Skip to main content

TAK NAK JADI BLOGGER KE?

Assalamualaikum...



Hamboih...3 hari tak update blog..
masuk hari ni terus rasa lemau je nak buka blog ni..
dasar tua tak sedar diri..ekeke..
apa kena mengena tu??entah..makcik memang suka merepek..

Nak cerita pasal blog ni...
3, 4 tahun lepas banyak sangat blog2 baru yang muncul.
Tapi sekarang macam dah tak nampak je
adanya blog2 baru ni?
adik2 tak berminat nak jadi blogger ke?heheh..

Seronok tau jadi blogger ni..
kalau dulu masa awal2 saya berblog dulu,
kami cuma fikir pasal nak baca cerita orang, nak kongsi cerita sendiri
dan nak jalinkan hubungan baik dengan blogger lain..
Kira macam nak tambah kawan je..
income yang kita dapat pun biasanya hanya dari nuffnang atau innity
dan kalau bertuah sikit dapat la hasil dari sewa tapak iklan..
dulu sewa tapak iklan rm5 je tau..sekarang
tak dapat le dah harga tu,,.

Tapi setahun dua ni jadi blogger macam dah dianggap satu kerjaya.
Ada sesetengah blogger ni adalah blogger sepenuh masa.
Ha??asyik dengan blog je??tak kerja ke??
tak kerja nak makan apa??

Jangan tak tau..dengan blog pun dah boleh
datang kan pendapatan juga .
bagi blogger separuh masa macam saya ni tak la dapat banyak..
tapi cukup la untuk tampung keperluan sendiri dan bagi
pada yang memerlukan.Tak menyusahkan suami bila
teringin benda2 tak penting tu, kira dah cukup baik la..hehe..

Tapi bagi yang sepenuh masa dengan buat blog ni,
memang agak lumayan juga la..
Hasil dari affiliate , review dan sebagainya mampu nak tampung satu keluarga.
Ini bagi blogger yang betul2 serius dengan blog nya..
makcik bukan tak serius ..
Cuma serius dari isnin hingga jumaat je..
hahah

Buat blog tak susah..
yang susah nya bila kita nak naik kan blog kita ni..
Banyak cara kita boleh cuba..
Guna SEO ke, atau nak senang himpit je la blogger2 popular tu..
kipas dia siang malam..ajak keluar ,belanja minum2..
Ajak datang rumah..konon kau baik sangat la..hahah
setahun pun dah boleh dikenali ramai..hehe..

sorry..lama tak melahar kan..
dapat sindir sikit2 pun jadi la..

hahahha


InsyaAllah..hari ni ada 10 entry untuk saya publish..(heheheh,,berangan je ni..)

sekian..

Comments

  1. mungkin mereka lebih gemar main pokemon go kut..hehehe

    ReplyDelete
  2. mood taip blog pun malas hihihihi

    ReplyDelete
  3. itu la kan jrg nampak blog2 baru ni.. hmm. maybe dorg lebih gemar main aplikasi lain kot mcm instagram, wechat, main game.. Blog? Tak taw la.. Mcm sy siap offer domain lagi dkt adik punya nak bg semangat dkt dia suh berjinak dalam blog tp dia belum nampak lagi keseronokan tu.. :D :D

    ReplyDelete
  4. BLOGGING MENYUKAKAN HATI JE DI...INCOME NEHI HEH..HEH..

    ReplyDelete
  5. Lately ni dah jarang update. Update pon sebab ada job. Blogwalking pon sama gak. Masa membataskan. Blogger separuh masa gittew :-(

    ReplyDelete
  6. akak jd blogger suke2 je...
    sambil2 tambah2 kwn di alam maya

    ReplyDelete
  7. mmg minat sgt blogging..dr 2009 kot...merasa la ada haters bagai...tp x luak pun...still berdiri teguh lg blog sy tu..yg haters tu?? tanam kangkung je kot skrg..haha!

    ReplyDelete
  8. Saya berkecimpung dalam blog ni baru je 8 bulan. Seronok juga bila ada orang sudi baca entri kita.

    ReplyDelete
  9. jadi blogger ada ups and down...apa2pon, jadi blogger ada kepuasan tersendiri...

    ReplyDelete
  10. Ngeh!ngeh!ngeh! dah jadi blogger dah...
    Tapi itulah sekejap rajin sekejap malas.

    ReplyDelete
  11. Aia suka jadik blogger.
    ad masa je hadap blog :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …