Skip to main content

6 WEBSITE INI PENTING UNTUK ANDA

Assalamualaikum...



Selalunya kalau kita baca blog atau laman web  mesti kita nak baca  blog yang "memberi" sesuatu pada kita .Tak kira lah kalau ianya berbentuk ilmu , maklumat atau pun pulangan dalam bentuk material.Disebabkan itu semakin banyak blog yang muncul saban hari.Kita boleh jumpa orang yang mempunya hampir 10 blog yang dibina.Ini disebabkan blog bukan saja digunakan sebagai medium untuk mengabadikan kenangan tapi blog juga adalah medan perhubungan dan medium yang jitu untuk menyampaikan maklumat.

Pada tahun 2014 sahaja terdapat lebih kurang 1 bilion blog dan website diwujudkan . Jadi bagaimana kita nak mengetahui blog dan website yang mana berguna untuk kita? Blog yang mana yang masih aktif memberi maklumat pada pembaca?Hari ini saya nak perkenalkan beberapa blog yang berguna untuk kita namun masih ramai yang belum tahu tentang kewujudan blog-blog ini.Ini dia 6 website dan blog yang wajib kita ketahui :-

1- Jawatan Kosong

Goverment.my  menyediakan maklumat berkaitan peluang pekerjaan di sektor awam. Terdapat lebih 10000 jawatan kosong  yang kita boleh perolehi dari website ini.Di samping itu website ini menyediakan pelbagai info dan isu semasa seperti cara dan syarat memohon Rumah Bina Negara RISDA ,dan anda boleh mengatahui maklumat menyemak baki pinjaman PTPTN  malah panduan untuk menyemak smaan juga disediakan.

2)- Jawatan Kosong kerajaan

Laman web  JawatanKosong.co ini pula lebih fokus kepada mereka yang mencari jawatan kosong dalam sektor kerajaan .Memandangkan ramai yang memilih untuk bekerja dalam sektor kerajaan dimana  gajinya lebih lumayan, terjamin ,  ada yang mengatakan agak susah untuk memohon kerja disektor kerajaan ini.Tapi belum cuba belum tahu..JawatanKosong.co menyenaraikan banyak kerja-kerja kosong sektor kerajaan yang anda boleh pohon sesuai demnan kelayakan dan minat anda.



SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM


3)- Kerja kosong

Kerjakosong.co pula merupakan portal pekerjaan dimana majikan akan membuka peluang pekerjaan untuk anda yang berminat di portal ini.Majikan akan menyenaraikan  beberapa jawatan dan  jika anda berminat  atau anda ingin mencari pekerjaan yang menawarkan gaji yang tinggi dan lumayan anda boleh terus apply melalui online..Kemudian anda akan terus diberikan scop kerja anda.Jika anda bersetuju boleh terus memohon., sila lawati portal ini dan bookmarknya sekarang.

4)- Saps Ibu Bapa

Saps adalah singkatan kepada sistem analisis peperiksaan sekolah dan dibangunkan oleh KPM.Laman web ini khusus untuk ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang bersekolah kerana Ia adalah laman web untuk ibu bapa semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka. Kadang-kadang kesibukan kerja membuatkan ada ibu bapa tidak sempat untuk mendapatkan maklumat dan markah peperiksaan anak-anak daripada guru kelas..Dengan ada nya website ini anda boleh semak keputusan peperiksaan  anak anda dengan memasukkan  no kad pengenalan anak dan nama penuh. Kemudian piih jenis peperiksaan . Markah dan laporan peperiksaan anak anda akan terus dipaparkan.Mudah bukan?



5)- APDM

APDM bermaksud aplikasi pangkalan data murid. website ini digunakan oleh guru-guru untuk memasuk kan data murud-murid  seperti kehadiran, mata pelajaran dan lain-lain.Aplikasi ini juga disediakan untuk murid-murid OKU.ianya mudah digunakan dan dan sangat berguna untuk memudahkan guru-guru mengisi maklumat murid di masa akan datang.


6)- Hrmis2

Human Resources Management Information System atau dalam bahasa melayunya kita sebut Sistem Maklumat Pengurusan sumber Manusia adalah aplikasi dalam talian yang digunakan oleh setiap penjawat awam untuk permohonan cuti mahupun mengemaskini maklumat peribadi mereka dari semasa ke semasa.Maklumat pnjaman dan status pinjaman anda juga ada dipapaprkan dalam aplikasi ini.Hrmis2 kini telah dikemaskini dan boleh dilayari oleh pengguna-pengguna Mozilla firefox, google chrome mahupun internet explorer.




Dengan ada nya 6 website ini dapatlah ianya sedikit sebanyak membantu kita atau rakan-rakan kita yang lain untuk mendapatkan pekerjaan atau memudahkan urusan ibu bapa serta rakan-rakan guru kita yang lain . Setiap website ini akan sentiasa dikemaskini dan anda akan sentiasa mendapat maklumat-maklumat terkini . Apa yang perlu anda lakukan hanya bookmark website diatas untuk memudahkan nya lagi.

sekian..

Comments

  1. Satu pun maznee tak pakai 😂 hehe

    ⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔

    ReplyDelete
  2. Yang jawatan kosong tu tak lagi layan... Hehe..

    ReplyDelete
  3. bagi lepasan IPTA IPTS 1 dan 2 wajib terjah

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …