Skip to main content

PRODUK DATO ALIF SYUKRI BAKAL DI BOIKOT DI INDONESIA

Assalamualaikum...



Kecoh jugak la dalam seminggu ni dengan kes pembantu rumah Dato Alif Syukri yang berasal dari Indonesia di tangkap kerana mencuri di rumah nya.Memang macam-macam pendapat oleh netizen berkaitan kes kecurian ni.Apatah lagi Dato Alif memang sentiasa update tentang kes tersebut di Facebook page miliknya. Saya pun follow je cerita ni.Saja la nak tahu sebab Dato ni yang saya tahu dia memang sporting orang nya.. Macam tak percaya pulak Pembantu rumah dia buat aniaya macam tu sekali...

Menurut Dato Alif Tujuan nya buat live dan sentiasa update tu , bukan lah untuk mengaibkan pembantu rumahnya tapi nak memberi pengajaran dan supaya orang ramai berhati-hati dan tidak terlalu percaya pada pembantu rumah.

Kalau ikuti live yang Dato Alif buat setiap hari tentang kes ni, memang jelas setiap pembantu rumah Dato Alif diberikan banyak kemudahan dan ganjaran sepanjang bekerja dengan Dato Alif. Tapi kepercayaan dan budi baik Dato Alif disalah gunakan oleh pembantu-pembantu rumahnya apabila ada yang mencuri dan lebih teruk lagi ada pembantu rumahnya yang membawa masuk teman lelaki ke rumahnya untuk bermalam.

Dalam satu video pembantu rumah mengaku mereka tidur sahaja di rumah dan lebih mengejutkan ustaz yang datang untuk ajar anak2 Dato Alif sendiri yang memakaikan pakaian pada anak-anak dato Alif .Macam mana la Dato Alif dan isterinya tak marah.kan??

Disebab kan kes tersebut ada dikalangan netiven yang kecam dan menghina  warga Indonesia.Ada yang kata warga Indonesi ni semuanya jahat-jahat dan tak patut diberi muka.Komen-komen tersebut sedikit sebanyak mencalarkan hati warga Indonesia yang berada di Malaysia dan Indonesia.



Terbaru ada yang mendedahkan bahawa produk Dato Alif akan diboikot di Indonesia kerana kes kecurian yang sedang hangat diperkatakan. Sewaktu Dato Alif mengadakan seisi Live bersama pengikutnya di facebook dia mendapati ada komen yang mengatakan produknya bakal diboikot di Indonesia.

Tapi dengan tenang dia jawab - "Kenapa diboikot?Saya tak buat salah kenapa saya nak takut?Kenapa nak boikot barang saya?"

"Kalau nak boikot sebab sipenyangak tu , sebab nak membela kaum dia, suka hati korang nak boikot pun boikot la.Malas nak layan.Rezeki kita Allah yang tentukan.." - Shahida(Isteri Dato Alif)

Saya rasa itu cuma ugutan manja2 je oleh segelintir warga Indonesia yang tak puas hati dengan dato Alif ni.Sedangkan ramai juga warga Indonesia yang setuju dengan tindakan yang diambil oleh Dato Alif pada bekas2 pembantu rumahnya tu.Ye la..Mana ada orang setuju dengan tindakan mencuri dan tak amanah macam tu..kan??

sekian..


Comments

  1. kalau tgk video2 dato sebelum ni, bibik2 dia tu dh mcm kwn2 je dia lyn... pg mana2 di bwk... tp tak sangka gini pulak yg depa balas pd dato tuh... lainla klu kene aniaya... ni serba serbi semua lengkap pun nk mencuri... mentang2la org tu percaya kt kita amik kesem[atan lak mencuri

    ReplyDelete
  2. Isshhh, geram plak baca ...nak bagi kerja mencuri plak ... hmmm ... Setuju dengan kata-kata isteri Dato Alif "Rezeki kita Allah yang tentukan" ...

    ReplyDelete
  3. Buat baik dibalas tak baik.. Alamak macam tak adil

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …