalu berempah.

Korang boleh jumpa nasi kuning ni banyak dijual di Kedah.Memang kedah ni terkenal dengan nasi kuning nya yang sedap.Ada yang masuk kan kismis dan susu , dan ada juga yang masak simple macam saya buat..

Jom kita ke resepi cara memasak Nasi Kuning bersama Ayam berempah dan sambal tumis Yang sangat Sedap dan Simple.

Bahan-bahan nya:

Bahan untuk masak nasi Kuning

1/2 ekor ayam - Potong bersihkan dan rebus dengan 4 cawan air. (simpan air rebusan ayam)
4 cawan beras - bersihkan dan tos.
1 batang serai
1 kuib ayam 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
bunga lawang
Kulit kayu Manis
Bunga cengkih
garam
1 sudu majerin
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-caranya:

Masuk kan beras yang sudah dibersihkan dan di tos ke dalam periuk nasi.Masuk air rebusan ayam, 1 batang serai yang dah di ketuk,kuib ayam,  bawang putih,halia,bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, garam, majerin dan serbuk kunyit.

kemudian masak nasi guna periuk elektrik. nak guna dapur gas biasa pun boleh.Pandai2 la kawal api.

Sekarang kita nak Goreng ayam berempah pulak.

Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah:

Ayam yang sudah direbus tadi.
1 tangkai daun kari\1 sudu besar serbuk rempah kari ayam
1 sudu kecil garam.
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Panaskan minyak.
Goreng ayam sehingga keemasan dan nampak garing.Proses ni tak lama pun sebab ayam tu dah masak masa direbus tadi.

kemudian angkat dan toskan.

Last sekali kita buat sambal nya..

Bahan-bahan untuk sambal tumis

2 sudu besar cili yang dah dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam dan sedikit air.
Minyak untuk menumis,

cara-Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang purih
Nasuk kan cili kisar..masak hingga garing dan tambah sedikit air,
Masak lagi sampai mendidih dan masuk kan garam..

tutup api..dah siap..

Kemudian masa ni nasi pun dah masak.. dan boleh la dihidangkan..

resepi nasi kuning bersama ayam berempah yang sedap dan simple


Untuk jimatkan masa saya di waktu pagi biasanya sebelum tidur saya akan rebus dulu ayam siap2 dan toskan ayam tu supaya nak goreng nanti lebih mudah.

Kalau ayam tu tak di tos betul2 sampai kering air nya nanti nak goreng jenuh meletup2 minyak atas dapur..hahhaa..

Kalau rajin lagi perapkan ayam tu dengan rempah dan garam siap2 dan simpan dalam peti sejuk.bangun pagi terus masak nasik, goreng ayam dan masak sambal ke.

Untuk proses memasak ni saya ambik masa kurang 45 minit .Kalau bahan disiapkan sebelum tidur lagi cepat siap.tak sampai setengah jam dah siap hidangan sarapan pagi yang buat suami dan anak2 kagum..Hahha..

Ok..tu je..selamat mencuba resepi simple tapi sedap ni..\


sekian,..

ANAK KEDUA LEBIH SUKA BERKONGSI BERBANDING ANAK PERTAMA

Assalamualaikum..





Jarak umur yang jauh antara Maisara dan Mikhail memang beri kesan pada sikap kedua-dua anak saya. Maisara lahir pada tahun 2007 dan Mikhail pula lahir ketika Maisara dah berusia 6 tahun..

Bayangkan selama 6 tahun apa yang kami beli hanya untuk maisara dan dia tak de adik beradik lain untuk berkongsi. Kalau dia pergi kedai, dia cuma akan beli aiskrim hanya untuk diri dia.

Kemudian tiba-tiba saja bila dah ada adik , sikap "semua milik aku" ni susah sangat nak kikis dalam diri Maisara.

Kalau dia pergi kedai  beli aiskrim susah la dia nak belikan untuk adik dia sama, kecuali kalau saya atau ayahnya pesan.."belikan untuk adik sama..".

Masa tu baru la dia belikan untuk adik dia..

Kadang-kadang dia balik dari sekolah bawa coklat, selamba dia je makan sorang-sorang  depan adik . Adik ni pun apa lagi mengamuk-ngamuk la nak coklat jugak.

Hahahha,,

Tapi berbeza dengan sikap Mikhail... 

Mungkin sebab lahir dan membesar je dia memang dah ada kakak.Dia dah memang diajar untuk berkongsi setiap apa yang dia beli..Dia diajar kalau nak makan, kena makan sama-sama kakak.

Setiap kali dia pergi kedai dia akan balik dengan bawak sesuatu untuk kakak dia. Tak kisah la kadang-kadang barang yang dia beli  untuk diri sendiri lebih  mahal sikit la dari barang kakak tu..

Tapi tetap ada sesuatu untuk kakak..Tak payah di pesan. kalau beli aiskrim , dia akan pilih dua.Satu untuk dia, satu untuk kakak.



Si kakak tu bukan tak di pesan.. Tapi mungkin kami ajar bab berkongsi dengan adik tu macam lambat sikit.Ye la..umur 6 tahun baru dapat adik..lepas tu dalam umur 8,9 tahun baru dia berkongsi mainan dengan adik, berkongsi makanan dan sebagainya..

Bab berkongsi dengan kawan2 tak sama dengan berkongsi dengan adik beradik..kan?? Dengan kawan2 bukan selalu dia keluar berkawan. 

Walaupun macam tu kami tahu yang si kakak tu akan berubah juga satu hari nanti. Dia cuma belum terbiasa dan ada sikit ego tu. maklum la bila ada adik ni dok rasa dengki je , dok perasan macam adik tu dimanja lebih sikit dari dia..hahaha..padahal sama je..

Adik pun kena rotan jugak..

hahahha



Monday, 26 March 2018

BANGUN LEWAT DI HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN SELEPAS SEMINGGU BERCUTI

Assalamualaikum..

Anak-anak dah start sekolah hari ni lepas seminggu bercuti. Mood untuk update blog pun dah datang. Cuma hari ni lama sikit start enjin sebab banyak perkara nak diuruskan.


pipi tu...bulat2 nak pi mana entah...


Semalam ada buat party harijadi anak yang sulung, Maisara.. genap lah umur nya 11 tahun pada hari  ni 26/3.2018..

Tak sempat nak ambik gambar untuk kenangan sebab semua persiapan  saya uruskan sendiri. Jadi tak de siapa nak jadi jurukamera.hahah..

Apa pun anak-anak suka dan seronok bila ramai kawan2 sekolah, kawan satu taman dan jiran2 yang datang meraikan harijadi dia.

Jadi hari ni sibuk la mengemas pinggan-pinggan mangkuk tu..nak kena simpan balik , lantai pun nak kena cuci.

Buat jamuan untuk 30- 50 orang je.  Saya buat laksa, bihun sup, kek  brownies 2 biji , tu je..Tapi dia punya letih tu jangan cakap la..Rasa nak patah pinggang.. Malam tadi letak je kelapa terus terlelap. Pakej dengan bangun lewat sekali.


Hahhha..


Hasil tangan ibu yang tak seberapa...Hahaha.. 


Mujur la suami kerja petang, jadi dia lah menghantar anak-anak ke sekolah.. Jadi katun la kejap nak menyiapkan bekal anak-anak. Katun kat tv kan setengah jam je..kan??

Bayang kan lah cemana saya siapkan bekal anak dalam setengah jam.. Walaupun setengah jam bekal tetap kena ada..kalau tidak lapar la anak2 kat sekolah memandangkan anak-anak tak makan makanan kantin.

Ok.. tu je nak cerita..nanti malam update lagi..Kita dalam proses nak pelbagaikan content blog ni. Sebab tu kena ada entry personal jugak..Dah lama tak cerita pasal anak-anak padahal masa diaorang kecik ni la nak abadikan kenangan tu dalam blog..kan??

Lepas ni nak banyak kan cerita pasal diaorang..Cuma saya ni malas ambik gambar je..Ig pun dah lama tak update tu..

ok..bye.

Thursday, 22 March 2018

SEKALI SEKALA MEMANG ADA RASA MACAM NI....

Assalamualaikum..

2,3 minggu ni malas nak update sosial media, malas nak update blog. Tak tahu la apa punca malas sangat tu. Makin lama makin rasa jemu dengan sosial media, dan blog saya.

Saya rasa seronok bila jauh dari media sosial.Rasa lebih tenang dan rileks. Apa yang saya buat lebih tertumpu pada diri sendiri. Kalau sebelum ni , buka je facebook, instagram, asyik nampak cerita pasal orang je..

Lepas tu sibuk pulak memikir tentang orang lain..

Bila sibuk pikir pasal orang lain, kurang la fikir tentang diri sendiri.Padahal kalau fikir tentang diri sendiri mesti tak serabut sebab tak banyak benda sangat la nak di fikirkan.

Tapi bila fikir pasal cerita2 di sosial media tu , serabut kot..Banyak sangat masalah kat luar.

Tak de lah terfikir nak buang semua sosial media dan blog ni..Cuma nak kurang kan saja.. Buat masa ni je la..Masa akan datang siapa tau kot saya lebih rajin menulis semula.

Siapa tahu entah2 esok saya bangun pagi terus rasa nak ambik tahu dan berkongsi pandangan tentang masalah semasa ..kan??


Minggu ni jugak 2 job review saya tolak sebab belum ada hati nak menulis dalam 2, 3 hari ni. Client nak saya publish postblog dalam minggu ni jugak jadi terpaksa tolak..Tapi kalau korang nak bagi job untuk minggu depan ke, bulan depan ke, InsyaAllah saya boleh je terima..

Cuma minggu ni je macam tak mau buat apa2..Anak2 pun jadi punca jugak ni..Bila anak2 cuti sekolah saya memang malas sikit nak update blog, fb dan IG.


sekian...


Sunday, 18 March 2018

PUNCA KENAPA HAID LAMBAT YANG PALING KERAP DIALAMI OLEH WANITA

Hi semua..




Haid lambat memang merisaukan setiap wanita. Tanda-tanda tubuh badan mengalami kelainan, salah satunya ialah haid datang lewat. Itu lah yang menyebabkan wanita akan merasa cemas jika kitaran haid mengalami perubahan .

Ada beberapa punca mengapa haid lambat. Mungkin setiap dari kita tidak menyedari perubahan pada tubuh badan sehingga lah haid tidak datang. Setelah diteliti baru lah kita akan dapat mengesan apa punca nya haid lewat.


Kitaran haid kita  mungkin tidak teratur dari bulan ke bulan. Ini bermakna bahawa bulan lepas kitaran kita  mungkin telah 24 hari, dan bulan ini boleh menjadi 32 hari. Perubahan kitaran haid boleh berubah bergantung kepada gaya hidup kita

Tekanan juga boleh menyebabkan haid lambat dari biasa.Apabila kita stress badan kita akan mengeluarkan hormon stress yang boleh mengganggu ovulasi. kerana itu pentingnya kita mengawal stress dalam kehidupan kita supaya ianya tidak berlarutan.

Jangan terlalu memikirkan masalah dan lakukan lah perkara2 yang kita mampu.Jangan memaksa diri untuk perkara yang kita tak mampu hadapinya.

Tahniah..Anda mungkin hamil. :) , Lakukan ujian kehamilan untuk memastikan perkara tersebut.Kita boleh melakukan ujian seminggu selepas tarikh haid kita sepatutnya muncul.

Berdiet juga boleh jadi sebab mengapa haid lambat.Malah melakukan senaman lebih dari biasa juga akan membuat kan haid lambat. kedua-dua perkara ini menyebabkan badan kita bekerja kuat . tapi kebiasaan nya proses ini akan berjalan seperti biasa jika kita mengekal kan nya.

So tak perlu risau..teruskan menjaga pemakanan dan bersenam..

Pengambilan ubat baru atau kita mengambil supplement baru juga boleh menjadi punca haid lewat.. Mengambil preskripsi tertentu atau menukar ubatan  juga  boleh menjejaskan kitaran kita, jadi berbincanglah dengan doktor  jika haid terlalu lewat dari sepatutnya.

semoga bermanfaat untuk semua..


sekian..

BUAT DUIT SAMPINGAN DENGAN JAWAB SURVEY ONLINE GLOVISS



Saya mula tahu yang kita boleh buat duit sampingan dengan jawab survey online pada awal-awal tahun 2009. Baru-baru ni ada sahabat di facebook yang perkenalkan saya dengan program jawab survey oleh Gloviss.Tak lepas kan peluang ni terus saya mendaftar .

Sebenarnya ada banyak cara untuk buat duit sampingan dan program jawab survey ni bukan lah sesuatu yang baru . Dah ramai yang menjadikan ianya salah satu cara tambah duit sampingan sambil-sambil online setiap hari .

Sejak beberapa tahun lepas saya dah sertai banyak program jawab survey dan ianya memberi pendapatan sampingan pada saya. Kali ni saya pilih untuk mendaftar dengan Glovis .

Kenapa perlu join program jawab survey dari Gloviss


Gloviss adalah sebuah platform di mana kita diberi peluang memberi  pendapat  dalam pelbagai jenis topik kaji selidik secara online mahupun offline. Hasil dari kaji selidik yang kita jawab ini boleh mempengaruhi produk dan perkhidmatan jenama global.

Kita boleh daftar Gloviss dengan percuma tanpa sebarang bayaran dan syarat yang ketat. Setiap kaji selidik akan mendapat point yang boleh ditebus  dengan  wang tunai yang terus dimasuk kan kedalam akaun bank dan juga boleh ditukar dengan barangan lain .  

Kaji selidik yang memerlukan pendapat kita akan dihantar melalui email. Butiran peribadi yang diberikan semasa kita mendaftar tidak akan di kongsikan kepada pihak ketiga.hanya jawapan kaji selidik sahaja yang digunakan oleh pihak Gloviss dan juga klien.

Selain itu pihak Gloviss juga akan membuat giveaway atau cabutan bertuah untuk ahli-ahli yang mendaftar dari masa ke semasa.





Cara Mendaftar dengan Gloviss

                                                     
Untuk mendapatkan ganjaran dari Gloviss kita kena mandaftar dulu.Jangan risau kerana untuk mendaftar ada lah percuma dan tak banyak butir peribadi yang diperlukan.

1- klik untuk mendaftar -  Daftar Gloviss 




Selesai mendaftar dan mendapat email pengesahan kita sudah boleh menggunakan link Referral yang diberikan dan kongsikan link tersebut di sosial media untuk menjana pendapatan.

Cara Mendapatkan Link Referral. 
 

Paparan dashboard akaun Gloviss ni sangat mudah dan ringkas.Malah ianya juga mesra mobile.So kalau korang tak de laptop atau komputer pun korang boleh guna phone saja untuk daftar dan jawab survey ni.


Untuk dapatkan link referral korang boleh rujuk cara di bawah...


Kemudian link tersebut korang kongsikan di facebook dengan caption menarik dengan  mengajak rakan-rakan lain menyertai Gloviss.

Setiap rakan yang mendaftar dari link Referral yang kita kongsi , akan diberikan mata ganjaran Gloviss.


Program jawab survey ni bukan benda baru pun.Memang banyak program serupa yang korang boleh join.

Ada orang risau nak join program macam ni sebab takut kena tipu. Sebenarnya program ni kalau dia tipu kita pun dia tak untung seduit pun sebab kita tak bayar apa-apa pun.

Kemudian dia tak paksa pun kita nak jawab survey tu atau tak.Kalau kita nak duit kita jawab la..kalau kita rasa malas nak jawab, tak payah buat.




Tak nak jawab survey , korang boleh join Gloviss Referral Program je .mana tahu kalau dia pun nak mula kumpul duit dengan jawab survey.. 

Boleh share link referral korang tu kat Fb, twitter, email atau kat mana je.Gambar diatas ni adalah mata  yang korang akan kumpul kalau korang tak nak jawab survey tapi cuma ajak kawan-kawan mendaftar..best kan??

Kalau nakperkongsian blogger lain  tentang Gloviss ni boleh baca entry di Blog Hasrul Hassan




Sebelum  ni saya join 4-5  program jawab survey luar negara punya , pun dapat duit jugak.Sekarang saya join Gloviss ni yang juga dibina oleh orang tempatan tau..Orang Malaysia.... Program ni sesuai la untuk orang yang suka dengan konsep sikit2 lama2 jadi bukit.. :)

sekian..

PERTAMA KALI JADI IBU BERAT TURUN MENDADAK.APA YANG PERLU DILAKUKAN?




"..anak saya dah umur 6 bulan tapi berat badan  makin turun dan BMI kurang. .Nak buat macam mana?"

Pengalaman saya pertama kali menjadi ibu memang sangat-sangat mencabar.Saya percaya bukan saya sahaja yang melalui proses yang sukar sewaktu pertama kali menjadi ibu 11 tahun yang lalu.

Menyesuaikan diri  dengan bayi dan ianya mengubah 100 % rutin harian saya  membuatkan kadang-kadang saya kekurangan rehat dan lebih merisaukan saya ialah berat badan berkurangan hingga mencecah 43kg sahaja.

Ianya adalah berat yang tidak sesuai untuk saya yang mempunyai ketinggian 157cm. Kekurangan berat badan yang banyak membuatkan belakang saya kerap sakit dan mengalami tekanan darah rendah.

Sebelum saya hamil berat saya hampir 60kg,Jadi boleh bayangkan berapa Kg berat saya yang hilang.?

Saya tak berikan anak saya susu badan dan kerana itu penurunan berat badan yang mendadak agak merisaukan saya.

Alhamdulillah, masalah saya ni tak berlarutan.Selepas anak saya mencecah umur setahun berat badan saya mulai naik seperti biasa.

Apa yang saya lakukan ialah menjaga pemakanan saya.Saya pastikan saya makan mengikut masa yang ditetapkan.

Saya makan lebih kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit. Oleh sebab saya mempunyai masalah tekanan darah rendah saya tidak melakukan senaman yang kerap . Saya hanya melakukan senaman ringan antara 10-15 minit  sehari  (2-3 kali seminggu) .

Saya juga ada mengambil supplement yang berasaskan soya.Bagi yang mempunyai alahan mungkin supplement berasaskan soya tidak sesuai untuk korang. Jadi sebelum mengambil apa-apa supplement minta lah nasihat doktor.Lagi-lagi bagi korang menyusukan bayi.

Menu harian saya sangat simple dan mudah. 

Pagi :  susu soya - mee /meehon /nasi- buah sengkuang (paling kerap saya makan)

Tengahari : Air putih- Nasi - sayur hijau -tauhu/tempe- ikan - mangga

Petang:  kuih - susu soya - Sengkuang -

Malam :  Roti (burger/sandwich/kadang2 cuma sapu butter je) - Milo (lewat malam)

Diet yang saya buat ni saya amalkan lebih 8 bulan.Sebab yang saya masih  ingat lagi, bila anak saya dah belajar berjalan (9 bulan ) saya ubah diet saya . Sebab masa tu berat dah naik ke 50kg.

Walaupun masa tu berat dah 50kg tapi tekanan darah belum ok..Doktor suruh saya lebihkan daging, makanan laut..Mujur lah saya ni tak de alahan dengan makanan laut.jadi mudah la bagi saya waktu tu.

Diet saya mungkin tak sesuai untuk korang.Jadi korang kena tahu makanan apa yang boleh naikkan berat badan korang.Macam saya kalau makan benda yang ada soya memang boleh naik berat badan..Ada yang makan soya tak jadi apa pun..kan??

Jadi pesanan saya untuk korang yang berat turun mendadak selepas bersalin  sampai kan dah makan macam biasa pun tetap berat tak naik, cuba lah ubah diet korang.Banyak kan ambil makanan yang tinggi protein dan kena ada karbohidrat jugak.

Lepas tu gula pun kena ambil..Jangan abaikan gula terus..ada orang langsung tak ambil gula walaupun dalam buah.. sebab tu berat tak naik2..Tapi jangan lah melebih-lebih pulak..Kena tahu had nya.

Ok..tu je..

sekian..






Wednesday, 14 March 2018

PENAMPILAN AWEK CENDOL DALAM VIDEO KLIP GABE WELY YANG PERNAH VIRAL DENGAN VIDEO LUCU SEMASA AUDITON INDONESIA IDOL. 2017





Pernah tengok Audition Indonesia Idol  2017 yang menampil kan seorang peserta yang menyanyi kan lagu "Barat  dari Wely" ? 

Kalau siapa pernah tengok mesti tahu betapa kelakar nya sesi audition tersebut. Video tersebut menjadi viral bukan saja di Indonesia malah di malaysia dan singapura.

Berutung nya Gabe Wely , apa bila video tersebut bukan saja menjadi viral malah dia juga turut di lamar syarikat Rakaman untuk merakam kan single berjudul  "Ini Sifat Manusia" .

Single tersebut sudah pun berada di Youtube dan sekarang sudah di tonton lebih 300 ribu tontonan.

Kalau  korang belum sempat menonton nya boleh scroll dibawah ni saya sertakan video klip dari single terbaru beliau dan juga lirik lagu  " Ini Sifat Manusia" - Gabe Wely -

Video klip nya juga menampilkan Ninija atau lebih dikenali sebagai Awek Cendol yang baru-baru ni video nya menjadi viral. 





Artis : Gabe Wely
Tajuk: Ini Sifat Manusia
Ciptaan: Gabe Wely

Jalan Jalan di Malaysia
Jangan lupa singgah di Kota Medan
Ini lagu judulnya OK OK OK

OK Ok OK
Ini Sifat Manusia
Susah - susah sama - sama
Ini Sifat Manusia
Udah Kaya sombong Nauzubillah

Tak kau fikirkan dunia
Hanya sementara Saja
Tak Kau fikirkan NikmatNya
Hanya di dunia saja

Janganlah kau sombong OK OK OK
Janganlah Kau SombongOK OK Ok
Janganlah Kau SombongOK OK OK
Janganlah Kau Sombong

Ini Sifat Manusia
Pinjam wang manis kata - katanya
Ini Sifat Manusia


Bayar Hutang Susah Nauzubillah
Tiap ditagih hutangnya

(Pura - pura lupa kau ya)
(Ya Ya Ya)

Tiap ditelefon handphonenya
Pasti tidak diangkatnya

Jangan kasi pinjam lagi OK OK ok
Jangan kasi pinjam lagi Ok Ok Ok
Jangan kasi pinjam lagi Ok Ok Ok
Jangan kasi pinjam lagi

Ini Sifat Manusia
Susah - susah sama - sama
Ini Sifat Manusia
Udah Kaya sombong Nauzubillah

Tak kau fikirkan dunia
Hanya sementara Saja
Tak Kau fikirkan NikmatNya
Hanya di dunia saja

Janganlah kau sombong OK OK OK
Janganlah Kau Sombong OK OK Ok
Janganlah Kau Sombong OK OK OK
Janganlah Kau Sombong

Ini Sifat Manusiaaaaa...






sekian.

HATI-HATI DENGAN BOMOH TULANG .SEKALI X-RAY BERSEPAH SUSUK

Susuk bukan lah sesuatu yang baru dalam masyarakat kita.Sejak dari dulu lagi penggunaan susuk sudah dapat dikesan.Gaya hidup dan kekurangan ilmu agama menyebabkan  ada yang menjadikan pemakaian susuk sebagai jalan menyelesaikan masalah.

Ada berbagai jenis susuk yang kerap digunakan . Bukan saja untuk kecantikan malah susuk juga digunakan untuk menguatkan tulang. 

Seperti yang didedahkan oleh Dr. Syazwan Basil mengenai penemuan susuk dibahagian kaki salah satu pesakit nya,. Dalam gambar yang ditunjuk kan jelas terdapat beberapa jarum halus dibahagian kaki pesakit.







Tak dapat dipastikan samaada pesakit ini sebelum nya memang tahu yang bomoh tulang tu masuk kan susuk kedalam kaki nya atau pun tidak.

Mustahil jugak dia tak tahu..kan??Tak mungkin susuk tu dimasuk kan secara rahsia tanpa pengetahuan pesakit . 

Tapi boleh jadi jugak ianya dimasuk kan secara rahsia tanpa pengetahuan pesakit sebab nak melariskan perkhidmatan nya.

Bila orang yang dapatkan rawatan tu sihat dah tentu keyakinan pesakit bertambah..kan??

Kata Dr Syazwan biasanya untuk kes macam ni doktor tak kan keluarkan susuk tersebut sebab agak susah nak keluarkan nya memandang kan susuk tersebut terlalu halus dan dah masuk ke dalam otot..

Lagipun bila dah guna susuk ni mesti lah ada melibatkan perkara-perkara ghaib. Bukan boleh keluarkan macam tu je.

Penggunaan susuk macam ni selalunya untuk tujuan menguatkan tulang.. 

Jadi pada korang yang pernah patah kaki, lepas tu dah pi jumpa doktor , ambik masa lama sangat nak sembuh, lepas tu pi pulak ke bomoh tulang tiba-tiba terus je baik, elok la ada rasa was-was tu..Mana tahu kalau ianya juga melibatkan penggunaan susuk.

sekian..

RUGINYA WANITA DI KOREA , SUAMI MEREKA TIDAK DIBENARKAN BERKAHWIN LEBIH DARI 1

Sejak dari muda2 dulu memang suka tengok drama korea.Orang kata tak dak faedah tengok drama korea ni.

Tapi sebenar banyak juga pengetahuan tentang masyarakat korea ni yang saya tau.Tapi tak payah la citer semua , panjang satgi bukan ada sapa nak baca pun.

Salah satu benda yang saya tau , kat Korea tak boleh kawan lebih dari 1.Kalau nak kawen lagi satu kena ceraikan isteri pertama.

Susah betul undang2 macam tu..

eh!!mesti ramai perempuan kata..

" Apa yang susahnya...bagus la macam tu..padan muka lelaki tak boleh kawen lebih dari 1..Patut nya kat Malaysia pun buat macam tu."

Siapa kata bagus..??




Tau tak kat korea , kes curang tu dah biasa sangat tau.. Kesian isteri kena tipu hidup dengan suami .Lagi malang bila tanggungjawab pada keluarga pun suami tak mampu buat bila asyik berpoya-poya diluar.

Bila curang, lahirlah anak tak sah taraf, nasib wanita simpanan tak terbela, anak pun terbiar..

Lepas tu perempuan simpanan mengandung, si lelaki tak nak bertanggungjawab, perempuan bawak diri, lahirkan anak sendiri.Besarkan sendiri.

Ada akta untuk lelaki sebegini??tak ada.. 

siapa yang rugi..??Dah tentu kaum wanita..Isteri rugi, wanita simpanan pun rugi.





Tapi indahnya islam ni bila islam membenarkan lelaki kawen lebih dari satu. Tujuan nya untuk elak kan benda2 macam kecurangan, anak terabai, nasib wanita tak terbela.

"eleh..ada je lelaki islam yang curang, lepas tu ada anak luar nikah, abaikan isteri.."

Ye betul..Memang ada sebab mereka tidak mengamalkan cara hidup islam.Cer kalau amalkan cara hidup islam mesti jadi mudah.

Dah ada isteri, tapi jatuh cinta lagi, jalan terbaik ialah kahwin je la..Daripada suami kita buat benda tak elok di luar.. Lagipun dalam islam ada undang2 untuk membela nasib wanita dan isteri.Nak risau apa..kan??

Suami kawen lain, tapi dia wajib menafkahi kedua-dua keluarga nya..Islam tak suruh bila lelaki kahwin lain , kena ceraikan isteri pertama. Itu zalim namanya.

Apa nak buat kalau suami abaikan juga dan tak mahu ikut undang2 islam yang dah ditetapkan??

Kita boleh ambik tindakan dengan mengadu kepada pihak berwajib.Nak lebih bagi pengajaran kat suami yang culas ni , buat je report polis .

Ini mungkin untuk kes2 suami yang menzalimi dan mengeluarkan kata-kata kesat, mengugut dan perkara2 yang melibatkan keselamatan anak dan isteri tu sendiri.

Undang2 islam ni sebenarnya untuk memudahkan kita tapi sikap kita sendiri yang buat ianya jadi susah..betul tak??

sekian.

Tuesday, 13 March 2018

SHERRY IBRAHIM TAK PUAS HATI DENGAN WEDDING PLANNER MAJLIS PERSANDINGAN FATTAH AMIN DAN FAZURA


Dalam 2,3 hari ni kalau buka instagram memang penuh dengan video-video majlis persandingan Fattah Amin dan Norfazura. 

Rata-rata yang hadir ke majlis tersebut memuji majlis yang penuh gemilang dan meriah.Sekaligus menaik kan nama Wedding Planner majlis tersebut iaitu Rekateemor.

Tapi dalam pada orang dok memuji-muji tu, pelakon Sherry Ibrahim tak puas hati dan kecewa dengan sikap pihak Rekateemor . Malah pengikut-pengikut instagram Sherry juga tak berpuas hati dengan Rekateemor.

Apa agaknya yang membuat kan Sherry dan pengikutnya tak puas hati ni??







Sherry mendedahkan satu komen dari pihak Rekateemor di dalam salah satu videonya di instagram. Pihak Rekateemor telah meninggalkan komen yang didakwa Sherry sebagai cyber bully.

Dalam komen tersebut , pihak Rekateemor menulis.. "Hi @sherryibrahim, dah tengok wedding fattzura? Kami ada post wedding fattzura di IG kami. Jom tengok "

Komen tersebut membuatkan Sherry dan pengikut nya mempertikaikan tindakan pihak Rekateemor menulis komen tersebut di instagram nya memandangkan Sherry pernah menjalinkan hubungan cinta dengan Fattah Amin beberapa tahun lalu namun putus di tengah jalan.

Sherry juga menggesa pihak Rekateemor memberi penjelasan berhubung perkara tersebut.











Selepas beberapa komen mempertikaikan komen tersebut, pihak Rekateemor telah memadan komen di video Sherry Ibrahim.

Mungkin Rekateemor tak tahu tentang hubungan lama Sherry dan Fattah dan diharapkan komen tersebut hanya salah faham dan tidak mempunyai niat buruk untuk menyindir Sherry.

sekian..



KAJI SELIDIK MENDEDAHKAN SUAMI ADALAH PENYEBAB ISTERI MERASA STRESS. ANAK BUKAN PUNCA UTAMA

Hi semua..

Tugas sebagai isteri bukan sahaja terhad di dalam rumah. Selagi memegang status sebagai isteri selagi itu lah status itu akan dibawa walau kemana sahaja. Seringkali isteri akan diuji dengan berbagai keadaan dan ketika itu lah kesabaran dan kekuatan mental isteri teruji. Ini menyebabkan ada isteri yang mengalami stress 

Bila bercakap tentang stress pada isteri ramai yang fikir anak-anak adalah punca isteri menjadi stress. Mengikut kaji selidik yang dijalan kan oleh Today.com , majoriti golongan isteri mengalami stress disebabkan suami bukan nya kerana anak.



Mengejut kan tak??tapi kalau difikir2 kan balik memang betul pun..

Contohnya bila anak kita tengah melasak kat shopping mall..Kita tengok jadi stress..kan??sebenarnya kita stress tu bukan sebab anak melasak tapi sebab si ayah tu biar je anak tu..Dia tunggu kita yang pi kejar anak..

Stress tau tak??

hahahha

Contoh lain bila isteri baru lahir kan anak..

Kita sebagai isteri memang kena banyak berehat.Anak kat sebelah kita pulak asyik menangis, asyik nak menyusu sampai kita tidur tak nyenyak.

Pusing kanan bersepah, pusing kiri baju tak berlipat. Kan bagus kalau suami tolong buatkan kerja2 rumah. Mesti kita tak stress..

Macam tu jugak la kalau dapat pulak suami yang suka berpoya-poya dan tak tahu nak jaga keluarga.Bertambah la stress nya hidup..

Tapi bayang kan kalau , walaupun anak melasak , anak baru lahir, anak mengamuk, tapi suami segera bertindak, membantu, memujuk , menguruskan apa yang perlu dah tentu para isteri tak stress...

Betul????


 Kaji selidik yang dilakukan oleh today.com melibatkan 7 ribu ibu-ibu di Amerika Syarikat pada tahun 2013. Daripada jumlah tersebut memperlihatkan keputusan , rata-rata isteri mengalami stress tahap 8.5 dari 10, dan sebanyak 46% hanya disebabkan suami.

Dalam setiap survey tersebut terdapat banyak pendapat yang diberikan oleh para isteri berkaitan suami mereka.

"Kami berdua bekerja sepenuh masa, dan kami berusaha membahagikan  waktu untuk anak-anak, tapi jelas hanya saya lebih risau dan cemas apabila sesuatu terjadi pada anak ..." - Deno Fleno-

"Walaupun mempunyai suami, tapi nampaknya semua urusan rumahtangga dan kerja-kerja rumah diuruskan oleh saya sendiri." -Responden- 

Tapi yang jelasnya , walaupun suami tu yang buat isteri stress tapi sebenarnya suami juga lah penawar nya yang mampu membahagiakan isteri.


sekian..

Monday, 12 March 2018

JADUAL PIALA DUNIA 2018 - WORLD CUP RUSIA 2018




JADUAL PIALA DUNIA 2018  - WORLD CUP RUSIA 2018   . Piala Dunia 2018 untuk kali ke 21 menampilkan Rusia sebagai tuan rumah  selepas negara tersebut di pilih pada tahun 2010.

Sebagai tuan rumah  , Rusia diberi penghormatan memulakan perlawanan pembukaan Piala Dunia 2018 di Stadium Luzhniki, Moskwa pada 14 Julai  2018 menentang  Arab Saudi .

32 buah negara bakal beraksi di Piala Dunia 2018 yang bermula pada 14 Jun hingga 28 jun 2018. Untuk perlawanan seterusnya akan diadakan pada 30 Jun hingga lah  perlawanan final padal 15 Julai 2018.

Sebanyak 64 perlawanan akan di adakan melibatkan 12 stadium utama . Berikut adalah Jadual perlawanan peringkat kumpulan PIALA DUNIA 2018

Jadual Piala Dunia 2018














  




Sekian..