Skip to main content

BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN

Assalamualaikum..




BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN  Bateri sekecil ini menjadi mimpi ngeri buat sepasang suami isteri apa bila anak kedua   mereka tiba-tiba tersedak dan bersin.Disangka kan ianya  perkara biasa rupanya bateri kecil ini tersumbat di dalam hidung nya.

Kejadian tersebut berlaku jam 8 malam , 8 januari lalu ,ketika mereka sekeluarga sedang makan malam.

Pengalaman ngeri tersebut dikongsikan Nurul Akmar Zainal ,ibu kepada kanak-kanakl ini di laman facebook miliknya.




Alhamdulillah 3:10 selesai mengeluarkan sebiji bateri dari dalam hidung anak ku Muhammad Arrief..

Tragedi hitam ‘biji bateri’ termasuk dalam rongga hidung pada pukul 8 malam, semasa kami sekeluarga sedang menikmati makan malam..

Dalam sesaat sahaja anak tersedut, kami ingatkan die hanya tersedak biasa dan terbersin.. Bersin yang kerap, tersedak dan terus menangis naluri seorang ibu kuat menyatakan sah ‘biji bateri’ yang anak main dah tersedut melalui hidung..

Aku memang tidak berlengah memaksa suami untuk bawa anak ke hospital.. Terus bergerak ke Hospital Kajang.. Sedihnya mereka suruh kami refer ke Hospital Serdang. Tetapi di Hospital Serdang menyuruh kami pulang dan kembali pada keesokan hari..

Kami berdegil dan mencuba nasib ke HUKM, pada jam 10.50malam kami daftar dan menunggu giliran sehingga jam 2.30pagi. Setelah lama menunggu, kemudian dipanggil untuk X-ray dan SAH bateri itu berada di dalam hidung sudah melekat..


BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN 


Doctor suluh dan korek sehingga biji bateri keluar.. Alhamdulillah selamat tetapi disebabkan bateri tu dah berada di dalam hidung selama lebih dari 5jam, apabila doc memasukkan camera untuk di scan terdapat kesan hitam air bateri di dalam hidung anak kami..



Bahayanya kerana ianya “bateri Baru” ada ‘power’, lebih 5jam di dalam hidung, air bateri pun dah mula melekat jika tidak dikeluarkan segera atau dibiarkan lebih lama boleh menghakis tulang di batang hidung 

 Kenapa hospital kajang tidak mendahulukan kes ini sebab bateri ni sangat bahaya!!!

Tapi Alhamdulillah kami respect doc Hukm & nurse staff Hukm walaupun banyak kes yang berat2 pada malam & tengah pagi ini, mereka selesaikan dengan sebaik mungkin walaupun doc dah nak balik sambil menggalas bag, die tetap mendahulukan pesakitnya 💖

Sepatutnya anak kami perlu di admit, tapi sebulat suara mungkin doc percaya kami boleh pantau dari Rumah, maka kami pun dibenarkan pulang 

Pengalaman dan pengajaran yang tak akan dilupakan.. Saya nasihatkan kita sebagai ibu bapa perlu lebih berhati-hati walaupun rasa kita dah menjaga anak-anak sehabis baik, tapi jika Allah mahu menyedarkan keterlekaan kita, Dia mampu mendatangkan ujian dalam apa jua bentuk.. Sesungguhnya kami khilaf dan akan lebih berhati2.

Terima kasih rakan2 yang mendoakan tak henti2 dan shared pengalaman masing2, Akma amat menghargainya ♥️ #415am #9118






BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN 


Semoga kejadian ini menjadi pengajaran untuk kita semua supaya lebih berwaspada dan peka dengan keselamatan anak-anak kita. Malang tak berbau dan kita susah nak jangka apa yang akan berlaku tapi kita tetap perlu berhati-hati.

Bateri kecil yang sering kita gunakan untuk jam dinding, jam tangan , lampu kecil dan sebagainya terdapat dalam berbagai bentuk dan saiz.Kesemuanya sangat berbahaya pada kanak-kanak dan bayi kerana mereka suka memasuk kan benda-benda kecil ke dalam mulut hidung dan telinga

Centre of Disease Control and Prevention (CDC), satu jabatan yang menjaga kepentingan kesihatan rakyat Amerika Syarikat menjelaskan bateri kecil berbentuk bulat adalah salah satu bateri yang merbahaya untuk kanak-kanak dan bayi

Apa yang terjadi jika bayi tertelan bateri atau bateri tersumbat di saluran hidung ?




Apabila bateri tersebut berada lama di esofagus, bateri tersebut akan mengeluarkan bahan kimia alkaline electrolyte yang berbahaya dan menyebabkan kecederaan 'chemical corrosive burn' pada saluran esofagus itu dalam beberapa jam saja.

Jika ia tidak menyebabkan kebocoran bahan kimia, bateri ini boleh menyebabkan tekanan fizikal pada saluran esofagus, menyebabkan saluran darah yang membekalkan oksigen dan nutrient terhalang, seterusnya menyebabkan kematian tisu-tisu saluran ini, mengakibatkan saluran esofagus ini boleh bocor.

Keadaan ini juga akan berlaku sama jika bateri tersebut tersumbat lama di bahagian dalam hidung.Ia akan mengeluarkan sejenis cecair yang boleh menghakis tulang di batang  hidung.

Dalam satu berita yang dilaporkan oleh dailymail.co.uk pada 16 Nov 2011, seorang kanak-kanak bernama Emmett Rauch berusia 2 tahun telah tertelan bateri lithium yang kecil ini yang digunakan untuk alat remote control.

Beliau terpaksa menjalani 18 pembedahan di Hospiatal Kanak-kanak Phoenix di Arizona, Amerika Syarikat.

Dalam kejadian itu, ibunya Karla Rauch tidak menyedari anaknya telah menelan bateri itu, dan tanda pertama yang ditunjukkan oleh anaknya ialah demam dan selsema saja.

Selepas 3 hari, keadaan anak beliau bertambah teruk dan mengalami sukar bernafas. Apabila doktor melakukan pemeriksaan x ray dada, mendapai terdapat objek bulat yang dipercayai bateri lithium pada saluran esofagusnya.

Emmet terpaksa dipotong dan dibuang esofagusnya sepanjang 4 inci akibat kerosakan kematian tisu. Beliau juga mengalami beberapa kali "collapsed lung" dan menjalani lebih 200 xrays. Kanak-kanak malang ini juga telah berada di hospital selama lebih 19 minggu di wad pediatric ICU. - sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad-

sekian..

Comments

  1. thanks sharing akak. info berguna buat famili yang ada anka2 kecil. Suka mengutip jua yang dilihat...

    ReplyDelete
  2. Ya Allah bahayanya... Mainan pun Zumal tengok yang kecil2 tu anak menakan duk main pun rasa risau.

    ReplyDelete
  3. uiiii seram sy baca.... x dpt nk byg kn situasi mcm tu

    ReplyDelete
  4. Nauzubillah semoga kita semua dijauhkan Dari perkara mcm ni

    ReplyDelete
  5. Allahu Akbar, terkejut bila dgr doc soh balik and dtg esok.. Bahaya.. Bangun2 pagi hidung anak dah berlubang.. Tapi baca2 then pergi hospital lain.. Pilihan bijam.. Bukan apa.. Adik sy pun termausuk juga.. Haduih.. 2-3 jam dalam hidung.. Sekarang just nak cari penyelesaian utk keluarkan yg melekat tu.. Semalam kali ke 2 cek hosp.. Dlm 3 minggu dah

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …