LAZADA RAMADHAN RAYA BLOGGER CONTEST : ROTI JALA MENU IFTAR PALING DIGEMARI

Assalamualaikum...

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest


Masuk je bulan puasa  mula la fikir apa menu iftar kita nanti.Bagi setengah orang mungkin tak kisah masak je apa pun tapi bagi yang dah berkeluarga menu iftar  sangat penting.Lagi-lagi kalau ada anak kecil yang baru belajar nak berpuasa.Bila dah siap menu iftar untuk keluarga  jangan dilupa menu iftar kegemaran sendiri.Kita pun puasa juga so masa ni la kita nak hidangkan menu iftar kegemaran kita.Alang -alang dah cerita pasal menu berbuka puasa ni kita join terus Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest .Boleh la cerita sikit pasal menu iftar masa kecil-kecil dulu.

Masa saya kecil-kecil dulu opah saya yang akan sibuk di dapur menyediakan hidangan berbuka. Orang dulu-dulu kebanyakan nya  keluarga susah ,jadi bukan selalu dapat makan sedap-sedap kecuali bulan puasa.Selain menu yang opah masak ada juga yang diberikan oleh jiran-jiran.Paling saya suka sekali ialah Roti Jala . Masa tu bukan selalu dapat makan Roti Jala .Tapi kalau ada jiran yang hantar memang la seronok.



Bila dah bekerja, dah ada keluarga sendiri dapat lah buat  Roti Jala dan kari ayam terutamanya dibulan puasa. Menu iftar ni  bukan saja jadi kegemaran saya tapi juga suami dan anak-anak.

Ada yang nak try Roti Jala paling sedap dan senang ?

Resepi Roti Jala  Paling Sedap dan Senang

Bahan-Bahannya

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
sedikit garam (anggran dalam   2 cubit sahaja)
sedikit pewarna kuning
2 setengah cawan air
majerin

Cara-caranya.

1- Masuk kan semua bahan ke dalam Tefal  Stand Hand Mixer . Bancuhan tepung akan lebih sebati dan tak berketul bila gunakan hand mixer ni.

2- Panas kan Tefal Super Cook Frypan. Sapu sikit majerin . Kemudian adunan yang dah dikisar tadi kita masuk kan dalam botol roti jala....kalau pandai guna acuan kuning yang macam senduk  tu pun boleh..tapi saya tak pandai la guna yang tu..Guna yang botol lebih mudah..

3- Bila fry pan dan panas  mula la menjala.buat la bentuk jala nya..nak buat 4 segi boleh..nak buat bulat pun boleh..Bila dan masak terus angkat.Tak payah alih2 kan dia.kemudian lipat la dia cantik2.

Saya selalunya guna 2 lapis roti jalan sebelum lipat tu.kalau selapis je tak cantik sebab nipis sangat.Roti jala ni boleh juga dimakan dengan bubur durian, makan dengan rendang dan kalau saya dah tentu akan bersama kari ayam.

Dengan menggunakan Tefal Stand Hand Mixer dan Tefal Super Cook frypan memang mudah nak menyediakan Roti Jala .Korang boleh dapatkan 2 produk ni di Lazada.




Korang  juga boleh menggunakan Code TEFALSIS10 dan melayak kan korang untuk mendapatkan 10% potongan harga .


Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini Marhaban Ya Ramadhan By Lazada  dan jualan Riang Ria Raya menawarkan tawaran potongan harga sehingga 90%  dari 19 May sehingga 30  June depan. Jadi jangan lepas kan peluang untuk membeli belah di Lazada untuk lebih penjimatan di musim perayaan ini.

sekian...




Previous
Next Post »

3 komen disini

Click here for komen disini
Cik Tie
admin
24 May 2017 at 16:42 ×

Sedapnya.. tak puasa lagi dah nampak sedap kan hikhik

Reply
avatar
Mrs. A
admin
24 May 2017 at 17:20 ×

Good luck! best nampak roti jala tu tapi lagi best kalau menang contest Lazada ni kan.

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment