Skip to main content

NAK JADI ADMIN FACEBOOK?INI PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU..

Assalamualaikum...



Pernah  beberapa kali ada yang minta saya jadi admin
untuk facebook page dan group tapi saya tolak.
Bagi saya nak jadi admin  ni tak boleh nak ikut kehendak sendiri.
Kita kena ikut apa pengikut nak.
Itu salah satu sebab kenapa saya tak suka jadi admin kat mana2 group atau page.
jadi admin kat blog sendiri pun dah cukup.

Satu lagi yang tak bestnya kita tak boleh nak padam komen yang kita tak suka.
Mana boleh suka-suka hati nak padam komen orang.
Walaupun berbeza pendapat kita kena hadap je la..

Ada setengah komentar ni suka guna bahasa yang kasar.
panggil admin "oi" la.."j**ake " la...
bagi saya yang lemah lembut sopan santun ni.
memang tak biasa la panggil2 orang macam tu..
silap2 makcik meroyan pulak kat page tu..hehehe

kadang2 benda yang kita post tu 50 % nya tak suka..
bila tak suka tau je la kan..ayat diaorang tu..
"cerita tak bermanfaat..."
"admin suka mengaib kan orang.."
"admin tak sekolah.."
macam2 lagi la..sampai kita yang bukan admin pun meluat nak baca..

Dah tau tak bermanfaat, tak berfaedah baca la cerita lain..kan??
tapi boleh ke kita balas macam tu pada mereka yang tinggalkan komen?
hahahha..dah tentu la tak boleh...
Kita cuma boleh tengok je la..

Tapi kan ada juga page2 yang sengaja mencetuskan perbalahan
dikalangan pengikut2 ..sengaja update status yang mengundang kemarahan
dengan isu yang terlalu sensetif..
Contohnya perbandingan lelaki dan perempuan..
benda ni saya rasa ramai admin  yang guna
untuk menghangatkan page diaorang..
Satu benda yang saya tak setuju dari dulu lagi..

Apa pun nak jadi admin hati kena cekal, kuat semangat , degil
dan tak jadi sesumpah..
kejap  status kau gini..
tengok orang ramai marah tiba2 kau edit status tu jadi lain..
lagi la orang marah..kena tetap pendirian..


sekian..

Comments

  1. banyak cabarannya jadi admin ni

    ReplyDelete
  2. JADI ADMIN NI KENA SABAR N BIJAK DIPLOMASI.
    JADI ADMIN BLOG SENDIRI PUN PENING HEH...HEH..

    ReplyDelete
  3. kalau akk pun kompem tak kose kot...hahahahaaa

    ReplyDelete
  4. Tak pernah terfikir pun nak jadi admin kat mana-mana group sebab hati tak tahan kalau dilanda badai ^_^ Setakat jadi admin blog sendiri bolehlahkan, tak suka tak payah approve komen tu!

    ReplyDelete
  5. sy pn xlayak jd admin mana² page..nk urus page sendiri pun tunggang langgang...huhu

    ReplyDelete
  6. Setakat ni jdi admin utk diri sndiri je la kihkih..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …