Wednesday, 3 August 2016

RESEPI BEBOLA KEK COKLAT YANG MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum...

Raya dah habis ke belum?kira dah habis la ni..kan??Siapa2 yang hari tu berniat nak buat open house tapi tak buat2 tu tunggu tahun depan je la ye.Tu la..Kami nak pi rumah dia tak bagi..katanya nanti nak jemput mai open house buat makan2 banyak sikit baru best..Last2, senyap sampai habis raya tak buat open house nya..Ok..paham le kita dia tak mau kita pi rumah dia..hahahahah

Walaupun raya dah sampai penghujung nya , kita tetap kena makan sedap2..Kalau ada biskut2 raya yang tak habis tu olah la sikit jadi lagi menarik dan lain dari yang lain supaya tak la jemu nak perhabis kan biskut raya tu.Kalau ada kek span yang lebih2 tu boelh juga try buat bebola kek coklat ni..Senang je buat nya.Meh saya kongsikan resepi nya..



Bahan-bahan

 Bebola kek 

1 biji Kek kosong.- saya pilih kek coklat.kalau tak de buat je guna kek perisa apa pun..
1 cawan kawan tanah/ badam yang telah di hancur kan
1/2 cawan susu pekat

Topping
Bahan-bahan:
200g  coklat masakan
1/2 cawan  susu cair

1sudu kecil butter

(campur semua bahan dalam bekas dan
masak dengan kaedah double boiler .sejuk kan)


Cara-cara buat bebola kek coklat

hancur kan kek menjadi serbuk.
Campurkan kacang dan susu pekat.kacau sebati,
Ambil segengem adunan dan kepal2 kan jadi bentuk bulat.
Saiz untuk segenggam adunan  tu dah cantik sangat dah..

kemudian picit topping ke atas bebola kek..
Boleh juga kalau nak golek2 kan dalam coklat cair.
tapi saya cuma letak ata nya saja..

Kemudian boleh la ditaburkan coklat rice atau apa saja hiasan yang menarik..
dah siap dan boleh la di hidangkan..

lebih sedap bila di sejuk kan dulu dalam peti sejuk..


selamat mencuba..:)

sekian..

6 comments:

  1. sedapnya diana..boleh ky cuba..

    ReplyDelete
  2. Malas nak buat kuih dah makcik....tak kiralah bebola coklat ke bebola api hihi...Sawan malas dah mai hihi

    ReplyDelete
  3. wow! simple.
    tapi tu la. aida ni bab kuih ni ada M skit.
    hmmmm...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya, Diana. Saya suka bebola kek coklat macam ni. Kalau golek chocolate rice ni memang sedaplah alahai!

    ReplyDelete
  5. senanng boleh cuba nanti ni

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();