Skip to main content

RESEPI BEBOLA KEK COKLAT YANG MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum...

Raya dah habis ke belum?kira dah habis la ni..kan??Siapa2 yang hari tu berniat nak buat open house tapi tak buat2 tu tunggu tahun depan je la ye.Tu la..Kami nak pi rumah dia tak bagi..katanya nanti nak jemput mai open house buat makan2 banyak sikit baru best..Last2, senyap sampai habis raya tak buat open house nya..Ok..paham le kita dia tak mau kita pi rumah dia..hahahahah

Walaupun raya dah sampai penghujung nya , kita tetap kena makan sedap2..Kalau ada biskut2 raya yang tak habis tu olah la sikit jadi lagi menarik dan lain dari yang lain supaya tak la jemu nak perhabis kan biskut raya tu.Kalau ada kek span yang lebih2 tu boelh juga try buat bebola kek coklat ni..Senang je buat nya.Meh saya kongsikan resepi nya..



Bahan-bahan

 Bebola kek 

1 biji Kek kosong.- saya pilih kek coklat.kalau tak de buat je guna kek perisa apa pun..
1 cawan kawan tanah/ badam yang telah di hancur kan
1/2 cawan susu pekat

Topping
Bahan-bahan:
200g  coklat masakan
1/2 cawan  susu cair

1sudu kecil butter

(campur semua bahan dalam bekas dan
masak dengan kaedah double boiler .sejuk kan)


Cara-cara buat bebola kek coklat

hancur kan kek menjadi serbuk.
Campurkan kacang dan susu pekat.kacau sebati,
Ambil segengem adunan dan kepal2 kan jadi bentuk bulat.
Saiz untuk segenggam adunan  tu dah cantik sangat dah..

kemudian picit topping ke atas bebola kek..
Boleh juga kalau nak golek2 kan dalam coklat cair.
tapi saya cuma letak ata nya saja..

Kemudian boleh la ditaburkan coklat rice atau apa saja hiasan yang menarik..
dah siap dan boleh la di hidangkan..

lebih sedap bila di sejuk kan dulu dalam peti sejuk..


selamat mencuba..:)

sekian..

Comments

  1. sedapnya diana..boleh ky cuba..

    ReplyDelete
  2. Malas nak buat kuih dah makcik....tak kiralah bebola coklat ke bebola api hihi...Sawan malas dah mai hihi

    ReplyDelete
  3. wow! simple.
    tapi tu la. aida ni bab kuih ni ada M skit.
    hmmmm...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya, Diana. Saya suka bebola kek coklat macam ni. Kalau golek chocolate rice ni memang sedaplah alahai!

    ReplyDelete
  5. senanng boleh cuba nanti ni

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …