Skip to main content

TC BOY MEMUDAHKAN ANDA MEMASAK MAKANAN KEGEMARAN .

Assalamualaikum...



Saya ni walaupun suri rumah saja tapi saya usaha juga untuk memasak dengan ringkas, cepat tapi sedap..maklum la..banyak kerja oi nak buat..Bila  memasak ni sebagai ganjaran  juga la untuk anak2 dan suami serta diri sendiri..sebab tu bila masak , kena masak sedap2...masak cincai2 tak sedap , macam bergaduh laki bini nak buat apa..kan??siksa tekak sendiri je..ahahahh..Sebab tu la saya pilih TC Boy.Semua masakan kegemaran jadi sedap,.



Salah satu yang jadi kegemaran kami anak beranak dah tentu la laksa .Meh nak tunjuk ni laksa yang dimasak menggunakan sardin TC Boy.Makan bertambah2.Rasa nya macam guna ikan segar..Tak de hanyir sardin.Tak payah dah nak buang2 tulang.buang masa je,.Guna sardin TC Boy je.Untuk resepi klik sini 



Yang kedua nya menjadi kegemaran anak2 ialah Pizza Tuna TC boy .Topping nya guna Solid Tuna in Extra Virgin Oil.Tuna yang padat di dalam tin kaya dengan rasa minyak zaitun.Sesuai untuk dijadikan topping pizza..Nak resepi tengok kat sini.


Paling mudah dan cepat! Tuna in mayonnaise ni dalam dia ada jagung jugak.dan ada hirisan lobak.Memang berkhasiat.Sesuai untuk anak-anak kita yang mana susah sangat nak makan sayur tu.Dalam satu tin ni je ada khasiat lengkap .Tapi bagi saya memang suka kalau diletak kan tomato, alas pulak dengan daun salad dan hirisan timun.wah!!masa makan bunyi rangup je...hahah..


Dan yang last sekali..Makanan kegemaran rakyat Malaysia..Karipap dengan inti Tuna .Untuk karipap saya gunakan Solid Tuna in Sunfloower Oil. Isinya besar2 tau..memang puas hati sangat la..saya jamin ramai yang akan suka Solid Tuna in Sunfloower Oil.  ni sebab selain karipap boleh juga di letak kan dalam bubur nasi...di buat sambal dan macam2 lagi..Nak resepi karipap ni klik sini 

Mudah kan bila ada produk TC BOY?Dah la sedap , lepas tu kita boleh guna untuk setiap makanan kegemaran kita.Jadi mudah dan cepat...

sekian..

Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …