Skip to main content

SAYA TAK MENYESAL TAK HANTAR MIKHAIL KE TADIKA

Assalamualaikum..


Baru-baru ni pi ke kedai dengan suami saya..Tengah tunggu suami pi bank kejap saya berbual la dengan cina taukey kedai tu.Katanya dia ada anak sorang sebaya mikhail..baru nak masuk 4 tahun..Dia tanya saya hantar Mikhail kat tadika mana.Saya kata la yang mikhail tak dihantar kemana2 tadika lagi..Mash awal..belum 4 tahun pun..

katanya bagus hantar anak sekolah awal sebab anak dia sudah pandai baca ABC..hari2 balik sekolah nyanyi lagu ABC.Dah pandai kira 1-10 ..


Bila saya dengar dia cerita tu rasa tak nyesal la tak hantar anak sekolah awal.Sebab anak saya tak pernah saya suruh belajar, tak pernah hantar tadika pun dah boleh kenal ABC..huruf besar huruf kecik, kira setakat 1-20 dok celah gigi je..Tanya la mana a, mana b semua dia kenal..

Anak saya kerjanya bermain saja selagi tak tidur.Berani suruh dia belajar?Tak de dia peduli pun..Tapi cemana dia kenal huruf dan mengira??Sebab saya saya bagi dia bermain..Dia belajar bila dia nak..kalau saya nak suruh memang tak la..




Masa Maisara umur 4 tahun saya akui saya pun paksa dia belajar..tapi nak dekat umur 6 tahun baru dia boleh lancar membaca..Masa tu baru saya sedar, tak payah la paksa dia belajar..biar je la..kenapa??sebab saya tengok lebih mudah dia ingat apa yang dia belajar bila saya tak terlalu menekan dia.Buang tenaga saya je nak paksa2 dia ingat dan kenal apa yang saya ajar sedangkan di umur 7,8 tahun nanti pun otak dia dah tentu akan berfungsi untuk ingat semua yang cikgu ajar..hahah..Buktinya ..
Kadang2 orang pelik tengok anak saya boleh kata tetiap petang melompat kat taman permainan.Dok rumah asyik bermain...Kelas tambahan pun tak de.Macam mana saya ajar anak saya??Saya cuma tak bagi tekanan pada anak.Tapi saya lebihkan galakan dan pujian.Anak orang lain balik sekolah agama terus siap2 nak ke kelas tambahan demi nak kan markah bagus.Sedangkan cara nya ada kat rumah je.Tak payah sampai nak hantar ke kelas tambahan

Kesimpulan nya tak payah la paksa anak yang masih kecil untuk belajar..cuma jaga lah persekitaran anak tu.Biar dia belajar dari persekiran dulu..Bila persekitaran ok mesti akan datang juga mood dia nak mengadap buku dan pensil..heheh




Persekitan yang macam mana tu??kalau tengok katon buka la katon yang boleh dia belajar..sambil tengok sambil dia boleh belajar.jangan pulak dipaksa budak tu tengok..Buka je dan biar.. Ibu ayah pulak dok saja jangan la dok nyanyi lagu cinta saja..Nyanyi2 la alif ba ta ke..tak payah panggil dia dengar..sambil2 masak tu awak nyanyi..Macam suami saya dia suka hafal quran.anak ikut walaupun kami tak suruh.

Yang paling kerap sekali saya buat ialah kira duit tabung yang dah penuh sama2 dengan dia.Tak payah suruh dia kira..awak kira je kuat2,,lama2 dia dengar dia ingat la..



Saya bukan ibu yang sempurna..Tapi saya tahu kesempurnaan tu tak datang dalam sekelip mata.Apa yang saya cerita ni bukan untuk bermegah2.Tapi saya kongsikan untuk ibu bapa fikir dalam2..masa kita kecik kita pun merasa main lumpur ,bangun pagi dah tengok tv , melompat dari pagi sampai petang..Lepas tu datang masa anak kita, kita nak sekat pulak...Adil tak??lepas tu kita acah2 update status.."rugi budak2 sekarang tak merasa main permainan macam kita dulu.." padahal kita ibu bapa yang tak bagi..ceh!!!

sekian..

Comments

  1. Serius...tak perlu paksa anak belajar...pelan2 dia faham sendiri disiplin tu...kita guide pelan2...Qi pun 4 thn x sekolah lag...relaks la kan hahahhaha...masing2 punya pemikiran nak kejar itu dan ini...ingat, anak2 ni bukan robot

    ReplyDelete
  2. aiyan 5thn baru akak mskkn tadika...
    walau teacher bgtau dia agak lambat... akak bgtau takpe...
    ikut kemampuan dia... akak takmo nk paksa2 sampai kt umah pun nk ajar beria...
    sbb dulu masa akak 5thn pun kejenya main lbh banyak dr belajar... alhamdulillah elok je sekolah rendah boleh membaca...

    ReplyDelete
  3. Akak kesian dengan budak2 sekarang,masih tadika pun nak dihantar tuisyen...kesian budak2 masa dipenuhi dengan belajar2 je.

    ReplyDelete
  4. Mak-ayah zaman canggih ni Dee ramai yg dah 'saiko' org kata.
    Semua nak yg terbaik buat anak sampai akhirnya anak terkulai keletihan.

    ReplyDelete
  5. SETUJU SGT DGN N3 DIANA...ANAK2 BOLEH BELAJAR DARI PERSEKITARAN SAMBIL BERMAIN MAIN...BADAN SHT OTAK CERGAS...

    ReplyDelete
  6. Byk skrg org umur 3thn dh masukkn tadika. Bdk2 tu kecik lagi. Time zaman kte skolah dlu yg masuk skolah lmbt ada la. Haha

    ReplyDelete
  7. anak2 saya semua masuk masa 4 tahun, tadika pun saya pilih tadika yang banyak main. tapi saya pun xde nak paksa2 belajar sangat masa tadika. kalau ikutkan saya pun memang biar je anak2 main. alhamdulillah di sekolah rendah mampu excel cemerlang je.

    ReplyDelete
  8. betul tu kak. benda basic boleh belajar di rumah. pada saya hantar tadika awal untuk ajar bergaul je. kat umah takde kawan. ehehhehe

    ReplyDelete
  9. Hahaha! Saya baru aje baca kat blog lain tentang ni. Memang pelik sungguh makpak zaman sekarang ni tau. Anak saya tu dah pergi tadika walaupun belum lancar baca tapi banyak dah improvements sejak ke sekolah tapi saya memang tak memaksa. Nak belajar, belajarlah. Tak nak sudah. Saya dah kata perjalanan hidup anak-anak ni panjang lagi. Kalau sekarang kita dok paksa mereka belajar, nak buat apa. Sampai masa nanti tahulah mereka baik buruknya. Kita beri panduan dan bantuan (wang ringgit) ajelah!

    Kasihanlah tengok makpak yang terlalu memaksa. Anak-anak takda kebebasan langsung sejak kecil. Berilah mereka ruang untuk 'bernafas' kan!

    ReplyDelete
  10. hihi....ni setuju..MV tak htr anak ke kelas tambahan...just biar dia study di rumah...umur 4 tahun pun MV masih htr ke taska yang just untuk jagaan

    ReplyDelete
  11. bab yang last tu betui ... tak sanggup haisshh nk bg anak main kat luar tanpa pemantauan mcm kita dulu2... hilang tak ke naya .. dok diam2 dlm rumah ...


    aku ade bc jg psot tu .... ngokngek mak die tu

    ReplyDelete
  12. anak saya doktor suruh hantar playschool dari umur 4 tahun bukan sebab nak dia pandai belajar tapi sebab masalah ada delay dalam perkembangan dia. Doktor kata dia perlu bergaul untuk improve terutama speech. tapi time tu memang tak confindent la.. dengan anak tak pandai cakap.. tak pandai urus diri semua tapi lala kena nombor & ABC sejak 3 tahun setengah dalam keadaan dia yang speech delay. Tak paksa belajar cuma ajar sambil bermain dengan dia. Sekarang dia dah kenal nombor sampai 100 tapi dalam english la. Melayu dia kenal dalam belas2 je. Dah boleh baca suku kata mudah.. Pun macam tu saya tak pust sangat dia belajar untuk jadi pandai.. tetap dia masih lebih banyak bermain dari belajar. Orang nampak maybe macam saya push sangat anak belajar hantar tuisyen terapi dalam umur baru nak masuk 5 tahun tapi sebenarnya tu untuk speech & masalah behavior & low attention dia. Cuma lala maybe education dia cepat pickup cuma dia kurang matang berbanding budak2 yang umur sebaya dengan dia. Sekarang pun ada kat rumah.. tadi pagi baca ka sebaris dua ayat guna dua & tiga suku kat mudah.. now main je sebab tak pergi sekolah mata bengkak.

    ReplyDelete
  13. Tak kuasa nak paksa2 anak.. Walaupun saya cikgu..bukan masanya nak paksa anak jadi pandai snagat..

    ReplyDelete
  14. Lya x da lgi pglmn itu, tpi btl la rasanya x prlu d pksa2 kan..yg pnting kita guide.kita pun bukannya suka d pksa2 kn

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …