Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

GADIS DEDAH PENGALAMAN DI TIPU PENGASAS PRODUK KECANTIKAN KETIKA BEKERJA DI MOOD REPUBLIK

Dah banyak kita dengar tentang pengasas produk yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata sampai tahap menganiaya orang lain. Kalau sebelum ni cerita pasal produk timbang kilo yang dikeluarkan oleh pengasas-pengasas produk menjadi perhatian tapi kali ni lain pula apabila seorang gadis mendedahkan dia dan beberapa rakan nya di tipu oleh seorang pengasas produk kecantikan berkaitan bayaran ketika bekerja di Mood Republik.





Dalam tweet nya gadis tersebut meluahkan rasa kecewa apabila pengasas produk tersebut bukan sahaja tidak membayar seperti yang dijanjikan malah ,mereka juga di kerah bekerja 14 jam tanpa henti dan tidak dibenarkan duduk.

Jika mereka ingkar mereka akan dimarah dan ada juga yang dipukul.

Berikut pendedahan gadis tersebut yang hanya dikenali sebagai Tjasyaa:




Aku kerja under satu produk local jual foundation dekat mood republik. Start kerja hari khamis, masa tu dia kira gaji. Dia cakap sehari rm70. First time dengar mmg down tp dia cakap dia sediakan hotel. So yeah oka…

HUKUM MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS SAMBUTAN KRISMAS

Hi semua..


HUKUM MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS SAMBUTAN KRISMAS
Bila dah dekat2 Krismas ni teringat kes masa zaman muda-mudi dengan blog ni. Ada sorang blogger adik2 yang punya beribu follower dia letak gambar kat post dia untuk meraikan rakan-rakan kristian dia. Salah satu gambar yang dia post ada satu ucapan yang seolah-olah berdoa kepada santa.. Saya pun tak berapa ingat cemana ucapan nya.. tapi masa tu ramai la pengikut blogger tu yang hentam saya sebab saya pertikaikan benda tu.



Tak salah pun kalau kita nak beri ucapan untuk mengembirakan rakan kita demi menjaga keamanan dunia. Tapi berhati-hati dengan tindakan kita,  apa yang kita tulis dan apa yang kita perkatakan.

Ini sedikit petikan yang saya copy dari laman web rasmi  Mufti Wilayah Persekuatuan , Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri .

Hukum Mengucapkan Tahniah Atas Sambutan Krismas

Para ulama’ berbeza pandangan dalam menyatakan hukum mengucapkan tahniah bagi perayaan bukan Muslim atau dalam konteks soalan, Hari Krismas. Ini kerana, seba…

BELI YAKULT DAPAT KALENDER BERMAGNET PERCUMA

Hari Yakult Lady datang hantar Yakult macam biasa,  Setiap hari isnin dia akan datang hantar Yakult ke rumah. Saya memang ambil perkhidmtan Yakult Lady ni sejak beberapa tahun lalu.Saya pun dah tak  ingat.

Setiap kali ada perayaan mesti Yakult tak lupa menghargai setiap pengguna setia nya. Tu yang best tu. Kalau hari raya atau Tahun baru Cina , Yakult akan bagi angpau atau sampul duit raya yang comel-comel.





Kalau tahun baru, Yakult akan bagi kalender . Hari ni dapat kalender 2019.

Istimewanya kalendar dari yaklut ni ialah dia ada magnet. So kita boleh la letak kat cermin, kat peti sejuk atau pun white board.


Design kalender ni sama je macam kalender lain. Tapi kecil dan mudah nak letak kat mana sebab saiz dia tu yang tak makan banyak ruang.

Bila dah habis guna kalender ni korang boleh guna magnet tu untuk buat benda lain. Tampal gambar comel2 kat magnet tu dan boleh jadikan Fridge magnet.






Kalau potong kecil2 magnet tu boleh dapat 9-10 fm tau..hahah..Tapi kena kreatif la.
Kalau sendu …

SERAM : PENGALAMAN DIGANGGU PENANGGAL

hi semua..

Dah lama tak share kisah seram. Kali ni saya nak kongsikan kisah pasal penanggal. Kisah dikongsikan oleh saudara Jaja Rasid di tempat dimana dia sedang belajar. Tak dinyatakan di mana tapi kalau siapa yang tahu mesti boleh agak dimana sebab Jaja ada kongsikan beberapa hint untuk korang yang bijak meneka.




Thread bermula...
*buka tingkap sikit kasi sejuk malam masuk*

PENANGGAL PART 1

Sixth sense ni antara sense yang special tak semua orang ada dan boleh jadi sebab keturunan ataupun anugerah sejak kecil. Sesetengah masyrakat kita selalu fikir, orang yang ada sixth sense ni 'sakit' ataupun ada 'mental illness'.

Aku tak setuju dgn persepsi masyarakat yg menghukum org macamni seolah-olah menghamba dirikan pada tahyul. Khurafat kan diri dan tiada pegangan agama. Paling sedih, dituduh sebagai ahli sihir yang setuju untuk memutarbelitkan agama. Jauh sama sekali tidak.

Ada beza antara pengamal dan mangsa. Pengamal ni mestilah arif dalam ilmu perubatan Islam dengan nia…

DEKORASI DAPUR DENGAN HANYA BERMODALKAN RM100

Hi..


Saya suka baca tips-tips dekorasi . kalau ada yang sesuai boleh la cuba. Macam-macam idea yang dikongsikan. Dalam tak sedar membantu kita untuk berjimat juga sebab tips dekorasi yang dikongsikan kebanyakan nya hanya mengeluarkan belanja yang murah dan tidak membebankan.






Cuma dalam bab dekorasi ni korang perlu gunakan bahan yang berkualiti dan kalau korang memang jenis suka susun atur rumah korang sebulan sekali atau 2 bulan sekali tak kisah nak guna barang dan bahan yang kualiti rendah.
Kalau untuk jangka masa panjang baik gunakan bahan yang berkualiti.
Hari ni saya nak kongsikan tips dekorasi dan makeover dapur yang dikongsikan oleh Saudara Nur Diyana . Tips ni dikongsikan di laman twitter oleh Tojimato. 



SEBELUM


SELEPAS
“Saya makeover sorang jer dapur saya ni, barang semua murah-murah sahaja. Maklumlah saya student kan, tak mampu nak beli barang mahal. Pada saya, kemas dan bersih dah cukup” 


"Table top saya balut dengan wallpaper PVC Kaison. Bukan plain tau, ada corak tim…

KASUT SEKOLAH YANG BAGUS DAN TAHAN LAMA TAK PAYAH BELI 3,4 KALI

Hi..

Dah siap ke persiapan untuk anak-anak masuk sekolah tahun 2019 nanti? Saya ada dua orang anak. Yang si kakak tu tak banyak barang nak beli sebab semuanya dia dah ada. Cuma belikan baju sekolah sehelai dan kasut sekolah.Yang lain masih boleh di pakai.



Cuma adiknya saja yang beli banyak barang sebab nak masuk darjah 1. Tak la banyak sangat pun.Inuform 2 helai, beg sekolah, dan kasut sahaja. Alat tulis pun tak payah beli sebab memang ada banyak kat rumah ni.

Kebanyakan alat tulis , si kakak dan adik dapat masa aktiviti dan program kat sekolah dan tadika diaorang dulu.Memang simpan untuk kegunaan bila perlu. Jadi tak payah beli dah.

Baru-baru ni saya baca di facebook ramai yang merungut dengan harga kasut sekolah yang sangat mahal. kebanyakan nya berharga rm30 ke atas untuk sepasang kasut sekolah.




Saya ni pun bukan lah orang senang. Tapi bagi saya sejak dulu lagi macam tu lah harga kasut sekolah. Tak de beza pun. Lain la kalau korang memang nak kasut yang memang dari jenama mahal-m…

BELI DONUT SEDAP LEMBUT DAN GEBU UNTUK ANAK-ANAK SAUDARA

Halu Puliss!

Ni ada orang baru nak update blog. Tolong Tangkap..

seronok  bebudak ni bila sesekali berkumpul . 

Amboih.. bukan main lama tak update blog.Seminggu bercuti sebab anak-anak pun dalam mood cuti sekolah. Jadi bawak la anak-anak balik ke kampung. Seronok la diaorang dapat jumpa sepupu-sepupu yang memang dah berjanji nak bercuti kat kampung.

Pening la kepala opah nya bila ank cucu ramai kat rumah.




Masa balik kampung hari tu saya tak berapa sihat sebab batuk dan tekak ni rasa perit,. Selalunya bila balik kampung ada je buah tangan saya masak sendiri untuk anak-anak saudara. Tapi kali ni tak berdaya dah badan so saya order je buah tangan untuk diaorang.

Kali ni saya bawak balik donut. Donut ala-ala Big Epal kata bebudak.. Hahah..



Donut ni saya order dari Nurul Atin. Dia ni mak kepada kawan sekelas Mikhail masa kat Tadika. Jadi malas la saya nak cari seller lain. Donut dari Atin ni pun ramai penggemarnya. So saya memang percaya Donut dia memang sedap dan lembut walaupun saya ta…

BARU 2 MINGGU BERDIET DARI BERAT 70KG SEKARANG DAH 65KG

Hi semua..


Terima kasih Mikhail sebab ambik gamba ibu tido dengan gaya hensem..hahaha
Last blog ni berupdate pada 23 11 2018. Gara-gara tak sihat . Balik je dari jamuan tabika hari tu terus rasa lain macam. Rupanya batuk. selsema dan demam datang menyerang. Tak tahu la dapat dari siapa virus tu.

Mikhail pun tak sihat juga tapi budak-budak melasak je kerja nya. Walaupun selsema dan batuk dia tak meragam pun. Tak la saya penat sangat nak melayan nya. Agaknya dia pun faham ibu tak sihat ni.

Saya memang tak suka sakit. Lagi2 batuk dan selsema. Demam tak pe lagi, sakit kepala pun boleh tahan lagi tapi bila batuk dan selsema memang saya tak mau dan sedaya upaya nak elak kan.

Sebab tu saya suka bila saya banyak berpeluh, Tak suka kalau cuaca terlalu sejuk .. Sebab biasanya kalau sejuk ni la yang nak buat mudah jadi batuk dan selsema.

Nasib baik la saya ni lahir kat Malaysia. Hahahha..




Alhamdulilllah, ini hari ke 5 dan selsema dan tak de sejak semalam, sakit kepala pun dah hilang, demam pun d…

PESANAN UNTUK MEREKA YANG TAK SUKA BERITA ARTIS TAPI FOLLOW, BACA DAN SIAP SHARE.

Hi korang..



Tadi ada tengok live facebook kumpulan Fortenn dan Izue Islam di konti Suria FM. Nak cerita sikit pasal komen2 dari penonton live tersebut..

Korang yang baca berita hiburan ni, berita pasal artis keluar dari group band diaorang. artis bercinta lepas tu putus, artis layan peminat cam sampah..dan macam-macam lagi..

Korang mungkin rasa berita macam tu tak penting...

Kadang aku baca jugak komen cam ni.. " penting ke untuk kitaorang.."

"perlu ke aku menggelabah.."




Tapi bagi artis tu, benda2 macam tu berkait rapat dengan periuk nasi diaorang. Kena la faham kerjaya diaorang tu memang macam tu. BENDA TU PENTING BAGI DIAORANG .

Wartawan memang kena  keluarkan cerita pasal diaorang ni. Siapa nak tengok drama , filem atau nak dengar lagu penyanyi atau artis yang orang tak kenal, yang setahun sekali keluar suratkabar??

Sedikit cerita  buruk dan baik pasal diaorang akan bagi kesan pada periuk nasi diaorang. Dari situ orang boleh nilai mereka ni baik ke tidak. Elok …

KEK COKLAT UNTUK JAMUAN PERPISAHAN TABIKA PERPADUAN

Hi..



Oleh sebab tahun ni tahun terakhir Mikhail di tabika perpaduan jadi saya fikir nak masak special sikit untuk majlis perpisahan nya. Fikir punya fikir maka terhasil la kek .. Hahah,,

Sebenarnya setiap kali jamuan saya buat kek.. Tak de special apa pun. Gitu lah kalau orang dah ketandusan idea nak masak, dia nampak masakan yang senang-senang je la..




Yang senang dan orang suka, apa lagi kalau bukan kek. Kalau sebelum-sebelum ni bila jamuan saya buat kek coklat lepas tu siram je ganache kat atas nya. Tapi kali ni saja la ngade-ngada buat krim juga. Padahal bukan reti pun nak menghiasa nya..

Sapu krim lepas tu lertak ganache atas nya.. kena sejuk kan dulu krim tu supaya keras sikit. Kumbang atas kek tu saja buat bagi ada warna lain walaupun nampak macam tak kena je..hahaha.. Tangan tak de seni langsung.

Lepas tu saya goreng Nugget dan sosej..



Sah-sah la saya ni pemaslas..memang cari benda mudah je..hahah..

Tai Alhamdulilllah semua habis licin. Saya buat krim tu memang tak manis seba…

SAHABAT TAMPIL DEDAH SIKAP SEBENAR EDI REJANG, LELAKI YANG DIKATAKAN MENGHINA PROMOTER CARLSBERG

Hi..



Baru-baru ni tersebar satu video seorang lelaki yang memarahi seorang promoter Carlsberg kerana menawarkan sample minuman keras di bahagian non halal di Pasar Besar Giant. Tindakan lelaki tersebut mendapat kecaman ramai apabila  tindakan nya itu dianggap sebagai memalukan dan "mencari pasal"



Video yang dimuat naik ke sosial media dengan menggunakan akaun bernama Edi Rejang menjadi tular dalam masa 1 hari sahaja. Dia dianggap racist dan sengaja mencetuskan huru hara. Kata-katanya terhadap gadis promoter tersebut juga agak kasar dan tidak sopan.

Selepas mendapat berbagai kecaman dari video yang mengundang kemarahan orang ramai itu Edi Rejang dikatakan telah dibuang kerja akibat tindakan melulunya itu. Seorang sahabat yang tinggal di kawasan flat dimana Edi Rejang tinggal mendedahkan juga sikap sebenar Edi Rejang.





Dipetik dari laman twitter milik @fiqsunny

"Mengenai isu Edi Rejang. Dia kenalan saya di flat. Apabila viral isu berkenaan, saya terkejut dan kesal dengan t…

KOMEN DATIN ALYAH CETUS TANDA TANYA TENTANG RUMAHTANGGA DATO RAMLI MS

Selamat Hari Ulangtahun untuk TokRam.. Kabarnya yang ke 61 tahun dah.Tahniah..semoga dipanjang kan umur dan diberikan kesihatan yang baik.
Sempat la saya menonton Video Nabil dan Jihan yang mengucapkan Selamat Hari Jadi dengan cara yang agak kelakar. Video tersebut dikongsikan TokRam di Instagram miliknya,
Namun apa satu komen dari Datin Alyah mengenai Tok Ram membuatkan ramai yang tertanya-tanya tentang situasi rumahtangga Tok ram dan Datin Alyah.





View this post on Instagram

A post shared by ramli mohamed salleh (@tokram_ramlims) on Nov 17, 2018 at 4:26am PST

BEGINI LAH NASIB PENAJA. NABIL JIHAN 3 KALI LALU DEPAN SAYA, PANDANG PUN TAK - DATO SERI VIDA

Bila habis je satu-satu majlis anugerah atau  konsert tv pasti ada cerita-cerita kurang enak yang kita dengar dari berbagai pihak.
Semalam selepas berlangsungnya konsert Akhir Gegar Vaganza musim ke 5 berbagai cerita kurang enak berkaitan penaja diluahkan di sosial media.
Dikabarkan Dato Alif Syukri selaku penaja utama konsert GV tidak berpuas hati atas layanan yang diberikan oleh pihak Astro.
Dia juga dikatakan pulang lebih awal kerana kecewa dan marah.
Turut sama meluahkan rasa kesal ialah Penaja GV terdahulu iaitu Dato Seri Vida yang bukan sahaja kecewa atas apa yang menimpa Dato Alif Syukri, malah dia juga kecewa apabila pengacara Konsert GV , Nabil dan JIhan dikatakan langsung tiak menegur dan memandang kearahnya.


Terkesan dengan caption yang ditulis oleh dato Vida , Nabil melalui satu komen balas menafikan perkara tersebut dan menganggap ianya sebagai satu fitnah.



Dia juga turut meminta Dato Seri Vida melunaskan hutang yang sudah tertunggak sejak 2 tahun lalu.

Netizen mula memp…

INI YANG AKAN TERJADI PADA ANDA JIKA HANYA MAKAN MEE SEGERA SELAMA 3 MINGGU

Hi..



Korang suka makan mee segera? Mee segera memang sedap sebab ada serbuk perasa ,ada rasa pedas-pedas . Lagi-lagi kalau time sejuk-sejuk hari hujan, waktu yang paling best untuk makan mee segera,

Tapi ramai yang kata tak elok amalkan makan mee segera. Ada orang kalau makan mee segera mesti akan sakit kepala, migrain atau pun cepat muak. Saya sendiri kalau makan mee segera cuma boleh habiskan separuh saja. Tak mampu nak habiskan sebungkus.



Pernah juga terbaca pengalaman seorang gadis penggemar mee segera yang akhirnya menderita akibat cyst. Dikatakan cyst menjadi aktif kerana gadis tersebut kerap makan mee segera.

Betul ke Mee segera ni bahaya??

Berlaku di China seorang gadis yang juga pelajar kolej membuat keputusan makan mee segera selama 3 minggu berturut-turut. Ianya bagi menjimatkan wang bersempena dengan Single day yang jatuh pada setiap 11.11 .



Akibatnya Hong Jia dimasuk kan ke hospital akibat demam yang tinggi. Hong jia mengakui disebabkan itu dia terpaksa mengeluarkan wa…