Thursday, 31 March 2016

BEGINI LAH NASIB BILA TAK POPULAR

Assalamualaikum...


Pernah tengok tak kat facebook ke , instagram ke..
bila orang popular update status letak la caption apa pun semua pakat nak komen..
pakat nak like..
sejam update bersusun komen..
tak jawab komen pun tak pa aih..yang penting peminat dapat tinggalkan komen dan like..

kadang2 tu caption .."hi.." pun ramai like..
siap share lagi..

beruntung betul jadi orang popular ni..

Tapi kalau tak popular mereput la kau kat situ..
Mintak link nak bw pun tak dak sapa sudi nak bagi..hahah


tengok ni...sedih oi...dah 2 jam tak de siapa 
sudi menerima kedatangan saya di blog mereka..hahaha..
lawak pulak rasa..

hari ni bloglist saya tak boleh buka..
dari pagi lagi tak boleh..
tu yang saja gatai2 tangan mintak link kat blog..
last2 tak dak sapa peduli..
padan muka...

ekekek...

jom blogwalking sat..

sekian..


LINDA ON LUAH RASA KECEWA UPAH PEKERJA TEMPATAN

Assalamualaikum...

Beberapa bulan lalu kecoh negara kita apabila ada ura-ura mengatakan 1.5 juta pekerja asing bakal dibawa masuk.Ramai netizen yang meluahkan rasa kecewa dan mengkritik kerajaan kerana lambakan warga asing yang tidak dikawal dinegara ini.Malah ramai yang menegaskan belia di malaysia masih ramai yang tidak bekerja dan sanggup bekerja jika di tawarkan gaji yang berpatutan.

Hari ni Juruhebah popular Linda On meluahkan rasa kesalnya dengan sikap beberapa pekerja restoran Nasi ayam miliknya yang dikatakan berhenti kerja dengan berbagai alasan .Dalam status nya juga dia meminta sesiapa yang tahu ejen yang menyediakan pekerja asing untuk restoran nya.


Melalui komen yang diberikan pengikut nya ramai yang mengkritik sikap anak muda di Malaysia yang memilih pekerjaan tapi tidak mahu menerima kemasukan warga asing bagi mengisi kekosongan kerja di negara ini.

Namun ada juga antara komen tersebut yang mempertikaikan pengurusan restoran milik Linda On yang dikatakan menjadi punca mengapa ramai pekerja restoran miliknya berhenti kerja.


sekian..

WANITA HAMIL MAUT LEHER TERSEKAT DIJERIJI PAGAR

Assalamualaikum...


Bahaya  betul kalau terkena strok haba ni.
Boleh pengsan tak kira tempat.
Macam yang berlaku diChina ni..

seorang wanita mati apabila lehernya tiba2 tersekat di jeriji pagar .
Lebih menyedihkan wanita tersebut sedang hamil


Menurut saksi kejadian wanita hamil yang berusia lingkungan 30 tahun
itu kelihatan berjalan terhuyung hayang seperti orang yang sedang pening.
Dia kemudian nya berhenti duduk dan bersandar di jeriji pagar di tepi jalan.
Tiba2 saha dia pengsan dan lehernya terjerlus di celah2 jeriji pagar tersebut.

Orang ramai  yang sedang berjalan kaki di situ
cuba membantu dengan menarik jeriji pagar itu tetapi gagal.
Ketika polis dan ambulance sampai  dan mengeluarkan wanita tersebut
dia sudah tidak bernafas.


Berbagai rawatan kecemasan diberikan namun
wanita tersebut bersama bayi di dalam kandungan nya
tidak dapat diselamatkan

Punca sebenar mengapa wanita tersebut pengsan masih belum diketahui
namun laporan mengatakan ianya berkemungkinan akibat stroke haba.

sekian..

MACAM NI LA BILA DAH JADI BLOGGER...

Assalamualaikum...



Sejak seminggu lalu memang saya dah tak ambil job review sebab
saya nak pi hantar tukun besi kesayangan saya ni pi baik pulih..
Satgi kalau ambik job review tapi tak  boleh nak buat marah pulak orang kat kita.
kelmarin dapat satu review saya terima  je sebab kami dah lama berbincang..
Tapi yang lain tu saya tak ambik la..

Jadi pada yang dah email saya untuk review tu tapi
saya tak balas apa2 tunggu la nanti saya email balik
bila pc saya ni dah siap ye..
Kalau ada rezeki untuk saya, ada la..
kalau tak de , saya anggap mungkin ada orang lain
yang lebih layak menerimanya.

Yang email untuk mintak saya tulis masalah depa pun nanti tunggu akan datang ye.
Kebanyakan entry yang saya tulis ni kebanyakan nya
dai luahan hati pengirim2 email.
Tapi tak kan saya nak dedah kan nama ..kan?
ada yang tanya pasal makanan untuk anak,
masalah cinta, masalah anak tak mau tidur,
masalah nak buang warna rambut..
masalah nak lari rumah..macam2 lagi..

Tapi saya tak mau la bila saya tulis nasihat ,awak tak boleh terima bila
saya tak memihak pada awak.
Minta pendapat orang , kena juga buka mata.
memang saya pun tak sempurna tapi bagi saya
kalau saya ada masalah macam awak2 semua mungkin pendapat orang lain tu
yang saya akan pakai sebab dalam keadaan beremosi
memang kita rasa diri kita saja yang betul.


sekian..

Wednesday, 30 March 2016

PASANGAN SUAMI ISTERI TERLANTAR DI KAKI LIMA APARTMENT ANAK SENDIRI

Assalamualaikum..


Tak tergamak rasanya nak biarkan seorang yang dah berusia dibiarkan tidur di tempat yang tak sepatutnya.Apatah lagi jika orang tua tersebut adalah ibu bapa kita sendiri.

Seorang nenek berusia 70 tahun dan suaminya terpaksa tidur di koridor luar apartment anak ketiga mereka.Nenek tua yang hanya dikenali sebagai Zhu Shulan ditemui  sedang duduk ditempat tidur mereka manakala suaminya sedang berbaring sambil merintih .

Menurut penduduk di apartment tersebut pasangan suami isteri itu sudah lama dibiarkan tidur di koridor luar tersebut malah jika ada yang bersimpati mereka berdua akan diberikan makanan seperti roti dan makanan siang.

Ketika polis datang untuk menyelesikan masalah pasangan suami isteri ini , Nenek Zhu memberitahu sebelum ini mereka tinggal bersama anak sulung mereka.Namun anak sulung nya dihalau keluar oleh pemilik sebenar .Kerana keadaan tersebut anak sulungnya hanya mampu menyewa kereta dan menyuruh pemandu menghantar kedua ibubapanya ke rumah anak ketiga pasangan ini.

Namun sehingga sekarang pintu rumah anak ketiga nya ini tidak pernah dibuka dan tidak diketahui kemana perginya penghuni rumah tersebut.Polis juga beberapa kali mengetuk pintu rumah anak pasangan ini tetapi  tiada sesiapa yang membuka nya.


Polis menawarkan untuk menghantar pasangan ini menginap di hotel namun mereka menolak kerana percaya anak mereka akan kembali tidak lama lagi.

Pasangan ini mempunyai 4 orang anak dan hubungan 4 beradik ini tidak baik akibat perebutan 3 apartment.

sekian,


SAYA STRESS LA MACAM NI.SAYA TAK BAHAGIA LANGSUNG - SUAMI

Assalamualaikum...



Saya tak suka betul kalau suami membebel..Untungnya suami saya sama macam saya..
kami tak suka bercakap benda2 yang tak best jadi memang
tak de la membebel.Tapi saya pulak kalau membebel mesti untuk anak2 je..
kalau saya membebel kat suami maknanya tu bukan saya la tu..
mungkiin saya di rasuk la kot..hahhaha

Hari ni ada seorang suami mengadu pada saya yang isterinya sangat kuat membebel.
Buka-buka pintu terus membebel,masuk kereta terus membebel..
ada je tak kena.


Ada orang kata wanita membebal sebab dia nak kan perhatian.
Tapi kalau asyik membebel saja , rimas jugak.
tak kan lah setiap masa lelaki nak beri perhatian pada dia..kan??
Kebanyakan isteri yang kuat membebel ni,
mesti suaminya lebih pendiam.

Sikap diam suami ini la yang buat isteri lagi kuat membebel.
Suami jangan anggap isteri akan berubah dengan sendiri sedangkan
suami pun tahu sejak mula kenal, berkahwin sampai dah mempunyai anak
isteri memang jenis yang suka membebel.

Pesan pada isteri jangan suka membebel.
sesekali gunakan kuasa anda sebagai suami untuk mengubah sikap buruk isteri tu.
Tak perlu anda menyiksa diri sendiri dengan hanya
diam dan menahan perasaan sedih, benci dan rimas bila isteri membebel.
Ingat...anda ialah seorang suami, bukan isteri.

sekian.




SUSAH SANGAT KE NAK CAKAP TAK NAK?

Assalamualaikum...



Bila ada kawan-kawan atau saudara mara yang
minta sesuatu pada kita adakah kita akan beri?
Biasanya kita akan kata..

" tengok la apa benda yang dia nak tu.."
" tengok keadaan la.. kalau mampu bagi je..kalau tak , tak de la.."

Tapi sebenarnya ada banyak perkara yang kita ni kadang2 tak sampai hati nak tolak..
Tak tahu la ianya sebab tak sampai hati atau sebab malu nak tolak..



Bila pi meminang anak dara orang..
Mak ayah pompuan tu letak wang hantaran RM20k..
Yang lelaki ni kerja edar risalah kat pasaraya je..
mana la ada banyak duit.tapi sebab malu, nak jaga status ,
nak jaga hati , terus si lelaki angguk setuju..

kau tak mampu kau cakap la tak mampu.
Mintak la kurang sikit.bagi tau kau tu kerja gaji tak banyak.
Tapi sebab berlagak,Takut bakal pak mertua
nampak kau lekeh punya orang terus je kau setuju.
Lepas tu mula tak tidur malam pening kepala nak cari duit.
belambak lagi pompuan kat luar yang bujang2 tu..
Jangan la kau rasa itu lah satu2 nya jodoh kau.



Sama la keadaan nya bila anak nak kawen.
Anak pun bawak la gadis idaman tu datang rumah.
Kenal2 dengan keluarga.Anak pun bagi tau nak kawen.
Pergi la hantar meminang.Lepas kahwin, baru  keluar cerita, ..
"tak suka sebenarnya kat menantu tu tapi sebab anak nak kawen bagi je la.."

Kadang2 keputusan yang kita buat tu boleh menjejaskan
masa depan orang lain.
Kesian orang yang jadi mangsa akibat sikap kita yang malu nak menolak ni..

Lepas ni kalau korang rasa tak mau, cakap je tak mau.
Tak mampu cakap tak mampu, tak suka cakap tak suka.
Sebelum buat keputusan fikir la sama masa depan orang lain..


sekian..

Tuesday, 29 March 2016

NORMAN HAKIM KONGSI KISAH AWISHZ KERAP LIHAT BENDA HALUS

Assalamualaikum...



Mesti ramai ibu bapa yang pernah mengalami pengalaman anak kecil terpandang sesuatu yang menyeramkan.Ada yang sampai menangis dan demam sebab terkejut.Ada juga yang menjadi pendamping pada anak kita sampai anak jadi tak takut dan anggap ianya sebagai menghiburkan..

Baru2 ni pelakon Norman Hakim ada berkongsi tentang anak nya Awish yang kerap melihat makhluk halus.Memang ada kanak-kanak yang boleh melihat apa yang orang dewasa tak nampak.



normanhakim_786 Ni la dia #mdhsiblings No.4 #MuhammadDarwiszHakim ,budak umur 3 thn yang 'pandangan mata' dia tak berapa nak ber'hijab' nih . . Surprisingly sepanjang tgk filem #Munafik ,dia tenung senyap diam je the #bigscreen sbb naturely dia very the energetic per hyperactive tak reti duduk diam.Tiap kali sampai babak 'kerusi panas',dia akan menyorok & cakap "Mummy...Aish takut..nak 'Allahuakbar'!"..maksudnya 'nak solat' . 

. Saja share..weolls mula detact yg ada 'sesuatu' di sebalik 'pandangan' dia masa kat Tenggaroh.Kalau 'pandangan' dia OK,dia akan cakap "ada abang".Kalau TAK OK,mcm biasa dia cakap "Aish takut...nak Allahuakbar!" . . Antara 'babak' yg OK especially kat rumah weolls (kat ruang Musholla),dia akan buat sign 'senyap' (jari kat mulut) bagitau "ada abang..abang Allahuakbar" & tiap kali nak tido kalau 'ada abang',dia akan bukak segala pintu almari n bagitau "ada abang..abang nak sleep" . . 

Dan 'babak' yg TAK OK antaranya, masa dalam kereta especially malam, #Awishz jenis suka baring tgk #moonroof sbb dia suka tgk moon.Theres certain time,tiba2 dia pejam mata pandang tempat lain & cakap "Aish takut...ada 'kakak'! Aish nak Allahuakbar!" . . 

Banyak lagi sebenarnya insiden yg OK/TAK OK & ni just antaranya.Dan Abang Danish pun pernah melalui benda yg serupa dlm usia yg sama.Cuma skrg dia lebih banyak diam & rujuk pada Al-Quran & Sunnah . . Sekadar share je.Mungkin ada antara kat luar sana yg melalui pengalaman yg sama.Paling penting,kita kena percaya,ajar & didik yg segalanya datang & dalam kekuasaanNya.Allah yg berkuasa atas segalanya.ALLAHUAKBAR.



Berdiri bulu roma makcik bila baca cerita Norman Hakim tentang anak nya ni. Ada yang pernah punya pengalaman yang sama macam anak Norman Hakim ni??


sekian..

DEDAH GAMBAR PERKAHWINAN, SUAMI ADIRA DIANGGAP TIDAK SENSITIF

Assalamualaikum..



Saya kagum betul dengan wanita yang bergelar Datin Red ni. Dia adalah isteri pertama kepada suami Adira.Apa yang membuat kan saya pandang tinggi pada wanita ini ialah ketabahan nya menghadapi masyarakat yang memandang serong kepada suaminya.Baru-baru ni Dato Red ada memuat naik gambar perkahwinan beliau dan Adira.Namun banyak komen yang menganggap Dato Red tidak tahu menjaga perasaan Datin Red dengan memuat naik gambar  tersebut di IG nya.



Hairan juga macam mana orang luar boleh tahu perasaan sebenar Datin Red.Banyak komen yang menganggap sekarang Datin Red sedang bersedih, kecewa dan hanya berpura2 gembira dengan apa yang berlaku.Sedangkan apa yang saya perhatikan tak pernah sekali pun Datin Red meluahkan rasa sedih dan kecewa dengan apa yang dilakukan oleh suaminya.

Setahu saya Datin Red merestui hubungan suaminya dan Adira malah dia gembira kerana dapat mengembirakan suaminya.Hubungan Datin Red dan Adira juga sangat baik dan mereka kerap meluangkan masa bersama.



Saya rasa orang ramai tak sepatutnya memberi komen2 kononnya simpati dengan nasib Datin Red seolah-oleh dia tidak gembira dan kecewa.Ianya seperti menghasut dan menyemai perasaan tidak ikhlas dan benci pada Adira dan Dato Red.Bukan kah lebih elok jika kita memberikan kata2 dan doa yang baik semoga kebahagian mereka sekeluarga berpanjangan dan banyak kan memberi pujian dan rasa bangga dengan sikap Datin Red.Ianya akan  membuatkan keluarga ini lebih saling menghargai.

sekian..

4 PERKARA YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN SEBELUM MENJADI PENGASUH

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
susah nya nak mula menulis di blog ni semula sedangkan baru berehat 3 hari je..
Semalam buka je blog baru nak menaip banyak pula halangan nak menulis.
Baru taip Assalamualaikum ..anak dah panggil nak itu nak ini..
selalunya kalau jadi gitu saya akan tutup komputer dan melayan je anak-anak.
kalau tidak mesti apa yang saya tulis tu saya sendiri tak paham.
hahahahh...



Ramai yang anggap urirumah yang anak tak berapa nak ramai ni
mesti banyak masa terluang.
lepas tu mula la akan ada yang bertanya sama ada nak tak jadi pengasuh.
kalau yang tak kisah mungkin akan terima je tawaran tu.
lagi2 bila yang minta tolong tu adalah rakan-rakan kita.
Tapi sebelum menerima tawaran tersebut ada baiknya kita fikirkan dulu beberapa perkara ini.


1-Bayaran yang setimpal
kebiasaan nya untuk bayaran bagi seorang bayi anggaran dalam rm300-rm400 .
Manakala untuk kanak-kanak antara rm200-rm300.
Kadang2 kita sengaja meletak kan harga murah atas dasar "kawan-kawan"
tapi demi kebaikan bersama ada baiknya kita lupakan sekejap harga "kawan-kawan ' tu.

2-masa 
menjadi pengasuh bermakna  kita harus mengikut
masa bekerja ibu bapa atau orang yang membayar pada kita.
Kita tak boleh nak pergi bercuti sesuka hati.
tak boleh nak keluar membeli belah pada jam orang bekerja.
Lagi susah kalau ibu dan bapa si anak tu bekerja shift.
Silap2 masa untuk keluarga sendiri pun terpaksa diabaikan  semata2 nak menjaga anak orang.



3-kebenaran
Ada setengah ibu bapa tidak kisah jika anak mereka di bawa pengasuh
keluar untuk membeli belah dan berjalan-jalan di luar rumah.
Tapi kebanyakan ibu bapa tidak akan membenarkan perkara ini berlaku.
jadi kita perlu mendapatkan kebenaran dari ibu bapa anak jagaan kita
dalam apa saja yang kita buat melibatkan anak jagaan kita.

4-susah untuk memuaskan hati 
Orang kata jaga anak sendiri lebih mudah dari jaga anak orang.
perkara ni memang benar dan jangan sesekali pandang ringan.
sedikit calar di tubuh anak pun akan menjadi isu besar .
KIta perlu bersedia dan berhati2 setiap masa.



Hubungan antara pengasuh dan ibu bapa haruslah
dalam keadaan baik dan mesra.Ini supaya pengasuh dan ibu bapa
lebih mudah untuk berbincang dan anak dalam jagaan
pengasuh juga terjamin keselamatan nya.
kadang2 tu sikap ibu bapa yang tak mesra
dan terlalu cerewet membuatkan pengasuh hilang keikhlasan dalam menjaga anak.
Ibu bapa juga jangan lah meletak kan sepenuh tanggungjawab mendidik anak
pada pengasuh.Ini supaya pengasuh tidak rasa terbeban .
Sekali sekala beri lah sedikit bonus dan hadiah pada pengasuh.


sekian..






TAK KAN NAK SALAH KAN GAMBAR DI FACEBOOK PULAK...

Assalamualaikum..



Tengok ramainya kawan-kawan yang dah kembali langsing dengan berbagai diet, senaman dan makanan kesihatan yang diaorang amalkan..Makcik je yang makin hari makin membulat tanpa rasa bersalah sikit pun..hheheh..jeles tau..Hari ni kembali membuang lebihan lemak-lemak  yang berjaya di kumpul dalam masa 4 tahun ni..harap2 dalam masa sebulan dapatlah kurang kan sikit berat badan ni..

Dah banyak orang kongsi tip untuk kurus ni.Dari bab makan sampai la bab2 lain .Tapi nak buat tu bukan senang.setakat tulis berderet sampai 3,4 puluh perenggan makcik pun boleh.Tapi pengaruh jahat tu banyak.Makcik yang dok rumah je ni pun di goda dengan macam2 gambar sedap .



Tu yang jadi punca berat badan makin naik. Kat facebook gambar lempeng dengan sambal je.Tapi perut kita yang dok tengok gambar tu kemain berbunyi2 sampai nak mencarut je rasa.hahahha...sudah nya pi la ke dapur mencari apa yang setanding dengan lempeng dan sambal tu supaya keinginan dan nafsu syaitonnnn ni dapat dipuaskan..

Tak kan nak marah orang yang upload gambar pulak.kan??dah tentu2 kita sendiri yang salah sebab tak mampu nak kawal nafsu makan.Apa pun makcik harap hari ni makcik mampu mengawal perasaaan nak makan macam2 tu.

*pernah juga saya salahkan orang  yang mula2 masuk kan garam dan gula dalam makanan..pandai2 je.kan??

sekian..

Friday, 25 March 2016

SALAH KAH KELUAR DENGAN BEKAS TEMAN LELAKI

Assalamualaikum...



Semalam saya  dapat satu email yang minta saya tulis
tentang keluar dengan bekas kekasih.
Kisahnya si penghantar email seorang gadis mengadu yang dia bergaduh dengan
kekasih nya sebab dia keluar dengan bekas kekasih.
Teman lelakinya  tak boleh terima dia keluar dengan bekas kekasih.
sedangkan menurut gadis ni dia dan bekas kekasihnya
sudah tak ada apa2 perasaan...
Sebelum ni dia ada keluar dengan kawan satu tempat kerja juga seorang lelaki
tapi teman lelaki nya tak marah pun.
Tapi dengan bekas kekasih tak boleh pulak.
hahahha...

Kelakar juga cerita ni tapi  kalau kita berada di tempat si gadis atau di tempat
teman lelaki gadis ni mesti rasa stress jugak..kan??
nasihat saya untuk si gadis dan teman lelaki nya..:-



kepada si teman lelaki..
sebab itu jangan sesekali memberi peluang.
Dengan lelaki A boleh keluar berdua tapi bila
dengan bekas teman lelaki kita tak bagi dia keluar.
nampak pelik tak??bila rasa pelik tu yang buat gadis tu tak boleh terima.
Lepas ni buat la peraturan jangan keluar dengan mana2 lelaki.
nak keluar deting bersama kita pun kena suruh dia ajak sorang dua kawan perempuan atau
adik perempuan, adik lelaki dia..untuk teman kan..
Kalau kita buat undang2 macam tu dia nak tak suka-suka keluar dengan
lelaki lain?

Selagi awak berdua belum berkahwin , belum terlewat untuk
awak buat peraturan macam tu dengan dia.
Kalau dia sayang kan awak dan tahu apa yang awak buat ni untuk
masa depan dan hubungan  yang berkekalan hingga akhir hayat
dah tentu dia akan ikut.
kalau tidak, berserah la pada takdir..
Jodoh pertemuan itu Allah yang tentukan..



Untuk si gadis..
Pandangan lelaki pada setiap bekas kekasih kepada wanita yang disayangi
tu berbeza dengan apa yang awak pandang pada bekas kekasih.
Walaupun awak rasa ianya hanya bekas kekasih tapi bagi lelaki ianya bagaikan
pengacau, penghasut dan pesaing dalam hubungan awak berdua.
Letak tempat awak di tempat kekasih awak.
awak suka tak kalau dia keluar dengan bekas kekash dia.
Dah tentu awak pun tak suka..kan??

Dalam satu2 hubungan ni sikap saling menjaga hati tu kena ada.
Tu pun kalau nak kan hubungan tu kekal lama.
kalau asyik nak ikut kepala sendiri je memang tak kemana la..

**Kalau dalam keadaan terpaksa keluar juga sebab urusan kerja,
ada baiknya tak payah la nak bagi tahu kat teman lelaki tu..
baru kekasih je..kan?Bukan suami..nak keluar pun kena hantar laporan bagai
tu cari penyakit namanya..heheheh
kalau suami tu wajib la bagi tau dan minta kebenaran..
suami tak bagi jangan berkeras nak pi jugak..derhaka oi..heheh


sekian..

RESEPI KARI AYAM YANG SIMPLE DAN MUDAH

Assalamualaikum..



Bila entah saya buat kari ayam ni..minggu lepas kot.kari ayam saya simple je.Kari ayam tak letak kerisik sebab tak selalu beli kerisik.heheh...Kalau pi kedai pun kerisik tu jarang2 ada dalam senarai barang untuk dibeli.jadi bila teringat nak buat kari ayam memang tak de la kerisik tu.tapi ada juga yang kata kalau tak letak kerisik kari tak cantik, tak sedap..setakat ni kari ayam saya tak pernah tak sedap..Ceh!!siap puji masakan sendiri tu..Kalau nak tahu sedap ke tidak meh la cuba.Ini resepi kari ayam yang simple dan sedap tak payah letak kerisik...Ni hidangan untuk kami 4 beranak je..jadi buat tak banyak..guna suku bahagian ayam je..

Bahan-bahan

suku bahagian ayam
3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci hali
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari
1 biji kentang dibelah 4
1 cawan santan



Cara-caranya

1-tumis daun kari , bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
2-kemudian masuk kan bawang kecil, bawang putih, dan halia yang dah di hiris halus.
3-bila dah garing masuk kan rempah kari bersama asam keping , ayam , ubi kentang , dan santan.
4-masak sampai pekat dan pecah minyak.kemudian masuk kan 1 cawan air.tunggu sampai mendidih
5-kemudian masuk kan garam..

dah siap..

senang kan??selamat mencuba...


sekian..

TIPS MUDAH MEMILIH TEMBIKAI SUSU YANG CUKUP MATANG

Assalamualaikum..




Dengan cuaca panas macam ni kalau dapat makan buah tembikai susu memang best..kan??Dapat pulak yang anis dan penuh jus nnya..Bila gigit mercik recik air nya.. sejuk je lalu kat tekak.Itu kalau buah tembikai susunya yang masak elok.kalau terbeli yang tawar memang kecewa la..

Jom saya kongsikan satu cara mudah macam mana nak pilih buah tembikai susu yang  manis, cukup matang dan pasti menyaman kan dalam cuaca paans ni.

1- angkat buah tembikai susu dan pilih la yang paling berat.

2- cuba hidu di bahagian tangkai buah.Jika bau buahnya kuat itu tanda buah tersebut sudah cukup matang.

3-Angkat buah tembikai susu dan letak di tepi telinga.Cuna ketuk2 buah tersebut.Jika bunyi nya terdengar agak dalam seperti ada ruang kosong yang luas itu tanda buah tersebut sudah matang.

jangan lupa cuba buah tembikai susu tersebut satu-satu..Ambil masa untuk memilih buah yang terbaik.Jangan tergesa-gesa kerana ianya pasti tidak menghampakan ..:)


sekian..

Thursday, 24 March 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih


*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , Tasha Aqisha , Miszrockers , Seindah Cerita DYatie , Putery Memory , Pemburu Pelangi , Yanie Yusuf , Bahejabela , Rayyan Kata , Farah Dafri , dan Munirah Moon.

CARA BUAT KEK "BELI LEBIH MURAH DARI BUAT SENDIRI"

Assalamualaikum...



Saya memang suka buat kek..Dulu beli je sebab tak reti..
sekarang ni dah tahu nak buat macam mana..
barang2 pun dah tahu nak dapatkan di mana.
jadi lebih mudah nak buat kek atau biskut.
Dah lama jugak la tak membeli kek kat kedai2 tu..

Bagi yang tak tahu nak buat kek mesti ada juga keinginan nak buat kek.
nak rasa hasil dari tangan sendiri.
tapi kadang2 cara tu tak betul sampaikan terlajak berbelanja pulak..
nak buat kek kecil je tapi keluar belanja nya macam nak
buat kek yang bersaiz besar.

Contoh nya macam hari ni saya tengok ramai yang share satu
post di facebook yang menunjuk kan cara buat kek dengan limpahan
coklat hanya dengan menggunakan kek yang dibeli dan beberapa coklat pilihan.
tengok pada caption di post tu ini cara buat kek versi orang malas..



Nak buat tu memang la senang.
potong kek jadikan bentuk love kemudian hias je dengan
coklat2 yang dah disediakan tu..
Tapi makan kos la...
tengok la harga2 coklat tu..
Rasanya kalau dia beli je kek terus yang sama serupa
dengan kek yang dia buat tu( dan mungkin juga lebih besar,kemas dan cantik)
rasanya dia boleh dapat dengan harga lebih murah.

Beli dengan buat yang mana lebih senang??
kalau saya nak buat versi malas , beli lagi baik kot..heheh..

sekian..


PEMILIHAN AMELINA SEBAGAI DUTA PRODUK DHERB DIPERTIKAI

Assalamualaikum..



Selalunya kalau kita tengok artis2 yang di pilih untuk menjadi duta pada satu2 produk kecantikan dan kesihatan mestilah artis yang cantik, ramping dan boleh kata sedap mata memandang.
Tapi kalau yang dipilih tu adalah artis yang tak cantik, agak pelik juga apa yang membuatkan artis tersebut dipilih menjadi duta produk.



Baru-baru ni dalam satu majlis , Dato Alif Syukri mengumumkan pemilihan penyanyi dangdut Amelina di pilih sebagai duta salah satu produk D'herb.Tapi ada pula yang mempertikaikan nya.."kenapa pilih amelina .Pilih la yang elok sikit..pilih la yang ramping, "macam tu la komen2 yang di berikan oleh pengikut2 di laman Instgaram Dato Alif Syukri .



Nak buat cemana..dah rezeki Amelina la kot.lagi pun Amelina cuma dipilih sebagai produk pewarna rambut Dherb.Bukan produk kecantikan kulit wajah atau pun pelangsingan badan..Jangan la tengok badan atau kulit dia..Tengok rambut je Ok..heheh..

Sekian..


Wednesday, 23 March 2016

TAK TAHU BERSOLEK??SAPU JE BAGI RATA..

Assalamualaikum..



Ramai yang dah tengok video lelaki kena make up perempuan tu..kan??
Ala..apa nak heran kan..
Memang jurusolek kat malaysia ni yang ramainya lelaki..
tengok make up artis tu semua lelaki..lembut!!
hehehe...



Lembut ke keras ke..
lelaki tetap lelaki..kan??
memula je tak tahu ..buat dua 3 kali nanti reti la tu..heheh

Yang tak tengok lagi video tu meh klik sini.. (KLIK)

Ala..bukan susuah pun  nak make up ni..
Bila dah pegang , dan tengok segala benda alat solek tu
tahu la nak gunanya cemana..
calit je bagi rata..bedak ke, lipstik ke..eye shadow ke..
sapu bagi rata kompem meletoppp...hahaha

meh tengok video ni..
mesti korang gelak pecah perut..(klik untuk tonton)

sekian..


Tuesday, 22 March 2016

INI SEBAB KENAPA RUMAHTANGGA KITA DIGANGGU ORANG KETIGA

Assalamualaikum..



Rupanya kalau entry personal tentang rumahtangga ni memang ramai yang view ye?
hahahah...terkejut tengok entry semalam pasal block tu.
padahal saya tak de share kat mana2 pun entry tu..
sekali sekala nak tulis pasal rumahtangga ni ok la..
asalkan tak de yang melampau ..
Terlalu mendedahkan hal rumahtangga pun tak elok..
Macam membuka ruang dan peluang untuk orang lain
ikut campur dalam rumahtangga kita.
Silap2 ada pulak orang ketiga yang nak bertukar tempat dengan kita..heheh..

Kadang2 kita tak sedar yang kita membuka ruang untuk orang lain
"mengganggu" rumahtangga kita.Antara punca kenapa
rumah tangga kita ada orang ke tiga :-



1- suka bercerita tentang masalah rumahtangga.
Bila orang tahu kita ada masalah dengan pasangan
dah tentu akan ada yang mencuri peluang dan mengambil kesempatan.
Boleh jadi ianya dari orang terdekat dengan kita.
siapa sangka mungkin kawan akan menjadi lawan.



2-Terlalu mempercayai orang luar
Bila dah terlalu percaya kita kurang berhati-hati.
Kita tak kisah dia kerap datang ke rumah..
Kita selalu bersangka baik bila dia selalu meminta pertolongan pasangan kita.
Dan ada kalanya kita sendiri membuka jalan agar keluarga kita
berbaik2 dengan orang luar tersebut.
jangan lupa yang perasaan kasih dan sayang itu boleh di pupuk..
mula2 mungkin anggap biasa..lama2 jadi suka.



3-Mendedahkan kelemahan diri.
Bila orang lihat kita kurang memberi perhatian pada
sesuatu perkara, mungkin akan ada pengacau yang akan
cuba menjadi lebih baik dari kita di depan mata pasangan kita.
Misalnya penampilan kita yang tidak di jaga.
Atau tentang diri kita yang tak pandai memasak makanan
kegemaran suami.



4)Terlalu kerap bercerita tentang kelebihan pasangan
Suami saya kacak, rajin membantu di dapur, gaji besar, 
hormat orang tua dan berbagai-bagai lagi pujian melangit tentang suami 
diceritakan pada kawan-kawan.
dalam tak sedar ada yang berimpian untuk berkongsi "kelebihan"
yang kita ada bersama dengan nya.

jadi kalau hal2 rumahtangga ni ada baiknya kita simpan rapi di rumah saja .
Tak kira lah hal baik ke hal buruk ke jangan la dicanang-canangkan
Sekarang ni orang perempuan lebih ramai dari lelaki.
peluang mereka nak menambah cawangan tu memang terbuka luas 
walaupun poket kering kita je yang tahu..hahahahh


sekian..

PANDAI BLOGGER NI TULIS SAMPAI KITA YANG BACA RASA TERTARIK NAK PERGI..

Assalamualaikum...



Saya baca 2,3 blog malam tadi ..
Banyak juga blogger yang pi jalan2 walaupun musim panas sepanjang
cuti sekolah ni..
Tapi tempat2 yang diaorang pi tu tak de la
mendedahkan sangat diaorang dengan cuaca panas ni..
Kalau saya musim2 panas gini memang tak boleh nak fikir tempat jalan2
untuk bawak anak-anak ni..
dah katanya musim panas jom pi shopping je la..hehehe..

Bila baca entry diaorang memang rasa seronok nya kalau
saya bawak anak2 pi tempat2 yang diaorang tulis tu.
Terfikir juga saya cemana diaorang boleh menulis
sampai buat orang yang baca rasa nak pi tempat tu.
Saya ni kalau pi bercuti semuanya nak lengkap sempurna,
Agaknya sebab tu la saya tak boleh tulis pasal tempat bercuti ni.
kalau tulis memang keluar cerita tak puas hati je..hahha..

Contohnya macam hotel tak de air..
disebabkan tak de air je , dari start entry sampai habis entry
semua saya nak tulis benda buruk je..
ekekek..

Pernah juga saya pi satu tempat ni..
sewa motel je..nak tidur tetiba katilnya patah..
Terus saya bagitau suami tak mau dah datang tempat tu.
nampak tak perangai buruk tu??haha..
padahal badan sendiri yang berat sampai patah katil..

Tapi anak2 saya lain pulak..benda2 macam tu tak menjejaskan diaorang pun..
siap nak datang lagi...padahal pernah je diaorang merungut
kat satu tempat kami pergi ni, susah nak dapat kedai makan..
ada satu kedai makan je lauk tak sedap betul..
tapi tempat tu dah 3,4 kali diaorang ajak pi.
agaknya saya kena jadi macam diaorang la baru boleh
tulis pasal tempat bercuti di blog ni..

sekian...

Monday, 21 March 2016

DAH 4 TAHUN SAYA BLOCK DIA DI FACEBOOK

Assalamualaikum...

Saya agak segan nak cerita pasal rumahtangga saya di blog ni..
heheh...tapi sebab ada yang tanya
kenapa saya block suami kat facebook??bergaduh ke??heheh..
ok la..saya cerita la ye...

Saya start block suami saya di facebook sejak
kandungan saya masuk 7 bulan sewaktu mengandungkan Mikhail.
Block dia bukan sebab bergaduh ke, menyampah kat dia ke..bukan ye..
Saya block dia sebab saya sangat cemburu masa tu.
kalau nak tahu saya bukan orang yang kuat cemburu.
suami pun tahu benda ni.Tapi tak tahu kenapa masa mengandung
jadi cemburu sangat sampai saya siap pm perempuan yang komen kat facebook suami saya.
padahal perempuan tu tak de pun tinggal komen menggatal ke, nak menggoda ke..
hahhaha..lawak sangat tau perangai saya masa tu..
Sampai satu masa saya rasa , macam bukan diri saya,
jadi saya bagitau suami saya nak block dia kat facebook.
Suami kata ok ..dia pesan lagi kalau nak buka facebook , buka je facebook dia,
sebab masa tu dia tau saya suka main game kat facebook.
dan dia fikir Cara tu akan buat saya akan kurangkan sikit perasaan cemburu tu.

Tapi dah lama2 , dah bersalin, dah habis pantang
saya rasa bagus juga bila saya block suami kat facebook ni.
pertamanya saya tak gunakan facebook untuk berhubung dengan suami.
nak cakap apa2 terus cakap je,tak pun call je dia..
Ini sampai nak pi kedai pun kena tag suami kat facebook
"nak pi kedai bei bayam.."(tag suamiku)
nampak pelik sangat..kan??
kau lekeh sangat ke sampai dalam telepon tak de duit..
hahahhaha

Kemudian block suami di facebook elak kan saya tag suami
dengan tips2 atau apa je..
Pantang ada tips rumah tangga mula la nak  tag suami..heheh..
saya lebih banyak buka facebook dok sebelah suami , baca sama2.
dan kami kongsi pandangan..
itu lebih baik bagi saya..siap boleh cubit2 dia kalau dia tak setuju dengan
cakap saya..hahha.

Mungkin ada yang kata..
"alah..tak payah la sampai block.."
ok..bagi saya bila kita ada peluang, dah tentu kita akan guna juga facebook
tu untuk berhubung dengan dia sedangkan ada cara untuk berinteraksi
dengan dia guna cara yang lebih baik,.
jadi saya tak mau langsung membuka peluang tu.
jadi block adalah cara terbaik.

Block suami juga buat kami masing2 tak de rahsia..
kalau setakat dia nak tengok page2 yang dia suka,
dia buka je guna facebook saya sebab saya 'like" apa yang dia 'like' ;)..
dan kadang2 juga saya guna facebook dia untuk berhubung
dengan saudara mara ..Alasan nya..tak sempat nak log in..hehhehe
tapi dalam masa yang saya saya belajar untuk menjaga privasi dia..
contohnya macam ada kawan2 pm dia kat inbox
saya tak de la nak klik baca..lepas tu tolong balas lagi..
melampau sangat tu..hahha..

Masing2 ada cara dan pendapat sendiri..kan??
Bagi saya saya dan suami selesa berkomunikasi secara langsung berbanding guna facebook.
kalau dia kat tempat kerja pun kami guna panggilan telefon dan whatsapp je..
Dan yang pasti tak kan gunakan facebook untuk berhubung..
setakat nak tunjuk gambar pun ,
panggil je la dia.."abang..abang...meh tengok beg ni..cantik tak??"


sekian..

GAMBAR MAJLIS PERKAHWINAN JIHAN MUSE DAN UNGKU HARIZ

Assalamualaikum...

Selepas majlis akad nikah malamnya pula berlangsunglah majlis persandingan pasangan pengantin Jihan Muse dan suaminya Ungku Hariz.
Saya paling suka tengok pelamin dan gaun pengantin Jihan Muse ni..
Cantik sangat..

Jom kita tengok gambar2 di majlis perkahwinan Jihan Muse dan Ungku Hariz yang bertempat di Laman Kayangan Shah Alam..
Paling menarik sekali Jihan dan suami diarak dengan menaiki kereta kuda..
Sesuai sangat tau..bila tengok gaun pengantin Jihan rekaan Rizman Ruzaini , 
Digandingkan pulak dengan kereta kuda tu
Nampak macam Cinderella tau.




























Selamat pengantin baru untuk Pasangan suami isteri ni..
Semoga mahligai yang dinina akan berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat..

Sekian.