Tuesday, 9 August 2016

7 KESALAHAN KETIKA MENGECAS SMARTPHONE YANG KERAP KITA LAKUKAN

Assalamualaikum...



Sejak pakai smartphone  baru ni saya jaga sungguh smartphone saya tau..
Serik rasa masa smartphone dan tab rosak dulu.
Dah ada pengalaman smartphone rosak ni jadi kita berjaga-jaga je la..

Seingat saya smartphone dan tab saya rosak selepas saya cas
lepas cas nak on terus tak boleh dah..
Rupanya cassmartphone  dengan cara yang salah pun boleh menyebabkan
smartphone kita rosak..

Ni saya senaraikan kesalahan yang kita selalu buat bila cas smartphone.

1-cas hingga  penuh 100 %.
Sepatutnya kita cas 30% - 80 % sahaja sebab bila cas sampai 100% kita membuatkan
smartphone kita bekerja dengan daya berlebihan ketika  kita menggunakan nya.



2-Membiarkan smartphone habis bateri
Selalu pesan kat anak2 kalau lepas pakai tab jangan sampai terpadam.
keluar je warning terus cas..tapi tu la ..mana la nak dengar..
guna bateri sampai habis kemudian cas akan mengakibatkan ion lithium
dalam bateri mudah  rosak.

3-Cas smartphone berdekatan alat elektrik lain
saya cas smartphone dekat dengan tv.Tau je la dekat tv tu ada dvd player,
dekoder astro, ada ubat nyamuk mana la
smartphone dan tab saya dulu tak rosak.
kepanasan melaui alat eletrik lain menjadi punca smartphone kita mudah rosak.

4-kerap menggunakan power bank.
yang ni saya tak de..sebab tak de powerbank.
bagi yang kerap menggunakan power bank kalau boleh guna
untuk keadaan yang terdesak saja.kalau kat rumah pun
nak guna powerbank melampau la tu..heheh

5-cas tanpa membuka casing smartphone
Ini untuk mengelak kan kepanasan pada smartphone kita .
kalau guna yang nipis tu ok la..ni yang casing dia siap dengan
beg tu memang cepat rosak la smartphone tu..

6-menggunakan smartphone ketika mengecas.
Pernah dengar ada yang sampai meletup kan?
bahaya tu..saya dulu selalu juga guna tab dan smartphone
masa tengah mengecas.patut la rosak..

7-Menggunakan pengecas tiruan.
Yang ni pun bahaya..tapi tu la kadang2 kita beli kat kedai tu,
peniaga tu senang2 je tipu kita.kita pulak.
tengok ada cop sirim , dok dalam kotak,
dah rasa tu yang asli..padahal tiruan je..jadi kena hati2 la..
kalau boleh nak beli tu tanya lah dulu kawa2n yang tahu serba serbi tentang ni..

ok..tu je..semoga bermanfaat untuk semua...

sekian..

 SUMBER;BRILLIODOTNET

10 comments:

  1. oohh power bank ada pun x bagus jugak ehh..ingatkan lagi senang la .. kita pun x de jugak power bank.. hii.. perkongsian yang bagus

    ReplyDelete
  2. no 1 ngn no 5 tuh kire baru tau... ok pasni lbh berhati2

    ReplyDelete
  3. yg mngecas sampai 100 dan tgu smpai habis kosong tu memangg soo meeekk ! hm, kena tukar gaya dh ni. thx for sharing :)

    ReplyDelete
  4. ok2 note..tq utk info ni byk je yg akak tak tau..akak selalu cas time memalam...tapi lepas baca yg tak elok cas henpon kat sebelah kite time tido terus jadi seriau le pulak...main henpon time cas memang bahaya dik...selalu pesan kat anak2

    ReplyDelete
  5. selalu buat cakap telefon sambil cas.. bahaya sungguh na..

    ReplyDelete
  6. sebenarnya masih ramai yang buat kesalahan seperti kat atas ni

    ReplyDelete
  7. Oh! no! nombor satu Mrs. A selalu buat.
    Lepas ni tak nak buat dah.
    Kebanyakkan tips tu ada yang dah tahu tapi tulah sikap degil tu payah nak kikis dah rosak baru nyesal.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();