Friday, 22 December 2017

RM5000 UNTUK CAJ PENGAMBARAN DI PUTRAJAYA .ERMA FATIMA LUAH RASA KECEWA

Assalamualaikum..



Banyak drama-drama tempatan yang disiarkan di tv sekarang ni mendapat tontonan ramai dan mempunyai pengikut tersendiri.. Ianya satu perkembangan yang baik dalam industri hiburan tempatan dan menggalak kan lagi penghasilan drama-drama yang lebih bermutu untuk bersaing mendapat tempat di hati penonton.

Jadi pengarah drama sekarang masing-masing berlumba-lumba untuk menghasil kan drama yang bagus dan diminati ramai.Drama-drama yang dihasilkan oleh Erma Fatima antara yang sering menjadi pilihan penonton disebabkan pemilihan pelakon , jalan cerita yang bagus dan memberi pengajaran.

Namun lokasi pengambaran drama juga adalah salah satu  perkara yang melengkapkan lagi penceritaan sesebuah drama.






Wah!!saya menulis macam tahu banyak je tentang drama..Hahaha...Sebab saya ni kaki drama jugak.Cuma saya lebih suka menonton drama Korea. Sebab saya suka pemandangan dan lokasi korea yang cantik-cantik.

Cakap tentang lokasi ni , Erma fatima mendedahkan bayaran yang dikenakan oleh Perbadanan Putrajaya untuk pengambaran di sekitar Putrajaya ialah sebanyak RM5000..

Memang tak sangka rupanya nak buat pengambaran di putrajaya dikenakan caj yang terlalu tinggi.Menurut Erma di dalam post nya di instagram , kos Rm5000 tersebut bersamaan dengan perbelanjaan yang dikeluarkan untuk set dan props untuk 1 telemovie.



ermafatimaSebab tulah production Malaysia tak shoot kt Putrajaya sebab tkde budget. Utk pengetahuan PERBADANAN PUTRAJAYA RM5,000 tu budget Set & Props utk 1 Telemovie. Produser Malaysia tak untung byk mana pun buat drama ni. Sedih...mcmana nk promote keindahan lokasi negara sendiri kalau tk mampu 
#shootmasjidpunkenabyrskrg


Erma turut meluahkan rasa kecewanya itu dengan menjelaskan bahawa produser Malaysia tidak memperolehi untung yang banyak dengan menghasilkan sesebuah drama. Bagaimana nak promosikan keindahan lokasi negara sendiri kalau kos nya terlalu tinggi.



Saya pun tak sangka la kalau nak buat pengambaran kat tempat2 macam tu produksi kena bayar.Ingatkan kena minta izin je..ehehhe..

Kalau dah harga macam ni punya mahal nampaknya stesen-stesen tv pun kena lah keluar bajet lebih untuk beli satu-satu drama yang akan disiarkan. Tak boleh la pakai harga lama lagi.Rasanya bukan Putrajaya je yang kenakan bayaran dan caj baharu ni tapi masih banyak lagi lokasi-lokasi yang mungkin akan menaikkan caj mereka dan  mengenakan bayaran untuk pengambaran.

Kalau tak mampu nak bayar untuk pengambaran di Putrajaya baik la cari tempat lain yang lebih cantik dan menarik.Rasanya ada banyak lagi tempat lain  yang tak kurang hebat nya juga.Malaysia ni kan banyak tempat-tempat yang cantik..kan??


sekian...

9 comments:

  1. tudia, shooting tempat awam pun kena bayaq, makan orang la depa ni...

    ReplyDelete
  2. ingatkan main shoot je..rupanya kena bayar ye...

    ReplyDelete
  3. laaa baru tahu kena bayar ,, ingat suka2 nak shoot situ ..minta izin jer hii

    ReplyDelete
  4. peminat kdrama jugak. hihi. drama kite jarang saya tengok. tp mahal gile nak guna location dekat putrajaya ni

    ReplyDelete
  5. Dalam Malaysia pun kena bayar. Padahal sesuatu drama extra untuk promosi tempat mereka juga kan

    ReplyDelete
  6. Kena bayar rupanya. Nak kaut keuntungan la ni adoii

    ReplyDelete
  7. Rm5k mahal tu. Tp drama erma fatima selalunya melotop kan. Takde hal lah..hehe

    ReplyDelete
  8. nak tolong promosi tempat tu pun kena byr..mahl pula ish3

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();