Skip to main content

ORANG YANG SELALU MENGANIAYA AKAN SELALU MERASA TERANIAYA

Assalamualaikum...



Orang yang selalu menganiaya akan selalu merasa teraniaya...Itu lah yang saya lihat pada apa yang berlaku pada team Indonesia ni sejak bermulanya Sea Games 2017.Hari ni saya banyak baca kenyataan-kenyataan mereka berhubung isu pasukan Sepak Takraw wanita yang menarik diri dari acara tersebut semasa perlawanan menentang malaysia semalam.

Boleh dikatakan  mereka tak habis-habis kata yang mereka ni dianiaya..Sedangkan yang sepatutnya dicari ialah kebenaran . Sepatutnya mereka melihat dimana kesilapan mereka hingga pengadil buat keputusan sedemikian.

Bukan saja pemain dan jurulatih mereka sendiri berfikiran macam tu malah orang kuat sepak takraw Indonesia sendiri dakwa mereka tak boleh bermain dalam perlawanan yang tidak sihat.

Kenyataan Pengurus Besar Persatuan Sepak Takraw Seluruh Indonesia (PB PSTI) Tri Gunawan Hadi :

"seharusnya, Senin (21/8) pagi, Indonesia akan kembali bertanding melawan Filipina di lanjutan babak round robin sepak takraw regu putri. Namun, aksi walkout yang diambil membuat Indonesia sudah tidak boleh lagi bertanding. 



Hal itu juga membuat peluang sepak takraw putri menyumbangkan medali perak SEA Games 2017 kandas. Tri menyebut, dalam sejarahnya tim putri Malaysia tidak pernah bisa mengalahkan Indonesia di pertandingan sepak takraw. 

Menteri Pemuda dan Olahraga Imam Nahrawi mencoba menghibur para pemain Indonesia.Menteri Pemuda dan Olahraga Imam Nahrawi mencoba menghibur para pemain Indonesia. (Foto: Dok. Kemenpora) "Sejak awal set pertama, skor masih 0-0 saja sudah di-fault sama wasit. Set pertama akhirnya kalah 20-22. Sepertinya memang ada indikasi untuk menjatuhkan mental kita," ucap Tri. 

"Set kedua, kita unggul jauh 12-5, tapi berkali-kali kita dapat fault saat melakukan servis. Sampai terakhir posisi 16-9 kena fault, jadi poin akhir 16-10 dan pelatih masuk ke dalam lapangan untuk menyatakan bahwa kami berhenti bermain," katanya melanjutkan. 

Tri menambahkan, ia dan tim pelatih tidak ingin memaksakan para pemainnya untuk main di pertandingan yang sudah tidak sehat lagi. Sebab, jika dipaksakan kemungkinan untuk dicurangi tambah besar.



"Pak Menpora melihat sendiri dan beliau menghargai keputusan pelatih. Kemudian dia menenangkan pemain. Semua pemain nangis, moral dan mental pemain jatuh," ujarnya. 

"Kepala pelatih, Arsy Syam bilang, kita ini Indonesia. Ini menyangkut harga diri bangsa," ucapnya menirukan Arsy Syam. "



Apa yang saya nampak ialah sikap pasukan Indonesia sendiri yang memandang rendah pada pasukan lawan. Dan akibat terlalu berasa selesa dan meresakan mereka jaguh akhirnya memakan diri.. 

Walaupun mereka memang hebat dalam Takraw tapi lebih baik mereka teliti kesilapan dan kelemahan mereka kerana seberapa hebat pun kita diatas sudah tentu kita ada kelemahan dan kekurangan.

Bukan sahaja dalam kes Takraw wanita ni , malah isu2 sebelum ni pun mereka mendakwa ianya satu penganiayaan pada mereka sedangkan ianya adalah kesilapan yang tidak disengajakan..Sedangkan banyak isu2 lain yang sering dibangkitkan oleh rakyat Indonesia yang seolah2 memandang rendah pada Malaysia...Mereka memang kerap melakukan nya dan sekarang mereka mendakwa mereka dianiaya..

sekian...

Comments

  1. kan kak..padahal dah nak menang dah pun...

    ReplyDelete
  2. Pengajarannya, jangan terlampau selesa dengan kelebihan yang ada :)

    ReplyDelete
  3. padu sgt tajuk tu kak...huhu

    ReplyDelete
  4. nk gelak sian, tak gelak mcm tak patut lak kih3

    amboih, belagaknya jawapan tuh, comfirm2 dpt jumpa thailand kononnya, akak rasa set kedua tuh boleh je malaysia kalahkn team mereka, sbb nampak kesungguhan pemain sepak takraw malaysia... mereka usaha sungguh2 sbb mereka tau mereka perlu kerja keras... bukan ckp bsr mcm jurulatih mereka... ptt lah korang kuar dwn awal, mereka sndiri tak blh terima peraturan yg pengadil bagi mcmne nk main lenkali....

    mmg nampak kan yg kaki pemain tu time nk servis tu dia lompat skit mcm yg di katakan oleh pengadil, tp mereka dgl takmo percaya.....

    nampak betapa jurulatih mereka pns baran memaki2 marah2.... sbb tu lah bila org terlalu tinggi diri

    ReplyDelete
  5. diorg mmg sengal. tu je yg boleh sy ckp

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wrmbth

    Apa khabar & salam isnin yang ceria

    Sepak takraw ni dan perempuan Maznee rasa tak sesuai dengan fikrah wanita

    Pendapat pribadi

    Hehe

    ReplyDelete
  7. Ntah hapa2... Habih depa jer lah boleh menang, org lain xleh...

    ReplyDelete
  8. Kita tgk badminton cam ner plak nanti, ehhh badminton ada ker dlm Sukan SEA?

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …