Skip to main content

10 MAINAN YANG BOLEH ANAK ANDA CUBA BUAT SENDIRI DI RUMAH

Assalamualaikum..



Bila dah jadi seorang ibu ni automatik kau boleh fikir apa kau nak buat bila anak-anak cuti sekolah.Terus kalu boleh senaraikan 10 aktiviti untuk anak di cuti sekolah ni..hahhhaa..Dulu masa belum jadi ibu terfikir juga budak2 ni cuti lama2 nak buat apa entah.Dok merayau je dari tenghari lagi lepas tu dengan mandi pun tidak..

Padahal dulu masa kecik2 pun sama je..2x5 jugak..Pagi2 dah buat macam2 aktiviti .Tapi tu zaman kita dulu.Mana sama dengan sekarang.Sekarang banyak masa dihabiskan dalam rumah kalau anak2 cuti sekolah...Mak ayah ajak berjalan keluar baru la merasa angin luar tu.Kalau tidak terperuk je la kan??

Memikir kan ada anak-anak yang dah mula rasa bosan sebab cuti masih berbaki lebih 2 minggu lagi jadi makcik nak cadangkan anak-anak buat la toys sendiri..Nak ajar anak-anak jadi kreatif sikit boleh tak?Tak akan asyik nak makan angin je..kan??

Jom kita tengok 11 toys yang korang boleh try buat di rumah. Mak ayah pun boleh join sekali ye. Baru lah anak tak bosan...ini saya ambil di laman web BRIGHTSIDE.

FOOSBALL




 SHADOW PUPPETS


 STRESS BALL BALLONS



 SPIN DRUM



 STOVE


 FLY HUNTING


 WHIRLIGIG


 CHANGGING FACE


 CONSTRUCTION QUARRY


 RING TOSS


 LABYRINTH

Dah dapat idea nak mulakan yang mana dulu??kalau yang perempuan tu mungkin boleh try menjahit ke..jahit yang simple-simple dulu..Buat anak patung ke, buat sapu tangan ke..macam-macam la...Jangan la asyik tengok tv, layan youtube je...heheh


sekian..


Comments

  1. boleh try nih mana yg rajin nk bt heheheh

    ReplyDelete
  2. Menarik lah konsep DIY toys mcm ni...boleh jimat byk duit ni kan diana...

    ReplyDelete
  3. Menarik perhatian pulak semua gambar-gambar tu especially belon tepung. Bestnyehhhh !!

    ReplyDelete
  4. Wah semua mainan yang modern. Lagi byk pilihan utk anak2 bermain sekarang. Taklah main barbie doll je ;p

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  5. best la kalau org yg jenis kreatif.. mcm2 boleh buat.. duit pun jimat..

    ReplyDelete
  6. kreatif dan menarik..boleh cuba buat ni kak

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…