Monday, 24 December 2018

GADIS DEDAH PENGALAMAN DI TIPU PENGASAS PRODUK KECANTIKAN KETIKA BEKERJA DI MOOD REPUBLIK

Dah banyak kita dengar tentang pengasas produk yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata sampai tahap menganiaya orang lain. Kalau sebelum ni cerita pasal produk timbang kilo yang dikeluarkan oleh pengasas-pengasas produk menjadi perhatian tapi kali ni lain pula apabila seorang gadis mendedahkan dia dan beberapa rakan nya di tipu oleh seorang pengasas produk kecantikan berkaitan bayaran ketika bekerja di Mood Republik.





Dalam tweet nya gadis tersebut meluahkan rasa kecewa apabila pengasas produk tersebut bukan sahaja tidak membayar seperti yang dijanjikan malah ,mereka juga di kerah bekerja 14 jam tanpa henti dan tidak dibenarkan duduk.

Jika mereka ingkar mereka akan dimarah dan ada juga yang dipukul.

Berikut pendedahan gadis tersebut yang hanya dikenali sebagai Tjasyaa:




Aku kerja under satu produk local jual foundation dekat mood republik. Start kerja hari khamis, masa tu dia kira gaji. Dia cakap sehari rm70. First time dengar mmg down tp dia cakap dia sediakan hotel. So yeah okay tk payah cari tempat tinggal lah kan sbb dah disediakan.


Ada 4 org pekerja termasuk tasya. Lepastu tiba2 awal pagi tu ada 4 lagi pekerja. So ada 8 org pekerja under satu booth. Mmg pack gila babbbbsss. Kitorang kerja selama 14 jam tanpa henti. TAK BOLEH DUDUK UOLLSSS. Kalau duduk kena marah, kena sound, ada yg sampai kena pukul pallete


Lepastu bila makan turn by turn. Ingatkan kerja ni kerja shift kan sbb gaji pun sikit. Biasa org dpt rm100 sehari. Ni mmg bodo la owner dia sumpah penipu. Gatal tangan nak expose supaya org tak tertipu ya Allah. Kau berniaga kot.


First day tu mmg tak rehat. Kalau senyap sikit dia dah tanya ‘ mana suara kau? ‘ ‘ kenapa korang tkde buat sales lgi ni? ‘. 1 set tu rm80 yaaaa. Mcm mana nak dpt commission? Kena jual 30 set keatas baru kira rm5 per set. LOLLLL. What do u expect bijjj.


Let say lah korang jual 29 set je selama 3 hari. Still commission tak kira okay? 30 set terjual baru kira rm5 per set. Hehehehe. Nampak x permainan dia?


So ceritanya. First day kerja tu mmg tasya dgn member lg 3 org dah cakap nak quit tak dapat nak teruskan even tasya dah jual 9 set dalam sehari. Serious tak tahan kena berdiri tanpa henti. Zzzzzzz. So we decided to quit. Then pagi esok tu kitorang mmg siap2 nak checkout


Before checkout tu, pekerja hotel tu dah ketokk pintu sbb dia cakap hari ni checkout eh klu tak kena tambah duit. Bila kitorang tanya kenapa harini bukan dia book utk 4 hari ke. Akak tu ckp eh taklah utk 2 hari je. Amende kau prmpuan gila bangsattt ya Allah dia tipuu kitorang


Nasib baik tergerak hati tau nak quit kalau tak kitorang kena stay kat situ pakai duit kitorang. Sumpah laa bangsat la jd org. Org dtg nak kerja kot kau senang2 tipu org. Patutlah tiap tahun tkde org beli produk tu. kau sendiri berniaga tak jujur.


Then guess what?!! Kitorang kerja 2 hari dapat rm50 sahaja!!!!!!! Part paling bangsat la. Dia cakap sebab apa? Sebab kitorang check out awal habis duit dia burn kat hotel. Weh kalau kau tk jd extend duit diorg pulangkan la. Mcmlah kitorang ni bodoh x pernah tidur hotel


Pastu akak receptionists tu cakap boss korang book hotel 2 hari je ni manada sampai 4 org. Sumpah kau penipuuuuuu. Harap2 lah suatu hari nnt Allah balas la dkt perniagaan tu.


RM50 FOR 2 FREAKING DAYS BEKERJA. BODOOOOOOOOOOO LAAAAAAAAAAAAA SUMPAH TAK HALAL










Ramai yang meminta supaya gadis ini mendedahkan nama pengasas produk tersebut memandangkan tidak mahu ada orang lain yang menjadi mangsa kepada pengasas produk ini.

Namun ada antara komen yang berani mendedahkan nama pengasas tersebut dan tidak hairan lah mengapa pengasas produk ini mengharapkan jualan yang tinggi. Produk ini tidak dikenali ramai dan SENDU!


HUKUM MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS SAMBUTAN KRISMAS

Hi semua..


HUKUM MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS SAMBUTAN KRISMAS
Bila dah dekat2 Krismas ni teringat kes masa zaman muda-mudi dengan blog ni. Ada sorang blogger adik2 yang punya beribu follower dia letak gambar kat post dia untuk meraikan rakan-rakan kristian dia. Salah satu gambar yang dia post ada satu ucapan yang seolah-olah berdoa kepada santa.. Saya pun tak berapa ingat cemana ucapan nya.. tapi masa tu ramai la pengikut blogger tu yang hentam saya sebab saya pertikaikan benda tu.



Tak salah pun kalau kita nak beri ucapan untuk mengembirakan rakan kita demi menjaga keamanan dunia. Tapi berhati-hati dengan tindakan kita,  apa yang kita tulis dan apa yang kita perkatakan.

Ini sedikit petikan yang saya copy dari laman web rasmi  Mufti Wilayah Persekuatuan , Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri .

Hukum Mengucapkan Tahniah Atas Sambutan Krismas

Para ulama’ berbeza pandangan dalam menyatakan hukum mengucapkan tahniah bagi perayaan bukan Muslim atau dalam konteks soalan, Hari Krismas. Ini kerana, sebahagian ulama’ yang mengharamkannya melihat ucapan “tahniah” ini membawa konotasi mengiktiraf agama lain, dan menyebarkan syiar mereka. Manakala, bagi ulama’ yang membenarkannya pula melihat ia adalah harapan bagi keselamatan dan keamanan, atau simbol hubungan sosial dengan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, tanpa berniat untuk mengiktiraf kebenaran agama lain. Kami nyatakan di bawah, pandangan kedua-dua golongan tersebut.



Pertama: Diharamkan Mengucap Tahniah

Secara umumnya, jumhur ulama’ keempat-empat mazhab mengharamkan ucapan tahniah kepada orang bukan Islam sempena perayaan mereka.

Mazhab Syafie: Menurut Imam al-Damiri ketika mensyarahkan perkataan Imam al-Nawawi dalam al-Minhaj, dihukum ta'zir bagi sesiapa yang mengikuti orang-orang kafir dalam perayaan-perayaan mereka, siapa yang memegang ular, sesiapa yang memasuki api, sesiapa yang berkata keada seorang kafir zimmi: “Wahai Haji", sesiapa yang mengucap tahniah kepadanya dalam satu perayaan, dan sesiapa yang menamakan penziarah kubur orang-orang soleh (atas tujuan yang syirik) sebagai " Haji ". " (Lihat al-Najm al-Wahhaj, 9/244)

Hujah yang sama juga dibawakan oleh Imam al-Ramli dalam Hasyiah al-Ramli ‘ala Asna al-Matalib, al-Khatib al-Syarbini dalam Mughni al-Muhtaj, 4/255 dan al-Iqna’ fi Halli Alfazh Abi Syuja’, 2/526. Maksud muwafaqah orang-orang kafir adalah “melakukan apa yang mereka lakukan di hari perayaan mereka, dan ini haram.” (Lihat al-Bujairimi ‘ala al-Khatib, 5/21). Begitu juga penegasan Ibn Hajar al-Haitami dalam Tuhfah al-Muhtaj, 9/181; Syeikh Zakaria al-Ansari (Asna al-Mathalib, 4/162), Ibn Hajar al-Haitami (Tuhfah al-Muhtaj, 9/181) dan Hasyiah Qalyubi wa ‘Umairah, 4/206.

Mazhab Hanafi: Menurut Abu Hafs al-Kabir dari mazhab Hanafi, jika seorang lelaki beribadah kepada Allah 50 tahun lamanya, kemudian datangnya Hari Nairuz dan dia menghadiahkan telur kepada sebahagian musyrikin dengan tujuan mengagungkan hari tersebut, maka telah jatuh kafir dan terhapus amalannya. (Lihat Al-Bahr al-Ra’iq Syarh Kanz al-Daqa’iq, 8/555).

Mazhab Maliki: Ibn al-Haj al-Maliki secara ringkasnya melarang orang Islam melakukan apa yang orang bukan Islam lakukan di hari perayaan mereka. (Lihat al-Madkhal, 2/46-48).

Mazhab Hanbali: Imam al-Buhuti menjelaskan bahawa hukum mengucapkan tahniah kepada bukan Islam sewaktu perayaan mereka adalah diharamkan kerana ia merupakan satu bentuk pengagungan kepada mereka. (Lihat Kasyf al-Qina’, 3/131)

Ibn Taimiyyah menegaskan bahawa tidak halal bagi umat Islam untuk menyerupai mereka (orang-orang bukan Islam) pada sesuatu pun dari perkara-perkara yang terkait secara khusus dengan perayaan mereka. Tidak menyerupai dari sudut makanan, pakaian, mandian, menyalakan api, serta tidak pula menyerupai mereka pada perkara yang membatalkan adat dari sudut kehidupan atau ibadah, atau selainnya. Demikian juga tidak halal melakukan perkahwinan, pemberian hadiah, dan menjual perkara-perkara yang digunakan untuk membantu hal tersebut. Begitu juga tidak membiasakan kanak-kanak dan seumpamanya untuk bermain permainan yang terdapat di dalam perayaan tersebut, serta tidak menzahirkan perhiasan.

HUKUM MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS SAMBUTAN KRISMAS



Secara keseluruhan, tidak boleh bagi mereka (umat Islam) untuk mengkhususkan perayaan-perayaan orang bukan Islam dengan perbuatan yang merupakan syiar agama mereka. Bahkan hari perayaan mereka di sisi umat Islam adalah sama seperti hari-hari lain yang tidak dikhususkan oleh orang-orang Islam.

Adapun sekiranya umat Islam melakukannya kerana ditimpa satu keperluan, maka sebahagian ulama salaf dan khalaf telah memakruhkan hal tersebut. Adapun mengkhususkannya dengan perkara yang telah disebutkan sebelum ini maka tidak ada sebarang perbezaan pandangan di sisi para ulama. Bahkan ada sekumpulan ulama yang berpendapat kepada kekufuran mereka yang melakukan perbuatan-perbuatan seperti ini. Ini kerana terdapat pada perbuatan tersebut mengagungkan syiar-syiar yang kufur. Berkata sebahagian ulama: Sesiapa yang menyembelih nathihah (haiwan) pada hari perayaan mereka seakan-akan dia menyembelih seekor khinzir.

Abdullah bin ‘Amru bin Al-‘Ash telah berkata: Sesiapa yang mencontohi negara-negara ‘ajam dan melakukan Nairuz dan mahrajan (perayaan) mereka serta menyerupai perbuatan mereka sehinggalah dia meninggal dunia dalam keadaan tersebut, maka dia akan dibangkitkan bersama-sama mereka pada Hari Kiamat.

Amirul Mu’minin Umar bin al-Khattab, para sahabat, dan keseluruhan para pemimpin umat Islam telah mensyaratkan supaya mereka tidak menzahirkan perayaan-perayaan mereka di negara umat Islam. Bahkan merek (orang bukan Islam) hanyalah melakukannya (perayaan tersebut) di rumah-rumah mereka secara sembunyi.

Baca teks penuh di sini. http://muftiwp.gov.my/en/artikel/tahqiq-al-masail/2919-tahqiq-masail-7-hukum-mengucapkan-merry-christmas-kepada-mereka-yang-beragama-kristian








BELI YAKULT DAPAT KALENDER BERMAGNET PERCUMA



Hari Yakult Lady datang hantar Yakult macam biasa,  Setiap hari isnin dia akan datang hantar Yakult ke rumah. Saya memang ambil perkhidmtan Yakult Lady ni sejak beberapa tahun lalu.Saya pun dah tak  ingat.

Setiap kali ada perayaan mesti Yakult tak lupa menghargai setiap pengguna setia nya. Tu yang best tu. Kalau hari raya atau Tahun baru Cina , Yakult akan bagi angpau atau sampul duit raya yang comel-comel.




Kalau tahun baru, Yakult akan bagi kalender . Hari ni dapat kalender 2019.

Istimewanya kalendar dari yaklut ni ialah dia ada magnet. So kita boleh la letak kat cermin, kat peti sejuk atau pun white board.


Design kalender ni sama je macam kalender lain. Tapi kecil dan mudah nak letak kat mana sebab saiz dia tu yang tak makan banyak ruang.


Bila dah habis guna kalender ni korang boleh guna magnet tu untuk buat benda lain. Tampal gambar comel2 kat magnet tu dan boleh jadikan Fridge magnet.





Kalau potong kecil2 magnet tu boleh dapat 9-10 fm tau..hahah..Tapi kena kreatif la.

Kalau sendu je macam saya ni memang tak jadi la FM nya..hahahah.


Setiap tahun memang saya dapat kalender ni. harap-harap tahun depan pun dapat lagi.. Kalendar ni saya selalu letak di white board kat meja saya. Mudah nak tengok tarikh dan tanda deadline. heheh..Tak la lupa.


Kalau korang nak da[at kalender setiap tahun boleh la guna perkhidmatan Yakult Lady. 

Monday, 17 December 2018

SERAM : PENGALAMAN DIGANGGU PENANGGAL

hi semua..

Dah lama tak share kisah seram. Kali ni saya nak kongsikan kisah pasal penanggal. Kisah dikongsikan oleh saudara Jaja Rasid di tempat dimana dia sedang belajar. Tak dinyatakan di mana tapi kalau siapa yang tahu mesti boleh agak dimana sebab Jaja ada kongsikan beberapa hint untuk korang yang bijak meneka.




Thread bermula...
*buka tingkap sikit kasi sejuk malam masuk*

PENANGGAL PART 1

Sixth sense ni antara sense yang special tak semua orang ada dan boleh jadi sebab keturunan ataupun anugerah sejak kecil. Sesetengah masyrakat kita selalu fikir, orang yang ada sixth sense ni 'sakit' ataupun ada 'mental illness'.

Aku tak setuju dgn persepsi masyarakat yg menghukum org macamni seolah-olah menghamba dirikan pada tahyul. Khurafat kan diri dan tiada pegangan agama. Paling sedih, dituduh sebagai ahli sihir yang setuju untuk memutarbelitkan agama. Jauh sama sekali tidak.

Ada beza antara pengamal dan mangsa. Pengamal ni mestilah arif dalam ilmu perubatan Islam dengan niat baik untuk memulihkan mangsa sebagai salah satu IKHTIAR. Semua orang tahu kan? Aku tak nak cerita pasal pengamal, sebab aku bukan pengamal tapi aku ni mangsa.

Cakap pasal mangsa ni aku yakin  dalam kalangan kita ni mangsa juga kan?
Kena kacau, kena rasuk, kena tindih, badan lebam-lebam, tak sihat memanjang, nak solat pun kena ganggu masa lepas bacaan Al-Fatihah. 'Aminnnn...' suara bergogar gogar macam ada saf kat belakang! Aku kena

Alang-alang, aku bagi nasihat. Kalau tengah solat ada rasa tak 'senang' , pergilah ambil wuduk balik dan solat dekat sudut rumah lain. Aku syorkan, dalam setiap rumah ada ruangan khas untuk kita beribadat. Yang stay kolej, pergi solat jemaah kat surau ataupun dengan member.

Haaa aku tau semua dah meronta-ronta nak tahu pasal Penanggal kan? Ok ok, aku terus story. Huh aku pun berdebar ni. Macam ada benda tengah jeling kat aku .  Femes kau jahh, ramai orang nak tahu pasal kau. Untung lerr.

Penanggal momok jenis apa?
 Penanggal = tanggal (buka).

Penanggal ni kalau bahasa budak-budak dorang cakap 'momok berusus yang suka terapung'. Kennot brain kan, kenapa penanggal duduk kat Bumi tapi boleh terapung dgn keadaan macam tu? Ishh! Teori sains pun tak dapat explain. Hehehe jangan stress ok, kita santai.

Pengalaman aku dua kali je dapat jumpa penanggal. Dua kali pun dah rasa serem yakmat. Aku jumpa penanggal ni masa aku study kat matrikulasi dulu. Ahh! Tak nak bagitau matrik mana, ada yang tak dapat terima kangg takpun call mak ayah nak stop study. Mampoihh gue.

Pada satu malam..

Pada satu malam yang agak hening serta bunyi cengkerik krik krik.
Member aku wasap, dia nak buat meeting event sebab masa tu aku emcee so kena join lah kan. Tengok jam, pukul 9 malam! Alahai malas sungguh. Memang salah timing sungguh. Aku dah rasa something akan jadi...

Dia kata nak buat meeting kat blok baru tau. Batch aku tu, batch kedua yang rasmi blok tu. Aku dah tepuk dahi. Aku dah suggest tempat lain tapi tak nak dengar cakap. Hati aku dah berdebar-debar. Blok tu dekat kawasan tasik.
*hint.

Masa otw nak pergi blok tu, aku lambat sikit. Lewat 30 minutes kot sebab aku takut hahaha!! Bilik aku tingkat 4, jalan pun lembab so lambat lah sampai.
 Matrik aku pukul 11 malam pun masih bising. Jadi ada je orang lalu lalang..  So aku pun berjalan lah sesorang ke situ..

Kaki aku berat. Aku rasa ada orang tarik jangan bagi pergi situ. Macam ada magnetic field. Hahaha! Yass,.kekadang aku rasa macam 'dijaga' senang cakap ada bodyguard alam maya.. Korang tak ada. Eleh.
Masa ni aku ikut kata hati, teruskan je pergi. Lawan perasaan takut

Aku yakin, masa aku berjalan ni tak ada sesiapa pun join aku. Siapa nak pergi blok tu memalam? Member aku semua dah ada kat tempat meeting.
Malam tu nice juga langit. Siap ada bintang-bintang. Aku pun tengok lah kat atap..

Yelah, nak tengok langit. Dongak kan kepala kat atas kan. Masa ni aku tak masuk lagi dalam blok tempat meeting, ni kat luar lagi.
Aku nampak cahaya yang terang ala-ala fireworks. Merepek apa ada fireworks kan? Aku pun ish.. Aku stop lah kan. Jakun. Nak make sure mende apa

Kalau korang nak tahu, 'fireworks' ni melantun lantun tau. Aku dah kaget. Siapa pula ni. Ada yang nak bunuh diri ke. Tinggi bona ekau panjat!
Aku perhatikan je. Aku yakin aku nampak PENANGGAL! MERAH MUBARA SEMANGAT WAJA WARNANYA ATE MENGIGIL LE TEMAN NI

Size dia? Agak kecik. Memang nampak lah mengerbang sikit rambut kusut masai. Macam berjuntai ke bawah. Aku syak itulah usus terapung. Eh korang tau tak? Kalau badan kita kena 'darah' penanggal, badan korang yang feloles akan melecur. Macam acid! pH berapa aku taktahu

Then, time ni juga aku kena sergah dengan benda lain. Padiaaa laaa depa ni nak keluaq soqhang-soqhang.
Kan aku bagitau tadi, aku pergi alone?
Ni bukan hantu, dia macam jelmaan perempuan bertudung litup. Dia usik bahu aku dari belakang, aku guna ekor mata je ni pandang dia.

Dia pesan..Suara tu tak husky pun, suara mak-mak gitu. Lembut dan perlahan, cukup untuk aku sorang  dengar dengan jelas.

Dia cakap Bahasa Malaysia.

'Maju langkah kalau nampak'

Berderau darah aku memula sebab stuck in between, nak buat-buat pengsan ke apa ni .

Aku balas simple. No kbkk explanations.

' Baiklah'

Hello uols, lidah korang tak kan mampu recite surah dalam keadaan macam ni.
Aku baca bismillah sambil  tengok penanggal tu melantun, terhuyun-hayang. Lapar agaknya. Macam kita lah juga memalam asyik lapar je.

Aku pun berjalan macam biasa, masuk dalam blok tu jumpa member aku, ajak semualah. Berdebar aku hanya Tuhan yang tahu masa ni.  Meeting punya meeting, aku ingat tak ada benda dah. Line clearrr dah. Tetiba aku rasa ada benda lain nak jadi. Alahaiii merecik peluh

Aku nak warning juga ni. Bila memalam korang dalam bangunan baru. Mostly 'keras' tau. Jadi jangan overexcited, gelak kuat-kuat ataupun jangan celupar. Babap kangg!
Nak jadi kan situasi, ada member aku ni suka bergurau tak kena tempat.

Tengah bergurau tu, gelak dorang tuh memang happening lah. Masa ni aku tak bagitau dorang pun aku jumpa penanggal.
Aku suruh la dorang stop gelak, bahaya! Nanti benda buruk jadi. Hmm tak nak ikut.... Pastu kerusi kat satu sudut bergerak.  Kret..kret...Kuat okay! Hahahahaha

Menggelabah semuaorang. Aku pun nak bangun masa ni, nak keluar!! Aku penat tau. Lepastu kan salah sorang member kitaorg ni kena rasuk. Dia menghadap cermin. Orang semua nak berlari, dia mencangkung lat situ. Tetiba menangis. Time ni aku tak tahu punca apa. Aku tak ada ilmu

Dalam bilik tu dah tak terkawal, member lelaki aku azan 4 penjuru sebab member perempuan aku kata 'kat mana nak keluar weiii'

Aku nampak je, jalan keluar tapi aku tak boleh tolong. Member aku call, ustaz (felo) so ustaz naik. Nasib ada line telefon ok tak macam dalam drama tu

Yang melawak orang lain, yang kena orang lain. Ikut nasib! Pastu kan membe yg kena rasuk ni demam berhari-hari.
Dia dapat pelepasan seminggu. Masa ni baru tahu punca, dia nampak penanggal kat tingkap bilik meeting kitaorang 😂
Kena rasuk sebab tokojottt lepas disergah

Itulah kisah penanggal part 1 daripada aku. Rupa bentuk lebih kurang dalam google (cek sendiri! Eheheh)

Penanggal ni ada orang kata mitos, kononnya nak takutkan budak tak merayau waktu malam   tapi kenapa aku nampak? Bukan mitos tapi benar-benar wujud.

PENANGGAL PART 2

Alkisah Penanggal part kedua ni, pengalaman di matrik juga tapi plot twist sikit daripada tadi.
Kali ni, aku terserempak bukan kat atas atap, tapi aku nampak dia bertenggek.
Tak melantun. Penat agaknya. Haahahah kasi can rehat

Masa aku matrik dulu, aku tak balik rumah sangat. Jadi kalau cuti sehari dua, buang masa aku balik. Tiket bas lagi. Kali ni jadi masa nak dekat PSPM. Member aku dah ponteng dah time ni, memasing nak balik rumah  minta restu sebelum exam. Aku stay sesorg dalam bilik je

Actually, aku ni lone ranger masa sem 1 & sem 2 . Aku matrik program dua tahun, total 4 sem.
So untuk sem 1 & sem 2 aku sangat lifeless. Tak rapat dengan budak praktikum, tak rapat dengan roomate. Aku tak dapat adapt lagi. That is why aku selalu seseorang.

Dapat pula bilik tingkat 4, hujung dekat dengan pokok mangga. *hint.
Pokok mangga ada bunian jaga pula tu, betul-betul depan bilik aku.
Sampai sekarang, aku tidur tingkap buka. Syok ooo angin malem.

Nak jadikan kisah, aras aku tak ada orang sangat. 4-5 ketul manusia je ada.

Macam biasa, tingkap buka.
 Tingkap aku jarang tutup kecuali hujan, so memalam je mestilah bau mangga tu kuat kan?
Dalam pukul 1-2 pagi macamtu aku masih tak boleh lelap. Tiba-tiba lah aku bau hancing

Aku ingat aku memang 'dah lelap' tapi aku tak sedar. Macam dalam dua alam.  Pernah tahu tak? Kekadang time tidur aku confuse, aku kat mana???? Pelik tapi benar.
Masa tu memang aku yakin yang aku belum lelap. Bau hancing kuat tau. Aku bangun lah. Switch on lampu

Aku ingat kucing ke kencing depan bilik, ada manusia tak sempat ke tandas lalu terkucil. Aku ni suka nak make sure benda yang tak pasti. Lampu dah on, aku buka pintu. Eh tak ada pula kan air kencing. Tutup pintu. Aku pergilah meja study. Meja study aku menghadap tingkap.

Aku tak tahu lah kenapa kat kawasan pokok mangga bau hancing?? Bau hancing vs bau masam mangga. I kennot brain, what happened dude!
Lepastu aku punyalah berani, aku hala kepala aku keluar. Btw, tingkap matrik tu tak ada jeriji pun.

Aitttt! Toleh kiri kanan, tak ada apa-apa. Kalau korang nak tahu, aku bukan jenis 'nampak' setiap masa. Kali ni bau. Instinct aku kuat masa ni, aku yakin benda tu ada kat pokok mangga. Hahaahahahah! Tapi aku tak 'nampak'. Aku dah takut masa ni, meremang bulu romasss

Aku pun ajak menyembang.

'Patik sesorang ni, kenapa tuan hamba? Janganlah kacau.  Cakap pasal bahasa, dengan hantu aku gunakan bahasa ala ala istana ni. Kenapa? Nanti aku cerita.

Benda tu tak menyahut. Senyap je.

Then, aku rasa pokok mangga bergoyang.  Pastu dah tak ada. Ingat kan tupai ke, musang ke kan husnuzon kahkahkah padahal badan aku sejuk dah.
Aku pun macam alah tak apalah, perasaan sendiri kot ni.. Aku duduk je kat meja study tu.. Tiba-tiba..

Aku nampak ada penanggal tengah bertenggek?
Penanggal tak ada badan tau. Tapi dia kat
'kat celah-celah dahan'. Ya auloh jaaaahh kau nak main hide and seek agak-agak lah! Hahahhha

Aku rasa, nak nangis dah sebab aku sesorang kottt kalau terbang kat kau maca mana? Aku dah tawakkal. Ya Allah, tolonglah aku.
Allah tolong. Benda tu ghaib terus daripada pandangan. Kalini, tak ada api. Aku rasa kuasa dia dah habis ahhahahahah

Aku rasa penat sangat bila nampak benda-benda ni. Malam tu aku tidur tutup tingkap, on lampu. Masa ni aku mimpi pasal keturunan aku. Ada benda yang aku tak dapat cerita in details pasal mimpi ni. Cuma dalam mimpi tu, aku mimpi..

Aku dalam istana. Bahasa apa aku tak faham? Cuma dalam mimpi tu firasat aku pasal penanggal (kat pokok mangga) adalah wanita dalam mimpi aku. Macam orang dulu-dulu. Istana emas. Dia senyum kat aku lepastu dia nak bagi 'gelang'

Aku tak ambil gelang tu. Aku geleng lah sebab aku was-was. Sebenarnya, bila aku ambil gelang atau ambil barang dalam mimpi, bermaksud aku dah setuju untuk 'buat perjanjian'.
Sama ada penanggal itu utusan? Orang tengah? Aku tak pasti. Aku rujuk dengan saudara aku.

Saudara aku memang  'pengamal'. Aku tanya dia kenapa aku mimpi pelik-pelik. Aku curious.
Saudara aku kata,
'Kalau kau ambil gelang, 7  keturunan kau akan kaya raya. Kalau tak ambil, miskin dan tidak berkuasa'

Saudara aku ambil gelang tu. Dia sangat kaya raya ok!

Jadi, penanggal malam tu memang orang istana dalam mimpi aku tu.
Aku tak decribe pun dekat saudara aku pasal 'rupa' perempuan tu. Tapi dia tahu.
Maka aku tak terima dan tak buat perjanjian untuk kekayaan keturunan aku. Rugi ke tak rugi?

Gangguan yg korang dapat, boleh jadi 'orang lama daripada beribu tahun dulu' yg datang untuk jumpa keturunan korang yg sekarang ni. Pelbagai cara benda tu akan buat untuk   membinasakan korang bila perjanjian terlanggar. Aku nasihat, jangan taksub.

Lagi satu, aku nak nasihat pada kawan perempuan aku ni. Dalam mimpi, jangan sesekali terima apa-apa.
Beras ke, gelang ke atau apa-apa pertukaran. Apa-apa pun cek balik keturunan korang, sebab perempuan berkuasa di alam sana. Jadi, anak perempuan 'selalu' kena attack.

Sumber: Twitter.com//_JajaRasid

BAGAIMANA CARA PALING MUDAH MEMBUAT WANITA HAPPY DALAM HUBUNGAN CINTA DAN RUMAHTANGGA

Hi semua..



Hari ni saya nak cerita ikit tentang membuat wanita happy atau gembira dalam perhubungan. Orang perempuan ni susah untuk di duga. Kita yang perempuan ni pun kadang-kadang tak boleh faham dengan perempiuan yang lain.

Sebab tu kerap la kita nampak orang perempuan sama-sama perempuan pun boleh bergaduh kalau dibiarkan dalam 1 rumah atau 1 bilik.

Apa tah lagi kalau berlainan jantina ni. Ada saja yang tak kena dan perkara-perkara yang tak menggembirakan kaum wanita.

So cemana cara nya untuk buat wanita happy?




1. Sama macam lelaki, perempuan juga suka dan seronok bila bersama dengan lelaki yang yakin dengan dirinya sendiri. Tapi tak bermakna lelaki tu kena sentiasa yakin. kadang-kadang kelemahan lelaki juga dilihat sesuatu yang sangat comel bagi wanita.

Kelemahan tu juga akan buat wanita rasa dia adalah pelengkap kepada lelaki tersebut. So lelaki tak perlu tunjuk kuat dan berani setiap masa. Wanita tak selesa dengan lelaki yang macam tu.

2. Jangan terlalu serius. Bukan semua benda perlu diambil serius. Ada perkara yang hanya perlu singgah di fikiran kita dan kita lepas kan macam tu saja.


3. Jangan buat janji palsu. Wanita ni dia paling ingat apa yang lelaki janjikan pada dia. Kalau tak boleh buat jangan berjanji. Wanita ok je kalau lelaki tak janjikan bulan bintang. Buat apa yang dirasakan terdaya cukup lah.

Jangan wal-awal dah janji bulan bintang. Bila dah berjanji,  wanita ni dia akan tagih janji tersebut. Lepas tu bila tak mampu buat, wanita juga yang di cop mata duitan lah, banyak karenah la, tak cukup2 la..dan macam-macam lagi..padahal lelaki yang awal2 dah janji macam2.


4. walaupun ada perkara yang wanita tak suka diambil serius tapi , jangan tak tahu yang ada banyak perkara kecil dianggap penting bagi wanita,

Contohnya tentang hari2 yang istimewa: hari jadi, hari ulangtahun perkahwinan, hari pertama kali berkenalan, hari hadi anak, hari pertama masuk rumah baru..macam-macam hari la..

Wanita juga suka bila gambar nya ada dalam telefon bimbit lelaki yang dia sayang. Atau pun gambarnya ada dalam wallet lelaki tu.

Wanita juga suka lelaki yang banyak bertanya kan keadaan dirinya. sihat ke tidak, dah makan ke belum...gitu..

Tak besar pun permintaan2 wanita ni.



5. Mengakui kesalahan sendiri. Yang ni penting sangat, Orang lelaki tak payah melutut merayu minta maaf pada wanita. Wanita tak heran pun setakat maaf tu. cukup sekadar ucapan ringkas " maaf, saya tak sengaja buat macam tu.." cukup!! itu sahaja..

Kalau maaf berbuih2 dimulut , merayu menangis bagai tapi esok lusa buat salah lagi, itu lebih menyakitkan hati wanita .

Selalunya saya tak kan bagi peluang ke dua untuk lelaki yang melutut dan merayu. Memalukan!

Jangan terlalu banyak beralasan bila dah buat salah. Salah tetap salah, awak tak boleh tutup kesalahan awak dengan bagi macam-macam alasan. Bagi wanita bila awak buat alasan macam-macam untuk salah yang awak buat, itu bermakna akan datang awak akan buat salah tu lagi dan dengan alasan yang sama atau berbeza.



6. Jaga penampilan diri. Bukan bermakna lelaki perlu pakai pakaian yang mahal dan berjenama. Cukup lah kalau ianya bersih dan sopan. Ketahui pakaian yang macam mana wanita tu suka.

Kalau saya, saya tak suka lelaki yang berseluar pendek dan pakai baju tanpa lengan.Geli!

Mungkin wanita yang korang sayang, suka lelaki yang berjanggut dan berambut panjang. Jangan risau untuk tanya pendapat wanita tu tetang penampilan korang.

Wanita akan gembira bila lelaki tu terima pendapat dia. Dia akan rasa kehidupan lelaki tu dah jadi sebahagian dari dirinya.




7. Dalam hubungan cinta dan rumahtangga ni bukan ada masa bahagia dan seronok je. Tapi ada juga tiba masa duka. Dalam keadaan ini wanita sukar kawal perasaan dia. Jadi sebagai lelaki awak tak perlu jadi wanita kedua yang tak reti kawal perasaan.

Lelaki kena bijak kawal situasi. Sebab tu penting untuk lelaki kenal pasti sikap wanita tu. Masa ni lah awak akan tahu nak buat apa bila wanita marah atau sedih. Dengan kebijaksanaan awak tu, tak sampai 5 minit wanita tu dah boleh tersenyum kembali.






8. jadi lah pendengar yang baik. Tak dapat selesaikan masalah pun tak pe, Dengan adanya awak disisi wanita kesayangan awak, cukup untuk buat dia gembira dan bahagia.

9. Wanita mahu sentiasa dilindungi. Leakijangan mengharapkan wanita tu sentiasa kuat dan boleh buat apa saja tanpa lelaki.

Pertolongan dan bantuan lelaki lebih membuatkan dia gembira walaupun untuk perkara-perkara kecil. Ianya tanda yang dirinya disayangai , dicintai, dilindungi dan dihargai.


10. Kejutan. wanita suka kan kejutan. Tak perlu selalu sebab bila selalu sangat dia dah tak rasa kejutan tu sesuatu yang istimewa.. kejutan pada masa-masa yang tidak disangka akan buat wanita gembira.

Bye...



Wednesday, 12 December 2018

DEKORASI DAPUR DENGAN HANYA BERMODALKAN RM100

Hi..



Saya suka baca tips-tips dekorasi . kalau ada yang sesuai boleh la cuba. Macam-macam idea yang dikongsikan. Dalam tak sedar membantu kita untuk berjimat juga sebab tips dekorasi yang dikongsikan kebanyakan nya hanya mengeluarkan belanja yang murah dan tidak membebankan.





Cuma dalam bab dekorasi ni korang perlu gunakan bahan yang berkualiti dan kalau korang memang jenis suka susun atur rumah korang sebulan sekali atau 2 bulan sekali tak kisah nak guna barang dan bahan yang kualiti rendah.

Kalau untuk jangka masa panjang baik gunakan bahan yang berkualiti.

Hari ni saya nak kongsikan tips dekorasi dan makeover dapur yang dikongsikan oleh Saudara Nur Diyana . Tips ni dikongsikan di laman twitter oleh Tojimato. 




SEBELUM



SELEPAS

“Saya makeover sorang jer dapur saya ni, barang semua murah-murah sahaja. Maklumlah saya student kan, tak mampu nak beli barang mahal. Pada saya, kemas dan bersih dah cukup” 



"Table top saya balut dengan wallpaper PVC Kaison. Bukan plain tau, ada corak timbul. Mungkin sebab ia PVC, jadi nampak berkilat."




"Langsir saya guna 2 keping termasuk yang bawah sinki - beli di Daiso.
Penyangkut bulat tu dah ada sekali dalam paket tu.
Rod boleh laras panjang tu saya beli di Super 99 Serdang - RM3.99 setiap satu, saya guna 3 batang.
Saya sangkut rod guna penyangkut baju kecil"



"Sticker tiles beli di Eco Shop - 1 plastik ada 6 keping baru RM2.12, saya beli 3 plastik."



"Jumlah keseluruhan yang dibelanjakan untuk dekorasi dapur yang ringkas ni ialah RM101.92."
- Nur Diyana-




Dapur dia nampak lebih kemas. Bila dah pasang langsir di bahagian bawah dapur dan sink tu boleh la dalam tu di letak kan kuali atau barang-barang dapur lain.

Bahagian bawah tu juga boleh letak rak kecil untuk letak stok masakan kita.Tak la nampak bersepah-sepah.

Cuma langsir tu memang kena tajin basuh la sebab bila di dapur ni memang mudah melekat minyak dan sebagainya.



KASUT SEKOLAH YANG BAGUS DAN TAHAN LAMA TAK PAYAH BELI 3,4 KALI

Hi..

Dah siap ke persiapan untuk anak-anak masuk sekolah tahun 2019 nanti? Saya ada dua orang anak. Yang si kakak tu tak banyak barang nak beli sebab semuanya dia dah ada. Cuma belikan baju sekolah sehelai dan kasut sekolah.Yang lain masih boleh di pakai.



Cuma adiknya saja yang beli banyak barang sebab nak masuk darjah 1. Tak la banyak sangat pun.Inuform 2 helai, beg sekolah, dan kasut sahaja. Alat tulis pun tak payah beli sebab memang ada banyak kat rumah ni.

Kebanyakan alat tulis , si kakak dan adik dapat masa aktiviti dan program kat sekolah dan tadika diaorang dulu.Memang simpan untuk kegunaan bila perlu. Jadi tak payah beli dah.

Baru-baru ni saya baca di facebook ramai yang merungut dengan harga kasut sekolah yang sangat mahal. kebanyakan nya berharga rm30 ke atas untuk sepasang kasut sekolah.



Saya ni pun bukan lah orang senang. Tapi bagi saya sejak dulu lagi macam tu lah harga kasut sekolah. Tak de beza pun. Lain la kalau korang memang nak kasut yang memang dari jenama mahal-mahal.

Setakt ni yang saya beli cuma jenama-jenama biasa macam Pallas dan Jazz. Dan harganya pun tidak la mahal sampai cecah 4-5 puluh ringgit sepasang.

Bagi yang masih tercari-cari kasut sekolah yang tahan lama dan harga yang berpatutan saya akan kongsikan di sini kasut-kasut yang boleh korang boleh beli.



Korang boleh je beli kasut yang harga rm7 -rm15 macam kat atas ni. Tapi mengikut pengalaman saya kasut yang murah dan banyak dijual dalam bungkusan plastik tu tak tahan lama. Sebulan pakai korang dah boleh nampak kain nya berbulu.

Kalau nak pakai jarang-jarang contohnya untuk 2 hari seminggu boleh la guna kasut yang murah tu. Tapi korang tak boleh cuci selalu sebab mesti akan cepat rosak. Lagi-lagi kalau korang jenis keringkan kasut sekolah dalam mesin basuh.Memang jahanam kasut.

Masa Maisara tahun satu saya belikan kasut  Diadora. Kalau tak salah saya masa tu harganya 29.90. Beli di Tesco sebab promosi back to school. Kasut ni tahan lama sebab Maisara pakai sampai darjah dua.



Masa tu sepasang kasut ni je saya beli. Saya memang tak pernah beli 2 pasang kasut setahun untuk Maisara. Kasut ni masih saya simpan sebab elok.Sayang nak buang.Padahal tak pakai dah pun.

Tengok gambar pun tahu kasut ni masih elok..kan??Setakat nak buat salin-salin kalau kasut tak kering tu boleh sangat tapi siapa la nak pakai. Maisara pun dah besar. Adiknya pulak kaki kecil. Mungkin pertengahan tahun nanti dia dah boleh guna untuk salin-salin.


Naik darjah dua saya belikan kasut Jazz. Kasut ni dia pakai sampai darjah 3. Harganya Rm30++ . Beli kat atas kedai . Mungkin sebab tu mahal sikit. Kalau beli kat Tesco ke Aeon ke mungkin murah sikit sebab biasanya pasaraya ada jualan murah.


Yang ni terlalu kerap dia cuci sebab ada kasut backup. Masa ni dia pulak tak suka pakai kapur kasut. jadi bila nak cuci tu kena berus kuat-kuat.  Kasut sekolah ni kalau kerap di cuci memang akan rosak. Satu lagi kalau tak guna kapur kasut. Kasut macam tak de perlindungan. Bila kotor kita akan cuci fabrik kasut tu.

Berbeza kalau kita guna kapur. Bila cuci kasut cuma berus sikit2 sampai kapur pada kasut tertanggal dan kasut jadi bersih.Makna kata yang kotor tu bukan fabrik kasut tapi kaur nya. Terima kasih la pada orang yang menciupta kapur kasut.

Sebab tu saya bersetuju sangat bila kerajaan tetapkan anak-anak pakai kasut hitam. Orang yang tak pernah tahu pasal susahnya nak jaga kasut putih ni mungkin akan merungut macam-macam. Tapi lantak kan diaorang.. Saya suka berjimat jadi saya sokong je.



Kasut darjah 3 saya belikan kasut jenama Frozen. Kasut nya berharga rm29.90. Beli di Tesco. Maaf tak de gambar sebab kasut tu memang tak tahan. Cukup setahun pakai terus buang sebab rosak. Tapaknya lekang dan pelapik dalam tu pun hilang entah kemana. So saya tak galak kan korang beli kasut yang jenama tak ketahuan ni.

Kalau anak-anak  tengok memang la diaorang nak tapi demi poket kita lantak le dia nak meraung ke apa..hahahah

Darjah 4 saya belikan kasut Jazz pada Maisara. Kasut tu bertali dan memang tahan lama. Saya tak ingat saya letak kat mana kasut tu. Kasut tu masih elok lagi. Naik darjah 5 Maisara tak mau pakai dah sebab dah tak muat dan kasut bertali ni buat dia lambat bersiap pagi-pagi.

Jadi naik darjah 5 dia nak kasut lain. Saya belikan kasut Pallas pada dia. Kali ni kasut lekat je. Senang nak bersiap.


Tak de kasut backup dan dia cuma belasah kasut yang sepasang ni sepanjang tahun. Ini lah yang dibawa bersukan, rombongan dan segala aktiviti sekolah. Sebab sekolah mewajibkan pakai kasut sekolah.

Darjah 5 dia masih malas kapur kasut sebab tu la tak heran le kasut dia rosak sikit kat bahagian pelekat tu. Tapi katanya masih boleh di pakai.

Yang bestnya kasut Pallas ni bila kaki kau membesar, kasut pun ikut mengembang sekali.jadi tak la asyik nak tukar kasut walaupun belum cukup setahun.

Tahun 2019 maisara dah nak masuk darjah 6. Dan tahun depan dia akan pakai kasut hitam. Kali ni dia nak berubah angin sikit. Dia tak nak pakai kasut Pallas lagi. Dia pilih kasut Warrior. Harganya rm33.90 . Beli atas kedai. Bukan kat pasaraya.



Kasut ni ala-ala kasut yang dia pakai masa darjah 5. jenama je lain..Saya dah belek2 kasut ni dan tak banyak beza dengan kasut Pallas tu.Harap-harap prestasinya juga membanggakan.hahah..

Dan untuk adiknya saya pilih Pallas memandangkan kasut Pallas ni memang saya yakin tahan lama tambah-tambah anak lelaki ni lasak nya bukan main.


Masa nak masuk tadika dulu pun saya belikan kasut Pallas. Dia pakai dari umur 5 tahun sampai 6 tahun. Cuma masa bulan 10 2018 kasut dah tak muat padahal elok lagi.



Tengok la..Masih elok..kan??/sayang sebab dah tak muat.Kaki adik dah panjang.

Tu yang saya beli kan je kasut murah harga rm10 je.. Gambar kasut murah tu kat atas sekali. Yang no 2. Kalau kerap2 basuh mesti hancur dah kasut rm10 tu.



tu je la nak cerita.Harap dapat lah membantu korang mencari kasut yang bagus untuk anak-anak. Kasut murah pun ok lagi-lagi budak-budak sekarang dah pakai kasut hitam yang tak perlu basuh setiap minggu. Cuma jemur je kat tempat panas kalau hari cuti.

Jadi bila kurang dicuci kasut murah pun akan tahan lama.


bye.

Tuesday, 11 December 2018

BELI DONUT SEDAP LEMBUT DAN GEBU UNTUK ANAK-ANAK SAUDARA

Halu Puliss!

Ni ada orang baru nak update blog. Tolong Tangkap..

seronok  bebudak ni bila sesekali berkumpul . 


Amboih.. bukan main lama tak update blog.Seminggu bercuti sebab anak-anak pun dalam mood cuti sekolah. Jadi bawak la anak-anak balik ke kampung. Seronok la diaorang dapat jumpa sepupu-sepupu yang memang dah berjanji nak bercuti kat kampung.

Pening la kepala opah nya bila ank cucu ramai kat rumah.




Masa balik kampung hari tu saya tak berapa sihat sebab batuk dan tekak ni rasa perit,. Selalunya bila balik kampung ada je buah tangan saya masak sendiri untuk anak-anak saudara. Tapi kali ni tak berdaya dah badan so saya order je buah tangan untuk diaorang.

Kali ni saya bawak balik donut. Donut ala-ala Big Epal kata bebudak.. Hahah..



Donut ni saya order dari Nurul Atin. Dia ni mak kepada kawan sekelas Mikhail masa kat Tadika. Jadi malas la saya nak cari seller lain. Donut dari Atin ni pun ramai penggemarnya. So saya memang percaya Donut dia memang sedap dan lembut walaupun saya tak pernah order pun sebelum ni.

Ni la donut yang saya order. Dua kotak Donut campuran. Sekotak tu harganya cuma rm10 je.Murah ..kan??

Tengok la topping nya tu bukan main banyak dan ada macam-macam rasa. Sekali letajk je dah licin donut tu.



Saya pun tak perasan topping apa yang ada tapi ada kacang, kuaci, oreo , coklat dan macam-macam lagi. Patut lah ramai yang order sebab memang lembut dan gebu.

Kalau korang nak order baiklah order lebih dari sekotak sebab kalau order sekotak je memang tak cukup. Berebut-rebut nanti. Sebab topping dia campur-campur tu yang rasa macam nak makan semuanya,.


Tapi kalau korang tak suka topping campur-campur macam ni korang boleh request nak topping yang korang suka je.




Sesuai sangat kalau nak hidang untuk jamuan ringan atau ada party kat rumah. Anak-anak kata nanti balik kampung kita bawak balik donut lagi . Ha..kena order lagi la nampaknya nanti..

Kalau korang nak order boleh klik sini :

Facebook: Nurul Atin

whatsap: http://www.wasap.my/+60175051390

(Untuk Kawasan sekitar simpang Ampat Pulau Pinang dan yang berhampiran sahaja)


sekian..

Wednesday, 28 November 2018

BARU 2 MINGGU BERDIET DARI BERAT 70KG SEKARANG DAH 65KG

Hi semua..


Terima kasih Mikhail sebab ambik gamba ibu tido dengan gaya hensem..hahaha

Last blog ni berupdate pada 23 11 2018. Gara-gara tak sihat . Balik je dari jamuan tabika hari tu terus rasa lain macam. Rupanya batuk. selsema dan demam datang menyerang. Tak tahu la dapat dari siapa virus tu.

Mikhail pun tak sihat juga tapi budak-budak melasak je kerja nya. Walaupun selsema dan batuk dia tak meragam pun. Tak la saya penat sangat nak melayan nya. Agaknya dia pun faham ibu tak sihat ni.

Saya memang tak suka sakit. Lagi2 batuk dan selsema. Demam tak pe lagi, sakit kepala pun boleh tahan lagi tapi bila batuk dan selsema memang saya tak mau dan sedaya upaya nak elak kan.

Sebab tu saya suka bila saya banyak berpeluh, Tak suka kalau cuaca terlalu sejuk .. Sebab biasanya kalau sejuk ni la yang nak buat mudah jadi batuk dan selsema.

Nasib baik la saya ni lahir kat Malaysia. Hahahha..



Alhamdulilllah, ini hari ke 5 dan selsema dan tak de sejak semalam, sakit kepala pun dah hilang, demam pun dah kebag.. Cuma batuk sahaja lagi yang mengganggu saya.

Batuk memang bukan boleh hilang dalam masa yang singkat.Ada orang yang batuk sampai berbulan-bulan.

Sebab tu saya ni kalau batuk akan berpantang makan. Saya tak makan makanan berminyak dan ada kacang.Sikit minyak pun akan saya elak kan.

Gara-gara tak sihat ni jugak berat dah turun sikit.

Kalau yang tahu la, saya memang tengah berdiet. Saya diet sejak 9 11 2018 yang lepas. Masa tu awal berat saya ialah 70kg.




Dekat seminggu juga saya perasan berat tak turun banyak. setakat 1kg je dalam masa seminggu lebih. Frust jugak la. Tapi salah saya juga sebab makan banyak walaupun bersenam tiap hari, tak ambik karbo dan gula. Heheh..

Tapi sejak tak sihat , hilang selera makan dan saya tak makan benda berminyak... Walaupun tak bersenam tapi hari ni saya timbang berat saya 65kg. Alhamdulillah.

Mungkin sebab tu Allah bagi sakit sikit supaya selera makan saya ni disekat..Hahahahah..

Jadi tahu lah saya selama ni saya gemuk sebab banyak makan.. ( eceh!!tu semua orang tahu...)

Bye..




Friday, 23 November 2018

PESANAN UNTUK MEREKA YANG TAK SUKA BERITA ARTIS TAPI FOLLOW, BACA DAN SIAP SHARE.

Hi korang..



Tadi ada tengok live facebook kumpulan Fortenn dan Izue Islam di konti Suria FM. Nak cerita sikit pasal komen2 dari penonton live tersebut..

Korang yang baca berita hiburan ni, berita pasal artis keluar dari group band diaorang. artis bercinta lepas tu putus, artis layan peminat cam sampah..dan macam-macam lagi..

Korang mungkin rasa berita macam tu tak penting...

Kadang aku baca jugak komen cam ni.. " penting ke untuk kitaorang.."

"perlu ke aku menggelabah.."



Tapi bagi artis tu, benda2 macam tu berkait rapat dengan periuk nasi diaorang. Kena la faham kerjaya diaorang tu memang macam tu. BENDA TU PENTING BAGI DIAORANG .

Wartawan memang kena  keluarkan cerita pasal diaorang ni. Siapa nak tengok drama , filem atau nak dengar lagu penyanyi atau artis yang orang tak kenal, yang setahun sekali keluar suratkabar??

Sedikit cerita  buruk dan baik pasal diaorang akan bagi kesan pada periuk nasi diaorang. Dari situ orang boleh nilai mereka ni baik ke tidak. Elok ke artis ni untuk golongan muda follow..

Korang kerja pun mesti nak bos dan kawan sekerja tahu cerita baik-baik pasal korang..kan?? Bos dan kawan sekerja pun mesti nak tahu korang punya personal life korang macam macam mana. Korang ingat cerita baik dan buruk pasal korang tak bagi kesan pada kerjaya korang ke??

Sama la dengan artis-artis ni.. Bezanya kau bukan artis..Kau keluar tv pun tidak. Paling kuat upload video sendiri kat IG dengan harapan jadi viral.

So pesan aku, bila baca berita2 pasal artis ni jangan la komen macam tak berapa cerdik. Memalukan tau. Kalau tak suka, nampak je berita pasal artis terus unfollow page2 begitu..

Aku bukan nak menyokong artis-artis ni .. Cerita pasal diaorang memang tak menarik pun. Tapi kadang-kadang rasa macam malu bila baca komen yang menunjuk kan kebodohan. Kita ada pilihan untuk tak baca cerita-cerita tentang diaorang.

Korang punya kerja pun orang lain bukan berminat nak ambik tahu. Apa masalah kau kat tempat kerja pun ramai yang malas nak tahu.


Jadi letak kan diri korang kat tempat artis2 tu.. Baru korang akan  faham.

Ni tidak...kata tak suka tapi tengok dan baca jugak. Siap share lagi..

Kalau aku la, tak kuasa nak layan benda yang aku tak minat.

bye.

KEK COKLAT UNTUK JAMUAN PERPISAHAN TABIKA PERPADUAN

Hi..



Oleh sebab tahun ni tahun terakhir Mikhail di tabika perpaduan jadi saya fikir nak masak special sikit untuk majlis perpisahan nya. Fikir punya fikir maka terhasil la kek .. Hahah,,

Sebenarnya setiap kali jamuan saya buat kek.. Tak de special apa pun. Gitu lah kalau orang dah ketandusan idea nak masak, dia nampak masakan yang senang-senang je la..



Yang senang dan orang suka, apa lagi kalau bukan kek. Kalau sebelum-sebelum ni bila jamuan saya buat kek coklat lepas tu siram je ganache kat atas nya. Tapi kali ni saja la ngade-ngada buat krim juga. Padahal bukan reti pun nak menghiasa nya..

Sapu krim lepas tu lertak ganache atas nya.. kena sejuk kan dulu krim tu supaya keras sikit. Kumbang atas kek tu saja buat bagi ada warna lain walaupun nampak macam tak kena je..hahaha.. Tangan tak de seni langsung.

Lepas tu saya goreng Nugget dan sosej..



Sah-sah la saya ni pemaslas..memang cari benda mudah je..hahah..

Tai Alhamdulilllah semua habis licin. Saya buat krim tu memang tak manis sebab tahu dah benda manis-manis sangat ni orang tak nak makan, sekali rasa terus tolak tepi.Hati kita pulak nanti yang sakit.Jadi jalan paling selamat , kurang kan manis dalam kek dan krim nya.

Yang kelakarmya buat kek krim lepas tu dah siap semua baru perasan kotak dah habis. Jenuh fikir cemana nak bawak ke tabika . Nasib baik suami rela hantar naik kereta. Kalau tidak berjalan la saya dengan memegang kek macam nak pergi hantar pengantin..

Sampai je Tabika dah nampak ramai yang dah datang. Macam-macam menu diaorang bawak.Tapi tak sempat la saya nak ambik gambar.Korang bayang kan saje cukup lah ye.

Saya ni kalau dah nampak makanan memang lupa terus nak ambik gambar ke apa.. Laksa paling sedap..Saya makan sampai 2 kali.. Bihun pun sedap.. Allah..semua sedap-sedap la..

Padahal tengah diet tu.. Hehehe..



Ini lah cikgu-cikgu yang dah dua tahun bersama Mikhail. Cikgu Siti dan cikgu Revathy ..Banyak yang Mikhail belajar kat tabika ni.  Mikhail ni kalau kat rumah semua benda dia tak mau buat, tak mau belajar tak mau mengaji tak mau membaca, tak mau mengira ..

Tapi kat sekolah ya Allah, baik nya lahai.. Cikgu nya kata dia pandai itu ini, boleh itu boleh ini.



Ha..Jadi berterimakasih banyak-banyak la kat cikgu sebab buat dia nak belajar.heheh.. Ibu kat rumah ni bila dah tak sabar jadi tarzan je la yang mampu.. tapi tu la, anak-anak pandai ngelat. heheh..

Bye.





Wednesday, 21 November 2018

SAHABAT TAMPIL DEDAH SIKAP SEBENAR EDI REJANG, LELAKI YANG DIKATAKAN MENGHINA PROMOTER CARLSBERG

Hi..



Baru-baru ni tersebar satu video seorang lelaki yang memarahi seorang promoter Carlsberg kerana menawarkan sample minuman keras di bahagian non halal di Pasar Besar Giant. Tindakan lelaki tersebut mendapat kecaman ramai apabila  tindakan nya itu dianggap sebagai memalukan dan "mencari pasal"



Video yang dimuat naik ke sosial media dengan menggunakan akaun bernama Edi Rejang menjadi tular dalam masa 1 hari sahaja. Dia dianggap racist dan sengaja mencetuskan huru hara. Kata-katanya terhadap gadis promoter tersebut juga agak kasar dan tidak sopan.

Selepas mendapat berbagai kecaman dari video yang mengundang kemarahan orang ramai itu Edi Rejang dikatakan telah dibuang kerja akibat tindakan melulunya itu. Seorang sahabat yang tinggal di kawasan flat dimana Edi Rejang tinggal mendedahkan juga sikap sebenar Edi Rejang.




Dipetik dari laman twitter milik @fiqsunny

"Mengenai isu Edi Rejang. Dia kenalan saya di flat. Apabila viral isu berkenaan, saya terkejut dan kesal dengan tindakan berkenaan. Cuba tak masuk campur. 
Tapi harini, saya berkesempatan pulang ke flat dan temui beliau. Beliau menangis, teresak.

Saya cerita peribadi, Edi Rejang. Saya tak berapa rapat, tapi kenal. Bila kau tinggal flat, semangat toleransi kau lebih tinggi dari tempat lain. Sering saya tengok dia bantu orang lain. Dia urus keluarga dengan baik.

Setiap hari saya akan nampak dia hantar anak ke sekolah. Anak dia sekolah jenis kebangsaan, sekolah cina. Edi Rejang mungkin tak berpendidikan, tapi dia tak lupa beri pendidikan terbaik pada anak anak.

Saya bukan nak sokong Edi. Tapi hari ini, Edi Rejang jumpa saya menangis teresak, syarikat yang dia kerja selama sepuluh tahun, buang dia serta merta.

Isteri tak kerja, Edi Rejang ada anak anak yang perlu ditanggung. Edi Rejang mungkin bodoh, tapi macam mana nasib anak dan isteri.

Edi Rejang hanya maki seorang. Tapi Edi Rejang dan keluarga dimaki bertubi tubi oleh ribuan masyarakat. Wajah dia terpampang di pelbagai media. Ini harga yang patut dia terima hasil kebodohan dia.

Saya berani jamin, tindakan Edi Rejang bukanlah mempunyai sebarang motif politik. Hanya kebodohan melulu beliau.

Saya cuma buat kebaikan, fikirkan nasib keluarga Edi Rejang. Saya tak mahu bela perkara dan kebodohan Edi Rejang. Saya hanya mahu pastikan kebodohan beliau tidak diwarisi.

Pendidikan amat penting. Edi Rejang hilang perkerjaan. Anak beliau mungkin didesak berhenti sekolah dan tindakan lain.

Saya dimaklumkan Edi Rejang ada jumpa pimpinan. Saya harap, pimpinan berkenaan secepat mungkin selesaikan perkara ini."





Melalui komen balas ramai yang menggesa Edi Rejang agar membuat permohonan maaf agar dapat menjernihkan suasana dan mungkin dengan cara tersebut orang ramai dapat memaafkan dan melupakan tindakan nya itu.

Amat penting bagi kita agar berhati-hati dalam memuat naik status atau video di sosial media. Tidak semua pendapat kita perlu di hebahkan dan dirasakan betul. Lagi-lagi apabila kita tinggal di negara yang mempunyai berbilang bangsa kaum dan agama seharusnya kita semua saling bertolak ansur dan memahami cara hidup orang lain.

Semoga Edi Rejang dan kita semua menjadikan perkara ini sebagai pengajaran dimasa hadapan agar sentiasa berhati-hati.





Monday, 19 November 2018

KOMEN DATIN ALYAH CETUS TANDA TANYA TENTANG RUMAHTANGGA DATO RAMLI MS


Selamat Hari Ulangtahun untuk TokRam.. Kabarnya yang ke 61 tahun dah.Tahniah..semoga dipanjang kan umur dan diberikan kesihatan yang baik.

Sempat la saya menonton Video Nabil dan Jihan yang mengucapkan Selamat Hari Jadi dengan cara yang agak kelakar. Video tersebut dikongsikan TokRam di Instagram miliknya,

Namun apa satu komen dari Datin Alyah mengenai Tok Ram membuatkan ramai yang tertanya-tanya tentang situasi rumahtangga Tok ram dan Datin Alyah.






Netizen mula mempertikaikan komen Datin Alyah yang dikatakan sengaja mengaibkan suaminya. Datin Alyah kemudian nya membidas komen yang mempertikaikan tindakan nya dan meminta agar tidak mencampuri urusan nya dan suaminya itu






Datin Alyah juga meluahkan perasaan sedih di IGstory nya dan menggambarkan keadaan rumahtangga nya yang seperti berpura-pura bahagia. 

Apa pun masalah yang dihadapi oleh pasangan ini diharapkan dapat diselesaikan dengan bijak dan matang. 

Ada benarnya apa yang dikatakan oleh @realaraiskandar itu berkaitan menjaga aib suami. Lagipun peminat sudah sedia maklum dengan keadaan rumahtangga mereka sebelum ini. Jadi ada baiknya tidak perlulah diperbesarkan dan diperhebohkan lagi.

Tambahan pulak Tok Ram dan Datin Alyah adalah 2 nama yang dikenali ramai dan dihormati mereka yang didalam dunia seni hiburan tanahair.