Skip to main content

RASA MACAM NAK LOMPAT BINTANG!

Assalamualaikum...



Tengah jalan2 tetiba nampak belas kekasih..
terus melompat seronok sebab masa tu korang pun single lagi.
Dan dia pun kabarnya masih single..
Mula la hati berbunga2 walaupun
masa putus dulu puncanya ialah dia kedekut!

Pernah tak rasa macam tu??
Rasa seronok sebab jumpa sesuatu yang tak disangka-sangka.
Itu kalau jumpa orang..
kalau jumpa jumpa barang pulak cemana??

Mak saya pernah kata kalau hilang barang,
lepas tu dah cari merata barang tu tapi tak jumpa,
berhenti lah mencari.
Sebab nanti benda tu akan keluar sendiri.hahahah



Paling best kalau jumpa duit.
Bukan duit orang lain pun..
duit kita sendiri.Dulu simpan sampai terlupa kat mana kita simpan tu.

Cer baca entry ni..(Klik)
mesti salah satu nya pernah jadi kat korang.

Tak sangka sangat hari ni beli baju kat satu online shop tu.
tapi rupa-rupanya baju tu ada potongan harga..
Punya la seronok macam nak buat lompat bintang je..

Korang pernah jadi macam ni..??cer citer sikit..


sekian..

Comments

  1. Selalu je jadi tetiba jumpa duit terselit kat memana.. Dulu pernah lupa simpan baki duit gaji dalam sarung bantal sampai next month tu nak tukar sarung bantal jumpa balik duit tu. Ya Allah.. time tu jarang nak ada masalah budget lari bagai.. tu sampai terlupa. hahaha

    ReplyDelete
  2. Takde la selalu beno terjadi...tapi ada la jugak...part jumpe duit selit2 tu memang happy gile nak habak mai laaaa...hahaha

    ReplyDelete
  3. DR kak ana pernah jumpa duit bersepah tepi jalan ,lama dah masa tu zaman sekolah dulu lah hiihii, buat tak tahu je sebab takut nak kutip pastu pandang belakang ada orang tua india duk kutip satu satu..kekal dalam ingatan kak ana sampai hari ni :)

    ReplyDelete
  4. Rasanya pernh kot..prasaan tu memg x dpt d gmbrkn

    ReplyDelete
  5. Auni selalu jumpa duit syiling.... asyik kumpul2 lastly terdesak, duit tu lah penyelamat... haha

    ReplyDelete
  6. Memang ada kala pernah terjadi... Dulu lompat bintang.. Dah de anak takleh nak lompat dah.. Nanti anak tnya sebab maknye pelik.. Haha

    ReplyDelete
  7. pernah hilang ic dan lesen memandu masa di jb. sampai sudah x jumpa.hukhuks.rasanya dh puas mncari

    mmg terlebih lompat bintang kalau jumpa mcm tu.

    ReplyDelete
  8. Kalau bunda terus masuk tabung... bukan ada pakaian orang luar pun... anak beranak sendiri...kalau sesiapa yang bertanya pasal duit...p tengok dalam tabung kat atas petiais tu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunyer kes jumpa duit dalam mesen basuh n lantai bilik...syiling berterabur...

      Delete
  9. hahaha...saya ada gak memasang angan2 jumpa duit orang lain tapi masuk dalam akaun sendiri

    ReplyDelete
  10. Penah jgk..pelupa punye psl..haha
    tp ade yg hilang xjumpe2 spi sekarang..barang kemas sy..*menangis dibucu meja*

    ReplyDelete
  11. klo part jumpa duit tu, nak nak kalau time tgh kering...hujung bulan ke, rm1 pun rasa besar.hahaha

    ReplyDelete
  12. Wahhhhh.... bertimbul timbulan nampaknya duit tu hihi...rezeki yg tak disangka sangka tu namanya walaupun duit sendiri.

    Mak belum boleh nak lompat bintang DR.....huhu

    ReplyDelete
  13. Dulu pernah terjumpa duit dalam sampul raya... nasib tak buang rupanya masih ada duit dalam sampul dah dekat setahun dalam laci ^-^

    ReplyDelete
  14. Bab terjumpa duit tu biasalah juga. Pernah juga cari barang tak jumpa lepas bosan mencari biarkan aje sampai terlupa. Tau-tau tetiba jumpa balik. Memanglah rasa macam nak lompat bintang bila berlaku perkara yang tak terduga macam ni. Of course yang happy-happy ajelah. Kalau perkara sedih tetiba berlaku, tak mungkinlah nak lompat bintang. Hehehe...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …