Skip to main content

SUAMI KENA TAHU 4 PERKARA INI JIKA TEMANKAN ISTERI KE KLINIK UNTUK PEMERIKSAAN KEHAMILAN.

Assalamualaikum...



Bagi pasangan suami isteri berita kehamilan adalah sesuatu yang sangat dinanti-nantikan dan yang paling mengembirakan.Nak dapat orang baru mestilah ada rasa teruja dan tak dinafikan biasanya si ayah lah yang paling teruja.Isteri nak pergi klinik pun dia sanggup ambil cuti setiap bulan semata2 nak tunggu isteri kat klinik.Meh sini saya nak cerita sikit la kat lelaki yang bergelar suami ni tentang adab bila ikut isteri pergi klinik untuk check ibu mengandung.

Sebelum tu, untuk pengetahuan suami2 ni, tak payah sampai nak ambil cuti la kalau tak perlu.Isteri tu bukan nak bersalin lagi .Dia cuma nak pi check perut saja..kalau awak pi pun cuma boleh buat mengantuk  saja.Untuk suami2 yang nak pergi teman isteri ke klinik untuk buat pemeriksaan kehamilan ,Korang kena tahu beberapa perkara yang korang perlu buat dan tak perlu buat bila di klinik ni.



1- Sila berdiri .
Tak banyak klinik kesihatan yang waktu pagi nya orang tak ramai.macam tu juga untuk bahagian check ibu mengandung ni.Biasanya bahagian check ibu mengandung memang ramai lagi2 waktu pagi hingga jam 1 .Jadi jangan la bini duduk awak pun menempel duduk kat bini.Bini awak memang la tak cakap apa.Dia tak nak kecikkan hati awak.jadi dia diam je walaupun muka dia dah merah tahan marah sebab awak duduk dengan mata layu tapi ada ibu hamil yang kena berdiri dan mampu bersandar je kat dinding.Duduk time tak de orang ok la.Kalau tengok ada ibu mengandung yang tak de tempat duduk sila la bangun.



2-jangan masuk bilik pemeriksaan 
Bila nurse panggil bini kita , dia pun masuk bilik nurse tu awak jangan la ikut masuk sama.Sebab kat klinik kesihatan biasanya satu bilik tu paling kurang ada 2 nurse yang bertugas melayan ibu2 hamil ni.Dalam bilik tu la nurse akan check payudara, perut , kaki, dan sebagainya.masa tu juga la ibu2 ni akan bertanya segala kerisauan dan masalah yang diaorang hadapi.Bila awak ada kat dalam tu malu la diaorang nak tanya..soalan2 ibu2 hamil ni pulak biasanya melibatkan perkara2 fizikal diaorang.."nurse..payudara belah kiri ni bengkak..".."Nurse..betis saya ni urat dah timbul2 dah.." macam2 lagi soalan nya.kadang2 tu nurse nak tanya dan jawab  pun segan sebab ada awak kat dalam tu.

3-jangan  bersembang dengan bini orang.
Ada setengah lelaki ni dia duduk kat tepi tengok je bini dia dari jauh.Tapi ramah sesangat la pulak.Ada ibu mengandung dekat2 dia tu diajaknya bersembang.Tanya duduk mana, mengandung berapa bulan..kerja ke idak..kawal la sikit ramah tu..



4- Tunggu saja.
Lelaki bila dah sayang  prihatin tu kena ada.tapi kalau lebih2 sangat orang pun menyampah.Bini duduk kat kerusi.Dia dok kat luar.tapi kejap2 masuk.."yang..nak milo.."..lepas tu satgi masuk lagi.." makan kuih ni dulu.." tak sampai 5 minit masuk balik, "yang meh beg awak  abang pegang.." adoi haih..tak dak sapa aih nak culik bini awak.Bini awak bukan dok dalam kandang ghimau.Usah la risau..Tunggu je kat luar tu...Kalau  dia ada masalah ke apa , dia sendiri  akan panggil awak.

Setakat ni itu je la pesanan untuk kaum lelaki yang bergelar suami.Bukan tak boleh ikut tapi tengok sama keadaan sekeliling..Rasa tak boleh ikut apa yang saya tulis ni pergi la klinik swasta untuk checkup bulanan bini awak.

sekian..

Comments

  1. kihkihkihh.. seb baek sejenis yg pendiam dan menunggu sahaja :)

    ReplyDelete
  2. Hahhaahhaa... memang ramai jenis ni.
    Poyo jer kan

    ReplyDelete
  3. Nombor tiga tu saya tak tahan. Boleh pulak nak terlebih ramah berborak dengan bini orang ya!

    Nasib baiklah cheq check up kat private. Banyak tempat duduk. Laki bini kerja duduk berborak aje sampai bosan!

    ReplyDelete
  4. suami yang baik dan sayang sama istri ya nunggu saja jangan bersembang dengan bini orang di klinik :D

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …