Skip to main content

SAMPAI BILA NAK PAKAI GAMBAR DARI GOOGLE JE??

Assalamualaikum...

Orang kata kalau nak jadi blogger kena ada kamera .
betul tu..sebab kita bukan saja kena menulis tapi
apa yang kita tulis tu kena la disertakan juga dengan gambar..
asyik pakai gambar google je nanti orang bosan pulak..
sebab gambar google ni ramai yang dah tengok..kan??
Tak kisah la kemera canggih ke kamera murah ke atau kamera enpon sekali pun..
kalau pandai dan tahu teknik2 nya memang cantik
gambar yang diambil..



Lagi2 macam saya yang kadang2 tulis resepi..
tak kan nak ambik gambar orang.
Disebab kan blogger kena ada kamera jadi
teknik mengambil gambar tu kena ada la juga..
tak banyak sikit kena ada..

Saya ni nak kata pandai ambil gambar memang tidak la..
apa yang saya snap asal terang dan jelas itu dah ok la bagi saya..
kalau kelam kabur je gambar nya delete terus..
nak upload buat orang sakit kepala buat apa..ye tak??
hahhaah..

Kalau pergi ke blog2 lain pun saya suka yang gambar nya terang dan jelas.
kalau sampai nak tengok pun kena zoom
itu bukan gambar terbaik la bagi saya..



Saya sangt kagum dengan blogger2 kecantikan..
macam mana diaorang boleh ambik gambar sendiri dengan cantik..
macam ada orang lain yang tolong snap kan..
Lepas baca entry ni..
baru lah saya tahu apa teknik yang diaorang guna.
Pada blogger2 kecantikan atau yang nak 
dapatkan sedikit ilmu tentang photography elok la baca entry ni..
lepas ni jangan nak letak gambar malap dan kelam kat blog lagi ye...

hahahha...


sekian..


Comments

  1. Takat klik2 tu saya bolehlah... jadilah asal ada gambar...

    ReplyDelete
  2. Bila mls muncul gitulg jadinya..
    Tpi knor pun tk berknan nk ambik gmbr org..mcm tk real plkk..
    Tg doa mu itu sahabat..♡♡♡♡

    ReplyDelete
  3. kamera cokia ja hado, kadang2 gambar ok kadang2 buruk benau.. cabaran betul menulis xdak gambar.. :)

    ReplyDelete
  4. kalo dh ade kamera sendiri nnti bertmbh juta2 lemon pageviews lar pulakk ;p

    ReplyDelete
  5. gambar yang cantik menarik minat orang untuk membaca

    ReplyDelete
  6. sayaa pon asal ada jr. hikhiks
    nk berseni sangat tu x da la sbb guna kamera hp je..

    ReplyDelete
  7. Gambar tu penting....cuma kagum kat blogger yg tak letak watermark pun kat gambar diorang...sbb semua org dah tau blog dia...

    ReplyDelete
  8. ambik gambar pakai hp je..kalau pakai kamera pixel dia besar
    tp gambar google jugak pilihan di hati..lbh cepat..hihi..kengkdg je pakai gambar sendiri

    ReplyDelete
  9. kak ana guna hp je DR,pastu edit lebihnya hihi :)

    ReplyDelete
  10. Saya kalau ambik gambar sendiri pakai henset cap ayam saya saja, hasilnya malap pun malap lah apa nak buat, itulah saja henset milik saya yg ada. Nak minta henset milik bini yg made in America tu malu pulak, hehehehe...

    ReplyDelete
  11. Kathy pki hp lenovo je sis. Bolehlah dari takda. Hehehe. Kurang nak guna gambar google dah. Hehehe.

    ReplyDelete
  12. bg sy kalu utk suka2 x pe kalu gmbr yg diambil x cun. tp kalu g jln2 itu mmg wajib ambil gmbr yg cantik2... sbb kenangan kan hehehe

    ReplyDelete
  13. cik tom smpi skang x bpe reti nak amik gmbr cantik2..cam akak ckp tue la asal nampak jelas okay la..hehe

    ReplyDelete
  14. saya pula kurang berani letak gambor dari google
    takut kena saman...hehe
    memang kebiasaanya guna gambo sendiri
    sejak dah paham isu hak cipta ni =)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …