Tuesday, 20 February 2018

BLOCK, UNFRIEND, UNFOLLOW

Block,unfriend,unfollow..

Korang pilih yang mana?




sekian lama guna facebook saya tak pernah unfriends rakan facebook saya. Biasanya saya block terus.nampak macam kejam ..Kan??

Tapi demi menjaga hati sendiri itu je jalan yang terbaik.

Tak guna saya unfriend dia kalau dia dan saya masih boleh tengok apa saya update, apa dia update .. Dah tak suka, angkat kaki je la..

Kawan datang dan pergi.Susah nak jumpa yang ikhlas. Sedangkan saya punya ikhlas pun kadang2 saya tak jumpa dan tak rasa.Ini kan pulak ikhlas dalam diri orang lain.


Kalau saya tak suka orang tu, saya tak suka ambik tau pasal dia.Jadi kalau saya tau orang tu tak suka saya, saya pun tak suka dia ambik kisah hal saya.

Sebab tu saya rasa untuk mengelak kan masalah masing-masing tak puas hati ni block adalah jalan terbaik. Bagi saya menjaga hati sendiri adalah yang paling utama. 

Saya tak suka perasaan bila tengok orang , saya rasa sakit hati.Perasaan tu tak best jadi kita kena buat sesuatu supaya yang baik2 je ada dalam circle kita

Unfollow ..Saya cuma guna untuk rakan yang selalu sembang politik dan isu2 yang boleh mengelirukan saya,.Tapi dalam masa sama saya suka berkawan dengan dia dan dia tak de masalah dengan saya.,

Tujuan saya unfollow supaya saya tak membalas apa yang dia update sebab saya sedar dia ada pendirian dia sendiri tentang politik dan isu yang dia perjuangkan.





Saya tahu saya ni manusia biasa yang ada kelemahan .Saya pun tahu kadang2 status2 saya ada yang buat orang kecik hati..Jadi untuk tak mengecilkan hati kawan saya tu , baik saya unfollow je.

Unfriends..saya tak guna fungsi ni di mana2 sosial media saya. dari instagram, twitter dan facebook saya tak unfriends orang,.

Bagi saya unfriends tak mampu mengubah apa-apa keadaan.Lagi2 semua media sosial saya tak di private kan jadi unfriend tak bagi kesan apa-apa.

Korang pulak macam mana?

sekian..

5 comments:

  1. assalamualaikum kak. Saya belum pernah block unfriend mahupun unfollow di fb ig tw blog. sebab saya nie jenis yang silence reader just read jarang nak komen2...

    ReplyDelete
  2. sy unfollow blog yg x aktif sejak kurun masin lg hehehe


    p/s harap2 hadiah yg dikirim dah selamat terima

    ReplyDelete
  3. salam..kite buat semua di atas tu..unfollow..block dll yg berkaitan.. kite biasanya block geng2 makcik bawang yg kat FB nya meroyan tengok orang bercuti sana sini..tgk orang hantar anak sekolah tusyen mahal2, orang soping...ape2 jer orang buat, dia x puas ati.. kalau boleh, kalau dia tak mampu nak beli pape, nak g mane2m, dia nak jugak orang tu cam dia..tak boleh laa camtu sbb semua orang ade rezeki dan kelebihan masing2

    mana yang tak kawin lagi, dia jenjalan makan angin..beli barang memahal..dia punye pasal..cara dia reward diri dia sendiri..pasangan yang dah kawin tp xde anak pun sama..dia kutuk pasangan tu bercuti (tujuan nak ilangkan stress xde anak). yang dah ade anak ramai pergi bercuti or soping2 or upload aktiviti dlm FB or socmed dia pun bawang2 kutuk..

    so kite buang terus orang negatif camtu... dari baca dia perli pastu kantoi wasap kutuk kita mcm kita ni x reti buat saving bile nak cuti/beli2 barang ape sume tu...buat tambah sakit ati jer..rasa lebih aman dunia bila xde makcik bawang & pakcik blender camtu..hhehehe

    ReplyDelete
  4. jarang unfriend kalau tak suke terus je block orang tu..
    so masing2 tak sakit ati,,
    sbb ada yang friend nga kite pon untuk stalk je pon

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();