Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2016

TANDA HUBUNGAN ANDA DAN SI DIA TIDAK SIHAT

Assalamualaikum...



Seorang lelaki dan wanita . akan tinggal di dalam satu rumah, berkongsi segala benda, pinggan , cawan, katil, bilik air...Rasa-rasanya mampu kah mereka untuk sepakat, dan bersama-sama membina hidup yang bahagia hingga ke akhir hayat..?Mesti soalan ni pernah terdetik di fikiran ramai dari kita.Mampu kah kita membina hubungan yang sihat dengan pasangan kita?nak tahu sama ada hubungan kita dan pasangan adalah hubungan yang sihat dan bahagian ini tanda-tanda nya..

Serba salah
Jika anda kerap terasa susah untuk meluahkan perasaan dan pandangan kepada pasangan kerana risau akan terjadi pertengkaran dan mengeruhkan keadaan itu bermakna hubungan anda dan si dia tidak sihat.Sepatutnya anda dan pasangan terbuka dalam memberi dan menerima pandangan kerana ini adalah tanda komunikasi baik antara anda dan pasangan .

Tidak boleh menjadi diri sendiri
Anda terpaksa berpura-pura di hadapan pasangan .Gaya fesyen mengikut kehendak pasangan sedangkan anda tidak selesa,, ikut makan apa y…

INI YANG TERJADI APABILA EMOSI TAK STABIL..

Assalamualaikum...



Hari ni mood baik ke tidak?
saya  ni kalau tak de mood saya memang elak kan
dari banyak bercakap, KURANG  layan media sosial ,.
dan saya lebih suka tidur..hahahah,,..

Saya berbual dengan kawan saya semalam..
dia cerita kat saya pasal mood seseorang.
kata nya macam ni..

Biasanya bila mood seseorang tu baik , apa yang dia nampak pun semua baik2..

tengok gambar kawan2 selfie , dia nampak kawan tu cantik..
kawan2 upload gambar masakan, dia nampak gambar tu sedap..
gambar baby baru lahir...dia nampak baby tu sangat comel..




Tapi kalau orang tu tak de mood..

gambar selfie kawan-kawan..:-

"muka macam hantu pun nak upload..'

gambar masakan..:-

"ambik la gambar elok2 sikit..hias2 sikit masakan tu..
ni kuali hitam pun nak tunjuk.."

Gambar baby baru lahir..:-

" muka anak dia sebijik cam muka laki dia..hidung besaq..kulit hitam"



Kira nya semua yang dia nampak serba tak kena la..
ada je yang tak best..hahhaha..

Benda ni jadi waktu seseorang tu tak de…

TAK PE..SAYA OK..!!

Assalamualaikum...

Semenjak sebulan dua ni saya macam aktif je kat facebook tu..
saya cuba lah cari masa untuk like2 dan komen2 status kawan2.
walaupun saya ni bukan banyak sangat masa mengadap facebook
dan laman sosial lain nya tapi saya cuba juga curi masa..
sebelum ni naik menyampah saya bila ada segelinitr
manusia yang senang2 je cakap saya ni sombong la, nak komen dan like pun
memilih kawan-kawan..
nak singgah blog pun seminggu sekali..
macam2 la ..

Tapi bagi yang faham memang tahu la saya ni surirumah yang sibuk sangat.
Anak saya 24 jam dengan saya jadi saya sendiri tak boleh janji
akan dapat melayan mesej, email dan segala pertanyaan kawan2.
Ni dok tengah sedap menaip mana tahu satgi tiba2 je anak nak minta
itu ini saya terpaksa tinggalkan semua dan penuhi permintaan dia.

tahu tak sebelum ni ada yang sampai unfriends dan block saya sebab saya tak
like dan komen status kat facebook tau.
Ada yang remove link saya kat bloglist,
erm..bukan sorang dua..

Ada orang kata. "Dah b…

BERDEBAR-DEBAR RASA NAK MENGADAP MAKCIK-MAKCIK NI..

Assalamualaikum...



Lagi seminggu nak Raya China.Mesti ada yang dah plan cuti panjang..kan??Ada juga yang ambil kesempatan ni nak buat perjumpaan keluarga..best la dapat jumpa saudara mara yang jauh2 tu.Masa ni la nak bertanya khabar.

Tapi ada juga yang rasaberdebar-debar lebih dari rasa seronok nak jumpa makcik2 yang dah lama tak bertemu.Tahu2 je la makcik2 ni bila dah jumpa mesti banyak soalan cepu emas nak dituju kat kita.Yang belum kahwin dah tentu2 la soalan tentang "bila nak kahwin..?" ..Yang tak de anak , dapat la soalan bila nak mengandung..Yang anak 3,4 orang akan ditanya bila nak tambah anak lagi..hehehe...

Masa ni juga adik-adik yang single tu akan diuji di dapur.Tengak boleh masak ke tidak.jangan tau nya nak pegang enpon je..masa ni la enpon tu simpan kemas dalam beg. Nanti  tak pasal2 dapat imej buruk sebab suka tengok enpon je..

Tapi ada jugak makcik2 yang sporting , yang baik, yang kita tunggu2 je kehadiran dia tu.kan??contoh macam makcik-makcik kat dalam entr…

TAHUKAH ANDA POKET KECIL INI BUKAN UNTUK MENGISI SYILING

Assalamualaikum...



Saya tak pernah menggunakan poket kecil di jeans ini.
Saya rasa ramai yang menggunakan poket kecil ini
untuk menyimpan syiling.
Saya tak menggunakan nya sebab bagi saya bila dah masuk kan
syiling di poket ni agak susah nak keluarkan dia.
jadi saya memang tak gunakan poket kecil ini..

Tapi tahu tak yang sebenarnya poket kecil ini bukan lah
fungsinya untuk menyimpan syiling..
Mengikut laman web levi strauss
poket kecil ini bukan lah untuk mengisi syiling
Tapi ianya digunakan untuk menyimpan jam .
bahagian poket kecil itu juga sebenarnya dipanggil  The Watch Pocket



Dahulu kebanyakan cowboy mempunyai jam yang
dilengkapi dengan rantai dan bukan lah sepeti yang digunakan
orang2 sekarang.Disebabkan itu diperlukan tempat yang sesuai
untuk menyimpan jam ini.
Maka pereka jeans menyediakan ruang khas untuk diletak kan
jam bagi memudahkan pemakai jeans

Tapi sekarang dengan berubahnya rekaan jam maka
poket jam tersebut sudah berubah fungsi.

sekian..

SENANG NYA MINTAK RESEPI..INGAT RESEPI TU SEMUA DAPAT FREE KE?

Assalamualaikum...



Ada tak siapa2 yang pernah try resepi2 yang saya share dalam blog saya ni?
harap2 ada la ye..saya harap resepi2 yang saya share ni menepati la selera orang lain.
saya bukan pandai masak.
tapi bila apa yang saya masak tu jadi sedap, elok kejadian nya
saya memang akan kongsi kat blog ni.
Biasanya resepi2 yang saya dapat tu dari kawan2 kat sini,
dari mak , ada yang dari facebook dan banyak lagi la..

Saya paling takut nak minta resepi kat orang.
Kalau mintak melawak2 tu ada la..
tu pun dengan orang2 rapat  ja..
yang level kepala gila2 sama macam saya..



Tapi kalau orang tu berniaga memang saya tak kan mintak resepi dia.
Tak manis sebenarnya bila kita minta resepi
masakan yang digunakan oleh peniaga tu sendiri..

Pi beli nasik lemak kat makcik tepi jalan tu...lepas tu boleh ka tanya dia lagu ni..

"sedap nasik makcik ni..apa resepi dia ye..saya nak resepi boleh dak..?"

jangan la buat lagu tu..kesian makcik tu..
Dia mungkin akan bagi tapi dalam keadaan serba salah…

INI SEBAB KENAPA JUMLAH PENGIKUT BLOG BERKURANGAN AKHIR-AKHIR INI.

Assalamualaikum..





Ramai yang terkejut bila dalam  seminggu dua ni jumlah pengikut di widget follower tu makin berkurangan.ramai yang tertanya2 kenapa yea??adakah blogger memadam semua blog yang tidak aktif..Oh..bukan begitu ya kawan2..kalau nak tahu ini jawapan nya..



In 2011, we announced the retirement of Google Friend Connect for all non-Blogger sites. We made an exception for Blogger to give readers an easy way to follow blogs using a variety of accounts. Yet over time, we’ve seen that most people sign into Friend Connect with a Google Account. So, in an effort to streamline, in the next few weeks we’ll be making some changes that will eventually require readers to have a Google Account to sign into Friend Connect and follow blogs.

As part of this plan, starting the week of January 11, we’ll remove the ability for people with Twitter, Yahoo, Orkut or other OpenId providers to sign in to Google Friend Connect and follow blogs. At the same time, we’ll remove non-Google Account profil…

JANGAN TUNJUK JANTAN KALAU SETAKAT HISAP ROKOK JE..

Assalamualaikum...



Ramai orang lelaki yang rasa merokok tu
akan buat mereka nampak lebih lelaki.
tengok budak2 sekolah yang lelaki2 tu kalut nak hisap rokok juga
walaupun duit beli rokok tu mak dia bagi suruh buat belanja makan kat kantin sekolah.
Dia pi buat beli rokok sebab nak nampak hero dan lelaki .
Ni pemikiran budak2 kuno entah  zaman bila.

Walaupun dah macam-macam kempen dibuat
masih lagi tak sedar-sedar tentang bahaya merokok.
Sampaikan pihak tertentu terpaksa melarang tempat2 awam
yang terbuka dan tertutup sebagai tempat larangan merokok.
Pun masih tak mau tinggal tabiat merokok.
Malah ada yang kata ianya menyusahkan..Pulak dah!!hahahah

larangan-larangan merokok tu dibuat bukan sebab dengki kat ampa..
Bukan sebab nak tengok muka ampa ketaq tahan nak merokok..Bukan!!
Ianya nak bantu ampa untuk mudahkan ampa berhenti tabiat merokok tu.

Selain tu ianya juga sebab nak melindungi orang awam dari terkena asap rokok ampa.\
Asap rokok tu bahaya tau tak??Ampa pun tau la asap rokok b…

RESEPI BROWNIES KEDUT YANG SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum..



Dah lama tak kongsi apa2 resepi kat blog ni..sejak saya batuk teruk tu memang hilang mood nak main masak2 tau.Lagipun selera pun tak de bercampur pulak dengan malas nya.Tapi semalam Mikhail kata macam ni..'"Aim.jom la makan kuih .." terus dalam hati kata ..pandai2 je budak ni mengajak orang makan kuih..tak buat nanti budak Ain tu tertunggu2 pulak betul ke idak nak ngajak makan kuih ni..jadi dengan berat badan nya saya pun kedapur la tengok apa la yang ada .Last2 kita buat brownies je la memandangkan resepi nya dah lama saya simpan.Masak pun tak lama, buat pun senang.


Mula-mla saya agak je buat brownies ni senang berdasarkan resepi yang saya ada tu.Bila dah try buat..alah..memang senang je rupanya.susah buat kek lagi kot sebab kek kena keluarkan pengadun kek tu.tapi brownies kacau dengan senduk je.Saya tak de apa2 tips untuk buat brownies ni.kalau ada mungkin brownies saya lebih cantik.Tapi yang ni pun saya rasa dah cukup cantik kejadian nya dan anak2 p…

MENJUAL KAIN BEDUNG BAYI YANG LEMBUT DAN MURAH

Assalamualaikum...



Berita baik yang saya dapat baru2 ni kawan saya dah hamil..
Saya pun apa lagi dah berkira2 la nak beli apaUntuk hadiah bayi baru nanti..
Kalau boleh tak mau la bagi hadiah nya lepas baby dah lahir..
Nak bagi sebelum baby keluar lagi supayaBarang yang kita bagi tu mak nya
tak payah la nak beli dah..Cukup la guna yang kita dah bagi je..




Dok fikir ni nak bagi hadiah apa tiba2 je
Ada Onlineshop ni dok promote bedung bayi..
Wah..bagi bedung bayi pun ok jugak kan..
Bedung bayi ni salah satu benda wajib yang perlu ada
dalam persediann nak menyambut bayi

Bayi yang baru lahir perlu di bedung
Supaya tidurnya nyenyak dan Kalau bayi tidur nyrnyak
Ibu pun dapat la tidur  nyenyak juga
Tak de la asyik mata panda je sebab bayi asyik terkejut dan terjaga.



Sekarang tak boleh dah bedung bayi guna lampin..
Bayi sekarang tak macam bayi dulu2.
Dulu2 pakai lampin pun boleh.
Sekarang kalau pakai lampin, sedar2 lampin dah hilang pi mana tak tau.
Sebab tu kena sediakan kain khas untuk bedun…

DITINGGALKAN SUAMI WANITA INI NEKAD JUAL ANAK-ANAK NYA

Assalamualaikum..



Sedih tengok gambar- gambar 4 beranak ni.
Entah apa la nasib anak2 kecil ni..
sebab sampai sekarang tak di ketahui nasib mereka.



Kisah nya bermula apabila wanita muda yang berusia 25 tahun ini di tanggalkan suami nya
tanpa wang belanja dan dan tempat untuk tinggal.
keadaan yang menyukarkan ini menyebabkan wanita ini terpaksa
membuat keputusan untuk menyerahkan anak-anak nya kepada
sesiapa sahaja yang sanggup untuk menjaga mereka.

Dia terpaksa duduk sepanjang hari di tepi jalan di sebuag stesyen
sambil anak2 nya diikat dengan kain supaya mereka tidak kemana2
dan mudah untuk dia mengawal anak-anak nya yang masih kecil.



Orang ramai yang melihat kehadiran 4 beranak ini turut membantu
dengan menymbangkan sedikit wang.
kehadiran mereka juga disedari pihak berkuasa.
awal nya polis menyangka ianya melibatkan perdagangan manusia
tapi selepas wanita ini menunjuk kan surat dan dokumen kelahiran
ketiga-tiga anak nya polis akhirnya meminta agar wanita ini supaya
pergi ke tempat …

SENARAI PESERTA GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID

Assalamualaikum..



Siapa yang belum sertai GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID sila klik sini dan join.Siapa tak join saya tak mau kawan..hahhah...Jemput join ye..Tak de Ig pun boleh join.Hanya copy and paste je..lepas tu tunggu je..Dah ada pemenang nanti makcik roger2 ok...Kat bawah ni senarai peserta yang dah join.Terima kasih..Dah hampir semua saya pi jengah...


http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.html.http://adna2029.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://littlesnorlax.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://jmbelog.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://mummysupplementshop.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://www.kisahsidairy.com/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://masitaeyta.blogspot.my/2015/12/giveaway-baby-store-bersama-dianarashid.htmlhttp://izyanyancinnamon.blogspot.my/20…

BACA DI FACEBOOK ATAU DI BLOG?

Assalamualaikum...



Saya rasa penyakit malas update blog ni macam dah sampai je..
Tapi saya kena kuat kan semangat nih..
buka juga blog untuk update.
Ikutkan hati nak lena je nih..hahha..
Kita ada tanggungjawab.kan??
jadi tak boleh nak lena sangat la.
ekekek..kena sedar diri tu...:p

Cakap asal update blog ni mesti ramai yang
susah nak kekalkan rentak update blog setiap hari.
Lagi2 sekarang ni kita ada facebook ada instagram..
kita rasa di situ lebih seronok kita menulis sebab respond lebih cepat.
tak sampai 5 minit dah ada yang like dan komen.

macam blog ni tak tentu..
kadang2 satu hari tu satu komen pun tak de,..
yang baca pulak nak dapat 10 pembaca dalam 10 minit pun payah..

Saya tak tahu la kalau saya sorang je yang rasa macam ni
tapi saya rasa sekarang orang dah tak suka sangat baca blog.
sebab maklumat yang mereka dapat dah ada di facebook , instagram
atau lama sosial lain nya.
Sebab itu bila kita nak menulis dah tak sesuai
kita cedok bulat2 apa yang ada di facebook
walaupun saya…