Skip to main content

MACAM MANA MALAYSIA NAK MAJU??

Assalamualaikum...

Leceh gila la bila nak update blog line internet macam apa entah..
Ni la antara masalah kat Malaysia yang membuatkan malaysia
ni susahnya nak maju.Kau bayar la berapa pun slow nya macam tu jugak..
Awal2 je dia pi berdesup..lepas sebulan dua mula slow..
Cemana la nak berniaga online sampai kaya raya..
Kita yang kat bandar pun dah macam ni ,
bayangkan yang dok kampung...
Boleh layan facebook je la..baru nak upload gambar jualan
kat instagram dah tak boleh ..Sabar je la makcik..

Semalam saya baca katanya setiap hari semakin ramai yang dah menggunakan
laman sosial macam facebook dan  whatsapp bagai ni la..
tapi tu la..makin ramai yang guna patutnya orang2 atas tu tahu la
internet ni macam satu keperluan dah..
lagi2 macam kita yang buat duit dengan menggunakan internet ni.
tak de internet macam tak de kerja la kita..

Tengok macam saya ni la..
ni dah jam berapa ni baru nak update blog..??
aih..geram pun ada tau..tapi sabar je la..
anggap je la bukan rezeki saya hari ni untuk mendapatkan
PV dan UV yang baik ..
Mungkin esok rezeki saya lebih banyak dari hari ni..

Tapi kan saya kalau buka Instagram , gambar tak keluar,
saya akan on Airplane Mode tu.
lepas tu mesti gambar semua ada keluar..
Sama jugak kalau nak letak gambar..
tekan je kat Airplane Mode lepas tu upload la gambar dari enpon ni..
memang laju la sikit ..

Itu kalau guna phone..
kalau guna PC tak dapat la nak nolong sebab tak reti..hehe..
Agak2 tak boleh nak upload gambar, nak update blog,
makcik tutup je..lepas tu ambik bantal tengok tv.puas hati.
hahah...

sekian...








Comments

  1. sama la kat sini pun kak Diana.. menjadi jadi semputnya line tenet sekarang. menguji kesabaran sungguh

    ReplyDelete
  2. Memang betul internet kat rumah pun mcm tu juga..dah 3 kali upgrade..mula2 saja laju, pas tu mula slow sikit..tiap2 bulan ada saja cal kita nak suruh upgrade yg laju lagi...mmh! serik..

    ReplyDelete
  3. teringat waktu kerja kat thailand dulu. duduk kat kampung je, tapi line internet dia sangat laju! sampaikan boleh download beberapa movie dalam 1 masa. siap boleh tengok youtube tanpa buffering. terasa beza sangat dengan malaysia ni. ish!

    tapi kan, kenapa bila on airplane mode, semua gambar ada ek? erks..memang kena ubah eh?

    ReplyDelete
  4. BEGITULAH SELALUNYA KONPLEN PUN PENAT JE HEH..HEH..

    ReplyDelete
  5. tengah musim tenet semput nih... tu la punca blogwalking makin kurang sekarang ni agaknya...

    ReplyDelete
  6. jadi xsabar kadang2 dengan line internet ni..

    ReplyDelete
  7. Bab tu lya da jrg on9 blog, line x mgizinkn. Padahal kuota byk je huhu

    ReplyDelete
  8. Ni nak tanya, airplane mode tu apa fungsinya? Hahaha...

    Internet kalau berdesup lajunya memanglah best tapi kalau dah semput tu memang menguji kesabaran betul. Lebih baiklah tak payah buat apa-apa, lagi menyakitkan hati adalah...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …