Skip to main content

RESEPI SUP MISO MENGGUNAKAN MISO PASTE - MEMASAK JADI MUDAH DAN CEPAT

Assalamualaikum..

Hi semua...



RESEPI SUP MISO MENGGUNAKAN MISO PASTE - MEMASAK JADI MUDAH DAN CEPAT Saya dan anak-anak jarang sekali makan makanan Jepun .Pertama nya sebab tak de restoran makanan jepun yang dekat dengan rumah. Semuanya jauh2 dan kebanyakan nya ada dalam mall dan banyak restoran makanan Jepun tidak halal disini..

So nak masuk tu memang was-was la.Tengok ada tanda halal dan ada orang islam yang masuk baru berani masuk makan.

Sebab yang kedua ialah suami tak makan makanan jepun. Anak-anak pun bukan semua makanan Jepun diaorang suka sebab kebanyakan  makanan jepun  ni ada sayur dan anak-anak saya takut sungguh tengok sayur.Hahahah

Tapi anak-anak saya ni kalau nama-nama makanan jepun ni memang diaorang tahu sebab diaorang ni kaki anime Japan. Macam ibu diaorang jugak la.Hari-hari tengok drama Korea sampai semua nama makanan Korea ibu tau..hahahaha.

RESEPI SUP MISO MENGGUNAKAN MISO PASTE - MEMASAK JADI MUDAH DAN CEPAT






Baru-baru ni saya berpeluang menyediakan Sup Miso menggunakan paste segera  .  Lagi la mudah nak menyediakan nya. Tak payah susah2 dah..

Selalunya kalau makan sup miso ni saya suka makan dengan Udon. Udon ni sejenis mee yang kenyal2 . Ada jual di pasaraya je ..

Tapi kali ni buat Sup Miso tak de Udon.Mana nak cari Udon kat Kedai depan rumah ni.Mee kuning ada la..hahahah.

Jadi kita makan Sup Miso dengan nasi je.


Bahan Utama sup Miso ialah dashi, Untuk melengkap kan Sup Miso ada yang tambah sayuran dan makanan laut. Tapi bagi yang suka Sup Miso ang ringkas cukup kalau di tambah tauhu.


Dengan Miso paste Halal korang tak payah dah nak susah2 memasak sup miso sebab korang cuma tambah air dan bahan lain yang korang suka..Mudah..kan??


RESEPI SUP MISO MENGGUNAKAN MISO PASTE - MEMASAK JADI MUDAH DAN CEPAT

Berikut adalah step menyediakan sup miso yang ringkas menggunakan Miso Paste.

1- Didihkan 300ml air
2-  masuk kan sayuran atau makanan laut yang korang suka.
3- kemudian masuk kan Miso paste.
4- Setelah mendidih boleh dihidangkan.




Dengan Miso Paste ni korang boleh makan sup Miso yang sedap , cepat dan ringkas. Miso paste ni korang boleh dapatkan di Facebook Frozen Takoyaki. Kalau tak tahu masak nanti diaorang akan ajarkan cemana nak masak dia..

Korang yang memang suka makanan jepun tak perlu lagi nak makan diluar dan was-was restoran makanan jepun  halal ke tidak sebab Frozen takoyaki ni menyediakan bahan asas untuk korang menyediakan makanan jepun kegemaran korang.


Selain miso paste Frozen Takoyaki juga ada menjual tepung segera takoyaki, Penggemar Takoyaki boleh dapat makan takoyaki puas2 la lepas ni.Selain tu Frozen Takoyaki juga ada menjual  aonori seawed,bonito flakes , takoyaki sauce dan banyak lagi..

Penghantaran melalui pos laju ke seluruh Malaysia.

Berminat boleh Frozen Takoyaki:

Facebook: Frozen Takoyaki
whatsapp : 012-689 4317
Blog: ourkizuna.blogspot.com




sekian..

Comments

  1. MUDAH N CPT CARA MASAK MSTI RAMAI YG SUKA

    ReplyDelete
  2. boleh cuba ni.sy pun suka juga makanan jepun

    ReplyDelete
  3. skrg semua dh ada yg segera.... kalau dh tak tau nk msk apa... ok jgk sesekali msk sup miso nih

    ReplyDelete
  4. aida x pernah merasa sup miso.
    nowadays, byk dah dipermudahkan.
    nak atau x nak jer masak kat umah ekk, diana :)
    in shaa Allah.

    ReplyDelete
  5. sedap ni. nak masak pun senang.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …