Skip to main content

BLOGGER SAJA YANG TAHU KEADAAN DISEBALIK GAMBAR YANG CANTIK DIBLOG-BLOG MASAKAN

Assalamualaikum...




Korang mesti selalu tengok gambar2 yang  cantik di blog-blog masakan dan tertanya-tanya bagaimana gambar tersebut diambil . Tahu tak bagaimana   keadaan sebenar disebalik  gambar tu??hahhaha..saya akui la bila nak ambik gambar makanan misal nya jenuh jugak nak menyusun benda2 dalam pinggan tu..Bila orang tengok gambar hidangan tu orang tak tahu pun sebenarnya masa gambar tu diambil anak tengah bergaduh berebut remote tv, pinggan kotor masih belum cuci , dan dapur pun belum siap kemas. Jom kita tengok gambar2 disebalik kejadian gambar yang cantik yang selalu korang tengok di blog-blog masakan dan instagram milik blogger-blogger masakan ni..









Kadang2 nak ambil gambar mee kari dah snap baru perasan telur nya terbalik atau tak nampak daging dan sebagainya..Lepas tu kena snap lagi, dan lagi..snap 10 kali tapi yang post kat Ig dan blog hanya satu gambar saja..Sampai suami tanya banyak nya ambil gambar..gambar sama je pulak tu..hehehe..

sekian..

Comments

  1. Jadi stress bila gambar diambil tidak cantik..

    ReplyDelete
  2. Memang huru-hara betul rupanya ~_^

    Yang penting teknik mengambil gambar tu ya. Makanya takdalah nampak keadaan huru-hara semasa gambar tu diambil. Gambar makanan di blog masakan memanglah ohsem gila, boleh buat kita terliur-liur menelan air liur!

    ReplyDelete
  3. bkn bab mknn je yg lain2 pun sm jg hahaah

    ReplyDelete
  4. Hihi....kelakar pulak nengoknya makcik. Yelahkan....org tgk nampak cantik jer, tak tahu disebalik gambar tu tunggang langgang semuanya....

    ReplyDelete
  5. Hehehe...sebab tu la as a blogger gambar mmg menjadi focus utama selain penulisan kan...

    ReplyDelete
  6. angle kena betul, baru gambar lawa . itu antara kriteria sebelum ambil gambar. hehe

    ReplyDelete
  7. cara ngambik gambo n angel kene betui kih3

    ReplyDelete
  8. hahah setuju tu. gigih susun itu ini sebelum snap

    https://mommycici.blogspot.my/2016/08/pengalaman-bersalin-di-al-islam.html

    ReplyDelete
  9. Hihi betul. Gambar makanan tu cantik jer. Tapi orang tak tahu apa yang ada jugak atas meja makan tu. :)

    ReplyDelete
  10. HAHAHAHAHAHAHAHA serius betul! ahahahahaha

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…