BACA DI FACEBOOK ATAU DI BLOG?

Assalamualaikum...



Saya rasa penyakit malas update blog ni macam dah sampai je..
Tapi saya kena kuat kan semangat nih..
buka juga blog untuk update.
Ikutkan hati nak lena je nih..hahha..
Kita ada tanggungjawab.kan??
jadi tak boleh nak lena sangat la.
ekekek..kena sedar diri tu...:p

Cakap asal update blog ni mesti ramai yang
susah nak kekalkan rentak update blog setiap hari.
Lagi2 sekarang ni kita ada facebook ada instagram..
kita rasa di situ lebih seronok kita menulis sebab respond lebih cepat.
tak sampai 5 minit dah ada yang like dan komen.

macam blog ni tak tentu..
kadang2 satu hari tu satu komen pun tak de,..
yang baca pulak nak dapat 10 pembaca dalam 10 minit pun payah..

Saya tak tahu la kalau saya sorang je yang rasa macam ni
tapi saya rasa sekarang orang dah tak suka sangat baca blog.
sebab maklumat yang mereka dapat dah ada di facebook , instagram
atau lama sosial lain nya.
Sebab itu bila kita nak menulis dah tak sesuai
kita cedok bulat2 apa yang ada di facebook
walaupun saya tahu ramai yang masih buat macam tu.
Lebih elok dan menarik ramai pembaca jika
kita mengulas satu2 isu tu atau menulis pendapat sendiri tentang
isu2 yang menjadi viral.

Sama jugak kalau blog kita menulis tentang resepi atau
tips2 kesihatan , fesyen dan  gaya hidup,
lebih elok kalau kita kongsikan maklumat baru pada pembaca
sebab kalau kita setakat kongsi apa yang orang lain dah kongsi
itu yang buat ramai orang fikir
"ala..baca kat facebook je la..blog ni sah2 copy dari facebook jugak.."
walaupun sebenarnya yang menulis di facebook tu
dia pun dapat maklumat dari blog2 yang dia baca..
jadi itulah  punca orang malas nak baca blog.

semoga berjaya..


sekian..


Post a comment

12 Comments

  1. info di blog mungkin dicedok dari fb juga..kak kdg2 buat juga dgn niat nak menyebarluaskan lagi info tu sbb ada juga viewers blog yg xder akaun fb...kak pula xsuka tls status kat fb tapi sekali tulis ramai juga yg like sukenyer heh..heh.

    ReplyDelete
  2. Haah..ada betul jugak..kalau info2 mmg byk ke kt fb..skjpan je orang viral..tp ahkak syg blog akk sbb nk abadikan kisah2 fmily..kisah holiday dkt situ..hehehe

    ReplyDelete
  3. Hmmm kembali kepada fitrah sebab apa kita wujudkan blog sebenarnya...macam julia, blog mula2 buat sebab nak simpan kenangan bersama keluarga, kongsi suka dan duka...dan lahirkan apa jiwa kita rasa dengan hati pembaca...sebab Fb tak puas nak mengarang...hehhe

    ReplyDelete
  4. Kedua-duanya ada pro n cons kan...fb pun sy suka, blog pun suka hehe...cuma kalau kat blog ni apa-apa yang kita tulis senang nak cari lepas tu...

    ReplyDelete
  5. Saya jenis suka tulis panjang2 dan saya rasa blog lebih sesuai untuk saya....

    ReplyDelete
  6. Selalu gak terfikir perkara ni..dah la blog saya suam2 kuku jer..kadang tertanya jugak, aku tulis blog ni ada org baca ker tidak? Haha..tapi tak kesah laa..saya berblog pun suka2 jer..

    ReplyDelete
  7. Selalu gak terfikir perkara ni..dah la blog saya suam2 kuku jer..kadang tertanya jugak, aku tulis blog ni ada org baca ker tidak? Haha..tapi tak kesah laa..saya berblog pun suka2 jer..

    ReplyDelete
  8. Ye betul tu kak..
    Maira pun dah dekat setahun lemau nak menulis di blog ha.
    FB dan IG cepat.. skroll pun laju, macam blog ada yg loading slow.

    ReplyDelete
  9. Memang ada yg macam itu Dee. Tapi kakak pulak jenis suka membaca blog sebab banyak isi kandungan dan panjang sikit. Sebab itu kakaka jenis kalau komen tak boleh satu ayat hihi..

    ReplyDelete
  10. sy kak..tulis kat fb pun x ramai komen, x ramai like. tp x kisah la sbb diri sendiri pun jarang komen status org lain.
    tulis kat blog, pengomennya x ramai. kengkadang nak dpt 5 pengomen pun susah. nasib baik ada silent reader yg rajin berkunjung ke blog. dpt la blog survive bulan ke bulan.
    komen kat fb versus komen kat blog, sy lg suka komen kat blog org lain. sbb klo komen kat fb nanti kena serang notifications byk2. errr malas nak set off noti tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. isu pasal baca sy tulis isu psl komen, lari tajuk. hakhak
      baca kt blog lbh lengkap isinya

      Delete
  11. Saya ada FB tapi jarang berupdate. Baca status orang lain pun malas juga. Tapi adakala kalau banyak masa nak dibuang, saya like jugalah mana sempat, mana sesuai. Saya lagi suka baca blog walaupun ambil masa lama nak membaca dan mengomen. Rasa lebih puas gitu.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)