MENGHIAS RUMAH SEMPENA KEDATANGAN HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum

bukan rumah saya : )


Setiap kali tibanya hari raya masing-masing akan sibuk memikirkan dekorasi raya .Ada yang nak mengecat , ada yang nak pasang wallpaper dan ada juga yang mengubah suai rumah.Tapi kalau saya ni tak de la sampai nak ubah suai rumah.Belum ada rezeki lagi bab tu.Teringin juga nak ubah suai rumah teres jadi banglo.Kahkahkah...Tapi buat masa ni kita tukar2 cat, langsir dan apa2 yang guna kos kecil2 sudah la..

Menghias Rumah Untuk Raya

Walaupun tak ubah suai rumah tapi kita tetap nak juga rasa kemeriahan raya tu.Salah satu cara nya ialah dengan menghias rumah.

Sebelum menghias rumah biasanya saya akan rancang dulu apa yang perlu dibuat.Saya akan pastikan jenis perabot, warna dan keperluan setiap barangan.Kemudian saya akan mula merancang bajet yang diperlukan untuk menghias rumah.

Selepas bajet sudah ditentukan saya akan mula survey tempat-tempat jualan yang murah dan yang ada menyediakan khidmat penghantaran.Bagi saya Lazada adalah tempat yang sangat sesuai kerana di Lazada Malaysia saya boleh membandingkan setiap harga.Malah saya tak perlu buang masa saya keluar mencari barang yang saya perlukan.Maklum la.bulan puasa ni tak terdaya nak menapak dari satu kedai ke satu kedai..

2 Barangan di Lazada yang saya perlu beli sempena raya


1- Langsir 
Sebelum ni langsir rumah saya warna coklat.Dah berapa tahun tak berganti.hahaha..Tapi tahun ni saya nak tukar langsir dengan warna Pearl White diatas.Cantik kan..Ini untuk buat ruang tamu rumah saya nampak lebih luas.


2- permaidani



Oleh sebab saya memilih Langsir berwarna Pearl White , saya perlu memilih warna lebih terang untuk permaidani.Saya rasa permaidani dari Meylee ni sangat sesuai sebab dibuat dari kain cotton.Jadi mudah di cuci dan tak memerangkap habuk memandang kan rumah saya ni ada kanak-kanak..saya pilih warna merah..saya suka merah.. :)

Oleh sebab kami akan beraya di kampung dan akan pulang ke rumah kami  ni selepas bercuti beberapa hari , saya rasa untuk hiasan nya saya nak yang simple2 saja.Seminggu sebelum menyambut hari raya saya nak pasang lampu LED di luar rumah untuk menambah keceriaan dan semangat nak beraya tu.

Tips Menghias Rumah


Saya nak kongsikan beberapa tips menghias rumah yang boleh korang praktik kan untuk menghias ruangtamu  yang sempit macam rumah saya ni  sempena menyambut hari raya nanti.

1-Jangan gunakan warna yang terang untuk bahagian dinding atau langsir.

2- Jangn letak perabot yang tak banyak fungsinya dibahagian ruang tamu.

3- kalau ada bajet lebih beli satu cermin yang besar untuk  diletak kan dibahagian dinding.Cermin ni fungsinya untuk memantul kan imej dan buat ruang tamu korang lebih luas.

Marhaban Ya Ramadhan dan Jualan Riang Ria Raya 



Korang kalau nak mengias rumah semperna raya ni boleh dapatkan berbagai barangan di Lazada.
Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini Marhaban Ya Ramadhan By Lazada  dan jualan Riang Ria Raya menawarkan tawaran potongan harga sehingga 90%  dari 19 May sehingga 30  June depan. Jadi jangan lepas kan peluang untuk membeli belah di Lazada untuk lebih penjimatan di musim perayaan ini.


Kepad semua blogger korang juga boleh join contest yang sedang berjalan sepanjang Ramadhan ini.Ada banyak hadiah yang ditawarkan.


sekian...

Previous
Next Post »

4 komen disini

Click here for komen disini
paridah
admin
3 June 2017 at 16:24 ×

SALAM RAMDAN DEE HAPPY BIRTHDAY MOGA DLM PERLINDUNGAN ALLAH

Reply
avatar
mrhanafi
admin
3 June 2017 at 16:25 ×

Potongan harga sehingga 90% memang terbaik la..

Cantik berseri la rumah nanti

Reply
avatar
3 June 2017 at 20:19 ×

Teringin nak hias rumah sendiri, tapi belum ada lagi rumah sendiri pun. haha! By the way kak Diana, good luck!

Reply
avatar
Miera Hassan
admin
14 June 2017 at 22:48 ×

Salam Ramadhan kak diana..
yup, tips akak bagi tu mmg betul2 mmbantu untuk nampakkan ruang tamu lebih luas..

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment

About Me