Skip to main content

TIPS DAN TRICK SOLEKAN DAN KECANTIKAN YANG PERLU WANITA TAHU

Assalamualaikum..


Pagi ni saja la dok cari-cari info tentang bulu mata paslu..Tapi nampak ada banyak pulak benda-benda lain yang lebih menarik yang boleh di kongsi dengan kawan-kawan kat blog ni..
Apa lagi kalau bukan tentang tips kecantikan..hahah..Ingatkan apa benda la yang menarik sangat tu..kan??

Ada banyak juga tips2 kecantikan yang saya baru tahu..
Jom kita tengok kejap...




Tak boleh eik??saya selalu buat..konon nya nak bagi dia lekat banyak la..hahahah..
patut la maskara cepat kering..hehehhe..
lepas ni kena buat pelan-pelan2 je tau..:)




"test foundation on your neck.not your arm.."

Selalu juga test kat tangan...heheh..salah rupanya..
tapi kalau dok pilih2 foundation kat mall , agak susah nak selak tudung 
untuk calit2 ni..kan??



Gitu rupanya..baru nampak neutral...kan??



Ha..yang ni saya baru tahu..biasanya memang bila eyeliner ni bercampur dengan alat makeup lain , pensel kecik ni la yang susah sangat nak guna..sampai sakit biji mata dok tekan2, 
siap asah dah..tak terang2 juga warna nya..
Lepas ni boleh cuba cara ni...



Ni siapa yang banyak jerawat boleh cuba..nak elak kan jerawat 
memang kena duduk dalam persekitaran yang bersih dan tak terdedah kepada bahan kimia...



Try la nanti..siapa yang ada blackhead yang degil tu boleh cuba ni..
dah picit pict dah tekan tak keluar2 jugak try gosok dengan berus gigi..guna la yang lembut tu ye,..
yang yang keras nanti bercalar-balar pulak hidung..heheh




nak try la..saya ada lipstik yang shiny..memang jarang pakai sebab tak selesa..
Nanti kalau saya dah pakai saya tunjuk kat korang..heheheh..

Asas ni..kena tau la kalau nak cantik..heheh...

makcik jarang pakai blusher..sebab pipi memang dah merah kan??

hahhaah..Tok sah dok percaya

sila muntah..sebenarnya malas nak pakai ..kalau nak pi kenduri makcik pakai la..



Yang ni jangka hayat alat makeup kita selepas di buka..
Kalau korang pi pasaraya ke beli alat solekan ni beli la yang masih dalam bungkusan yang tak boleh dibuka.jangan la ambil foundation yang  plastik bungkus nya tu dah hilang..
rugi la sebab baru je guna tengok2 bulan depan dah tak boleh pakai..lepas tu merungut kulit jerawat la, kulit tak cantik la..

Semoga bermanfaat untuk semua...


sekian....

Comments

  1. tips yang bagus ni..akk pun banyak benda tak tahu psl make up..tau tenyeh je

    ReplyDelete
  2. alamak.. alat make up yang ada tu macam dah lebih tamat tempoh je...

    ReplyDelete
  3. pendeknya jangka hayat maskara ! tapi yg kena panaskan eyeliner tu memang tak de cara lain ke, satu hal pulak kne bawak lighter dlm bekas makeup.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …