Monday, 8 August 2016

GUNA AIR MASAK JE...

Assalamualaikum...



Suami saya kata saya ni kalau bab nak cantik sanggup buat apa je..hahahha
Biasa la..orang tak cantik ni memang macam ni la..
Serba serbi nak kena jaga..lain la kalau lahir2 dah cantik, kan??
Sebab tu mana yang perlu dibaik pulih dan di jaga tu kita jaga la..
nanti dah tua berkedut baru pulun nak jaga memang dah terlambat la..

Kisahnya beberapa bula lepas saya tersilap pakai produk..
Sebenarnya produk tu untuk review tapi tak serasa dengan kulit.
Tumbuh jerawat besar2 kat muka.
jerawat besar2 ni biasanya gatal2..
Kena picit juga supaaya gatal tu hilang..
takat nak sapu cream kena tunggu sampai 2,3 hari memang makcik tak sanggup la..
gatal melampau sangat tau..
jadi kita pun tak dak pilihan lain picit la.
Bila dah picit tu gatal nya hilang tapi berparut la muka..

gambar dari sopiealyahya.com
Masa tu muka macam baru lepas kena demam campak tau dak??
susah hati jangan cakap la..malu semua ada..
Tapi saya baca kat satu laman web kesihatan ni dia kata
kulit kita ni nak bagi elok seperti semulajadi kena guna
cara semulajadi juga iaitu air putih atau air masak la..

Saya pun sejak hari tu saya tinggallkan semua cream muka dan alat solek..
memang tak de guna produk apa pun kecuali pencuci muka Cetaphil.(gambar atas)
Kalau nak keluar saya sapu bedak Pixy je dan lipstik..
Saya jarang keluar jugak masa tu..sebab malu ..

sekarang dah tak de parut jerawat lagi...

sekarang dah masuk 5 bulan kot..
parut2 jerawat tu semua dah hilang.Saya pun dah mula
mencari2 cream2 untuk kulit , foundation dan alat solek lain..
sebab yakin kulit dah ok..Kalau ada cadangan meh la share..
mana tahu serasi dengan saya ke..

Kuasa air masak je nih..
tapi kena minum lebih la..saya buat atkins sebab tu
tak de masalah nak minum 3 liter sehari..

kemudian bab makan pun kena pantang la..jangan la makan benda2 macam belacan la..
makanan laut pun saya kurang kan..
sebelum saya buat atikis saya makan limau mandarin.sebiji sehari..
banyak makan sayur dan kurangkan minyak.
kemudian saya buat atkins saya mula nampak kesan kulit saya makin pulih..
jerawat pun dah tak de walaupun masa buat atkins saya ambil minyak
tapi kulit tetap tak berjerawat bagai..
dasyat kan??guna air masak je..

sekian..

9 comments:

  1. uishhh..bagus jugak ni..tapi tak terdaya nak buat diet tu..hihi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    wahhhhh bestnya kulit kalau cenggitu. hanya guna air masak je semua dah ok

    ReplyDelete
  3. kalau la saya setabah kak diana boleh menjaga makan hahahaha tapi malangnya selalu pancit di tengah jalan

    ReplyDelete
  4. betul tu..nak cantik kena jaga makan..tapi tulah, saya ni liat sikit bab ni

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah saya pun bolehlah setakat ni jaga makan

    ReplyDelete
  6. Pe pun suplemen mesti kena num air paling kurang 2 liter kan...
    if not xkan brape berkesan.
    cetaphil tu jugak aida beli utk anak tau :)

    ReplyDelete
  7. yalah kan muka licin tu..takut pulak nak puji lebih-lebih

    ReplyDelete
  8. kak sy pon ada problem parut jerawat, dulu ad pakai produk ni licin muka tpi makin lama kulit makin nipis,jadi merah2.. lepas sy stop breakout teruk jerawat parut banyak. stop semua produk dan pakai produk organic, aloevera & vit e. Alhamdulillah skrg da ok dan tunggu hingga hilang betul2

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();