Skip to main content

INI YANG TERJADI APABILA EMOSI TAK STABIL..

Assalamualaikum...



Hari ni mood baik ke tidak?
saya  ni kalau tak de mood saya memang elak kan
dari banyak bercakap, KURANG  layan media sosial ,.
dan saya lebih suka tidur..hahahah,,..

Saya berbual dengan kawan saya semalam..
dia cerita kat saya pasal mood seseorang.
kata nya macam ni..

Biasanya bila mood seseorang tu baik , apa yang dia nampak pun semua baik2..

tengok gambar kawan2 selfie , dia nampak kawan tu cantik..
kawan2 upload gambar masakan, dia nampak gambar tu sedap..
gambar baby baru lahir...dia nampak baby tu sangat comel..




Tapi kalau orang tu tak de mood..

gambar selfie kawan-kawan..:-

"muka macam hantu pun nak upload..'

gambar masakan..:-

"ambik la gambar elok2 sikit..hias2 sikit masakan tu..
ni kuali hitam pun nak tunjuk.."

Gambar baby baru lahir..:-

" muka anak dia sebijik cam muka laki dia..hidung besaq..kulit hitam"



Kira nya semua yang dia nampak serba tak kena la..
ada je yang tak best..hahhaha..

Benda ni jadi waktu seseorang tu tak de mood je..
kalau emosi dia ok, memang semua dia nampak indah belaka..hehe..

Tapi kalau nampak orang yang jenis dok tak duduk nak benci orang..
Apa orang buat ada je tak kena..
asyik serius je tak de gurau senda,,
Asyik mengkritik je..
Membangkang aje kerja nya..
ha...tu cemana pulak??
adakah bermakna mood nya 24 jam tak ok2??heheh..
yang tu tak tau la nak kata apa..
Mungkin dia ada masalah yang berat
sampai tak mampu nak pandang sisi elok
orang lain..

sekian..

Comments

  1. MOOD BOLEH BERUBAH BANYK KALI DLM SEHARI TU..KDG OK KDG XOK..HEH..HEH..

    ReplyDelete
  2. takde mood memang elok tido. kalau komen tu janganlah sampai org lain dgr dalam hati dah la. komen dalam hati pun dah kire bersangka buruk dop?

    huhu.

    ReplyDelete
  3. semuanya jadi negatif kan...emm, baik xyah komen n kne pandai kontrol emosi tu kann

    ReplyDelete
  4. mood tak suka jadi pendiam tertiba hihihi... mood ok cakap tak berhenti la

    ReplyDelete
  5. Time takda mood kita dok diam-diam ajelah. Mulut pun kasi tutup jangan pepandai nak komen bukan-bukan. Tak pasal-pasal nak cari salah orang lain pulak nanti padahal mood kita yang kedaung tak tentu pasal ^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …