Skip to main content

BELAJAR BUAT BLOG : BAGAIMANA NAK DAPATKAN PENGUNJUNG BLOG YANG RAMAI.

Assalamualaikum...

Terima kasih untuk blogger Anuar yang menganjurkan   Contest SEO : Belajar Buat blog bagi mendidik lebih ramai orang untuk menulis blog dan sekaligus menjana pendapatan dari blog.Ini pertama kali saya turut serta dalam kontest SEO yang dianjurkan oleh rakan blogger. Hanya untuk memeriahkan dan memberi sokongan pada rakan blogger sahaja.

Sebenarnya ramai juga dikalangan rakan-rakan saya yang ingin belajar buat blog.Tapi mungkin tak tahu dari mana nak bermula dan saya pula tak pandai nak ajar orang.

Ini tahun ke 7 saya terlibat dengan dunia blog.Blog bukan saja menjadi medan untuk saya berkongsi pandangan dan buah fikiran tapi ianya juga membantu saya menjana pendapatan melalui blog.Kalau ditanya apa rahsia blog saya boleh bertahan selama 7 tahun , sama saja dengan blog-blog lain cuma mungkin blog saya mempunyai pembaca setia yang sekian lama bersama saya sejak awal saya menulis blog lagi.

BELAJAR BUAT BLOG

Memandangkan kepentingan blog yang semakin diguna pakai untuk tujuan perniagaan dan pemasaran , saya rasa semua orang perlu ada keinginan untuk belajar buat blog dan praktik kan sebaik mungkin.Dunia blog ini sangat luas.Ianya bukan sahaja melibatkan penulisan malah melalui blog kita juga kita  boleh berkongsi video dan fotografi.



Bagaimana nak dapatkan jumlah pelawat di blog kita?

Kalau nak dibandingkan jumlah pelawat blog saya dengan blog orang lain, jauh lagi yang perlu saya kejar.Tapi menulis blog ni tak boleh hanya pentingkan jumlah pelawat semata-mata.Kita perlu nampak lebih ikhlas dalam menyampaikan sesuatu di dalam blog kita.Ada banyak cara yang boleh kita lakukan jika nak kan jumlah pelawat yang ramai.Cuma jangan putus asa dan ikut tips dibawah:-

Entry yang Original
Menulis dengan idea sendiri.Bukan nya copy paste kerana entry yang di copy paste dari blog lain mudah di kesan oleh google .Kita boleh saja merujuk dari sumber-sumber lain dan mengolah menggunakan ayat kita sendiri.Cara ini lebih mendedkatkan kita dengan pembaca.

Menggunakan kata Kunci
Kita  juga boleh menulis menggunakan kata kunci atau keyword yang menarik yang membolehkan entry kita  berada di halaman pertama search engine.Saya jarang-jarang menggunakan kata kunci dalam blog saya .Saya masih belajar bab SEO .Dan harap-harap dapat lah ianya memperbaiki penulisan dalam blog saya.



Berkunjung ke blog lain
Jika kita baru menulis blog tapi kita mahu blog kita mendapat jumlah pelawat yang ramai , kita perlu melawat ke blog lain dan tinggalkan komen supaya kewujudan blog kita disedar.Blogwalking sangt penting bagi blogger yang baru menulis blog.Sewaktu awal-awal saya menulis blog, blogwalking adalah wajib untuk saya setiap hari.

Kongsikan Artikel
Kita juga boleh berkongsi artikel blog kita di facebook atau twitter..Hingga sekarang saya masih berkongsi artikel blog saya di facebook dan dari situ lah saya mendapat ramai pembaca setia.

Itu saja sedikit tips dari saya untuk pembaca-pembaca yang ingin belajar buat blog.

BELAJAR BUAT BLOG 








Pada yang ingin belajar buat blog boleh la dapatkan panduan belajar buat blog yang dilengkapi dengan rahsia menjana pendapatan melalui blog  dengan klik pada banner diatas.

Contest BELAJAR BUAT BLOG ini turut disertai oleh Blog:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com 
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com 
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com 
  17. heroborneo.com 
  18. nikkhazami.com 
  19. misztrex.blogspot.my 
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my
  41. cikilamenari.blogspot.my
  42. alongxp.com
  43. elihjapahar.com
  44. jiesusanos.com


sekian..

Comments

  1. terima lebih ramai kawan yang bukan blogger salah satu cara mendapat traffic ke blog. Kadang2 blogger malas nak clik blog blogger lain jugak. cara tu bukan sahaja menarik orang berkunjung ke blog kita malah membukan peluang kita mendapat review berbayar di blog.

    ReplyDelete
  2. gud luck kpd smua peserta.. SEO bkn ssuatu yg mudah tp berbaloi lau pndai.. :D

    p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..
    banyak info menarik yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

    ReplyDelete
  3. semoga berjaya dalam kontest SEO belajar buat blog

    ReplyDelete
  4. Semoga berjaya.

    Mohon tunjuk ajar blogger baru seperti saya ;-) . Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  5. Salam Diana Rashid. Wah..... Hebat penulisan sekarang ini. Dah 7 tahun mempunyai blog pasti banya ilmu yang diperolehi, bolehlah berkongsi kepada rakan lain.

    Semoga berjaya dalam Contest SEO Belajar Buat Blog.

    ReplyDelete
  6. good luck diana! info yang baik untuk blogger baru..

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ni. :)

    ReplyDelete
  8. Saya banyak komen dekat facebook share link Kak Diana dari dekat sini.

    ReplyDelete
  9. fuh dah lama berblog..boleh dh belajar buat blog ni..huhu..

    ReplyDelete
  10. saya tetap menulis blog biarpun pelawat boleh dbilng dengan jari sepukuh...

    malah saya suka blogwalking biarpun menulis blog hampir 5 tahun

    ReplyDelete
  11. terima kasih...info yang sangat berguna

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …