Friday, 2 December 2016

6 WEBSITE INI PENTING UNTUK ANDA

Assalamualaikum...



Selalunya kalau kita baca blog atau laman web  mesti kita nak baca  blog yang "memberi" sesuatu pada kita .Tak kira lah kalau ianya berbentuk ilmu , maklumat atau pun pulangan dalam bentuk material.Disebabkan itu semakin banyak blog yang muncul saban hari.Kita boleh jumpa orang yang mempunya hampir 10 blog yang dibina.Ini disebabkan blog bukan saja digunakan sebagai medium untuk mengabadikan kenangan tapi blog juga adalah medan perhubungan dan medium yang jitu untuk menyampaikan maklumat.

Pada tahun 2014 sahaja terdapat lebih kurang 1 bilion blog dan website diwujudkan . Jadi bagaimana kita nak mengetahui blog dan website yang mana berguna untuk kita? Blog yang mana yang masih aktif memberi maklumat pada pembaca?Hari ini saya nak perkenalkan beberapa blog yang berguna untuk kita namun masih ramai yang belum tahu tentang kewujudan blog-blog ini.Ini dia 6 website dan blog yang wajib kita ketahui :-

1- Jawatan Kosong

Goverment.my  menyediakan maklumat berkaitan peluang pekerjaan di sektor awam. Terdapat lebih 10000 jawatan kosong  yang kita boleh perolehi dari website ini.Di samping itu website ini menyediakan pelbagai info dan isu semasa seperti cara dan syarat memohon Rumah Bina Negara RISDA ,dan anda boleh mengatahui maklumat menyemak baki pinjaman PTPTN  malah panduan untuk menyemak smaan juga disediakan.

2)- Jawatan Kosong kerajaan

Laman web  JawatanKosong.co ini pula lebih fokus kepada mereka yang mencari jawatan kosong dalam sektor kerajaan .Memandangkan ramai yang memilih untuk bekerja dalam sektor kerajaan dimana  gajinya lebih lumayan, terjamin ,  ada yang mengatakan agak susah untuk memohon kerja disektor kerajaan ini.Tapi belum cuba belum tahu..JawatanKosong.co menyenaraikan banyak kerja-kerja kosong sektor kerajaan yang anda boleh pohon sesuai demnan kelayakan dan minat anda.


3)- Kerja kosong

Kerjakosong.co pula merupakan portal pekerjaan dimana majikan akan membuka peluang pekerjaan untuk anda yang berminat di portal ini.Majikan akan menyenaraikan  beberapa jawatan dan  jika anda berminat  atau anda ingin mencari pekerjaan yang menawarkan gaji yang tinggi dan lumayan anda boleh terus apply melalui online..Kemudian anda akan terus diberikan scop kerja anda.Jika anda bersetuju boleh terus memohon., sila lawati portal ini dan bookmarknya sekarang.

4)- Saps Ibu Bapa

Saps adalah singkatan kepada sistem analisis peperiksaan sekolah dan dibangunkan oleh KPM.Laman web ini khusus untuk ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang bersekolah kerana Ia adalah laman web untuk ibu bapa semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka. Kadang-kadang kesibukan kerja membuatkan ada ibu bapa tidak sempat untuk mendapatkan maklumat dan markah peperiksaan anak-anak daripada guru kelas..Dengan ada nya website ini anda boleh semak keputusan peperiksaan  anak anda dengan memasukkan  no kad pengenalan anak dan nama penuh. Kemudian piih jenis peperiksaan . Markah dan laporan peperiksaan anak anda akan terus dipaparkan.Mudah bukan?



5)- APDM

APDM bermaksud aplikasi pangkalan data murid. website ini digunakan oleh guru-guru untuk memasuk kan data murud-murid  seperti kehadiran, mata pelajaran dan lain-lain.Aplikasi ini juga disediakan untuk murid-murid OKU.ianya mudah digunakan dan dan sangat berguna untuk memudahkan guru-guru mengisi maklumat murid di masa akan datang.


6)- Hrmis2

Human Resources Management Information System atau dalam bahasa melayunya kita sebut Sistem Maklumat Pengurusan sumber Manusia adalah aplikasi dalam talian yang digunakan oleh setiap penjawat awam untuk permohonan cuti mahupun mengemaskini maklumat peribadi mereka dari semasa ke semasa.Maklumat pnjaman dan status pinjaman anda juga ada dipapaprkan dalam aplikasi ini.Hrmis2 kini telah dikemaskini dan boleh dilayari oleh pengguna-pengguna Mozilla firefox, google chrome mahupun internet explorer.




Dengan ada nya 6 website ini dapatlah ianya sedikit sebanyak membantu kita atau rakan-rakan kita yang lain untuk mendapatkan pekerjaan atau memudahkan urusan ibu bapa serta rakan-rakan guru kita yang lain . Setiap website ini akan sentiasa dikemaskini dan anda akan sentiasa mendapat maklumat-maklumat terkini . Apa yang perlu anda lakukan hanya bookmark website diatas untuk memudahkan nya lagi.

sekian..

4 comments:

  1. Satu pun maznee tak pakai 😂 hehe

    ⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔

    ReplyDelete
  2. Yang jawatan kosong tu tak lagi layan... Hehe..

    ReplyDelete
  3. bagi lepasan IPTA IPTS 1 dan 2 wajib terjah

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();