Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2018

7 GAMBAR MAKEUP ILUSI YANG TAK PERNAH KITA BAYANG KAN

Sesekali tengok gambar makeup ilusi  yang kreatif-kreatif ni rasa gerun pun ada.. Kali ni saya kongsikan koleksi makeup ilusi yang saya ambil dari instagram Cedoviste dan juga  Mimi Choi..
 kedua-dua mereka ni memang terkenal dengan makeup Ilusi yang sangat wow dan yang tak pernah kita bayang kan.











macam mana?? menarik bukan??


sekian..

KENAPA WARNA-WARNA PASTEL JADI PILIHAN WANITA

Warna-warna pastel menjadi kegemaran ramai sejak pertengahan tahun 2010. Sebelum itu warna-warna pastel kurang menjadi pilihan dan kurang diberi perhatian. Malah ada yang tak tahu pun kewujudan warna-warna pastel.



Tapi sekarang warna-warna pastel menjadi pilihan utama , terutamanya wanita disebabkan warna pastel bersifat lembut dan menenang kan.

Warna pastel datang dari berbagai warna .. Biru, merah, hijau dan sebagainya. Warna pastel di gambarkan sebagai warna yang hampir kepada warna neutral , milky ,dan kurang kandungan kromatik yang kuat .

Warna pastel bukan lah warna baru.Kalau diluar-luar negara , sejak tahun 80 an lagi ramai pereka yang menghasilkan pakaian dar warna-warna pastel.Contohnya dalam siri Miami Vice, watak utamanya iaitu James ada menggayakan T-shirt berwarna pastel bersama suit .

Namun semakin lama warna-warna pastel semakin bertambah dan semakin di gayakan dia mana-mana sahaja sehingga lah ada yang menggunakan nya untuk majlis-majlis seperti Gaun perkahwinan.

Ada …

JADUAL MAKAN BAYI BERUSIA 6 BULAN KE ATAS

JADUAL MAKAN BAYI BERUSIA 6 BULAN KE ATAS Setiap bayi yang berusia 6 bulan ke atas sudah boleh diberikan makanan pejal . Seawal 6 bulan makanan pejal akan di proses atau dimasak menjadi bubur, atau di kisar menjadi puri supaya memudahkan bayi menelan dan untuk memudahkan proses pencernaan
Makanan tersebut juga perlu diberikan secara berjadual. Ini supaya untuk mendisiplinkan anak dan memperkenalkan anak dengan pelbagai jenis makanan lain,.Berikut adalah jadual makan bayi seawal usia 6 bulan.
Bayi 6 bulan  Bayi yang baru diperkenalkan dengan makanan perlu di berikan makan 2 kali sehari sahaja. Ketika ini sistem pencernaan bayi masih baru mengenal makanan lain selain susu ibu.


Bayi 6 bulan - 9 bulan. Ketika dalam tempoh ini bayi sudah biasa dengan makanan dan sistem pencernaan nya juga sudah cukup baik. Bayi boleh diberikan makanan pejal yang di proses atau dimasak 3 kali sehari.

Bayi 9 bulan - 11 bulan Ketika diusia ini bayi sudah cukup kuat dan mengenal berbagai jenis makanan.Ketika ini …

DOA MENCARI BARANG YANG HILANG

Assalamualaikum..




Kat rumah saya ni kalau barang hilang memang susah la nak cari sebab saya ni tahap pelupa tu memang kritikal. Memang tak la saya nak menyelongkar  bilik stor dan laci semata-mata nak mencari barang yang hilang atau yang  saya tak ingat letak di mana.

kalau tiba-tiba je nak guna barang yang tak pasti letak kat mana tu, baik la saya pi kedai dan beli lain.Tak pun tak payah la guna barang tu.. Tunggu la esok ke lusa ke kalau barang tu keluar sendiri baru kita guna.

Dulu saya ni sejenis yang bila nak guna barang yang tak pasti letak kat mana , saya rajin juga menyelongkar . Tapi sekarang sejak dah berusia ni malas la nak bagi tekanan kat fikiran dan badan.hahahah..

Tapi walaupun saya tak mencari tapi saya suka amalkan satu doa ni. Bila saya baca doa ni berulang kali , makin lama saya makin ingat kat mana barang tu ada, Kadang-kadang tempat barang tu tersimpan menjelma dalam fikiran saya..

Macam tu la hebat nya doa dan kebergantungan kita hanya pada Allah di saat kita tak mamp…

RESEPI NASI KUNING BERSAMA AYAM BEREMPAH DAN SAMBAL TUMIS YANG SANGAT SEDAP DAN SIMPLE

Assalamualaikum..

Setiap pagi memang saya kena masak nasi untuk sarapan dan bekal anak-anak.tapi cuma di hari bersekolah je la.Kalau hari lain saya beli je sarapan diaorang ni. Salah satu yang menjadi kegemaran diaorang ialah Nasi Kuning dan Ayam Berempah yang simple .


Selain nasi ada juga sesekali saya akan goreng bihun atau buat burger untuk bekal dan sarapan diaorang.tapi jarang la..Nasi la paling kerap saya buat.
Nasi goreng, nasi putih bersama ayam masak kicap, nasi ayam dan yang paling menjadi kegemaran mereka ialah Nasi Kuning .
Nasi kuning ni saya akan masak bersama dengan ayam goreng berempah dan juga sambal pedas.Sambal tumis nya saya masak guna bawang putih, bawang besar , garam dan cili kisar je. Tak payah letak gula atau bahan lain.
Oleh sebab saya sediakan nasi ni diwatu awal pagi dan mesti siapkan dengan cepat jadi tak banyak bahan yang saya gunakan dan cara saya memasaknya juga simple.
Bagi yang nak makan nasik kuning yang sedap tapi tak mau tunggu lama boleh try rese…

ANAK KEDUA LEBIH SUKA BERKONGSI BERBANDING ANAK PERTAMA

Assalamualaikum..





Jarak umur yang jauh antara Maisara dan Mikhail memang beri kesan pada sikap kedua-dua anak saya. Maisara lahir pada tahun 2007 dan Mikhail pula lahir ketika Maisara dah berusia 6 tahun..

Bayangkan selama 6 tahun apa yang kami beli hanya untuk maisara dan dia tak de adik beradik lain untuk berkongsi. Kalau dia pergi kedai, dia cuma akan beli aiskrim hanya untuk diri dia.

Kemudian tiba-tiba saja bila dah ada adik , sikap "semua milik aku" ni susah sangat nak kikis dalam diri Maisara.

Kalau dia pergi kedai  beli aiskrim susah la dia nak belikan untuk adik dia sama, kecuali kalau saya atau ayahnya pesan.."belikan untuk adik sama..".

Masa tu baru la dia belikan untuk adik dia..

Kadang-kadang dia balik dari sekolah bawa coklat, selamba dia je makan sorang-sorang  depan adik . Adik ni pun apa lagi mengamuk-ngamuk la nak coklat jugak.

Hahahha,,

Tapi berbeza dengan sikap Mikhail... 

Mungkin sebab lahir dan membesar je dia memang dah ada kakak.Dia dah memang diajar…

BANGUN LEWAT DI HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN SELEPAS SEMINGGU BERCUTI

Assalamualaikum..

Anak-anak dah start sekolah hari ni lepas seminggu bercuti. Mood untuk update blog pun dah datang. Cuma hari ni lama sikit start enjin sebab banyak perkara nak diuruskan.


pipi tu...bulat2 nak pi mana entah...

Semalam ada buat party harijadi anak yang sulung, Maisara.. genap lah umur nya 11 tahun pada hari  ni 26/3.2018..

Tak sempat nak ambik gambar untuk kenangan sebab semua persiapan  saya uruskan sendiri. Jadi tak de siapa nak jadi jurukamera.hahah..

Apa pun anak-anak suka dan seronok bila ramai kawan2 sekolah, kawan satu taman dan jiran2 yang datang meraikan harijadi dia.

Jadi hari ni sibuk la mengemas pinggan-pinggan mangkuk tu..nak kena simpan balik , lantai pun nak kena cuci.

Buat jamuan untuk 30- 50 orang je.  Saya buat laksa, bihun sup, kek  brownies 2 biji , tu je..Tapi dia punya letih tu jangan cakap la..Rasa nak patah pinggang.. Malam tadi letak je kelapa terus terlelap. Pakej dengan bangun lewat sekali.


Hahhha..


Hasil tangan ibu yang tak seberapa...Hahaha…

SEKALI SEKALA MEMANG ADA RASA MACAM NI....

Assalamualaikum..

2,3 minggu ni malas nak update sosial media, malas nak update blog. Tak tahu la apa punca malas sangat tu. Makin lama makin rasa jemu dengan sosial media, dan blog saya.

Saya rasa seronok bila jauh dari media sosial.Rasa lebih tenang dan rileks. Apa yang saya buat lebih tertumpu pada diri sendiri. Kalau sebelum ni , buka je facebook, instagram, asyik nampak cerita pasal orang je..

Lepas tu sibuk pulak memikir tentang orang lain..

Bila sibuk pikir pasal orang lain, kurang la fikir tentang diri sendiri.Padahal kalau fikir tentang diri sendiri mesti tak serabut sebab tak banyak benda sangat la nak di fikirkan.

Tapi bila fikir pasal cerita2 di sosial media tu , serabut kot..Banyak sangat masalah kat luar.

Tak de lah terfikir nak buang semua sosial media dan blog ni..Cuma nak kurang kan saja.. Buat masa ni je la..Masa akan datang siapa tau kot saya lebih rajin menulis semula.

Siapa tahu entah2 esok saya bangun pagi terus rasa nak ambik tahu dan berkongsi pandangan tentan…

PUNCA KENAPA HAID LAMBAT YANG PALING KERAP DIALAMI OLEH WANITA

Hi semua..




Haid lambat memang merisaukan setiap wanita. Tanda-tanda tubuh badan mengalami kelainan, salah satunya ialah haid datang lewat. Itu lah yang menyebabkan wanita akan merasa cemas jika kitaran haid mengalami perubahan .

Ada beberapa punca mengapa haid lambat. Mungkin setiap dari kita tidak menyedari perubahan pada tubuh badan sehingga lah haid tidak datang. Setelah diteliti baru lah kita akan dapat mengesan apa punca nya haid lewat.


Kitaran haid kita  mungkin tidak teratur dari bulan ke bulan. Ini bermakna bahawa bulan lepas kitaran kita  mungkin telah 24 hari, dan bulan ini boleh menjadi 32 hari. Perubahan kitaran haid boleh berubah bergantung kepada gaya hidup kita

Tekanan juga boleh menyebabkan haid lambat dari biasa.Apabila kita stress badan kita akan mengeluarkan hormon stress yang boleh mengganggu ovulasi. kerana itu pentingnya kita mengawal stress dalam kehidupan kita supaya ianya tidak berlarutan.

Jangan terlalu memikirkan masalah dan lakukan lah perkara2 yang kita mamp…

BUAT DUIT SAMPINGAN DENGAN JAWAB SURVEY ONLINE GLOVISS

Saya mula tahu yang kita boleh buat duit sampingan dengan jawab survey online pada awal-awal tahun 2009. Baru-baru ni ada sahabat di facebook yang perkenalkan saya dengan program jawab survey oleh Gloviss.Tak lepas kan peluang ni terus saya mendaftar .

Sebenarnya ada banyak cara untuk buat duit sampingan dan program jawab survey ni bukan lah sesuatu yang baru . Dah ramai yang menjadikan ianya salah satu cara tambah duit sampingan sambil-sambil online setiap hari .
Sejak beberapa tahun lepas saya dah sertai banyak program jawab survey dan ianya memberi pendapatan sampingan pada saya. Kali ni saya pilih untuk mendaftar dengan Glovis .
Kenapa perlu join program jawab survey dari Gloviss
Gloviss adalah sebuah platform di mana kita diberi peluang memberi  pendapat  dalam pelbagai jenis topik kaji selidik secara online mahupun offline. Hasil dari kaji selidik yang kita jawab ini boleh mempengaruhi produk dan perkhidmatan jenama global.
Kita boleh daftar Gloviss dengan percuma tanpa sebarang baya…

PERTAMA KALI JADI IBU BERAT TURUN MENDADAK.APA YANG PERLU DILAKUKAN?

"..anak saya dah umur 6 bulan tapi berat badan  makin turun dan BMI kurang. .Nak buat macam mana?"

Pengalaman saya pertama kali menjadi ibu memang sangat-sangat mencabar.Saya percaya bukan saya sahaja yang melalui proses yang sukar sewaktu pertama kali menjadi ibu 11 tahun yang lalu.

Menyesuaikan diri  dengan bayi dan ianya mengubah 100 % rutin harian saya  membuatkan kadang-kadang saya kekurangan rehat dan lebih merisaukan saya ialah berat badan berkurangan hingga mencecah 43kg sahaja.

Ianya adalah berat yang tidak sesuai untuk saya yang mempunyai ketinggian 157cm. Kekurangan berat badan yang banyak membuatkan belakang saya kerap sakit dan mengalami tekanan darah rendah.

Sebelum saya hamil berat saya hampir 60kg,Jadi boleh bayangkan berapa Kg berat saya yang hilang.?

Saya tak berikan anak saya susu badan dan kerana itu penurunan berat badan yang mendadak agak merisaukan saya.

Alhamdulillah, masalah saya ni tak berlarutan.Selepas anak saya mencecah umur setahun berat badan s…

PENAMPILAN AWEK CENDOL DALAM VIDEO KLIP GABE WELY YANG PERNAH VIRAL DENGAN VIDEO LUCU SEMASA AUDITON INDONESIA IDOL. 2017

Pernah tengok Audition Indonesia Idol  2017 yang menampil kan seorang peserta yang menyanyi kan lagu "Barat  dari Wely" ? 

Kalau siapa pernah tengok mesti tahu betapa kelakar nya sesi audition tersebut. Video tersebut menjadi viral bukan saja di Indonesia malah di malaysia dan singapura.

Berutung nya Gabe Wely , apa bila video tersebut bukan saja menjadi viral malah dia juga turut di lamar syarikat Rakaman untuk merakam kan single berjudul  "Ini Sifat Manusia" .

Single tersebut sudah pun berada di Youtube dan sekarang sudah di tonton lebih 300 ribu tontonan.

Kalau  korang belum sempat menonton nya boleh scroll dibawah ni saya sertakan video klip dari single terbaru beliau dan juga lirik lagu  " Ini Sifat Manusia" - Gabe Wely -

Video klip nya juga menampilkan Ninija atau lebih dikenali sebagai Awek Cendol yang baru-baru ni video nya menjadi viral. 





Artis : Gabe Wely
Tajuk: Ini Sifat Manusia
Ciptaan: Gabe Wely

Jalan Jalan di Malaysia
Jangan lupa singgah di Kota Medan

HATI-HATI DENGAN BOMOH TULANG .SEKALI X-RAY BERSEPAH SUSUK

Susuk bukan lah sesuatu yang baru dalam masyarakat kita.Sejak dari dulu lagi penggunaan susuk sudah dapat dikesan.Gaya hidup dan kekurangan ilmu agama menyebabkan  ada yang menjadikan pemakaian susuk sebagai jalan menyelesaikan masalah.
Ada berbagai jenis susuk yang kerap digunakan . Bukan saja untuk kecantikan malah susuk juga digunakan untuk menguatkan tulang. 
Seperti yang didedahkan oleh Dr. Syazwan Basil mengenai penemuan susuk dibahagian kaki salah satu pesakit nya,. Dalam gambar yang ditunjuk kan jelas terdapat beberapa jarum halus dibahagian kaki pesakit.






Tak dapat dipastikan samaada pesakit ini sebelum nya memang tahu yang bomoh tulang tu masuk kan susuk kedalam kaki nya atau pun tidak.
Mustahil jugak dia tak tahu..kan??Tak mungkin susuk tu dimasuk kan secara rahsia tanpa pengetahuan pesakit . 
Tapi boleh jadi jugak ianya dimasuk kan secara rahsia tanpa pengetahuan pesakit sebab nak melariskan perkhidmatan nya.
Bila orang yang dapatkan rawatan tu sihat dah tentu keyakinan pe…

RUGINYA WANITA DI KOREA , SUAMI MEREKA TIDAK DIBENARKAN BERKAHWIN LEBIH DARI 1

Sejak dari muda2 dulu memang suka tengok drama korea.Orang kata tak dak faedah tengok drama korea ni.

Tapi sebenar banyak juga pengetahuan tentang masyarakat korea ni yang saya tau.Tapi tak payah la citer semua , panjang satgi bukan ada sapa nak baca pun.

Salah satu benda yang saya tau , kat Korea tak boleh kawan lebih dari 1.Kalau nak kawen lagi satu kena ceraikan isteri pertama.

Susah betul undang2 macam tu..

eh!!mesti ramai perempuan kata..

" Apa yang susahnya...bagus la macam tu..padan muka lelaki tak boleh kawen lebih dari 1..Patut nya kat Malaysia pun buat macam tu."

Siapa kata bagus..??




Tau tak kat korea , kes curang tu dah biasa sangat tau.. Kesian isteri kena tipu hidup dengan suami .Lagi malang bila tanggungjawab pada keluarga pun suami tak mampu buat bila asyik berpoya-poya diluar.

Bila curang, lahirlah anak tak sah taraf, nasib wanita simpanan tak terbela, anak pun terbiar..

Lepas tu perempuan simpanan mengandung, si lelaki tak nak bertanggungjawab, perempuan bawak diri, …

SHERRY IBRAHIM TAK PUAS HATI DENGAN WEDDING PLANNER MAJLIS PERSANDINGAN FATTAH AMIN DAN FAZURA

Dalam 2,3 hari ni kalau buka instagram memang penuh dengan video-video majlis persandingan Fattah Amin dan Norfazura. 
Rata-rata yang hadir ke majlis tersebut memuji majlis yang penuh gemilang dan meriah.Sekaligus menaik kan nama Wedding Planner majlis tersebut iaitu Rekateemor.
Tapi dalam pada orang dok memuji-muji tu, pelakon Sherry Ibrahim tak puas hati dan kecewa dengan sikap pihak Rekateemor . Malah pengikut-pengikut instagram Sherry juga tak berpuas hati dengan Rekateemor.
Apa agaknya yang membuat kan Sherry dan pengikutnya tak puas hati ni??






Sherry mendedahkan satu komen dari pihak Rekateemor di dalam salah satu videonya di instagram. Pihak Rekateemor telah meninggalkan komen yang didakwa Sherry sebagai cyber bully.
Dalam komen tersebut , pihak Rekateemor menulis.. "Hi @sherryibrahim, dah tengok wedding fattzura? Kami ada post wedding fattzura di IG kami. Jom tengok "
Komen tersebut membuatkan Sherry dan pengikut nya mempertikaikan tindakan pihak Rekateemor menulis komen te…

KAJI SELIDIK MENDEDAHKAN SUAMI ADALAH PENYEBAB ISTERI MERASA STRESS. ANAK BUKAN PUNCA UTAMA

Hi semua..

Tugas sebagai isteri bukan sahaja terhad di dalam rumah. Selagi memegang status sebagai isteri selagi itu lah status itu akan dibawa walau kemana sahaja. Seringkali isteri akan diuji dengan berbagai keadaan dan ketika itu lah kesabaran dan kekuatan mental isteri teruji. Ini menyebabkan ada isteri yang mengalami stress 

Bila bercakap tentang stress pada isteri ramai yang fikir anak-anak adalah punca isteri menjadi stress. Mengikut kaji selidik yang dijalan kan oleh Today.com , majoriti golongan isteri mengalami stress disebabkan suami bukan nya kerana anak.



Mengejut kan tak??tapi kalau difikir2 kan balik memang betul pun..

Contohnya bila anak kita tengah melasak kat shopping mall..Kita tengok jadi stress..kan??sebenarnya kita stress tu bukan sebab anak melasak tapi sebab si ayah tu biar je anak tu..Dia tunggu kita yang pi kejar anak..

Stress tau tak??

hahahha

Contoh lain bila isteri baru lahir kan anak..

Kita sebagai isteri memang kena banyak berehat.Anak kat sebelah kita pulak asyi…

JADUAL PIALA DUNIA 2018 - WORLD CUP RUSIA 2018

JADUAL PIALA DUNIA 2018  - WORLD CUP RUSIA 2018   . Piala Dunia 2018 untuk kali ke 21 menampilkan Rusia sebagai tuan rumah  selepas negara tersebut di pilih pada tahun 2010.

Sebagai tuan rumah  , Rusia diberi penghormatan memulakan perlawanan pembukaan Piala Dunia 2018 di Stadium Luzhniki, Moskwa pada 14 Julai  2018 menentang  Arab Saudi .

32 buah negara bakal beraksi di Piala Dunia 2018 yang bermula pada 14 Jun hingga 28 jun 2018. Untuk perlawanan seterusnya akan diadakan pada 30 Jun hingga lah  perlawanan final padal 15 Julai 2018.

Sebanyak 64 perlawanan akan di adakan melibatkan 12 stadium utama . Berikut adalah Jadual perlawanan peringkat kumpulan PIALA DUNIA 2018

Jadual Piala Dunia 2018

















Sekian..