Wednesday, 14 December 2016

10 MAINAN YANG BOLEH ANAK ANDA CUBA BUAT SENDIRI DI RUMAH

Assalamualaikum..



Bila dah jadi seorang ibu ni automatik kau boleh fikir apa kau nak buat bila anak-anak cuti sekolah.Terus kalu boleh senaraikan 10 aktiviti untuk anak di cuti sekolah ni..hahhhaa..Dulu masa belum jadi ibu terfikir juga budak2 ni cuti lama2 nak buat apa entah.Dok merayau je dari tenghari lagi lepas tu dengan mandi pun tidak..

Padahal dulu masa kecik2 pun sama je..2x5 jugak..Pagi2 dah buat macam2 aktiviti .Tapi tu zaman kita dulu.Mana sama dengan sekarang.Sekarang banyak masa dihabiskan dalam rumah kalau anak2 cuti sekolah...Mak ayah ajak berjalan keluar baru la merasa angin luar tu.Kalau tidak terperuk je la kan??

Memikir kan ada anak-anak yang dah mula rasa bosan sebab cuti masih berbaki lebih 2 minggu lagi jadi makcik nak cadangkan anak-anak buat la toys sendiri..Nak ajar anak-anak jadi kreatif sikit boleh tak?Tak akan asyik nak makan angin je..kan??

Jom kita tengok 11 toys yang korang boleh try buat di rumah. Mak ayah pun boleh join sekali ye. Baru lah anak tak bosan...ini saya ambil di laman web BRIGHTSIDE.

FOOSBALL




 SHADOW PUPPETS


 STRESS BALL BALLONS



 SPIN DRUM



 STOVE


 FLY HUNTING


 WHIRLIGIG


 CHANGGING FACE


 CONSTRUCTION QUARRY


 RING TOSS


 LABYRINTH

Dah dapat idea nak mulakan yang mana dulu??kalau yang perempuan tu mungkin boleh try menjahit ke..jahit yang simple-simple dulu..Buat anak patung ke, buat sapu tangan ke..macam-macam la...Jangan la asyik tengok tv, layan youtube je...heheh


sekian..


8 comments:

  1. boleh try nih mana yg rajin nk bt heheheh

    ReplyDelete
  2. Menarik lah konsep DIY toys mcm ni...boleh jimat byk duit ni kan diana...

    ReplyDelete
  3. Menarik perhatian pulak semua gambar-gambar tu especially belon tepung. Bestnyehhhh !!

    ReplyDelete
  4. Wah semua mainan yang modern. Lagi byk pilihan utk anak2 bermain sekarang. Taklah main barbie doll je ;p

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  5. best la kalau org yg jenis kreatif.. mcm2 boleh buat.. duit pun jimat..

    ReplyDelete
  6. kreatif dan menarik..boleh cuba buat ni kak

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();