Skip to main content

SENAMAN MUDAH UNTUK MENGHILANGKAN DOUBLE CHIN

Assalamualaikum...


Ramai yang selalu kaitkan double chin dengan masalah berat badan.orang yang mengakami masalah berat badan berlebihan biasanya memang mempunyai double chin .tapi ada juga yang tak ada mengalami masalah berat badan tetap ada double chin.


Double chin atau dagu berlapis boleh dikurangkan dengan diet yang sihat dan senaman setiap hari.Boleh juga selepas melakukan kardio kita lakukan sedikit senaman khas untuk mengurangkan double chin.Saya kongsikan cara senaman yang baik untuk menghilangkan double chin. sumber;brightside


Mula-mula warm up dulu.caranya tarik dagu keluar dan kedalam .Ulang 8 hingga 10 kali.
Lakukan perlahan-lahan dengan bertahan 3 hingga ke 5 saat.


Buka mulut dan angkat bibir ke atas gigi bawah.Gerak kan kepala ke bawah .Kemudian angkat semula kepala ke atas sambil mulut di tutup.Lakukan perlahan-lahan sebanyak 5 hingga 7 kali.


Double Chin juga dikaitkan dengan kelemahan otot hyoid.Untuk menguatkan otot ini 
keluarkan lidah dan cuba angkat seolah2 ingin menyentuh hidung.Kemudian rehat dan ulang sebanyak 5 kali.


untuk mencantik kan lagi bentuk wajah ,pusing rahan ke kiri dan tarik ke depan dengan menekan sedikit bahagian otot leher.Kemudian pusing perlahan ke kanan dan ulang cara yang sama.lakukan sebanyak 5 kali.


Angkat wajah ke atas kemudian muncung kan mulut .Bertahan selama 5 hingga 8 saat.
Ulang cara ini sebanyak 5-8 kali.


Letajk kan tangan di bawah dagu .Tekan kan sedikit rahan pada tangan .
tekan dari perlahan hingga kuat.Apa bila mencapai tahap maksimum , bertahan selama 3 saat.
kemudian rehat dan ulng sebanyak 5 hingga 7 kali.


Rapatkan gigi kemudian buka bibir seluas -luas nya hingga anda merasa bahagian bawah dagu anda turut di tarik.Bertahan selama 5 saat dan ulang sebanyak 5-8 kali.


Tarik nafas ke dalam mulut dan tutup mulut dengan memuncingkan mulut.Tekan pipi dengan tapak tangan sehingga anda merasa tekanan pada otot wajah.rehat dan ulang semula sebanyak 6 kali.

semoga bermanfaat untuk semua..

sekian,




Comments

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …