Saturday, 9 December 2017

JIKA ANDA KE ATHENS, GREECE JANGAN LUPA SINGGAH BERSOLAT DI MASJID BAWAH TANAH INI

Assalamualaikum...
JIKA ANDA KE ATHENS, GREECE  JANGAN LUPA SINGGAH BERSOLAT DI MASJID BAWAH  Greece adalah sebuah negara yang menjadi impian persinggahan ramai pelancong.. Negara yang indah ini sangat terkenal dengan peradaban zaman Athena Kuno. Bilangan penganut islam di negara ini tidak ramai akibat perjanjian penukaran penduduk antara Greece dan Turki pada tahun 1923. 


Komuniti  muslim di ibu kota Athens terpaksa melalui keadaan di mana tidak ada masjid rasmi di negara ini. Athena adalah satu-satunya kota negara  Eropah yang tidak mempunyai masjid 

Agak sukar untuk komuniti islam menghadapi keadaan tersebut kerana ianya akan menyukarkan mereka untuk melaksanakan salat berjamaah . 

Mujur lah ada sedikit ruang bangunan  di beberapa kedai makanan  halal di disekitar bandar Athens yang boleh dijadikan ruang untuk bersolat.

Jadi jika anda melancong ke Athens anda  tidak akan menemui bangunan  masjid yang cantik  nan megah lengkap dengan kubah dan menara. Banagunan masjid di sini terlalu sederhana dan agak sukar di kenal pasti.


Walapun begitu terdapat sebuah masjid yang selalu menjadi tumpun kerana keunikan nya.Masjid ini unik kerana ianya terletak dibawah tanah.Inilah Masjid Al Salam atau lebih di kenali sebagai  masjid bawah tanah. Masjid Al Salam memanfaatkan lokasi ruangan bawah tanah  sebuah apartemen yang dimiliki oleh seorang warga negara keturunan Mesir bernama Muhammad Rassas.
Pada awal-awal  masjid Al Salam dibangun kan , bangunan ini tidak terlepas  dari ancaman beberapa pihak yang tidak menyukai kewujudan  Masjid Al Salam di Athens. Pada masa itu  untuk solat berjemaah  bukanlah perkara mudah bagi kaum muslim Athens, ianya amat merbahaya bahkan boleh mengancam nyawa .Namun kini situasi negara ini jauh sudah berubah dan lebih bebas. Orang muslim sudah boleh beribadat  walaupun masih belum mempunyai masjid rasmi.. Satu lagi yang menjadi masalah orang Muslim disini ialah tidak ada imam rasmi untuk pernikahan, menguruskan jenazah,  serta pengkebumian bagi orang islam.


sekian..

2 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();