Skip to main content

HAJAT HATI NAK BELI AIR FRYER ...

Assalamualaikum...

Hari ni rasa macam tak nak update blog tapi tak best pulak rasa bila fikir yang blog tak berupdate.Padahal dah buat azam nak naik kan blog ni di tahun 2018..Nak perbaiki penulisan dan konsisten update blog..Jadi update je la sikit...Teringat pulak tentang keinginan saya nak beli air fryer. Tiba-tiba je..hahahahah

air fryer
credit: www.thekitchenmagpie.com


Kata orang mudah kalau ada Air Fryer ni . Saya belum ada terfikir nak beli air fryer sebelum ni saya rasa kelebihan nya cuma kita tak menggoreng dengan minyak yang banyak.Jimat minyak masak  jela..hahah

Tapi bila banca perkongsian kawan-kawan rasa teringin nak beli air fryer.Diaorang kata rasa masakan lebih sedap terutanya kalau nak goreng ayam ikan dan daging sebab masakan kita tu dimasak menggunakan lemak haiwan tu sendiri.



Ada juga yang kata lebih masakan guna air fryer ni lebih menyihatkan.Tu yang rasa teringin sangat nak beli .Kita kan sekarang tengah dalam mood nak amalkan cara hidup sihat dan nak kurangkan berat badan. Takut kolestrol tinggi ..Maklumlah..dah nak masuk penghujung 30 an ni..Macam2 penyakit boleh dapat. Walaupun keluagra saya tak de yang ada penyakit kronik tapi risau jugak la..Tak kan la kita nak jadi pembawa kot..ahhahaha

Ada dua tiga jenama dan model yang saya dah survey . Saya cuma tengok-tengok kat laman web lazada dan 11 street je..Kat tempat lain tak tengok lagi.

Tengok2 je kat Lazada tu tapi kalau ditanya suami dia memang tak bagi beli benda macam tu kat Lazada.Dia lebih percaya kalau beli kat SenHeng depan rumah ni.Senang apa2 hal nak pi tukar ke apa..

kalau kain baju ke barang2 biasa boleh je beli online..

air fryer


Yang setakat ni menawan hati saya ialah Russell Taylors Air Fryer yang gambar  ni...Harga nya dalam rm200 . Saya ada satu barang Russell Taylors ni iaitu waffle maker  yang saya beli kat Lazada..Barang nya memang berkualiti.. Rasa macam nak jadi peminat barang2 jenama Russell Taylors pulak..hahahah..


air fryer



Satu lagi yang saya rasa tertarik nak beli ialah air fryer dari Pensonic yang selalu blogger Eny Yusnizar tayang2 kat Ig dia tu..Gambar atas ni..menggoda sangat tu..Harga nya dalam rm300 lebih macam tu..Tapi tengok kat Lazada semua warna putih..Saya nak yang warna hitam..

Tapi kalau nak yang bagus lagi orang kata beli yang yang jenama Philip..Tapi mahal sikit la kot .

Apa pun kena ke Senheng dulu la ..Tengok2 yang mana berkenan.Jangan nanti sampai2 SenHeng berkenan yang lain pulak..hahaha..Perempuan macam gitu la..kan??sebab tu perempuan tak boleh keluar rumah sangat..Nampak apa je semua nak..hahah



sekian..

Comments

  1. Belum ada lagi setakat ni ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. beli jugak tapi bukan yg mcm ni..beli jenama mugen

    ReplyDelete
  3. kita pun teringin nak beli air fryer

    ReplyDelete
  4. teringin juga nak beli benda ni tp takut duduk dlm kotak je pula nnt hihiii.

    ReplyDelete
  5. Sy ada beli air fryer Russell malangnye.. Selepas 1 kali penggunaan terdapat karat dan skg kali ke lima sy guna cat dlm fryer terkeluar dan skg berkarat.. Sy xtau mcm mana nak buat.. Sedangkan masa basuh sy xpernah guna gosok periuk atau basuh masa panas.. Bila tanya dgn org yg kita beli.. Dia diam saje...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …