Skip to main content

KENAPA SEMAKIN RAMAI WANITA CARI JODOH MELALUI ONLINE

Assalamualaikum..


cari jodoh online
picture from : https://www.huffingtonpost.com


KENAPA SEMAKIN RAMAI WANITA CARI JODOH MELALUI ONLINE Kalau ditanya pada kebanyakan rakan-rakan saya laman sosial ni ramai yang bagitau yang mereka bertemu  jodoh  melalui online. Ada yang bertemu di myspace, mIRC dan juga ada yang bertemu di laman Friendster . Itu dahulu..Tapi sekarang  dah ada facebook , twitter , instagram dan banyak lagi forum-forum.Jadi tak heran la semakin ramai yang cari  jodoh melalui online.

Agaknya kenapa mereka memilih lelaki-lelaki yang dikenali melalui online sebagai pasangan hidup mereka?



Kalau dulu ramai yang kurang yakin dan memberi pandangan buruk jika kita kata " saya kenal dia di myspace " sebab orang fikir jika nak dijadikan pasangan hidup perlu kenal secara berdepan dan ada tanggapan lelaki yang dikenali melalui online ni lelaki jahat..hehhehe..


Tapi zaman dah berubah..Dah ramai orang-orang baik yang menggunakan internet. Internet bukan saja jadi medium untuk perniagaan tapi juga sebagai ruang untuk bersantai dan bersosial .Malah kita boleh dapat lebih ramai kawan melalui online.Siapa tahu dalam ramai-ramai kawan kita tu ada terselit jodoh kita.Bukan?

KENAPA SEMAKIN RAMAI WANITA BERTEMU JODOH MELALUI ONLINE

cari jodoh online

1- Terlalu sibuk dengan urusan kerja dan perniagaan.
Wanita sekarang buat macam-macam kerja.Walaupun dah ada kerja tetap tapi masih buat perniagaan online dan offline.Ini menyebabkan wanita kurang ada masa untuk keluar bersosial.Mereka lebih banyak menghabiskan masa dengan phone dan laptop untuk urusan kerja.Jadi tak hairan la mereka lebih selesa cari jodoh melalui online.

2- tak mahu buang masa
Orang kata segala urusan jadi mudah dan cepat bila guna online.Hahaha...Jadi jangan terkejut pula kalau saya katakan urusan cari jodoh melalui online lebih cepat dan tak guna banyak masa.Kenal sorang lelaki, sambil buat kerja kita balas2 email, balas2 whatsapp, cerita tentang keluarga dan diri sendiri.. Kemudian kalau rasa serasi tetapkan hari untuk berjumpa..Bila jumpa pun dah tak ambil banyak masa untuk kenali pasangan kita tu sebab kita dah banyak tahu melalui apa yang diceritakan ketika chatting di online.



3- Rasa lebih yakin dan tidak kekok
Bertemu pertama kali dengan orang yang kita tidak pernah jumpa tentu akan buat kita malu, kekok dan mungkin rasa tidak selesa..Pertemuan pertama pun tentu belum ada banyak perkara yang nak dibualkan.Tapi bila awal nya sudah kenal melalui online , perjumpaan pertama tak kan buat wanita rasa kekok kerana wanita tersebut sudah tahu apa perkara yang akan dibualkan.

4- Tidak mahu melibatkan orang lain
Wanita sekarang tak suka ada orang lain yang tentukan siapa patut dipilih jadi suami nya.Wanita lebih suka diberi kebebsan untuk memilih sendiri calon pasangan nya. Ada wanita dan lelaki yang lebih selesa menggunakan laman web  cari jodoh untuk memilih pasangan hidup.Sekarang di malaysia sendiri dah ada Baituljannah.com iaitu laman web cari jodoh yang patuh syariah . Ada lebih 100000 pendaftar yang mungkin salah seorang nya adalah jodoh korang

website cari jodoh
klik untuk cari jodoh online 



Jadi bagaimana dengan korang yang masih bujang tu??Sudi tak cari jodoh melalui online dan membina keluarga bahagia ? Jodoh perlu dia cari.Ianya tak kan datang sendiri.Semoga pencarian korang berakhir dengan kebahagian..

sekian..

Comments

  1. Kena cari dalam online la nampaknya...

    ReplyDelete
  2. Yang pasti jodoh tak datang sendiri kalau tak cari, hahaha. Mai jumpa pasangan kat MLM, HAHAHHAHAHAHA. Nasib dedua tak terpengaruh masa tu, biasalah kawan2 ajak.

    ReplyDelete
  3. Dah dftr dah kat baituljanah tu tapi xaktif.. Hehe.. Blm rasa lagi nak cari jodoh. Tapi akan datang tak tau lah :)

    ReplyDelete
  4. Terpulang kepada pilihan masing-masing kan. Ada yang suka jumpa depan-depan, kenal dulu. Ada pula yang suka cari kenalan melalui media sosial.. apapun pilihlah yang terbaik dan jangan main-main dalam hal ni.. takut nanti menyesal di kemudian hari pulak.

    ReplyDelete
  5. hehe... kalau cari jodoh melalui online tu ok je sebenarnya.. cuma risau jangan ada yang bagi maklumat palsu.. risau pulak macam tu kan tapi baituljannah ni nampak macam ok je kan.. boleh la ajak kawan2

    ReplyDelete
  6. Hihihi ekin dan suami temu jodoh secara online.. Jumpa di radio hahahahah ku sebut nama mu.. Tapi masa tu xde lagi baituljannah ni..

    ReplyDelete
  7. Emi mcm kurang berminat sikit nak cari jodoh online ni. Mungkin sbb emi lebih prefer kenal depan2 dulu kot.

    ReplyDelete
  8. ini buat saya pening nie..

    dah nak tua pun perlu cari jodoh..

    kalau tak cari dan tak jumpa

    terpaksa la single sampai meninggal..

    naubillah min zalik

    ReplyDelete
  9. Mencari pasangan dengan laman cari jodoh sememangnya lebih mudah. bukan semua kaedah sesuai dan selesa bagi ramai orang kan.

    ReplyDelete
  10. jemput join contest seo kami juga ya :)

    http://www.siffra.my/menangi-iphone-dengan-menyertai-siffra-seo-home-tuition-challenge

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …