Skip to main content

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH YANG SIMPLE DAN SEDAP

Assalamualaikum..

Resepi ayam goreng berempah





RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH YANG SIMPLE DAN SEDAP Ayam berempah ada macam-macam versi.Ada yang tak pakai rempah yang dibeli tapi di kisar sendiri sampai halus dan mudah di goreng.Ada juga Ayam berempah yang menggunakan tepung jagung dan ada juga yang hanya di goreng menggunakan rempah tanpa sebarang tepung dimasuk kan.

Ayam goreng berempah versi saya pulak menggunakan tepung beras dan sedikit tepung gandum.Kuantiti tepung beras lebih banyak dari tepung gandum.

Baru-baru ni balik kampung dan ada banyak sangat ayam dalam peti sejuk mak saya . Kalau tak dimasak ayam tu memang sikit hari lagi rosak la jawab nya.Jadi kita buat keputusan untuk buat ayam goreng berempah.

Kalau goreng garam kunyit saja memang tak laku la ayam tu nampaknya..kan??Mak saya ni bukan memasak pun kat rumah.Duduk kat kampung dijaga dua anak lelaki yang  keluar bekerja gelap balik pun dah gelap. Jadi diaorang lebih banyak membeli dari memasak. So harap maklum la bahan maemasak bukan serba lengkap. Dalam resepi ni pun saya masuk kan apa yang ada je..Tapi tetap sedap dan menyelerakan..

ayam goreng berempah petola masak air dan sambal belacan

Ayam goreng berempah ni saya suka makan dengan kuah yang simple je macam Petola masak air ni.Ada pulak pucuk ubi dan sambal belacan lagi la makan bertambah-tambah.

Tapi kalau yang selera mamak tu boleh la makan dengan nasi beriani , acar timun nenas dan juga daging masak hitam.


Jom saya kongsi kan resepi ayam goreng berempah yang simple tapi sedap.

Bahan-bahan untuk Resepi Ayam Goreng Berempah .


1 Ekor ayam - potong ikut saiz yang korang suka dan bersihkan.tos kan ayam supaya air tak bertakung nanti.

Bahan A
5 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar rempah daging
2 sudu besar rempah ikan
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 tangkai daun kari


Bahan Kisar :

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Minyak untuk menggoreng


Cara-Cara membuat Ayam goreng Berempah yang simple dan sedap.

1- Panaskan minyak dengan api sederhana. Gunakan minyak yang banyak.

2- Masuk kan ayam dalam satu bekas besar.Kemudian masuk kan Bahan-bahan A.

3-kemudian masuk kan Bahan Kisar .

4- Gaul ayam bersama bahan-bahan tadi sampai sebati.

5- Bila minyak dah panas , goreng ayam tu.. Kalau nak goreng ayam kena minyak betul2 panas dan bila masuk kan ayam tu, ayam tenggelam sebenuh nya.Baru lah ayam masak dengan cantik.


6- Bila dah warna perang2 gelap tu maknanya ayam dah masak dan boleh la dihidang kan.

Resepi ayam goreng berempahUntuk lebih sedap lagi korang boleh perap dulu ayam lepas dimasuk kan semua bahan-bahan tu selama 30-45 minit.

Bagi yang dah jemu dengan ayam goreng kunyit tu boleh la cuba resepi ni.Ayam goreng berempah ni ikut tekak kita je,,Suka hati je nak masuk kan apa yang penting asas nya ialah ada rempah. tu.

Selamat mencuba resepi Ayam Goreng Berempah yang Simple dan Sedap ni..


sekian..

Comments

  1. boleh la nak try buat ayam goreng rempah cara simple ni. nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. Sedap sangat tu. Jarang buat ayam berempah kat rumah sebab malas nak sediakan banyak bahan. Paling rajin pun letak kunyit ngan kari dgn buh rempah yg beli siap

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …