Saturday, 30 September 2017

BLACK AND WHITE COLLECTION DARI SASSY.COM.MY YANG SUPER COOL

Assalamualaikum..

Hi semua...


BLACK AND WHITE COLLECTION DARI SASSY.COM.MY YANG SUPER COOL  Nampak ni??Sekali pandang terus jatuh cinta.. Yang Putih indah dipandang tapi yang hitam itu menawan...Lalala...

Seronok sangat bila apa yang diidam dah ada depan mata.Tahu tak nak dekat sebulan saya tunggu  Black And  White Collection dari Sassy.com.my ni..

Asalnya saya nak pilih  colour yang macam nampak feminin sikit.Colour pink ke, colour oren ke..Tapi scroll habis2 kat website Sassy  tu terus terpaut pada Black and White  colection ni.

Nampak matang la sikit warna ni. Tapi masa buat pesanan Sassy maklum kan Black and White  colection dah habis stock.Wah!!bila dengar macam tu lagi la kita rasa "aku nak juga colour ni.."...hahaha

Perangai perempuan..Yang tak boleh dapat tu jugak dia nak. So kita pun tahan kan je diri ni tunggu stock Black and White  colection ni masuk.

So kelmarin dah pun sampai kawan baru saya ni..

 Black and White  colection ni ada beberapa items yang memang bagi saya nampak cool giler.  Ok..jom saya tunjuk apa yang saya ada ni..


Glass Round Magnets.


Kalau korang perasan sejak akhir2 ni  saya post gambar ada terselit magnet-magnet comel ni..Bukan macam magnet biasa tau..Ianya dibuat dari kaca.memang berat .

lepas ni kalau ada produk review jangan bersinar-sinar mata tu tengok glass magnet ni menyelit sama tau..heheh

Memang saya pilih magnet Glass ni untuk cantik kan gambar2 review kat blog saya disamping jadi penghias meja kerja.

Magnet Glass ni ada 8 pcs.. Saya paling suka yang ada love2 ni..bila dalam gambar nampak blink2 tau..Harga  set Glass Magnet  cuma rm25.90 sahaja..


Badge Holder


Badge holder ni juga ada dalam Black and White  colection ni.Senang ada badge holder ni..Mana tahu nanti nak pi event blogger boleh la pakai..hehehe

Buat masa ni tak de nak pi mana2 event so yang ni nanti saya nak bagi kat sesorang.. :) .. Beruntung nya dia!!ewahhh..hahahha

Dia punya cangkuk ni memang mudah pasang dan susah nak tercabut.Talinya pun jenis lembut je.Bukan tali yang mudah berbulu tu.

Ada ruang kat depan dan belakang..Harga Untuk badge Holder ni  cuma rm26.90... Sesuai la kalau nak bagi hadiah kat orang..Nampak ekslusif sangat..


Journal With Pen Holder


Journal ni la yang buat saya meronta -ronta nak  Black and White  colection ni. Tengok  cover dia ni keras..Ada pen holder jugak .Kenapa saya pilih dia??Dah tentu la sebab tulisan kat cover ni..warna gold tau.Kena sangat dengan warna  Black and White ni..

Tak la nampak macam gadis-gadis sangat tau..

Harga Journal ni cuma rm39.90

Korang nak juga macam ni jom singgah kat Sasy.com.my .. Ada macam-macam lagi colection  warna yang cantik-cantik dan sesuai sangat la kalau korang nak hadiah kan untuk yang tersayang.Harganya pun  tak mahal tapi barang2 nya sangat berkualiti.

Saya memang sangat berpuas hati dengan semua ni..Saya bagi 5 bintang la walaupun tak minta bintang...hahahaha. Korang kena cepat2 grab sebab stock nya terhad..Dia tak jual dalam kuantiti banyak untuk satu-satu collection..


sekian...

HILANGKAN TRAUMA PRODUK TIMBANG KILO DENGAN AMI SKINCARE

Assalamualaikum...



HILANGKAN TRAUMA PRODUK TIMBANG KILO DENGAN AMI SKINCARE Tahun ni tular cerita tentang prodok kecantikan  beracun sampai saya sendiri jadi risau bila baca di socmed ramai yang jadi mangsa produk-produk tak ada kelulusan KKM ni.

Peringatan juga untuk pengasas produk lain supaya menghasilkan produk yang selamat digunakan.. Ada pengguna yang memang terumpan dengan ayat "kulit licin dalam masa 5 hari.." tapi sebenarnya lebih ramai yang suka memilih produk yang merawat dengan berperingkat .

Tak kisah la produk tu lambat merawat yang penting dia tak memburuk kan lagi kulit wajah.Apa guna cantik cepat tapi membahayakan organ dalaman kita. Kan?

Menyedari tentang kerisauan dan trauma wanita-wanita yang menjadi mangsa produk beracun ini AMI SKINCARE kini tampil dengan menghasil kan set skincare untuk merawat kulit .

Saya dah cuba AMI Skincare ni dan nak berkongsi dengan korang apa yang membuatkan korang wajib dapatkan AMI SKINCARE sebagai pelindung kulit korang tu.

AMI SKINCARE ada kelulusan KKM (NOT 170904313K) .Ianya adalah Vitamin untuk wajah  yang terdiri dari Cleanser, serum dan Night Sticky Serum.

Cara Penggunaan Ami Skincare

Ami Skincare Cleanser

Ckeanser Ami Skincare ni tak macam cleanser lain.Ianya tak ada bau dan tak ada buih. Pakai nya pun sikit je..Picit kat tangan dan apply kat muka.Elak kan terkena mata. Lepas tu bilas dengan air.Guna 2 kali sehari .


Saya suka Cleanser yang tak de buih macam ni.Sebab bila tak de buih kita ada keinginan nak urut2 muka kita masa pakai cleanser.



Cer kalau pakai yang ada buih banyak tu, gosok main taram je..lepas tu bilas..Betul tak??Tak nak mengaku la tu...

Lagipun cleanser kalau banyak buih tak elok tau..nanti kulit cepat kering

Ami Skincare Serum

Untuk penggunaan serum ni saya guna waktu siang sekali je..lepas mandi tu saya guna serum ni.. tapi kalau korang nak guna 2 kali boleh je..Guna lepas mandi pagi  dan lepas mandi petang.. 

Botol nya kecik je sebab guna dia cuma dot dot je kat tapak tangan lepas tu ratakan kat muka dan leher..




Ni khas untuk bagi kulit kita lembab dan tak cepat kedut. Serum ni je yang wangi dalam set Skincare ni.Tu pun bau oren je,.


Ami Skincare Night Serum

Botol paling kecil ni ialah night Serum. Night Serum ni pulak saya guna waktu malam sebelum tidur.

Sama juga cuma picit 1 dot je kat tapak tangan lepas urut kat seluruh muka dan leher guna hujung jari.


kemudian boleh la tidur dengan nyenyak.. :)

Kat bekas ni dia tulis Night Sticky Serum tapi tak la sticky pun. gimik je kot.hahahha.


Setakat saya guna Ami skincare memang tak de masalah jerawat banyak atau kulit mengelupas..Saya dah cuba stop guna dan tak de kesan buruk pada fizikal saya



Saya tak boleh jamin korang guna pun akan ok sebab kulit kita semua tak sama..Macam kulit saya memang agak sensetif dan mudah tumbuh jerawat. Tapi Alhamdulillah..Produk ni sesuai untuk kulit saya

Di bawah ni testimoni dari pengguna lain.Nampak kan??dia tak boleh menyembuhkan dengan cepat.Ambil masa...kita kena disiplin la kalau nak cantik ni.Mana boleh cantik dalam, masa singkat..kan??

testimoni Ami Skincare


Kelebihan dan kebaikan Menggunakan Ami Skincare

Repairing , Whitening and Glowing

Kelebihan utama Ami Skincare ni ialah merawat kulit wajah kita. Itu fungsi utama dia. Sebab tu produk ni ada kandungan vitamin yang tinggi . Vitamin sangat bagus untuk memulihkan luka dan sel2 kulit yang rosak.

So kalau ada yang nak cerah kan kulit sekaligus buat kulit nampak glowing , Ami Skincare adalah pilihan terbaik. Ditambah pulak dengan htrganya yang mampu milik setanding dengan produk luar.

Harga 1 set Ami Skincare ni ialah RM175 (semenanjung) dan RM185 (sabah/sarawak) .

Tapi istimewa untuk 5 orang je , korang boleh tebus baucer RM40 sorang di facebook page, instagram dan whatsapp dengan menaip :

REDEEM VOUCHER: DIANA

 Cepat-cepat redeem Voucher ye sebab terhad untuk 5 orang saja..

Korang boleh dapatkan Ami Skincare di :

Facebook page: Ami Legacy
Instagram: @Amilegacy
Website: www.amilegacy.com
Whatsapp / sms/ call : 017 549 9817


sekian..





Friday, 29 September 2017

SUAMI NORA DANISH DAH SEBULAN TAK JUMPA ANAK

Assalamualaikum...



Sedih pulak bila baca luahan hati Suami Nora Danish , Nedim Nazri bila dia meluahkan rindu pada anak nya Dre yang sudah sebulan tak dapat dihubungi dan tak bertemu.



Kalau sebelum ni ramai yang suka menonton video gelagat Dre dan gambar-gambar di instagram Ned.

Tapi sejak akhir-akhir ni memang tak de lagi video dan gambar terkini yang dikongsi oleh Nedim.. Rupanya dah sebulan dia tak dapat berjumpa anak nya.



Menurut apa yang di tulis di instagram nya kali terakhir mereka berhubung adalah pada sebulan yang lepas melalui panggilan video.



Selepas dari itu semua komunikasi dengan anak nya itu terputus.

Dre kini dibawah penjagaan ibu kandungnya .

Semoga Dre baik-baik saja.. Orang kata duduk dengan ibu ni lagi bagus sebab ibu kan lebih tahu kemahuan anaknya.

Tapi saya rasa mungkin sebab Dre sekarang dah bersekolah..Tengok kat IG ibu dia , siap ada latihan taekwando. Sibuk agaknya.. Nanti-nanti mesti dapat jumpa..

Cume yang tak sedapnya sikap netizen dan pengikut instagram tu yang memberi komen seolah-olah macam batu api pulak.. Kan lebih baik kalau diberikan kata-kata semangat dan mendoakan yang baik-baik.






Komen-komen macam ni sebenarnya akan memburuk kan keadaan dan membuatkan hubungan si ibu dan ayah jadi makin panas.

Sedia maklum yang hubungan mereka memang tak baik .Boleh nampak dari post2 si ibu sebelum ni..

Jadi ,bila ada tukang tambah ni macam-macam boleh jadi..kan??

Kita ni cuma orang luar sahaja.Tak boleh berlagak macam tahu semua yang terjadi pada mereka . Ada yang sampai komen berkait-kait dengan fasha Sandha dan Nora Danish.

Please la Netizen..Jadi matang sikit. Smartphone dah lawa dah , dah smart..tapi pemikiran je tak berapa nak smart pulak..

hahahha...

sekian...






Thursday, 28 September 2017

KALAU TAK BOLEH BANTU DENGAN WANG RINGGIT CUKUP LAH DENGAN MENDOAKAN YANG BAIK-BAIK

Assalamualaikum..

Sumber gambar: masjidku



Orang kata nak jadi baik tak susah pun..Tolong binatang pun dah boleh dapat pahala. Baru niat je nak buat baik pun dah ada gamjaran pahala dari Nya.. Nampak tak betapa Allah sayang sangat kat kita ni.


Baru-baru ni kes Tahfiz terbakar tu ramai juga selebriti dan orang ramai yang menghulurkan sedekah pada keluarga magsa di Pusat Tahfiz tu.

Rasanya sampai sekarang pun masih ada yang mengunjungi Pusat Tahfiz tersebut untuk menghulurkan bantuan.

Antara yang menghulurkan sumbangan ialah pelakon Aron Aziz..Dan hari ni saya baca di media sosial katanya Pelumba Basikal Azizul Hasni Awang juga turut menghulurkan sumbangan peribadi beliau.

Alhamdulillah..

Rakyat Malaysia memang sangat murah hati.

Walaupun ramai yang bukan bergaji besar tapi kalau bab sedekah ni saya memang rasa bersyukur jadi orang Malaysia.Betul tak?

Walaupun ada segelintir yang nya yang sudah la tak mahu menghulurkan bantuan, malah di cari pulak salah silap orang.



Orang susah minta dibantu dia pulak kata orang menipu walaupun orang tu betul2 memerlukan bantuan. Kemudian tak cukup dengan tu disebarkan pulak  kata  orang penipu la apa..

Tapi golongan ni tak ramai pun..Ada sedikit je..

Cuma kita takut cara menghasut orang berbuat baik ni boleh membuatkan orang yang nak hulurkan bantuan ada rasa was-was pulak.

tak baik lah macam tu...kan??

Kita ni walaupun tak boleh bantu dengan wang ringgit , bantu menyenangkan hati orang yang susah pun dah dikira baik..Bantu dengan doa-doa pun sudah dikira mencukupi.. Tak boleh buat baik jangan la jadi jahat..Ok?

Bagi mereka yang terus mencari saham akhirat ni boleh baca di sini tentang <<<<<<3 cara mudah nak meraih saham akhirat>>>>>  Semoga sikap murah hati tuan puan dapat dimanfaat kan oleh orang lain dan memberikan ganjaran pahala.

sekian..






GAMBAR-GAMBAR SARA CLEVER GIRL YANG CANTIK DARI PERAK

Assalamualaikum...

Siapa peminat rancangan Clever Girl musim ke 2 mesti kenal dengan peserta yang mewakili negeri Perak ni. Gadis cantik yang dikenali sebagai Sara adalah salah seorang peserta Clever Girl yang masih bertahan hingga sekarang


Bagi peminat dan Penyokong Sara mereka menganggap gadis ini sebagai "beauty with brain" walaupun ada yang menuduh gadis ini "main tipu" hingga beliau masih kekal dalam rancangan Clever Girl musim ke 2 ini.

Gadis berusia 24 tahun ini tetap tenang walaupun dia diasak dengan soalan -soalan dan kata-kata  dari mereka yang tidak berpuas hati dengan nya apabila dia didakwa dapat soalan bocor.

Tapi mereka yang benar-benar mengenali Sara  sedia tahu gadis cantik ini memang sangat bijak dan menjadi kebanggan guru-guru serta rakan-rakan nya,.

Jom tengok gambar-gambar Sara , atau nama sebenarnya Sara Amelia Binti Muhammad Bernard .














Semoga Sara berjaya dalam Clever Girl Musim ke 2 ini dan dapat membanggakan rakyat Perak..

sekian..

Wednesday, 27 September 2017

3 TANDA GULA DALAM DARAH TINGGI

Assalamualaikum..

3 TANDA GULA DALAM DARAH TINGGI Siapa suka makanan manis?Saya pun suka.Lagi-lagi kalau buah-buahan yang manis. terutamanya durian..Lepas makan banyak2 mula la menyesal sebab dalam durian ni tinggi juga kandungan gula nya.

Jangan ingat dalam buah tak ada gula tau. Sebab tu ada amalan diet yang pengamalnya tak boleh makan buah sebab ada gula.



Sebenarnya gula ni boleh la dikatakan sebagai pencetus selera makan kita,.Cuma bila diambil secara berlebihan ianya boleh membahayakan tubuh badan kita.,Bila badan rasa tak sedap tu, cepat2 la rujuk pada doktor korang.Risau kalau2 ada diabetis.

Kandungan gula dalam darah yang tinggi boleh kita dapat kenal pasti apabila kita ada 3 tanda ini. Ini yang paling biasa dialami oleh mereka yang ada kandungan gula tinggi dalam darah,.Jom semak..

1- Kerap merasa lapar.

Korang tahu tak rasanya bila asyik nak makan saja walaupun baru setengah jam tadi sudah makan..? Perasaan nak makan macam -macam..

Teringat je makanan apa pun terus rasa nak makan.Jika korang ada rasa macam ni cepat2 la rujuk pada doktor korang.

Buat pemeriksaan supaya kadar gula dalam darah boleh dikawal sebelum mengundang pelbagai penyakit .



2- kerap Merasa haus

Sama juga macam rasa lapar tadi..Adakah korang juga kerap berasa haus?

Tekak dan mulut berasa kering dan walaupun sudah minum tapi masih rasa haus. INi bermakna tubuh kita perlu di detoks.

Apa yang perlu korang buat ialah minum air putih dengan banyak  dan elak kan makanan dan  minuman yang mengandungi gula termasuk jus buah -buahan atau air detoks dari buah.


3-Kerap buang air kecil

Kerap buang air kecil adalah tanda yang baik kerana ketika ini racun dalam badan dibuang melalui air kencing.

Ketika kita buang air kecing  ini bermakna tubuh kita sedang berjuang membuang Segala lebihan gula dalam badan .

Tiga perkara diatas akan kerap korang alami bila kandungan gula dalam darah tinggi . Tapi mungkin juga ianya berlaku kerana masalah lain.Apa pun adalah lebih baik jika ianya dirujuk pada pakar kesihatan korang.

sekian..


Tuesday, 26 September 2017

12 FAKTA TENTANG UBAT YANG WAJIB KITA SEMUA TAHU

Assalamaulaikum...



Dalam rumah kita mesti ada ubat ..kan??Sakit je pi klinik mesti akan dapat ubat.

Hari ni saya nak kongsikan beberapa fakta tentang ubat yang WAJIB kita tahu.

Maklum la bab ubat-ubat ni jangan di buat main. Silap menguruskan nya terus jadi memudaratkan..Tak jadi ubat pun..kan???

Ada juga yang suka-suka beli ubat di kaki lima dan online sebab terpengaruh dengan mulut manis penjual.Jadi hari ni kita belajar sikit prkara2 penting tentang ubat ni

FAKTA TENTANG UBAT YANG WAJIB KITA SEMUA TAHU


1- Produk mengandungi CAMPHOR adalah dilarang untuk kanak-kanak dibawah usia 2 tahun. pengambilan nya boleh menyebabkan sawan dan kontraindikasi untuk kanak-kanak berumur kurang 2 tahun .

Contoh produk yang dilarang adalah seperti Minyak Angin Cap  Kapak dan Mopiko.




2- Pengambilan ubat yang dilarang dan tidak mendapat kelulusan KKM akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius. Antaranya risiko kanser kulit, risiko serangan jantung dan kesan buruk pada penglihatan.

Jika mengalami sebarang masalah kesihatan dapatkan nasihat doktor . Elak kan membeli ubatan yang dijual di online. Rujuk pakar farmasi untuk sebarang kemushkilan.




3- Cara penyimpanan ubat adalah sangat penting . elak kan menyimpan ubat di dalam kenderaaan dan tempat yang terdedah dengan suhu panas.

Ubat sepatutnya di simpan dalam suhu bilik dan juga boleh disimpan didalam peti sejuk . Untuk penyimpanan di dalam peti sejuk sebaiknya di simpan di dalam bekas tertutup  dan letak kan di bahagian tengah.




4- Berikut adalah waktu yang tepat untuk makan ubat.




5-Ubat selsema dan ubat batuk tidak sesuai untuk kanak-kanak berumur bawah 2 tahun . Ubat batuk dan selsama hanya diberikan atas nasihat doktor kepada kanak-kanak usia 2-6 tahun.

Ubat batuk yang dilarang diberikan pada bayi bawah usia 2 tahun : Tripoligine, Promethazine, Diphenhydramine, Chlorpheniramine,Dexbrompheniramine, Phenylephrine, Pheniramine, Clemastine dan Ephedrine .

Rujuk ubat anda sebelum diberikan pada anak.




6 -  Boleh kah makan ubat ketika menyusukan bayi? Terdapat ubat yang boleh dimakan ketika menyusukan bayi namun ada juga yang boleh menjejaskan susu ibu dan juga memberi kesan sampingan pada bayi.Rujuk gambar di bawah..




7- Potong ubat sebab terlalu besar?Potong ubat untuk mengurangkan dos?
Ubat tidak boleh dipotong  atau dihancurkan sewenang-wenangnya kerana ia mungkin akan menjejaskan keberkesanan ubat dan keselamatan .

Gambar dibawah akan menjelaskan kenapa ubat tak boleh di potong?




8- Memicit bahagian tepi mata (kedua-dua belah mata) akan mengurangkan rasa pahit selepas menggunakan ubat mata.



9- cara paling tepat menggunakan ubat mata:-

a) cuci tangan hingga bersih
b)Tarik sedikit bahagian bawah mata
c)dongak keatas sambil mata memandang ke atas.
d)Titik ubat mata di bahagian kelopak bawah mata
10- Ubat tramadol boleh menyebabkan mengantuk dan pening. Jangan ambil ubat ini jika anda ingin memandung.

11- Pengambilan susu dan supplemen zat besi (iron tab) perlu dijarak kan sekurang-kurangnya 2 jam untuk mengelak kan penyerapan zat terjejas

12-Makanan seperti kekacang, strawberry  dan produk tenusu boleh memburuk kan lagi keadaan ulser mulut.

sekian..

sumber: Geng Farmasi Otai

ANDA PATUT CUBA EATON'S METHODS : CARA BUAT ANAK IKUT APA YANG KITA SURUH

Assalamualaikum..

Memujuk anak-anak untuk buat perkara yang mereka tak suka bukan nya mudah.. Saya nak ceritakan satu pengalaman berdepan dengan keadaan dimana anak menolak untuk buat apa yang kita nak.

Satu hari saya terima kiriman whatsapp dari guru sekolah anak saya /Dia bagitahu anak saya terpilih untuk masuk pertandingan membaca artikel dan Puppet Show.



Saya agak terkejut sebab anak saya ni seorang pemalu dan tak suka menonjol di depan orang ramai. Awal2 saya memang tak setuju sebab saya takut anak saya mengamuk pulak nanti.

Risau saya memikirkan nya sebab dia memang nampak tak berminat langsung.. Mesti cikgunya kecewa kalau tahu.hahahah..

Tapi saya ambil keputusan untuk pujuk dia dulu.Walau saya tahu pujuk anak saya untuk buat benda yang dia tak suka bukan lah perkara yang mudah tapi saya akan cuba.Mana tahu dengan pertandingan ni boleh hilangkan sikit perasaan malu dia.

Sebelum tu saya kena tahu dulu di mana saya patut mulakan.Saya tahu dengan memaksa nya tak akan membuatkan anak saya bersetuju dengan apa yang saya mahukan.Saya perlu lakukan dengan perlahan-lahan untuk membuatkan perasaan anak saya berubah.




Cara yang akan saya kongsikan ini adalah yang pernah disaran kan oleh hypnotherapist .Dengan cara ini kita boleh tinggalkan cara menjerit dan mengugut yang selalu kita gunakan sebelum ni..hahahah.. kaedah ini diberi nama Eaton's methods yang biasa digunakan dalam pengiklanan untuk mempengaruhi pelanggan.



1. Sentiasa beritahu apa yang kita  mahu anak kita lakukan dan bukan dengan cara memberi AMARAN!

Pernah dengar tak orang tua-tua kata "lagi kita kata jangan buat , lagi tu la dia nak buat" ..sebab anak tak faham kenapa tak boleh bangun lewat?kenapa tak boleh malas?

"Jangan bangun lewat.."
"jangan malas belajar.."
"jangan ponteng sekolah.."

Kata-kata seperti ini bersifat produktif. Anak kita tak kan faham apa yang kita mahukan Mari kita ubah ayat-ayat tersebut supaya lebih positif dan lebih difahami.

"esok kita bangun awal dan lihat siapa yang paling awal mandi.."
"jom kita belajar bersama supaya keputusan peperiksaan kita bagus"


Untuk kes anak saya ni apa yang saya buat hanya beritahu apa yang dia perlu buat.

" .. Kita akan buat persembahan paling bagus nanti.Mesti cikgu seronok..."

berbanding sebelum ni saya kata

" kena join jugak sebab cikgu suruh.."



2- Pura-pura bagi pilihan.
Pernah tak korang berada dalam situasi malas nak layan kehendak anak ..Misalnya anak sedang duduk di katil dengan wajah murung kerana tak mahu ke sekolah. korang masuk ke dalam bilik buka almari sambil bertanya

"..Hari ni  pakai baju sukan atau uniform sekolah..?"
"..sebelum ke sekolah kamu nak minum susu atau pun coklat..?"


Ini membuatkan yang anak tidak mempunyai pilihan lain kerana kita dah putuskan yang dia tetap akan ke sekolah..

Saya bagitau Mikhail hari tu.. "...Nanti kat atas pentas kalau adik tak mau baca , cuma diam saja pun tak pe.."

Saya bukan saja dah tetapkan yang dia akan naik ke pentas malah saya bagi pilihan sama ada nak baca atau pun tak.




3- Tunjuk kan kita juga berminat dengan perkara tersebut

Kalau kita tak minat anak pun rasa tak teruja. Dia mungkin akan anggap apa yang kita nak tu bukan lah perkara yang betul2 kita nak dia lakukan.Tapi dalam masa yang sama kita jangn tunjuk seperti kita memaksa.

Misalnya bila kita nak anak kita siap kan meja makan.

Apa yang kita buat untuk tunjuk yang kita betul2 nak dia buat ialah arahkan dia buat perkara tu dengan segera dan seolah-oleh kita tergesa-gesa.

"'.. pinggan dan gelas kegemaran kamu ada  di rak bawah..boleh bawak ke meja dan susun .."

atau kita boleh guna ayat

".. Tak sabar nak makan malam sebab ibu ada masak rendang ayam untuk kamu...."

Sebelum hari pertandingan saya dan ahli keluarga lain banyak bercakap tentang pertandingan ni.Kadang-kadang kakak nya juga akan turut membaca sama untuk tunjuk minat pada perkara tersebut.jadi dalam masa sama dia akan nampak yang kita berminat dengan apa yang berlaku pada dia.



Alhamdulillah..Dia naik juga ke pentas dan berdiri berdepan dengan orang ramai walaupun dia tak bersuara lansung.Tapi dia dapat tepukan gemuruh sebab berani dan saya tahu dia gemuruh sebab dia peserta pertama.hahah..

Lepas turun dari pentas dia tanya saya

"kenapa adik diam pun orang tepuk tangan..?"

dan saya jawab

"...sebab adik berani..Kita tak boleh takut untuk buat benda yang betul.."

wajah yakin disebalik tirai.. :)


Dan mengejutkan sangat bila dia bersedia dan tak sabar untuk persembahan kedua iaitu Puppet Show.. Untuk Puppet Show bacaan nya lancar dan jelas.Memang tak nampak takut2 pun dalam suara nya tu..

Walaupun anak saya tak menang tapi saya seronok sebab ianya buat anak saya berani dan dia kata tahun depan nak masuk pertandingan ni lagi.. lega saya rasa!hahahh

Korang pun kalau nak try cara ni boleh la google sikit tentang  Eaton's methods for kids .


ok..

sekian..