Skip to main content

KAU NAK CUCUK AKAK KE DIK.??.INI JE LA YANG AKAK MAMPU JAWAB.

Assalamualaikum..

Hari ni dapat whatsapp dari seseorang.Entah apa la tujuan nya..Nak cocok2 saya ke apa ni??hahahah..Alkisahnya dia terbaca satu post di satu blog popular ni.Ada satu perenggan tu katanya macam menyindir saya je sebab dikalangan blogger-blogger saya ni je yang selalu post pasal statistik blog saya.

Meh la saya tunjuk perbualan saya dan dia di whatsapp.





Korang rasa-rasa dia nak apa ni?Walau apa pun terima kasih la sebab teringat kak akak korang ni..Gituuuu!!hahahha OK..macam  ni la..Blog saya ni topik nya general.Semua cerita ada.Artis, cerita viral, cerita sendiri , cerita jiran, cerita kawan-kawan,..semua ada..Tapi saya selalu kata saya  lifestyle blogger.Sebab entry saya kebanyakan nya saya tulis diinspirasikan dari apa yang jadi pada saya, ahli keluarga saya, kawan-kawan saya  dan orang-orang yang saya kenal secara peribadi.

Kalau diperhatikan betul2 ada banyak entry yang ada cerita anak-anak saya.Saya tak mau cerita terlalu details sebab saya pun nak jaga privasi saya juga .Sebab tu saya selit kan juga dengan isu semasa dan sebagainya.

Kadang ada tips kesihatan saya kongsikan , idea nak kongsi tu bukan nya saya perah otak saya ni memikir isu apa nak tulis tapi bila melihatkan masalah tu ada pada orang yang saya kenal.jadi saya tulis la..

Kalau cerita viral ke, cerita artis ke ,saya tulis pun dengan apa yang rasa rasa dan apa pandangan saya tentang isu hangat tu.Ianya lebih pada pendapat dan pandangan peribadi saya.Memang la tajuk nya macam baca tajuk berita je..Alah..kami pun nak juga kena tempias2 SEO ni..hahaha

Bagi saya blog gaya hidup ni bukan saja tentang diri sendiri tapi juga tentang apa yang terjadi sekeliling dia.Tapi kebanyakan blogger tetap masuk kan isu semasa untuk menarik lagi pembaca.Itu je la pendapaat saya..Kalau ada yang tak suka boleh la beransur ke blog lain yang lebih bagus dan ada satu niche saja.Tapi buat masa ni saya selesa macam ni sebab saya memang suka menulis.

Bab tayang traffic tu mahap la kalau tak suka.  Saya tak de bernaung di bawah mana2 kelab atau group, atau company yang boleh bagi job setiap hari macam blogger lain.Kadang2 benda ni saya kena tunjuk supaya orang berminat nak guna blog saya. Saya bukan orang popular yang banyak orang kenal.Tak de keluar tv, tak de kawan dengan artis, tak de kenal mana2 penerbit filem.

Untuk adik yang hantar whatsapp kat saya , kalau nak kan penjelasan, ini je lah yang akak mampu kata.Blogger tu pun rasanya tak kata kat saya pun sebab dia kata yang "tayang traffic juta-juta" je..akak mana ada juta pun..


sekian..

Comments

  1. hahahaha.. saya mula2 tak tau labelkan blog saya apa.. tapi ada blogger cakap kategori lifestyle blogger jugak.. sebab yelah.. blog kita ni kan ikut suka je kita nak tulis pasal apa atau siapa.. takde niche tertentu... Tayang traffic jadi isu lagi ke. Habis tu nak tayang muka 1 hari lapan ploh kali jer baru lifestyle blogger. sat kita PM kak diana kat FB hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??kalau bukan lifestyle nak labelkan sebagai apa??ke tak boleh jadi blogger kalau update bnyak isu?heheh

      Delete
  2. Hurmm..tu pun jd isu ke..rsnye blogger lain pun ade..bkn kak diana sorg je..tp ape masalahnye..hurmm..pelik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tertanya2 jugak..

      apa masalahnya kalau update banyak isu dalam satu blog?
      salah ke tayang traffic blog?
      salah ke blog peribadi tulis pasal artis dan cerita viral?

      kan??

      Delete
  3. Hurmm..tu pun jd isu ke..rsnye blogger lain pun ade..bkn kak diana sorg je..tp ape masalahnye..hurmm..pelik

    ReplyDelete
  4. Peliknya itu pun nnak d jdikn nya idu kn..blog kita, kita punya suka la tulis apa2 kan asal tdk menyalahi undang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang tertanya2 tu..salah ke??berdosa ke??kena tangkap ke nanti??heheheh

      Delete
  5. hehehe. lifestyle blogger bukan ke cerita apa sahaja yang dia nak cerita. sebab macam takda niche kan? ke saya salah? hehehe.

    kalau bloh ceritaejoy.com tu nak kategorikan apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah delete dah komen berdosa tadi..hahaha...makcik takut dosa..

      Delete
  6. Muahhaaahaa... gelak evil dulu.
    Haish! suka hatilah blog kita kan...
    Nak jadikan isu pulak niche blog orang, ko dah kenapa Joyah!?

    ReplyDelete
  7. Tertanya-tanya apa motif dia msg akak macam tu.. nak melaga-lagakan ke.. adoilah..Nntah2 blogger tu Cite pasal org lain.. dah jadi fitnah.. sabar jelah perangai manusia nie..

    ReplyDelete
  8. Aku menulis bukan kerna nama. 😍

    ReplyDelete
  9. Sabo ajer la diana.
    dia jeles lar tu.
    bukan nyer dia kena paksa bc blog diana pon kan...

    ReplyDelete
  10. Kang tayang muka depa menyampah pulak. Tayang trafik pun nak diisukan. Hishhh dok gua laaa... semua benda tak boleh..

    ReplyDelete
  11. Kadang-kadang je kot bleh jadi gini..untung la..hahaha

    ReplyDelete
  12. Mcm tu pon ada ke.. huhu.. dia pula ye yg terasa.

    ReplyDelete
  13. teruskan menulis mcm biasa ...

    aku pun tatau aku ketegori blogger ape ... aku suka hati je tulis .. rasa nk tulis ...tulis

    ReplyDelete
  14. sy punya persoanl..kadang lifestyle n resepi pun agak juga selitkan hehhee

    ReplyDelete
  15. itu semua poyo..wakakaka..sy mmg takkan layan manusia cam tu..hahaha... :D

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …