Skip to main content

ANTARA FACEBOOK DAN AWANI..

Assalamualaikum...



.
Hari ni tak tahu nak tulis pasal apa.Lama dah idea tak kering macam ni.
selalunya ada je benda nak di tulis.Tapi hari ni memang tak tahu nak tulis apa.
Sebab tak tahu isu semasa pun ye jugak.Sejak malam tadi langsung tak online.
Buka facebook pun kejap je..tu pun sebab "terbuka",hehehe

Biasa la kalau buka facebook saya bukan ada cerita apa pun.rakan2 facebook saya
lebih banyak yang update status luahan perasaan sahaja.
jadi berita2 terkini dan semasa memang tak kan saya dapat kalau buka facebook saya.hahahah
sebab tu juga jadi punca kenapa saya jarang2 buka facebook.
kalau ada benda nak di kongsi baru saya buka facebook.

Lagipun saya memang tak percaya dengan berita facebook.
kalau nak tahu apa berita terkini
saya buka TV awani je..
walaupun kalau kat tv tak berapa "terkini" dah tapi tak jadi masalah pun kalau
kita tahu berita tu lewat 1 jam berbanding orang lain asalkan berita tu sahih.
Lain la kalau tentang maklumat kesihataan,
cerita2 atau status viral , yang itu saya anggap
hiburan di laman sosial je..

Ok lah...
sebelum tu nak kongsi kan satu contest ni..
hadiah nya Samsung Gear s2.
try la...mana tahu nasib baik boleh menang .
nak beli saja2 memang tak la..kan??
try tau..klik sini..


sekian..

Comments

  1. facebook tu bagi aida nak catch up citer old frens / frens jauh di mata aje.
    viral? baca tanpa percaya.
    yes. i love berita @ awani.
    nice... komprehensif. pembaca berita nye pun hensem smile emoticon ha ha ha

    ReplyDelete
  2. nak tahu berita sahih mesti dipunca yg sahih n diyakini kalau kat facebook tu ada jg yg betul tapi yg banyaknya xbetul..

    ReplyDelete
  3. Rakan fb hnya byk fokus pd jaitah, klau nak tgk crita trkini tgk kat brita je lbh sahih

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …