ORANG YANG SELALU MENGANIAYA AKAN SELALU MERASA TERANIAYA

Assalamualaikum...



Orang yang selalu menganiaya akan selalu merasa teraniaya...Itu lah yang saya lihat pada apa yang berlaku pada team Indonesia ni sejak bermulanya Sea Games 2017.Hari ni saya banyak baca kenyataan-kenyataan mereka berhubung isu pasukan Sepak Takraw wanita yang menarik diri dari acara tersebut semasa perlawanan menentang malaysia semalam.

Boleh dikatakan  mereka tak habis-habis kata yang mereka ni dianiaya..Sedangkan yang sepatutnya dicari ialah kebenaran . Sepatutnya mereka melihat dimana kesilapan mereka hingga pengadil buat keputusan sedemikian.

Bukan saja pemain dan jurulatih mereka sendiri berfikiran macam tu malah orang kuat sepak takraw Indonesia sendiri dakwa mereka tak boleh bermain dalam perlawanan yang tidak sihat.

Kenyataan Pengurus Besar Persatuan Sepak Takraw Seluruh Indonesia (PB PSTI) Tri Gunawan Hadi :

"seharusnya, Senin (21/8) pagi, Indonesia akan kembali bertanding melawan Filipina di lanjutan babak round robin sepak takraw regu putri. Namun, aksi walkout yang diambil membuat Indonesia sudah tidak boleh lagi bertanding. 



Hal itu juga membuat peluang sepak takraw putri menyumbangkan medali perak SEA Games 2017 kandas. Tri menyebut, dalam sejarahnya tim putri Malaysia tidak pernah bisa mengalahkan Indonesia di pertandingan sepak takraw. 

Menteri Pemuda dan Olahraga Imam Nahrawi mencoba menghibur para pemain Indonesia.Menteri Pemuda dan Olahraga Imam Nahrawi mencoba menghibur para pemain Indonesia. (Foto: Dok. Kemenpora) "Sejak awal set pertama, skor masih 0-0 saja sudah di-fault sama wasit. Set pertama akhirnya kalah 20-22. Sepertinya memang ada indikasi untuk menjatuhkan mental kita," ucap Tri. 

"Set kedua, kita unggul jauh 12-5, tapi berkali-kali kita dapat fault saat melakukan servis. Sampai terakhir posisi 16-9 kena fault, jadi poin akhir 16-10 dan pelatih masuk ke dalam lapangan untuk menyatakan bahwa kami berhenti bermain," katanya melanjutkan. 

Tri menambahkan, ia dan tim pelatih tidak ingin memaksakan para pemainnya untuk main di pertandingan yang sudah tidak sehat lagi. Sebab, jika dipaksakan kemungkinan untuk dicurangi tambah besar.



"Pak Menpora melihat sendiri dan beliau menghargai keputusan pelatih. Kemudian dia menenangkan pemain. Semua pemain nangis, moral dan mental pemain jatuh," ujarnya. 

"Kepala pelatih, Arsy Syam bilang, kita ini Indonesia. Ini menyangkut harga diri bangsa," ucapnya menirukan Arsy Syam. "



Apa yang saya nampak ialah sikap pasukan Indonesia sendiri yang memandang rendah pada pasukan lawan. Dan akibat terlalu berasa selesa dan meresakan mereka jaguh akhirnya memakan diri.. 

Walaupun mereka memang hebat dalam Takraw tapi lebih baik mereka teliti kesilapan dan kelemahan mereka kerana seberapa hebat pun kita diatas sudah tentu kita ada kelemahan dan kekurangan.

Bukan sahaja dalam kes Takraw wanita ni , malah isu2 sebelum ni pun mereka mendakwa ianya satu penganiayaan pada mereka sedangkan ianya adalah kesilapan yang tidak disengajakan..Sedangkan banyak isu2 lain yang sering dibangkitkan oleh rakyat Indonesia yang seolah2 memandang rendah pada Malaysia...Mereka memang kerap melakukan nya dan sekarang mereka mendakwa mereka dianiaya..

sekian...
Previous
Next Post »

9 komen disini

Click here for komen disini
21 August 2017 at 14:26 ×

kan kak..padahal dah nak menang dah pun...

Reply
avatar
Auni Afeeqa
admin
21 August 2017 at 14:30 ×

Pengajarannya, jangan terlampau selesa dengan kelebihan yang ada :)

Reply
avatar
Yana MIB
admin
21 August 2017 at 14:45 ×

padu sgt tajuk tu kak...huhu

Reply
avatar
21 August 2017 at 14:58 ×

nk gelak sian, tak gelak mcm tak patut lak kih3

amboih, belagaknya jawapan tuh, comfirm2 dpt jumpa thailand kononnya, akak rasa set kedua tuh boleh je malaysia kalahkn team mereka, sbb nampak kesungguhan pemain sepak takraw malaysia... mereka usaha sungguh2 sbb mereka tau mereka perlu kerja keras... bukan ckp bsr mcm jurulatih mereka... ptt lah korang kuar dwn awal, mereka sndiri tak blh terima peraturan yg pengadil bagi mcmne nk main lenkali....

mmg nampak kan yg kaki pemain tu time nk servis tu dia lompat skit mcm yg di katakan oleh pengadil, tp mereka dgl takmo percaya.....

nampak betapa jurulatih mereka pns baran memaki2 marah2.... sbb tu lah bila org terlalu tinggi diri

Reply
avatar
dear anies
admin
21 August 2017 at 15:59 ×

diorg mmg sengal. tu je yg boleh sy ckp

Reply
avatar
Mazni Azmi
admin
21 August 2017 at 16:03 ×

Assalamualaikum Wrmbth

Apa khabar & salam isnin yang ceria

Sepak takraw ni dan perempuan Maznee rasa tak sesuai dengan fikrah wanita

Pendapat pribadi

Hehe

Reply
avatar
21 August 2017 at 18:13 ×

Ntah hapa2... Habih depa jer lah boleh menang, org lain xleh...

Reply
avatar
21 August 2017 at 18:15 ×

Kita tgk badminton cam ner plak nanti, ehhh badminton ada ker dlm Sukan SEA?

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment