Thursday, 27 July 2017

PLANET MARIKH DI CHINA BAKAL JADI TUMPUAN PEMINAT AEROANGKASA

Assalamualaikum..


China sedang berusaha  membina simulasi MARIKH yang pertama di kawasan pedalaman berdebu wilayah Qinghai. Terletak di kawasan dataran tinggi Tibet, projek itu juga akan menjadi sebahagian daripada industri pelancongan China yang luar biasa.

Titik tumpuan pangkalan  di sekelilingnya kebanyakannya terdiri daripada tanah seperti padang pasir, bercampur dengan gunung dan padang rumput, sungai dan tasik. Hasilnya: "cornucopia" yang menakjubkan dengan  ciri-ciri geografi yang menarik  , pemandangan yang cantik serta kepentingan saintifiknya.95,000 kilometer persegi dari Wilayah Qinghai adalah kawasan gurun, menjadikan kawasan ini agak tidak menarik untuk kediaman. Walau kawasan tanahnya tidak subur dan kering, tetapi landskap yang menarik, menjadikannya tempat yang sangat baik untuk mensimulasikan kehidupan di Marikh.

Liu Xiaoqun, pengarah Pejabat Am Lunar dan Eksplorasi Deep-Space di Akademi Sains China menjelaskan  bahawa "Mars Village" China akan menjadi  tarikan pendidikan bagi pelancong. Beliau juga berharap dapat membantu "meningkatkan industri budaya" di rantau terpencil.

Pengunjung akan berpeluang untuk menerokai dua tempat asas utama: "Komuniti Mars" dan "Kem Mars." Di setiap lokasi ini diwujudkan ruang-fiend yang memboleh pengunjung mempelajari beberapa subjek, termasuk: aeroangkasa, astronomi, geografi, geologi, meteorologi dan tenaga baru.

Projek baru ini akan menjadi satu-satunya tarikan bertemakan "Marikh" di China.Pada anda yang ingin merasai suasana di planet marikh ,perlu jadikan tempat ini sebagai destinasi percutian anda.


sekian..

2 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();