Skip to main content

GANGGUAN BEKALAN ELEKTRIK SEHINGGA JAM 5 PETANG

Assalamualaikum..



Pagi ni kena siapkan kerja cepat sikit dari selalu..Ni lepas update blog terus kena masak siap2.hahah..Awat yang kalut sangat tu??Nak pi kemana plak makcik ni???

Ha..ni sebenarnya hari ni dari jam 10 pagi  satgi takde elektrik kat kawasan rumah saya ni sebab TNB nak buat apa entah..Notis dah diberi pada semua .bekalan aelaktrik akan ada semula jam 5 petang nanti..ha..siap sedia la dengan kipas tangan satu..kan?

Rumah saya ni memang setahun sekali kbaru ada gangguan elektrik.Dan selalunya depa akan bagi notis  awal2.kalau terlupa nasib la...hahahh..



Jadi hari ni kita pantau blog dari enpon saja la..Kena beli data mobile pulak dah.Wifi kat rumah tak boleh guna jadi beli la rm7 data mobile.Eh,.saya guna onexox kena rm7 tau.mahal kan??mujur la topup sekali aktif 2 tahun.

handphone saya ni memang setahun 2,3 kali je topup.Tu pun biasanya habis credit sebab  guna data internet masa balik kampung .Kalau jalan-jalan makan angin pun kadang tak pakai data internet ni sebab saya kalau berjlan makan angin memang tak online.tak sempat.

Dok rumah memang semata-mata guna wifi yang ada..

ok ..sementara ada masa ni saya bw la kejap..

sekian..





Comments

  1. At least tnb bagitahu awal awal kan diana. 😃
    .
    Tempat Maznee ni nak putus tak ada notis pun. Kadang kadang sebulan sampai 2 3 kali
    .
    Memang naya juga. Sebab putus pun masa tengah malam 😃
    .
    Panas kemain. Nak tidur pun tak lena.

    ReplyDelete
  2. Cepat-cepat Dee dah nak pukul 10 dah haha...
    Tak apalah sesekali berpeluh duduk dalam rumah

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …