BELAJAR BUAT BLOG : BAGAIMANA NAK DAPATKAN PENGUNJUNG BLOG YANG RAMAI.

Assalamualaikum...

Terima kasih untuk blogger Anuar yang menganjurkan   Contest SEO : Belajar Buat blog bagi mendidik lebih ramai orang untuk menulis blog dan sekaligus menjana pendapatan dari blog.Ini pertama kali saya turut serta dalam kontest SEO yang dianjurkan oleh rakan blogger. Hanya untuk memeriahkan dan memberi sokongan pada rakan blogger sahaja.

Sebenarnya ramai juga dikalangan rakan-rakan saya yang ingin belajar buat blog.Tapi mungkin tak tahu dari mana nak bermula dan saya pula tak pandai nak ajar orang.

Ini tahun ke 7 saya terlibat dengan dunia blog.Blog bukan saja menjadi medan untuk saya berkongsi pandangan dan buah fikiran tapi ianya juga membantu saya menjana pendapatan melalui blog.Kalau ditanya apa rahsia blog saya boleh bertahan selama 7 tahun , sama saja dengan blog-blog lain cuma mungkin blog saya mempunyai pembaca setia yang sekian lama bersama saya sejak awal saya menulis blog lagi.

BELAJAR BUAT BLOG

Memandangkan kepentingan blog yang semakin diguna pakai untuk tujuan perniagaan dan pemasaran , saya rasa semua orang perlu ada keinginan untuk belajar buat blog dan praktik kan sebaik mungkin.Dunia blog ini sangat luas.Ianya bukan sahaja melibatkan penulisan malah melalui blog kita juga kita  boleh berkongsi video dan fotografi.



Bagaimana nak dapatkan jumlah pelawat di blog kita?

Kalau nak dibandingkan jumlah pelawat blog saya dengan blog orang lain, jauh lagi yang perlu saya kejar.Tapi menulis blog ni tak boleh hanya pentingkan jumlah pelawat semata-mata.Kita perlu nampak lebih ikhlas dalam menyampaikan sesuatu di dalam blog kita.Ada banyak cara yang boleh kita lakukan jika nak kan jumlah pelawat yang ramai.Cuma jangan putus asa dan ikut tips dibawah:-

Entry yang Original
Menulis dengan idea sendiri.Bukan nya copy paste kerana entry yang di copy paste dari blog lain mudah di kesan oleh google .Kita boleh saja merujuk dari sumber-sumber lain dan mengolah menggunakan ayat kita sendiri.Cara ini lebih mendedkatkan kita dengan pembaca.

Menggunakan kata Kunci
Kita  juga boleh menulis menggunakan kata kunci atau keyword yang menarik yang membolehkan entry kita  berada di halaman pertama search engine.Saya jarang-jarang menggunakan kata kunci dalam blog saya .Saya masih belajar bab SEO .Dan harap-harap dapat lah ianya memperbaiki penulisan dalam blog saya.



Berkunjung ke blog lain
Jika kita baru menulis blog tapi kita mahu blog kita mendapat jumlah pelawat yang ramai , kita perlu melawat ke blog lain dan tinggalkan komen supaya kewujudan blog kita disedar.Blogwalking sangt penting bagi blogger yang baru menulis blog.Sewaktu awal-awal saya menulis blog, blogwalking adalah wajib untuk saya setiap hari.

Kongsikan Artikel
Kita juga boleh berkongsi artikel blog kita di facebook atau twitter..Hingga sekarang saya masih berkongsi artikel blog saya di facebook dan dari situ lah saya mendapat ramai pembaca setia.

Itu saja sedikit tips dari saya untuk pembaca-pembaca yang ingin belajar buat blog.

BELAJAR BUAT BLOG 








Pada yang ingin belajar buat blog boleh la dapatkan panduan belajar buat blog yang dilengkapi dengan rahsia menjana pendapatan melalui blog  dengan klik pada banner diatas.

Contest BELAJAR BUAT BLOG ini turut disertai oleh Blog:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com 
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com 
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com 
  17. heroborneo.com 
  18. nikkhazami.com 
  19. misztrex.blogspot.my 
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my
  41. cikilamenari.blogspot.my
  42. alongxp.com
  43. elihjapahar.com
  44. jiesusanos.com


sekian..
Previous
Next Post »

17 komen disini

Click here for komen disini
eima
admin
25 January 2017 at 09:32 ×

nice sharing diana

Reply
avatar
26 January 2017 at 06:00 ×

Semoga berjaya kak Diana :)

Reply
avatar
26 January 2017 at 08:41 ×

Good sharing.. good luck sis...

Reply
avatar
26 January 2017 at 15:49 ×

terima lebih ramai kawan yang bukan blogger salah satu cara mendapat traffic ke blog. Kadang2 blogger malas nak clik blog blogger lain jugak. cara tu bukan sahaja menarik orang berkunjung ke blog kita malah membukan peluang kita mendapat review berbayar di blog.

Reply
avatar
27 January 2017 at 20:43 ×

gud luck kpd smua peserta.. SEO bkn ssuatu yg mudah tp berbaloi lau pndai.. :D

p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..
banyak info menarik yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

Reply
avatar
27 January 2017 at 21:42 ×

semoga berjaya dalam kontest SEO belajar buat blog

Reply
avatar
30 January 2017 at 01:21 ×

Semoga berjaya.

Mohon tunjuk ajar blogger baru seperti saya ;-) . Salam perkenalan...

Reply
avatar
30 January 2017 at 17:16 ×

Salam Diana Rashid. Wah..... Hebat penulisan sekarang ini. Dah 7 tahun mempunyai blog pasti banya ilmu yang diperolehi, bolehlah berkongsi kepada rakan lain.

Semoga berjaya dalam Contest SEO Belajar Buat Blog.

Reply
avatar
1 February 2017 at 13:19 ×

good luck diana! info yang baik untuk blogger baru..

Reply
avatar
5 February 2017 at 08:53 ×

Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ni. :)

Reply
avatar
Syazwan Youb
admin
8 February 2017 at 12:21 ×

Saya banyak komen dekat facebook share link Kak Diana dari dekat sini.

Reply
avatar
Akmal Cool
admin
17 February 2017 at 15:48 ×

Semoga berjaya diana

Reply
avatar
Jie Susanos
admin
27 March 2017 at 13:37 ×

fuh dah lama berblog..boleh dh belajar buat blog ni..huhu..

Reply
avatar
Hero Borneo
admin
22 April 2017 at 14:14 ×

saya tetap menulis blog biarpun pelawat boleh dbilng dengan jari sepukuh...

malah saya suka blogwalking biarpun menulis blog hampir 5 tahun

Reply
avatar
27 April 2017 at 19:41 ×

terima kasih...info yang sangat berguna

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment