Saturday, 3 February 2018

CARA MUDAH MENGATASI MASALAH PUBLISHER ID MISSING FROM ADS.TXT FILE GOOGLE ADSENSE

CARA MUDAH MENGATASI MASALAH PUBLISHER ID MISSING FROM ADS.TXT FILE GOOGLE ADSENSE Baru-baru ni saya dapat satu email dari google adsense mengatakan bahawa fails ads txt pada blog saya tidak ada kod publisher  .


We’ve noticed that the ads.txt file on one or more of your sites that you monetize through this AdSense account (pub-XXXXXXXXXXX) is missing the correct publisher code.
Since November 2017, Google stopped buying ads on sites with ads.txt files which don’t include the correct publisher IDs. To prevent impact to your earnings, please update your ads.txt files immediately.
You can view the list of your impacted sites by visiting My Sites. Make sure the ads.txt file for each site you want to earn money through this account contains the snippet below:
google.com, pub-xxxxxxxxxxxxxx, DIRECT,xxxxxxxxxxxxxx
It may take up to 24 hours for AdSense to process your updated ads.txt files.
You can learn more about ads.txt, how buyers will use it and how to implement it on your sites in the AdSense Help Center.


Ini lah email yang saya terima. Kemudian saya buka akaun google adsense dan terima pesanan sama . Selepas mendapat email dari google adsense saya dapati iklan adsense tidak lagi muncul pada blog  dan ianya sudah tentu akan  memberi kesan buruk pada pendapatan adsense saya .

"Sites with ads.txt issues
Publisher ID missing from ads.txt files
You need to add your publisher ID to the following ads.txt files


Mula la gelabah tak tahu nak buat apa . Saya ni kalau bab google adsense ni memang tak berapa mahir lagi. Maklum lah masih baru dengan adsense ni..Korang boleh baca di sini tentang blog dianarashid.com lulus google adsense dengan cemerlang dan jayanya.

Melalui apa yang saya baca di blog lain  ,masalah ini  berlaku kerana ada iklan lain selain iklan adsense dalam blog saya ni.  Ianya memerlukan saya membuat pengesahan semula bahawa blog ni adalah blog saya dengan  memasuk kan semula ads txt pada blog ni.

Perkara ni pertama kali berlaku pada saya tapi tak mustahil akan berlaku lagi. Pada yang pertama kali alami macam saya ni boleh la rujuk entry saya ni untuk mengatasi masalah Publisher ID Missing From ads.txt file google adsense.

Mujur lah ada rakan blogger yang sudi membantu saya menyelesaikan masalah ni.Tak sampai 24 jam iklan adsense saya kembali muncul di blog.Terima kasih pada blogger ElihJapahar.com kerana sudi membantu saya menyelesaikan masalah ni.

Sebenarnya tak susah pun caranya.. Jom saya tunjuk kan caranya..

1- Mula-mula buka akauan blogger korang.

2- pilih setting ----> search preferences .

3- pilih yang bawah sekali iaitu Monetization -----> Enabled.

4- Copy code snippet yang diberikan ni..Boleh ambil dalam akaun adsense atau dalam email yang dia beri.



5- paste pada ruang di Custom ads.txt tadi.

6- tekan save..dan selesai..

Dalam tempoh 24 jam ianya akan update semula dan iklan akan muncul semula pada blog.

Senang je kan??

Lepas korang tekan save  , korang boleh check balik sama ada korang dah ubah ads txt tersebut atau belum.Caranya cuma taip url blog korang dan tambah /ads.txt . pada browser.

Contoh:  checksemula.com/ads.txt

Pastikan ID PUB tu sama dengan no adsense korang . Kalau tak de refresh 2,3 kali.. Kalau dah sama , sila tepuk tangan..hahahah..


Ini cuma untuk yang menggunakan Blogger saja.Kalau yang pakai wordpress tu tak dapat la nak tolong.Boleh minta bantuan dari blogger yang mahir dengan wordpress.

sekian..





10 comments:

  1. Sama-sama Diana Rashid. Semoga membantu blogger lain yg menghadapi masalah serupa.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat.

    ReplyDelete
  3. Nice tips... Stkt ni kita xde masalah psg adsense.. Tp xpe kne simpan utk rujukan juga.. Tq kak share..

    ReplyDelete
  4. Sama lah zaza pun bru terjadi jgk.. Tgk utube kelmarin.. Cara selesai sama. Skg dh ok

    ReplyDelete
  5. terima kasih sis sudi kongsi ilmu yg bgus mcm ni

    ReplyDelete
  6. Blog emi takde google adsense pun lagi huhu. Tapi blh jadi panduan utk masa akan datang.

    ReplyDelete
  7. Blog shad tak de AdSense. Tapi info ni berguna sangat2 untuk rujukan nanti.

    ReplyDelete
  8. thanks sharing..belum ada adsense dlm blog lg hihi

    ReplyDelete
  9. Thanks sharing. Setakat ni takdak lagi masalah dengan adsense..

    ReplyDelete
  10. Kita punya iklan lngsung dh x kuar lpas tukar ke domain. Dh x thu nk btulkn tu mula dr mna. Huaaaaa..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();