Skip to main content

CARA CHECK KEHAMILAN GUNA UBAT GIGI

Assalamualaikum..



CARA CHECK KEHAMILAN GUNA UBAT GIGI Tahniah untuk semua ibu -ibu yang disahkan hamil.Mesti dah tak sabar-sabar nak menimang cahaya mata.Semoga semuanya dipermudahkan.

Yang belum hamil jangan risau.. mungkin sekarang belum masanya..Jangan stress2 ok.

Baru-baru ni tersebar satu cara untuk test kehamilan dengan menggunakan ubat gigi.Sebelum ni pun ada yang kata boleh check kehamilan guna soda bikarbonat.

Saya pun tak pasti boleh guna pakai ke cara tu.

Dan kali ni ada yang kongsikan cara guna ubat gigi pulak untuk check kehamilan..

Caranya ialah dengan titiskan air kencing ke dalam  ubat gigi.





Mula-mula picit la ubat gigi dalam satu bekas kecil .kemudian masuk kan  kira-kira  2ml air kencing ke dalam ubat gigitu..

kacau dan perhatikan perubahan yang berlaku pada ubat gigi.

Jika warna nya berubah dari putih kepada sedikit kebiruan itu bermakna wanita tersebut hamil.Ubat gigi juga akan berbuih dan mengelembung

Tapi jika warna ubat gigi tidak berubah, , wanita tersebut tidak hamil.


Boleh la cuba kalau tak sempat nak beli Pregnancy test..

Tapi menurut pakar ginekologis Dr Alex Eskander dalam kenyataan nya di  The Independent.com ,  belum ada kajian yang membuktikan cara ini boleh membuktikan sama ada wanita tersebut hamil atau pun tidak.

Korang nak cuba pun tak pe..tak rugi..Kalau untuk suka-suka.heheh..Tapi kalau yakin hamil pergilah ke klinik untuk lebih kepastian dan khidmat nasihat.


selamat mencuba..


sekian..



Comments

  1. Ubat gigi byk manfaatnya..tp xpenah plak dgr boleh cek kehamilan.

    ReplyDelete
  2. Oh baru tau ubat gigi pun boleh check hamil... nice experiment ni...

    ReplyDelete
  3. ni pertama kali dgr ubat gigi boleh check kehamilan

    ReplyDelete
  4. boleh la buat cuba cuba, tapi apapun, better lah pergi klinik utk kepastian :))
    mrs pip dtg melawat ...

    ReplyDelete
  5. tak penah dgr lg cara nih, tp mungkin tak mustahil kot

    ReplyDelete
  6. Buat.. Berbuih tp warna xberubah... Tanda?

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …