Friday, 8 December 2017

INI SEBAB KENAPA KITA TAK BOLEH LETAK LEMON DALAM MINUMAN JIKA DI RESTORAN

Assalamualaikum...




Walaupun saya ni suka try macam-macam diet dan macam-macam petua untuk cantik, tapi jujurnya saya memang tak pernah try buat air detox. Apa saja buah-buahan saya lebih suka makan secara terus termasuk la lemon.

Selalu kalau beli lemon bukan habis sebab dimasuk kan dalam masakan atau minuman tapi sebab saya makan saja macam tu je.

Mula-mula buang kulit lemon . Letak kan kuah rojak dalam piring,Kemudian golek2 kan lemon tu dalam kuah rojak tadi..Lepas tu gigit la lemon tadi dengan penuh perasaan..Pergghhh!!Merecik Oi..hahaha..


Nanti try ok..Sedap !!

Kalau makan dan minum direstoran-restoran mesti kita akan jumpa hidangan air yang ada diletak kan hirisan lemon didalamnya....Dia potong bulat lemon tu lepas tu masuk kan dalam air sejuk , air teh o, air sirap,..Nampak cantik dan menyelerakan betul air tu bila dah ada hirisan lemon dalam air tadi..

Baru lah best minum air...kan??

Tapi tahu tak sebenarnya memasuk kan hirisan lemon kedalam air bukan lah satu cara yang bagus.Pada tahun 2007, satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Environmental Health menjelaskan hirisan lemon yang disajikan di restoran-restoran kebanyakan nya menunjuk kan terdapat bakteria didalam nya.

Dalam kajian yang telah mereka lakukan , 76 keping hirisan lemon diambil dari 21 restoran yang berbeza.Apa yang mengejutkan hampir 70% dari sampel tersebut menemui pertumbuhan mikroba pada kulit dan isi lemon. dan semua mikrob tersebut berpotensi menyebabkan beberapa jenis penyakit.



Dari mana bakteria tersbut datang??

Ianya datang dari tangan yang tercemar, papan pemotong , pisau dan perlatan lain ketika menyediakan hidangan tersebut.

Dalam kajian yang mereka lakukan juga  mendapati bahawa apabila tangan tercemar dengan E. coli kemudian orang yang menyediakan hidangan minuman  menyentuh lemon basah, bakteria dipindahkan 100 peratus pada masa itu.

Jika lemon kering, pemindahan itu hanya berlaku 30 peratus sahaja, tetapi dah tentulah ketika menghasilkan minuman tu tangan orang yang menyediakan tu sedang basah..kan??

Tapi kalau tak kisah setakat minum segelas air tu dan rasa sistem imun korang tu sihat, kuat dan kebal.Minum je la..Lain la kalau sistem imun korang lemah itu bermakna korang perlu lah berhati-hati..


sekian...

6 comments:

  1. nampaknya no more sirap limau laa pasni hehehehe

    ReplyDelete
  2. Erghhh... Lain kali tak nak dah.. Tobat..
    Saya pun tak tahu benda ni. hihi

    ReplyDelete
  3. akak pernah terbaca psl ni... pastu trs no more air withh hirisan lemon... klu nk akak perah trs lemon minum gt je

    ReplyDelete
  4. lps ni xleh la letak lemon lg..tq sharing

    ReplyDelete
  5. tq sharing xleh buat dah lemon dalam air nanti

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();