BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN

Assalamualaikum..




BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN  Bateri sekecil ini menjadi mimpi ngeri buat sepasang suami isteri apa bila anak kedua   mereka tiba-tiba tersedak dan bersin.Disangka kan ianya  perkara biasa rupanya bateri kecil ini tersumbat di dalam hidung nya.

Kejadian tersebut berlaku jam 8 malam , 8 januari lalu ,ketika mereka sekeluarga sedang makan malam.

Pengalaman ngeri tersebut dikongsikan Nurul Akmar Zainal ,ibu kepada kanak-kanakl ini di laman facebook miliknya.




Alhamdulillah 3:10 selesai mengeluarkan sebiji bateri dari dalam hidung anak ku Muhammad Arrief..

Tragedi hitam ‘biji bateri’ termasuk dalam rongga hidung pada pukul 8 malam, semasa kami sekeluarga sedang menikmati makan malam..

Dalam sesaat sahaja anak tersedut, kami ingatkan die hanya tersedak biasa dan terbersin.. Bersin yang kerap, tersedak dan terus menangis naluri seorang ibu kuat menyatakan sah ‘biji bateri’ yang anak main dah tersedut melalui hidung..

Aku memang tidak berlengah memaksa suami untuk bawa anak ke hospital.. Terus bergerak ke Hospital Kajang.. Sedihnya mereka suruh kami refer ke Hospital Serdang. Tetapi di Hospital Serdang menyuruh kami pulang dan kembali pada keesokan hari..

Kami berdegil dan mencuba nasib ke HUKM, pada jam 10.50malam kami daftar dan menunggu giliran sehingga jam 2.30pagi. Setelah lama menunggu, kemudian dipanggil untuk X-ray dan SAH bateri itu berada di dalam hidung sudah melekat..


BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN 


Doctor suluh dan korek sehingga biji bateri keluar.. Alhamdulillah selamat tetapi disebabkan bateri tu dah berada di dalam hidung selama lebih dari 5jam, apabila doc memasukkan camera untuk di scan terdapat kesan hitam air bateri di dalam hidung anak kami..



Bahayanya kerana ianya “bateri Baru” ada ‘power’, lebih 5jam di dalam hidung, air bateri pun dah mula melekat jika tidak dikeluarkan segera atau dibiarkan lebih lama boleh menghakis tulang di batang hidung 

 Kenapa hospital kajang tidak mendahulukan kes ini sebab bateri ni sangat bahaya!!!

Tapi Alhamdulillah kami respect doc Hukm & nurse staff Hukm walaupun banyak kes yang berat2 pada malam & tengah pagi ini, mereka selesaikan dengan sebaik mungkin walaupun doc dah nak balik sambil menggalas bag, die tetap mendahulukan pesakitnya 💖

Sepatutnya anak kami perlu di admit, tapi sebulat suara mungkin doc percaya kami boleh pantau dari Rumah, maka kami pun dibenarkan pulang 

Pengalaman dan pengajaran yang tak akan dilupakan.. Saya nasihatkan kita sebagai ibu bapa perlu lebih berhati-hati walaupun rasa kita dah menjaga anak-anak sehabis baik, tapi jika Allah mahu menyedarkan keterlekaan kita, Dia mampu mendatangkan ujian dalam apa jua bentuk.. Sesungguhnya kami khilaf dan akan lebih berhati2.

Terima kasih rakan2 yang mendoakan tak henti2 dan shared pengalaman masing2, Akma amat menghargainya ♥️ #415am #9118






BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN 


Semoga kejadian ini menjadi pengajaran untuk kita semua supaya lebih berwaspada dan peka dengan keselamatan anak-anak kita. Malang tak berbau dan kita susah nak jangka apa yang akan berlaku tapi kita tetap perlu berhati-hati.

Bateri kecil yang sering kita gunakan untuk jam dinding, jam tangan , lampu kecil dan sebagainya terdapat dalam berbagai bentuk dan saiz.Kesemuanya sangat berbahaya pada kanak-kanak dan bayi kerana mereka suka memasuk kan benda-benda kecil ke dalam mulut hidung dan telinga

Centre of Disease Control and Prevention (CDC), satu jabatan yang menjaga kepentingan kesihatan rakyat Amerika Syarikat menjelaskan bateri kecil berbentuk bulat adalah salah satu bateri yang merbahaya untuk kanak-kanak dan bayi

Apa yang terjadi jika bayi tertelan bateri atau bateri tersumbat di saluran hidung ?




Apabila bateri tersebut berada lama di esofagus, bateri tersebut akan mengeluarkan bahan kimia alkaline electrolyte yang berbahaya dan menyebabkan kecederaan 'chemical corrosive burn' pada saluran esofagus itu dalam beberapa jam saja.

Jika ia tidak menyebabkan kebocoran bahan kimia, bateri ini boleh menyebabkan tekanan fizikal pada saluran esofagus, menyebabkan saluran darah yang membekalkan oksigen dan nutrient terhalang, seterusnya menyebabkan kematian tisu-tisu saluran ini, mengakibatkan saluran esofagus ini boleh bocor.

Keadaan ini juga akan berlaku sama jika bateri tersebut tersumbat lama di bahagian dalam hidung.Ia akan mengeluarkan sejenis cecair yang boleh menghakis tulang di batang  hidung.

Dalam satu berita yang dilaporkan oleh dailymail.co.uk pada 16 Nov 2011, seorang kanak-kanak bernama Emmett Rauch berusia 2 tahun telah tertelan bateri lithium yang kecil ini yang digunakan untuk alat remote control.

Beliau terpaksa menjalani 18 pembedahan di Hospiatal Kanak-kanak Phoenix di Arizona, Amerika Syarikat.

Dalam kejadian itu, ibunya Karla Rauch tidak menyedari anaknya telah menelan bateri itu, dan tanda pertama yang ditunjukkan oleh anaknya ialah demam dan selsema saja.

Selepas 3 hari, keadaan anak beliau bertambah teruk dan mengalami sukar bernafas. Apabila doktor melakukan pemeriksaan x ray dada, mendapai terdapat objek bulat yang dipercayai bateri lithium pada saluran esofagusnya.

Emmet terpaksa dipotong dan dibuang esofagusnya sepanjang 4 inci akibat kerosakan kematian tisu. Beliau juga mengalami beberapa kali "collapsed lung" dan menjalani lebih 200 xrays. Kanak-kanak malang ini juga telah berada di hospital selama lebih 19 minggu di wad pediatric ICU. - sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad-

sekian..
BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN BAHAYA JIKA BATERI KECIL INI TERSUMBAT DALAM HIDUNG ATAU TERTELAN Reviewed by Diana Rashid on 09:07:00 Rating: 5

5 comments:

  1. thanks sharing akak. info berguna buat famili yang ada anka2 kecil. Suka mengutip jua yang dilihat...

    ReplyDelete
  2. Ya Allah bahayanya... Mainan pun Zumal tengok yang kecil2 tu anak menakan duk main pun rasa risau.

    ReplyDelete
  3. uiiii seram sy baca.... x dpt nk byg kn situasi mcm tu

    ReplyDelete
  4. Nauzubillah semoga kita semua dijauhkan Dari perkara mcm ni

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

About Me

Powered by Blogger.